gezond(er) eten
Algemene tips

Gezond(er) eten, dat doe je zo

Gezond(er) eten, het is iets wat we allemaal willen. Ik heb er zelf jaren met geworsteld tot ik een aantal tips begon toe te passen. Sindsdien slaag ik erin om een pak gezonder te eten en te leven. En dus leek het me wel fijn te zijn om mijn tips om gezond(er) te eten met jou te delen.

Tips om gezond(er) te eten

Voor ik mijn tips om gezond(er) te eten en te leven met jou deel, wil ik wel even duidelijk stellen dat ik absoluut geen voedingsexperte ben. Onderstaande tips werkten en werken nog steeds erg goed voor mij. Maar het kan dus goed zijn dat ze voor jou niet gaan werken. Of op een andere manier gaan werken. Mijn bedoeling is vooral om jou te inspireren, zodat ook jij stappen kan zetten richting gezond(er) eten en leven.

Verander niet meteen alles

Been there, done that. Meerdere keren zelfs. Drastisch mijn hele eetpatroon wijzigen. En dat werkt … voor een paar dagen. Want te veel verandering in één keer, dat houdt niemand vol. Begin dus met één kleine wijziging, zoals bijvoorbeeld meer water drinken in plaats van frisdranken. Of je portie wat kleiner maken als je chips gaat eten 😉 Eenmaal je die eerste verandering volledig onder de knie hebt, kan je een volgende kleine wijziging doorvoeren.  

Gezond(er) eten? Kies dan vooral voor pure voeding

Bewerkte voeding bevat heel vaak tal van suikers en zout. En net die dingen wil je natuurlijk zo veel mogelijk vermijden als je gezond(er) wil eten. Kies daarom dus zo veel mogelijk voor onbewerkte voeding. En maak heel veel dingen zelf. Zo maak ik bijvoorbeeld om de zoveel weken zelf mijn granola. Zodat ik tenminste zeker ben dat daar alvast geen toegevoegde suikers inzitten.

Zorg dat je geen kleingeld op zak hebt

Dit klinkt misschien als een erg vreemde tip. Maar hij werkt geweldig goed bij mij. Sowieso betaal ik al heel veel dingen elektronisch. Maar door geen kleingeld op zak te hebben kan ik ook niet bezwijken aan de lokroep van de snoepautomaat op het werk.

Wat nog helpt: zorgen dat je bureau zich aan de andere kant van het gebouw bevindt. Sowieso moet je dan al meer moeite doen om die ene koek te gaan halen. En hoe meer moeite je voor iets moet doen, hoe minder snel je het zal doen.

Zondigen mag

Ik zie mijn eetpatroon en gewoontes niet (meer) als een dieet of iets wat moet of waar er regels aan verbonden zijn. En geloof me, mentaal maakt dat een wereld van verschil. Want het laat me ook toe om af en toe eens te zondigen, zonder dat ik een gigantisch schuldgevoel moet hebben. Wat meteen ook de nood en drang aan ongezonde dingen voor een groot stuk weghaalt. Want ik weet dat als ik er echt zin in heb, of geen andere keuze heb, ik die dingen kan en mag eten.

Verminder je drang naar zoet door je tanden te poetsen

Nog een tip die je waarschijnlijk niet meteen verwachtte. Ik kreeg hem ooit van een diëtiste. En hij helpt wel om ’s avonds in de zetel niet naar snoep te grijpen: je tanden poetsen. De tandpasta zorgt er namelijk voor dat je niet meteen terug iets wil gaan eten. Bovendien krijg ik er dorst van, wat een win-win is, want ik drink dan nog wat extra water.

Kies voor een gezond(ere) tussendoortje

De afgelopen jaren leerde ik luisteren naar mijn lichaam. En eet ik dus niet standaard elke dag minstens 2 tussendoortjes meer. Ik zal die nu pas eten als ik merk dat ik honger heb en mijn hoofdmaaltijd niet ga halen zonder een tussendoortje.

Maar ook dan probeer ik om zoveel mogelijk voor gezond(er)e voeding te kiezen. Zoals bijvoorbeeld wat fruit of groenten in combinatie met yoghurt. Een handvol nootjes. Een plakje bananenbrood dat ik zelf gebakken heb. Kortom, ook hier geldt opnieuw: kies zoveel mogelijk voor onbewerkte producten 😉 .

gezond(er) eten, hoe doe je dat

Drink water

Gezond(er) eten, dat betekent uiteraard zoveel mogelijk geraffineerde suikers proberen te vermijden. En als er nu iets is waar gigantisch veel suikers inzitten, dan is het wel in frisdranken. Die vervang je dus best zoveel mogelijk door water.

Let op, ik drink af en toe ook nog eens een frisdrank hoor. Maar als ik dat doe, dan kies ik daar bewust voor. En geniet ik er ook van. De rest van de dag, dan drink ik zonder veel problemen water. En dat doe ik aan de hand van de tips die ik eerder al eens verzamelde om meer water te drinken.

Gezond(er) eten, dat kan door aan meal prepping te doen

Op dinsdag maak ik het weekmenu voor de volgende week. En op donderdag bestel ik al mijn boodschappen via Collect & Go. Doordat ik met een weekmenu werk hoef ik de dag zelf niet meer na te denken wat ik ga eten. En kan ik in het weekend ook aan meal preppen doen. Door bijvoorbeeld al groenten, aardappelen, rijst, … te koken. Wat me heel wat tijd in de week bespaart. En dat zorgt er dan weer voor dat ik sneller naar gezondere voeding zal grijpen.

Door zelf te koken heb je bovendien een beter zicht op wat er allemaal in je maaltijd zit. En kan je meteen ook voor onbewerkte producten kiezen. Door mijn boodschappen te bestellen en af te halen, weersta ik tot slot ook aan de lokroep van alle ongezonde producten in de winkelrekken. Kortom, alleen maar win-win situaties!

Gezond(er) eten: kies voor seizoensproducten

Hier thuis hangt al een paar jaar een seizoenskalender op. Daarop staat per maand aangegeven welke groenten en fruit er die maand het beste zijn om te eten. Dat scheelt niet alleen in prijs. Het zorgt er ook voor dat er hier best wel gevarieerd gegeten wordt. En dat zorgt er dan weer dat gezond(er) eten makkelijker vol te houden is.

Al durven we – zeker in de winter – ook vaak wel eens voor diepvriesgroenten te kiezen. De voedingswaarde en het vitaminegehalte is trouwens erg vergelijkbaar met die van verse groenten.

gezond(er) eten doe je zo

Ga voor vullende voeding

Op zich weten we het allemaal wel: volkoren producten zijn een betere keuze. Want ze vullen meer. Dus als wij brood of pasta eten, dan kiezen we hier steevast voor de volkoren varianten. Maar ook voor andere maaltijden en producten geldt dat principe eigenlijk wel: hoe meer voedingsstoffen erin zitten, hoe vullender. En hoe minder snel je dus naar de snoepkast zal lopen omdat je alweer honger hebt.

Staar je dus ook niet altijd blind op calorieën. Want sommige meer vullende producten hebben een hoge caloriewaarde. Maar ze verzadigen je meer. Waardoor je minder snel extra dingen gaat eten. Wat dan weer gezonder is.

Hou eens een maand lang een eetdagboek bij

Ik stond perplex toen ik na een maand zag wat ik allemaal naar binnengespeeld had. Want het overkwam ook mij heel vaak dat ik snel een chocolaatje opat. En een paar uur later alweer vergeten was dat ik dat gegeten had. Om er op dat moment nog eentje te eten.

Maar door eens een maand lang elk ding dat je in je mond steekt neer te pennen, ga je pas echt zien hoe gevarieerd en gezond je voeding echt is. En kan je ook makkelijker bepalen waar exact je die eerste kleine verandering wil doorvoeren.

Leer etiketten lezen

Want dan pas ga je zien wat er echt allemaal in producten zit. En waar er overal toegevoegde suikers inzitten. Toen ik dat net begon te doen verschoot ik mij echt een bult. En vond ik zelfs in de meest onverwachte producten zoals groenten in blik suikers. Hetzelfde overkwam me trouwens toen ik startte met gluten- en zuivelvrij eten. Ook daar viel ik stijl achterover van waar die ingrediënten allemaal inzitten.

Maar goed, door dus etiketten te leren lezen, kan je zelf achterhalen wat er allemaal in een bepaald product zit. Waardoor je een meer overwogen keuze kan maken of je dat product al dan niet echt wil eten.

Slagen jullie er makkelijk in om gezond(er) te eten? Wat zijn jullie tips & tricks hiervoor? 

20 Comments

 • Sofie

  Veel tips pas ik zelf ook toe, zoals je weet eet ik geen suiker en dierlijke producten en drink ik geen alcohol. Maar net als jij zeur ik hierin wel eens. Als er op het werk getrakteerd wordt, eet ik dat stukje taart op, ook al is het dan niet vegan en/of suikervrij. Ook neem ik heel soms een dessertje op restaurant en eet ik het koekje op bij mijn thee.

  Hier ook fan van de watertjes met smaakjes. Mijn favoriet zijn de kokos én de limoen met munt.

  • Evi

   Ik denk dat dat eigenlijk de beste manier is. Voor jezelf uitmaken wat je wil, maar jezelf ook toelaten om daar af en toe eens tegen te zondigen 🙂 We hebben trouwens dezelfde smaak qua water want die twee zijn ook absoluut mijn favorieten 🙂

  • Evi

   Ja, was bij mij ook niet evident maar die app helpt echt wel. Ik heb een Android toestel en installeerde er Drink Water Aquarium op. Heel tevreden van. Maar er zijn talloze van die apps hoor 🙂

 • Hilde

  Goh…hier herken ik zoveel in Evi. Zoals van dat emo eten. Ik voel me echter wel pas goed in m’n vel als ik dat gewicht onder controle kan houden. Dat lukt tot hiertoe vrij aardig met zelfs een lager cijfer op de weegschaal. Niet door te diëten maar gewoon (inderdaad) anders en bewuster te gaan eten met vooral veel afwisseling. Ik houd het ook bij in bepaalde trackers in m’n BuJo. Ook dat helpt bij mij. Net zoals het drinken van ruim voldoende water in combinatie met voldoende beweging dankzij een stappenteller :-). Zo’n andere gewoonte duurt doorgaans toch een 21-tal dagen. Het blijft een boeiend thema, en iets waarover nog veel te vertellen valt 😉

  • Evi

   Wat fijn om te lezen dat je je hierin herkent (soms denk ik wel eens dat ik zowat de enige ben). Ik zou dat gewicht van mij ook heel graag onder controle willen krijgen. Maar te veel stress zorgt ervoor dat ik zelfs met weinig eten of heel gezond te eten en bijvoorbeeld zelfs suikers te mijden er niet in slaag. Iets waar ik dus absoluut wil aan gaan werken. Het is en blijft inderdaad wel een boeiend thema he 🙂 Ik ben er in ieder geval nog niet over uitgepraat 🙂

 • Josefien

  Goeie tips!
  Het is inderdaad persoonlijk hé, wat werkt voor de ene is niet noodzakelijk een succes bij de andere.
  Blij dat jij er met deze tips in slaagt, en dat je je goed voelt!

 • Le petit requin

  Goede tips! Kan er mij in veel vinden, al lukt het mij momenteel door stress niet echt om er ook echt op te letten.
  Dat tanden poetsen probeer ik ook te doen, al denk ik er vaak pas aan eens ik goesting krijg in snoep en tja, dan durf ik toch al eerder naar de snoepkast dan naar de badkamer lopen. Zou het dus eigenlijk meteen na het avondeten ofzo moeten doen… (ik heb trouwens een collega die haar tanden poetst op het werk, dus zo raar is dat niet zenne 😉 ).

  • Evi

   Thx 🙂 En dat tanden poetsen lukt hier ook niet altijd hoor. Wat fijn trouwens dat het bij jullie op het werk wel kan. Hier zouden ze maar erg vreemd opkijken mocht ik dat plots doen 🙂

 • Delphine

  Veel van deze tips pas ik ook al toe. Dat van de muntjes en tandpasta kende ik ook al ? Met water drinken heb ik niet veel moeite, behalve op erg drukke dagen, dan vergeet ik wel eens te drinken. En weekmenu en Collect&Go for the win hier: als je het vooraf bestelt, kan je ook niet in de verleiding komen in de winkel.

  • Evi

   Hier doet het lief 90% van de tijd de boodschappen, wat ervoor zorgt dat de verleiding bij mij alvast minder groot is. Maar anders zou ik meteen zo een Collect & Go overwegen 🙂

 • Flavie

  Voldoende water drinken blijft voor mij iets moeilijks. Ondertussen eet ik gezonder, maar elke dag heb ik mijn ‘folieke’ (iets met chocolade of iets anders) en dat lukt prima. Rond 18u mag ik even zondigen met iets kleins en dat is voldoende.

  • Evi

   Mij lukte water drinken ook niet zo goed, tot ik die app installeerde en reminders kreeg. Die spreekwoordelijke schop onder mijn kont doet veel 🙂 Heel leuk idee ook dat je elke dag met iets kleins mag zondigen.

 • Leen Vandebergen

  Mealprepping doet hier ook veel. Als ik niet de tijd neem om maaltijden voor te bereiden, gebeurt het té vaak dat ik naar een snelle pizza grijp bijvoorbeeld. Sinds we maaltijdboxen hebben, lukt het weer iets beter om me aan een weekmenu te houden. Er is hier alleszins nog véél verbetering mogelijk aan mijn eetgewoontes!

  • Evi

   Hier is er ook nog heel wat ruimte hoor voor verbetering. Maar ik merk inderdaad ook dat mealprepping heel wat helpt. En die maaltijdboxen, welke gebruik je? Want ik ben daar wel benieuwd naar. Al is het voor ons gezin niet zo eenvoudig denk ik om een goeie te vinden (ik eet hoofdzakelijk vegetarisch, man- en zoonlief daarentegen zijn verzot op vlees).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *