Verbeelding Book Challenge
Boeken & leestips

Uitgelezen in januari 2021

Net als de voorbije jaren neem ik ook dit jaar deel aan een aantal reading challenges. Omdat lezen hier voor ontspanning zorgt en me tot rust brengt. Ik stelde voor mezelf een leesdoel van 40 boeken op, waarvan 10 klassiekers en 5 non-fictie boeken. En uiteraard neem ik ook dit jaar terug deel aan de Verbeelding Book Challenge. Elke maand publiceer ik een leesupdate met daarin een overzicht van de boeken die ik de maand ervoor las.

Lezen
Gelezen in januari 2021

Dat lezen mijn manier is om om te gaan met de hele coronashizzle heb ik goed gemerkt aan mijn leesstatistieken van januari. Ik las maar liefst 6 boeken uit en luisterde naar 1,5 audioboeken. Een unicum denk ik, want ik heb geloof ik nog nooit zoveel boeken in één maand gelezen als nu.

Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder

Acteur Stefaan Degand (1978) groeide op in het West-Vlaamse Wevelgem, een dorp dat hij ontgroeide in de grootstad Antwerpen, waar het leven zich verder ontspon. In een bezwerend en intens proza verhaalt hij over dat leven tot op heden. Over hoe de liefde in zijn leven kwam, en ook weer ging. En terugkwam. Over hoe leven ook maar wat klungelen is. En over eten, lekker, gulzig en veel.

Toen ik zag dat ik dit boek met mijn Kobo Plus abonnement kon lezen heb ik geen seconde getwijfeld. De allereerste dag van het nieuwe jaar nestelde ik me dan ook met dit boek knus in de zetel. En werd ik er enorm door geraakt.

Het is geen standaard boek met hoofdstukken. Integendeel, het is één lange tekst, waarin Stefaan vertelt over hoe hij zijn weg in het leven zocht als prille tiener. Zijn vrouw ontmoette en de liefde ontdekte. Over hoe zijn dochter hun leven rijker maakte. Maar ook over die noodlottige dag, toen zijn vrouw en hun ongeboren tweede kindje getroffen werden door een hersenvliesontsteking en ze het geen van beide haalden.

Het is een boek waar de emoties van afspatten. Terwijl je leest voel je hoe diep en krachtig hun liefde was, hoe hij nadien worstelt met zijn verdriet en tegelijkertijd er moet zijn voor zijn dochter. Maar het is ook een boek vol hoop en vreugde. Kortom, een absolute aanrader om dit jaar aan je TBR lijst toe te voegen!

De ongetrouwde hertog

Londen, 1813. De aanstaande verloving van Daphne Bridgerton en de aantrekkelijke hertog Simon Basset is het nieuws van de dag. Wat niemand weet, is dat de verloving slechts schijn is. Voor Simon is het de beste manier om de gretige moeders van jonge, huwbare vrouwen op een afstandje te houden. Voor Daphne trekt de zogenaamde interesse van een hertog weer andere geschikte huwelijkskandidaten aan. Maar hoe beter Daphne hem leert kennen, hoe meer ze begint te geloven dat ze haar droomman al heeft gevonden. Daphne zal al haar charmes in de strijd moeten gooien om de eigenzinnige hertog ervan te overtuigen dat trouwen zo gek niet is, en dat zijn ideale vrouw veel dichterbij is dan hij denkt.

Tijdens de kerstdagen keek ik met veel plezier naar Bridgerton. En was ik eigenlijk ook wel benieuwd geworden naar de boeken. Het eerste deel van de reeks las ik begin januari.

Het is een vlot geschreven boek waarin een aantal verhaallijnen worden uitgewerkt. Heerlijk ontspannende lectuur, maar niets hoogstaand of diepgaand. De personages blijven wat oppervlakkig en worden niet echt in de diepte uitgewerkt. En uiteraard zie je de plot al van heel ver aankomen. Maar desalniettemin, heerlijk ontspannende lectuur om ‘s avonds te lezen 🙂 .

A Christmas Carol

Charles Dickens’s tale of Ebenezer Scrooge, who is haunted by three spirits and learns the true meaning of Christmas has had, along with Dickens’s other Christmas writings, a lasting and significant influence upon our ideas about the season as a time for celebration, charity and memory.

Tja, aangezien ik ook een paar klassiekers wil lezen dit jaar besloot ik om te starten met A Christmas Carol. Kwestie van de kerstsfeer nog net een tikkeltje langer vast te houden. Ik had eigenlijk hele hoge verwachtingen van dit boek. Maar het stelde me wat teleur. Waarom, daar kan ik de vinger niet precies opleggen.

Iedereen kent natuurlijk het verhaal van hoe Scrooge door drie geesten bezocht wordt die hem de ware betekenis van kerst willen laten zien. Misschien lag het daaraan, dat ik al wist wat er ging gebeuren? In ieder geval vond ik het best wel een worsteling om het boek uit te lezen.

Stad van tranen

Augustus 1572. Minou Joubert en haar familie zijn in Parijs voor een koninklijke bruiloft. Het huwelijk tussen Margaretha, de zuster van de katholieke koning Karel IX, en de protestantse hugenoot Hendrik van Navarra is bedoeld om vrede te brengen in Frankrijk na een decennium van religieuze oorlogen. De hele stad loopt uit, en van heinde en verre zijn mensen gekomen om het feest mee te vieren. Maar ook Vidal, een oude vijand van Minou, is naar de hoofdstad getrokken. En wat een week vol feestelijkheden had moeten worden mondt binnen enkele dagen uit tot een grote moordpartij, waarna de straat bezaaid is met duizenden doden. Minous familie slaat op de vlucht, en moet zich noodgedwongen verspreiden over de vier windstreken.

Vorig jaar las ik al flink wat boeken van Kate Mosse. En ik was heel benieuwd naar dit boek. Dus toen ik het kon reserveren in de bib heb ik geen seconde geaarzeld. Het verhaal bouwt verder op het eerste deel. En ook dit keer nemen Minou en haar gezin je mee op avontuur.

Historische gebeurtenissen en fictie worden netjes door elkaar verweven tot een spannend verhaal, met leuke plotwendingen. Het is best wel een dik boek, maar de schrijfstijl van Kate Mosse zorgt ervoor dat het heel vlot leest. En je het eigenlijk niet aan de kant wil leggen. Stiekem hoop ik dus dat er een derde deel komt 😉 .

Charlie and the chocolate factory

Mr Willy Wonka is the most extraordinary chocolate maker in the world. And do you know who Charlie is? Charlie Bucket is the hero. The other children in this book are nasty little beasts, called: Augustus Gloop – a great big greedy nincompoop; Veruca Salt – a spoiled brat; Violet Beauregarde – a repulsive little gum-chewer; Mike Teavee – a boy who only watches television. Clutching their Golden Tickets, they arrive at Wonka’s chocolate factory. But what mysterious secrets will they discover?

Charlie & the chocolate factory was één van de klassiekers die ik nog nooit gelezen had. En dus nam ik hem mee toen ik het boek in de bib zag liggen. Ook hier kende ik wel al de grote verhaallijnen, maar in tegenstelling tot A Christmas Carol heb ik dit keer wel heel erg genoten van dit boek.

Vanaf pagina 1 zit je in het verhaal en wil je weten hoe het met de personages gaat. Roald Dahl neemt je op een geweldig fijne manier mee in een zeer fantasierijke wereld. Er komen tal van leuke woordspelingen in het verhaal voor. En doordat de hoofdstukken erg kort zijn en heel vlot geschreven zijn, leest het verhaal als een trein. Een fijne aanrader als je op zoekt bent naar een niet al te dikke klassieker 😉 .

De verliefde graaf

De lente van 1814 belooft weer een veelbewogen huwelijksseizoen te worden, maar niet als het aan Anthony Bridgerton ligt. Deze begeerlijke graaf maakt nog geen enkele aanstalten zich te verloven. En waarom zou hij ook? Niemand speelt de onbereikbare vrijgezel beter dan hij… Lady Whistledowns Society Papers, april 1814. Dit keer zitten de roddelbladen ernaast. Anthony Bridgerton heeft niet alleen besloten te trouwen, hij weet zelfs al met wie! Het enige obstakel is zijn aanstaande schoonzus, Kate Sheffield, de meest bemoeizieke vrouw die zich ooit in een Londense balzaal heeft gewaagd. Wat de societydames ook mogen zeggen, Kate is ervan overtuigd dat Anthony een verschrikkelijke echtgenoot zal zijn. Ze is vastbesloten om haar zus te beschermen. Maar hoe beschermt ze haar eigen hart tegen de invloed van deze verleidelijke graaf?

Eind januari kwam ik een klein beetje in een leesdip terecht. En dus besloot ik om deel 2 van de Bridgertonreeks te lezen, want meestal helpt heerlijk luchtige lectuur hier goed tegen een leesdip. Dankzij de read-a-thon die Céline het laatste weekend van januari organiseerde slaagde ik er dan ook in om niet enkel die leesdip te overwinnen maar ook dit boek uit te lezen.

In tegenstelling tot boek 1 ligt de focus dit keer volledig op Anthony, de oudste broer van Daphne, en zijn liefdesperikelen. En ja hoor, net als bij boek 1 zie je de plot ook dit keer van heel ver aankomen. Maar toch blijft het een leuk boek om te lezen. Al was het maar omwille van de vele andere intriges. En de zoektocht naar wie Whistledown nu eigenlijk wel is 😉 .

Tussenstand

Goodreads: 6/40

Classics: 2/10

Verbeelding Book Challenge: 2/30

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *