Forest app
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Evi doet van focuswerk met de Forest app

Werken met een focus app was me niet vreemd, want ik gebruikte al een tijdje de Chrome plugin Pomodoro. Maar ik merkte dat die 25 minuten soms te kort waren. En ook dat ik mijn gsm precies toch nog wel vaak durfde op te pikken. Dus na het lezen van Focus Aan/Uit ging ik wat aan het experimenteren met langere tijdsblokken. En een andere focus app: de Forest app.

Forest app

Werken in focusblokken

Nog voor ik Focus Aan/Uit had gelezen, werkte ik op moeilijkere dagen met focusblokken. Daarbij paste ik vooral de Pomodorotechniek toe waarbij je 25 minuten gefocust werkt en vervolgens 5 minuten pauze neemt. Elke vier blokken mag je dan ook eens een langere pauze van 15 minuten nemen.

Waarom ik dat deed? Wel omdat ik zeker op dagen dat ik weinig geslapen had merkte dat mijn focus heel ver te zoeken was. Zowat elke afleiding was welkom, met als gevolg dat ik op zo een dagen amper werk verzette. Ook de dagen nadat ik stevig had doorgeknald was het vaak van dat. Dan leek elke beetje energie te ontbreken. En dus gebruikte ik de Pomodo Chrome plugin om me toch een beetje te focussen en wat dingen gedaan te krijgen.

Lange en korte focusblokken

Alleen … ik merkte soms dat ik het vervelend vond om pauze te “moeten” nemen. Want ik zat soms net in een flow of was bezig met een moeilijke taak. En dan moest ik eigenlijk die flow of taak onderbreken om pauze te nemen. Bovendien merkte ik dat nadien terug opstarten me meer moeite kostte. En het dus ook langer duurde voor ik echt terug in die eerdere flow zat.

Tot ik in Focus Aan/Uit las dat je voor routinetaken best 25 minuten gefocust werkt maar voor moeilijkere taken eerder in blokken van 90 minuten dient te werken. En dus besloot ik om hier met aan de slag te gaan. Mails beantwoorden, de dagelijkse nieuwsbrieven opstellen, … het zijn allemaal taken die wat minder inspanning van mij vragen. En dus doe ik die in blokken van 25 minuten. Waarna ik effectief 5 minuten pauze neem.

Moet ik aan belangrijke presentatie, persbericht of dossier werken, dan zet ik de timer op 90 minuten. Zodat ik anderhalf uur ongestoord kan doorwerken. Waarna ik opnieuw een pauze neem, maar dit keer eentje van 15 tot 20 minuten. En ik moet toegeven, voor mij werkt dit echt wel goed!

Betekent dat nu dat ik mijn hele dagen vul met alleen maar blokken van 25 of 90 minuten werk? Natuurlijk niet 🙂 Er zijn nog steeds dagen waarop ik gewoon werk, zonder acht te slaan op tijdsblokken. Maar die dagen waarvan ik weet dat ik heel wat deadlines te halen heb of waarvan ik weet dat ik heel veel dingen moet doen, dat zijn de dagen waarop ik in tijdsblokken werk. Net als dagen waarop ik ‘s ochtends al voel dat mijn energieniveau en dus ook mijn concentratie ver onder nul zitten.

Forest app

Focussen met de Forest app

Omdat ik mijn tijd niet zelf in het oog wou houden, heb ik een aantal externe hulpmiddelen getest. Waaronder dus die Chrome Pomodoro extension. Alleen, daar kon ik geen blokken van 90 minuten aanduiden. Andere gelijkaardige extensions lieten dit wel toe, maar daar kon je dan weer geen automatische pauze laten starten.

Tot ik bij de Forest app uitkwam. De gratis versie heb ik maar een paar dagen geprobeerd, want ik had al gauw door dat de betalende optie toch wel wat meer functies had. En uiteindelijk kost die nu ook niet zo extreem veel (2,99 euro). Sindsdien ben ik naarstig met die app bomen aan het planten.

De voordelen van de app? Wel, je kan om te beginnen zelf je tijd instellen, zowel om te focussen als voor pauzes. En no worries, je krijgt een melding als je tijd er op zit 😉 . Je plant bomen (en ja dat werkt voor mij want ik wil liever mijn boom niet doden) en je kan labels toevoegen aan je tijd. Wat ik zelf heel erg handig vind om even bij te houden naar welke soort taken mijn tijd nu precies gaat.

En tot slot, doordat ik hem als app op mijn telefoon gebruik kan ik op mijn computer wel nog steeds naar bepaalde websites surfen die ik voor het werk ook nodig heb. Maar die met de websiteversie geblokkeerd werden. Waardoor ik dus soms moest “wachten” om die ene taak te kunnen finaliseren. Door gebruik te maken van de app kan ik dus doorwerken, maar alle social media apps op mijn telefoon niet gebruiken. En dat werkt hier prima!

Hoe zorg jij ervoor dat je gefocust kan werken?

6 Comments

 • Katrien

  Ik gebruik de app niet meer zo heel vaak. Ik probeer echt per to do te werken. Is iets afgewerkt, gun ik mezelf een kleine pauze en dan weer de volgende to do. Voor mij werkt dat wel.

  • Evi

   Ik denk dat je idd iets moet vinden wat voor jou werkt. Doordat mijn to do’s vaak over verschillende projecten verspreid zijn en dus niet noodzakelijk in één keer afgewerkt kunnen worden helpt die app mij echt wel verder.

 • Charlotte

  Ik heb pomodoro al een paar keer geprobeerd, maar het werkt niet echt voor mij. Ik werk nu vooral taakgericht, wat als gevolg heeft dat ik soms echt onvoldoende pauze neem. Op het eind van de dag merken dat je al uren naar toilet moet of niks gedronken hebt of halfweg de middag nog in pyjama zit, terwijl je gewoon ff na opstarten je mails wou checken, is nu ook niet meteen ideaal 😉 . Misschien moet ik ook eens exlerimenteren met langere tijdsblokken. Doet me een beetje denken aan ‘lesuren’ uit het middelbaar 🙂

  • Evi

   Het heeft daar inderdaad wel iets van weg 🙂 Pomodoro werkt hier goed als het om kleine taken gaat (zoals een nieuwsbrief finaal klaarzetten of mijn mailbox opruimen). Als het wat complexere taken zijn helpen die langere tijdsblokken echt wel om mijn focus te blijven behouden en toch op tijd en stond een pauze te nemen. Zeker de moeite vind ik om eens te proberen 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *