eiwitten na het sporten
Fitness,  Hardlopen

Eiwitten innemen na het sporten: doen of beter van niet?

Eiwitten, ze zijn vandaag de dag een hot topic. En heel wat merken spelen hier handig op in door proteïnerijke producten op de markt te brengen. Maar is het na het sporten nu wel of niet nodig om extra eiwitten op te nemen in je lichaam? Ik ga het in deze blogpost graag voor je na.

eiwitten na het sporten

Eiwitten na het sporten: wat doe je nu best?

Wat zijn eiwitten?

Voor we de vraag proberen te beantwoorden of je na het sporten nu al dan niet best extra eiwitten inneemt, sta ik graag eerst even stil bij wat eiwitten eigenlijk zijn. Van Dale omschrijft een eiwit als een belangrijke voedingsstof die in alle planten en dieren voorkomt. Ook wel beter bekend als proteïne. Ze kunnen dienen als bouwstof, transportmiddel en in zeldzame gevallen ook als brandstofbron.

Het is dus ook niet zo dat je enkel eiwitten nodig hebt als je gaat sporten. Integendeel. Ieder lichaam heeft deze voedingsstof nodig. Gemiddeld hebben we trouwens per kilogram lichaamsgewicht dagelijks ongeveer 0,83 gram eiwit nodig.

Waar vinden we eiwitten in?

Zoals Van Dale al aangaf komen eiwitten in zowat alle planten en dieren voor. En dus krijgen we dagelijks onbewust best wel al wat eiwitten binnen. Door bijvoorbeeld vlees, vis en eieren te eten. Maar ook in heel wat zuivelproducten zoals melk en kaas zitten eiwitten. Net als in sojaproducten, peulvruchten en noten. Uiteraard bevat het ene voedingsmiddel net iets meer eiwitten dan het andere.

Maar als je er wat op let en bijvoorbeeld wat vaker eiwitrijke producten aan je maaltijden toevoegt, dan krijg je dagelijks al aardig wat eiwitten binnen. Door de band krijgen vrouwen tussen de 19 en 50 jaar op deze manier gemiddeld 68 tot 72 gram eiwitten per dag binnen.

Waarom eiwitten zo populair zijn bij sporters

Waarom nemen nu tal van sporters na het sporten extra eiwitten in door middel van eiwitshakes? Wel, dat komt doordat je tijdens het sporten de energiereserves en bouwstenen in je lichaam gaat aanspreken. Afhankelijk van het soort sport dat je doet, zal je lichaam nadien meer behoefte hebben aan koolhydraten of eiwitten.

Kort door de bocht: tijdens het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in je spieren. Als je lichaam vervolgens die opgelopen schade gaat herstellen, treedt er trainingsadaptie op. Wat zoveel betekent als dat je spieren iedere keer een beetje steviger en groter worden. Wat op termijn dus tot meer spiermassa leidt. Maar hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je lichaam over voldoende bouwstenen beschikt om de opgelopen schade te kunnen herstellen. En hier spelen die eiwitten een rol in. Wat meteen ook de hoofdreden is waarom tal van sporters na het sporten een eiwitshake drinken.

Extra eiwitten innemen na het sporten: doen of niet?

Het klinkt dus heel logisch om na het sporten extra eiwitten in te nemen. Maar dat is het niet. Want als je meer eiwitten inneemt dan je dagelijkse behoefte, dan zal dit niet noodzakelijk tot meer spiermassa leiden. Want je lichaam gaat dat te veel aan eiwitten in het beste geval gebruiken als brandstof. Maar in het slechtste geval omzetten naar vet. Wat zal zorgen voor een toename in gewicht.

Als sporter is het dus vooral belangrijk om te zorgen dat je niet meer eiwitten inneemt dan je dagelijkse behoefte. Als je een beetje op je voeding let krijg je trouwens doorheen de dag al heel wat eiwitten binnen. En is het niet meteen noodzakelijk om na het sporten een eiwitshake te drinken.

eiwitten na het sporten

Waarom ik dan toch een eiwitshake drink na mijn krachttrainingen

Op aanraden van mijn diëtiste drink ik na mijn krachttrainingen wel een eiwitshake. Dat komt voornamelijk omdat ik door mijn levensstijl niet voldoende eiwitten op een natuurlijke wijze binnenkrijg. Ik eet namelijk heel weinig vlees. En ik mag geen zuivel eten. Waardoor dingen zoals een potje skyr na het sporten voor mij een pak moeilijker zijn.

En aangezien ik best wel veel en intensief sport, zou ik zonder die extra eiwitten geen spiermassa aanmaken. Belangrijk hierbij is wel dat ik een vegan eiwitshake drink die extreem laag is in suikers. Want heel vaak zitten standaard eiwitshakes boordevol suiker, wat uiteraard niet iets is wat je vaak wil drinken.

Daarnaast drink ik zo een shake enkel na mijn krachttrainingen. Na mijn looptrainingen probeer ik op een andere manier wat extra eiwitten binnen te nemen. Door bijvoorbeeld een handvol noten te verorberen. Of wat plantaardige yoghurt te eten die wat hoger zit qua proteïnes. Want de spierbelasting is bij hardlopen anders dan bij mijn krachttrainingen. En dus zijn de behoeftes van mijn lichaam ook anders.

Maar of je nu na het sporten al dan niet best een eiwitshake drinkt is, daar bestaat eigenlijk geen eenduidig antwoord op. Want het hangt van heel wat factoren af, die voor iedere persoon / sporter anders zijn.

Neem jij na het sporten extra eiwitten in?

6 Comments

 • Irene

  Je hoort er inderdaad veel over tegenwoordig! Interessant om er een post over te lezen en te lezen hoe jij het aanpakt.
  Ik heb via Karola’s Kitchen ook gelezen dat het belangrijker is om je eiwitten meer te verdelen doorheen de dag en dat in een keer zo’n shake drinken vaak niet zoveel zin heeft als dat dan je enige moment van eiwitinname is. Maar ik weet er verder echt niets van :p

  • Evi

   Thx, hopelijk heb je er wat aan gehad 🙂 En inderdaad, ze spreiden doorheen de dag is sowieso het beste, en dat probeer ik ook. In combinatie dan met een extra inname na het sporten, omdat ik er echt gewoon te weinig binnen krijg doorheen de dag.

 • Leen

  Ik heb een tijdje geëxperimenteerd met (vegan) eiwitpoeders toen ik intensiever aan het sporten was, maar vond geen enkele lekker – zeker niet die met een artificieel smaakje zoals vanille, bahhh. Dus heb er geen deftige gevonden helaas en heb het toen opgegeven 😀 Dus tips daarover zijn zeker welkom! En wat voor shakes je ermee maakt – gewoon eiwitpoeder en water? Of nog andere dingen erin? Ge ziet, ik ben een complete leek.

  • Evi

   Ik vind die ook niet lekker hoor! Hier zijn het vegan poeders zonder suiker of smaak. Dus echt gewoon op basis van kikkererwten en dergelijke.

   Meestal meng ik dat poeder gewoon met water en is het heel snel doorslikken. Of met Alpro melk maar dan de varianten zonder suiker. Smaak ietsje pietsje beter dan met water, maar het zal nooit mijn favo smaak worden 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *