hoe meer water drinken
Algemene tips

Hoe meer water drinken? 9 tips!

We weten het allemaal wel: doorheen de dag is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Bijvoorkeur ergens tussen 1,5l en 2l afhankelijk van je activiteiten. Maar wie weet vind jij het net als ik niet altijd even makkelijk om voldoende water te drinken? Of vraag je je af hoe je meer water kan drinken? Wel, dan heb ik goed nieuws voor je! Want ik verzamelde enkele tips om meer water te drinken!

hoe meer water drinken

Hoe kan je meer water drinken doorheen de dag?

Eigenlijk hoef je geen grote veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven om aan de voorgeschreven hoeveelheid water te komen. Met enkele kleine ingrepen kom je al een heel eind verder.

Maar voor ik daar dieper op inga, geef ik je graag nog even mee hoe je kan nagaan of je voldoende gehydrateerd bent of niet. Want ook hier bestaat een eenvoudig trucje voor: namelijk kijken naar je urine. Die dient lichtgeel van kleur te zijn. Is ze (een pak) donkerder? Dan kan het zijn dat je dus te weinig water drinkt. Hoe je nu voldoende water kan drinken doorheen de dag, dat geef ik je in onderstaande tips graag mee.

Start je dag met een glas water

Sinds een paar maanden start ik mijn dag met een flink glas water op kamertemperatuur. Pas nadat ik mijn glas water gedronken heb begin ik te ontbijten. Het zorgt ervoor dat ik me frisser voel, het stimuleert mijn spijsvertering en ik begin met een goed gevoel aan mijn dag.

Neem steeds en overal water mee naar toe

Dan kan je altijd en overal een slokje drinken. Sowieso gaan onze hervulbare waterflessen mee als we op stap gaan of gaan wandelen. Maar evengoed als we met de wagen ergens naartoe gaan, neem ik ze gevuld mee. Dan kan ik als ik stilsta voor het rode licht snel al een slokje drinken.

Varieer met smaken

Water hoeft absoluut niet saai te zijn. Doorheen de dag drink ik zowel plat als spuitwater en dat wissel ik dan ook nog eens af met water met een smaakje. In de winkel zijn er tegenwoordig heel veel smaken te koop of je kan ook zelf water met een smaakje maken door stukken fruit of kruiden aan je water toe te voegen.

Schaf je een leuke, hervulbare waterfles aan

Geef toe, water drinken uit een kleurrijke fles is toch zoveel fijner dan uit een saai glas 🙂 Zelf heb ik een aantal hervulbare waterflessen, met verschillende inhouden en sluitingen zodat ik ze ook kan gebruiken als ik ga hardlopen of fitnessen.

hoe kan je meer water drinken

Zorg voor een reminder

Op erg drukke dagen durf ik het wel eens te vergeten om water te drinken. En dus zorg ervoor dat ik reminders krijg die me hier op tijd en stond aan herinneren. Zelf heb ik hiervoor de functie water drinken geactiveerd op mijn Garmin Vivoactive 4. Net zoals die me er om de 50 minuten aan herinnert dat ik wat moet bewegen, stuurt hij me om de zoveel tijd een herinnering dat het tijd is om terug wat water te drinken. Uiteraard kan je hier ook tal van apps voor gebruiken.

Drink bij elke maaltijd water

Door zowel bij je ontbijt, lunch als avondmaal water te drinken heb je al heel wat van de dagelijkse voorgeschreven hoeveelheid binnen. En uiteraard kan je dit tijdens die maaltijden combineren met andere dranken.

Zet water in het zicht

Dingen die zichtbaar zijn, daar grijp je makkelijker naar. En dus verhuisden wij bijvoorbeeld alle frisdranken en sapjes naar onze berging. Water daarentegen staat hier steeds in het zicht. Hetzij op tafel, hetzij in de vorm van mijn hervulbare fles op mijn bureau. Doordat ik het zie staan ben ik ook sneller geneigd om er effectief van te drinken.

Eet waterrijk eten

Toegegeven vooral in de koude wintermaanden vind ik het erg moeilijk om veel water te drinken. Dat los ik dan op door bijvoorbeeld wat meer thee of soep te drinken. Want ook daar zit heel wat water in. In de zomer zal ik het drinken van water dan aanvullen met het eten van bijvoorbeeld watermeloen of sla.

Zorg dat je dorst krijgt

Het klinkt op het eerste zicht misschien wat als een bizarre tip maar door bijvoorbeeld heel pikant of zout eten naar binnen te spelen krijg je meer dorst. En zal je automatisch meer water drinken 😉 .

Hoe zit het bij jullie? Drinken jullie voldoende water? Extra tips om meer water te drinken zijn ook altijd meer dan welkom! 

10 Comments

 • Samaja

  Zeker op werkdagen drink ik ruim voldoende water. Ik heb een fles van een liter mee naar mijn werk en daarnaast drink ik nog een flesje spuitwater van een halve liter tijdens de lunch. Mijn dag begin ik ook steevast met een glas water. ‘s Avonds durf ik al eens overschakelen naar cola zero, maar laten we het daar niet over hebben ;-).

 • Lize

  Ik ben een slechte water drinker en drink dan ook (véél) te weinig. Water voor mijn neus hebben staan helpt wel altijd maar dat kan niet altijd en overal. Geef mij maar Cola zero in plaats van water, ook al weet ik wel dat dat zoveel ongezonder is.

 • Lies

  Met dit weer is water drinken niet zo’n probleem.
  Ik heb ook al lang een waterfles die ik overal bij heb. Niet zozeer om altijd veel te drinken, maar vooral ook voor het milieu.

 • Hilde

  Water drinken vind ik ook erg belangrijk, zeker nu met deze hittegolf maar ook gedurende het jaar. Mijn trucje: als je al vòòr elke maaltijd een groot glas water drinkt, heb je al minstens 1 liter water per dag binnen. Water met een smaakje maak ik bij tropische temperaturen al eens graag zelf (met schijfjes citroen of limoen/munt/besjes…), of ik maak verse kruidenijsthee, makkelijk mee te nemen in zo’n drinkfles met infuser 😉 .

 • Leen Vandebergen

  Ik heb geen problemen met het drinken van genoeg water. Behalve als we op reis gaan want ik heb redelijk snel een volle blaas en dan durf al ik eens veel te weinig drinken. Ik krijg ook snel last van uitdroging (hoofdpijn) dus als ik dorst voel, drink ik meestal meteen. En da’s toch makkelijk 1,5 à 2 liter water op een dag (en als het warm is, nog méér). Trucjes heb ik dus niet, al ben ik ook grote fan van die meeneemflessen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *