Op (uit)stap

5 tips om te gaan wandelen met een kleuter

Wandelen, het was iets wat wij voor dit jaar zelden deden. Ik vond het af en toe wel eens fijn, maar het lief en Tuur vonden daar niets aan. Tot corona opdook. En we wekenlang nergens naartoe konden. Toen bleek wandelen precies toch wat aantrekkelijker te zijn dan aanvankelijk gedacht 😉 . Maar hoe doe je dat nu, gaan wandelen met een kleuter? Ik geef jou heel graag onze 5 tips mee!

Tuur en wandelen, dat is nog geen match made in heaven. Als ik hem zeg dat we gaan wandelen, dan durft hij al eens een donderwolk van een gezicht opzetten. En dus heb ik het afgelopen jaar een aantal trucjes toegepast om hem toch mee de deur uit te krijgen! Ze zijn wel niet altijd het toonbeeld van perfect ouderschap, maar he, soms is je kind een klein beetje omkopen wel ok he 😉 .

Tip 1: zorg voor een doel

Zonder doel, gewoon een blokje om gaan wandelen, daar bedankt Tuur heel vriendelijk voor. Maar als ik hem bijvoorbeeld zeg dat we gluurpietjes gaan zoeken of een halloweenwandeling gaan doen, of andere zoektochten, dan is hij er als de kippen bij. En heeft hij vaak zelfs sneller dan ik zijn schoenen aan. In dezelfde categorie vallen hier trouwens ook wandelingen naar de bib en/of het ijsjessalon vlak naast de bib. Zolang er dus maar een specifiek doel aan de wandeling gekoppeld is, lukt het dus wel om hem mee de deur uit te krijgen.

Tip 2: korte wandelingen

Tien kilometer of meer gaan wandelen met een vijfjarige, ik zou het niet meteen gaan doen. Korte wandelingen daarentegen, die gaan Tuur perfect af. Dus als we eens een wandelroute volgen, dan probeer ik er uit te kiezen die de 5 kilometer drempel niet (of in ieder geval niet te hard) overschrijden.

Tip 3: zorg voor versnaperingen

Ongeacht hoe lang of hoe kort de wandeling duurt, ik zorg dat ik altijd water en een versnapering voor Tuur mee heb. Want op een gegeven moment wil hij sowieso wel eventjes uitrusten en dan iets eten of drinken. Ik neem heel vaak trouwens enkel water mee. Maar wel een stukje fruit en een koekje of snoepje. Heeft hij al een hele poos flink gewandeld, dan krijgt hij als beloning een koekje.

Tip 4: interactieve wandelingen

Ik schreef het hierboven al, wandelingen met een doel zijn hier een grote hit. En ook interactieve wandelingen scoren hier erg goed. De afgelopen tijd deden wij bijvoorbeeld de wandeling in het Pietendorp hier in Asse, waarbij er onderweg allerlei leuke opdrachten waren voor Tuur om uit te voeren en zelfs een heus Pietenparcours. Maar evengoed de Kabouterwandeling, waarbij hij onderweg zes kabouters moest zoeken viel hier heel goed in de smaak. Net als De Nuchten in Geraardsbergen: lekker ploeteren door de modder en over een plankenparcours lopen. Kortom, stuk voor stuk wandelingen waarbij er wat te beleven valt!

Tip 5: Pokémon for the win

Maar soms zijn er hier in de buurt of onderweg gewoonweg geen dingen te beleven. En daarom lieten we Tuur kennis maken met Pokémon. Ergens tijdens de eerste semi-lockdown installeerden we dat allebei op onze gsm. En lieten we Tuur tijdens wandelingen hier in de buurt Pokéstops doen en Pokémons vangen. Hij vindt dat zo fijn, dat dit dus na al die maanden nog steeds werkt. En dat is bovendien het mooie aan ergens anders eens gaan wandelen: daar zijn dan nieuwe Pokéstops en Pokémons. Dus als hij hier dan toch eens tegenstribbelt, dan haal ik dat argument boven om hem mee te krijgen 😉 .

Ga jij vaak wandelen? En wat doe jij om je kleuter mee aan het wandelen te krijgen?

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *