Varia

5 manieren om te ontspannen in de donkere wintermaanden

Het zijn geen makkelijke tijden en ze brengen heel veel stress en onrust met zich mee. Dat merk ik aan heel veel dingen. Maar ook de kortere en vooral donkere en grijze dagen wegen door. En dat laat zich hier heel goed voelen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik ‘s avonds veel sneller moe ben dan in de zomer. En dat ik ook minder uitgeslapen raak dan tijdens de zomermaanden. Om ervoor te zorgen dat ik voldoende rust vind, probeer ik een aantal dingen toe te passen. En omdat die dingen goed werken voor mij en me echt helpen om mijn hoofd leeg te maken, deel ik ze heel graag ook met jou. Want wie weet helpen ze jou ook wel een beetje om te ontspannen.

Lezen en genieten van koffie: manieren om te ontspannen
Wandelen

Dit jaar ontdekte ik – net als heel veel anderen Belgen 🙂 – hoe fijn wandelen kan zijn. Tijdens de twee semi-lockdown periodes ging het joggen mij niet altijd goed af. En omdat we graag ook Tuur regelmatig naar buiten wilden krijgen toen de scholen dicht waren, zijn we toen gestart met wandelingen te maken. In onze eigen buurt. Maar evengoed ook in andere streken in ons Belgenland.

Mij helpt wandelen enorm goed om mijn hoofd wat leeg te maken. En dus heb ik er sinds dit najaar ook een gewoonte van gemaakt om op week/werkdagen over de middag een blokje om te gaan wandelen. De ene keer is dat in alle rust. De andere keer is het met een podcast erbij. Maar buiten zijn en wandelen, het helpt hier enorm goed om te ontspannen. En het doet ook wonderen voor mijn mentale gezondheid en stressniveau.

Zwemmen

Ik zei het hierboven al, joggen, het gaat mij niet meer zo goed af. Afgelopen zomer herontdekte ik het zwembad. En sindsdien ga ik elke week – als het zwembad open is tenminste – iets minder dan een uur baantjes trekken. Want ook dat werkt enorm ontspannend voor mij. Ik kan er niet meteen de vinger opleggen, maar het heeft iets te maken met de golven in het water en het feit dat je je enkel daarop kan concentreren.

Lezen

Boeken lezen, het is hier altijd al een van mijn favoriete manieren geweest om te ontspannen. En zeker in deze donkere periode kan ik er echt van genieten om ‘s avonds met een dekentje en een zacht muziekje erbij in de zetel te kruipen met een goed boek. Of een zalig warm bad te nemen bijvoorbeeld met een boek en drankje erbij. Maar evengoed kruip ik op donkere winteravonden vroeg in mijn heerlijk warme bed. Ik zorg ervoor dat enkel het nachtlampje brandt zodat het wat gezelliger wordt in de slaapkamer. Ik neem dan ook steevast mijn kersenpittenkussentje mee en kan dan echt een uur of twee liggen lezen onder mijn donsdeken. Puur genieten!

Fotograferen: een manier om te ontspannen
Bewust genieten

Ik probeer ook al een hele poos om bewuster in het leven te staan. En te genieten van kleine momenten en dingen. In het weekend probeer ik dat bijvoorbeeld te doen door bewust te genieten van een lekkere kop koffie, al dan niet met een koekje erbij. Of door uitgebreid en lang te ontbijten op zondagochtend. Met de krant en het kruiswoordraadsel daarin erbij! In de week probeer ik dat dan weer vooral te doen door elke avond te mediteren met de Calm app.

Creatief zijn

Of althans daar een poging toe ondernemen. Door bijvoorbeeld te prutsen in Canva. Of mijn fototoestel boven te halen en daar met te experimenteren. Ik had dat zelf nooit gedacht dat net die dingen me rust zouden brengen. Maar sinds ik voor beide dingen een opleiding volgde (die allebei trouwens de moeite waard zijn), ben ik er door gebeten. En vind ik het dus heerlijk ontspannend om daar met bezig te zijn! Ohja, voor ik het vergeet, uiteraard hoort ook bloggen daarbij he 😉

Wat doe jij om te ontspannen in deze donkere periode?

21 Comments

 • fieke

  Wandelen en lezen staan hier ook hoog op het lijstje, zonder ben ik verloren.
  Dit weekend ben ik beginnen prutsen in mijn nieuwe bullet journal voor 2021 en ik was vergeten hoe ontspannend ik dat creatieve vind. Ik luisterede daarbij nog naar enkele podcasts (want die combinatie lukt me wel), en ik ga dit regelmatig proberen blijven doen. Want die dingen waar je energie van krijgt, die mag je niet schrappen :-).

 • Samaja

  Ik herken er veel van. De laatste maanden heb ik al meer gewandeld dan ooit en we maken het thuis ‘s avonds extra gezellig. Op zich vind ik de winter wel een gezellig seizoen, zolang er maar genoeg afwisseling is.

  • Evi

   Afwisseling is inderdaad belangrijk he. En wij proberen het hier ook wat gezelliger te maken, dat maakt het precies toch wel wat fijner (en aangenamer :-))

 • Josefien

  Wandelen en lezen doe ik ook om te ontspannen. Heerlijk!
  Qua sport blijft het voor mij toch lopen. Ik weet heel goed dat zwemmen ook deugd doet, maar ik zie altijd zo op tegen dat ijskoude water!! Dus chapeau voor jou, dat je het blijft doen 🙂 Ik ben blij dat je er zoveel aan hebt.
  Ik probeer mezelf ook minder op te jagen en rustiger in het leven staan. Het is een werkproces, ik vind het zo moeilijk… Maar stap voor stap maak ik wel vorderingen. Ik merk dat het me goed doet, dus ik blijf eraan werken.
  Dikke knuf!
  Josie xo

  • Evi

   Ik denk dat het zwemmen hier deels komt doordat ik moet reserveren (en dus minder goed niet durf op te dagen). En ik merkte afgelopen vrijdag dat het water precies wat verwarmd was (al kan dat ook mijn verbeelding geweest zijn hoor :-)).

   Ik kan me heel goed inbeelden dat rustiger in het leven proberen te staan niet eenvoudig is. Wel fijn om te lezen dat het jou deugd doet. En ik ben er zeker van dat het jou gaat lukken hoor, maar gun jezelf ook tijd om dat proces door te maken. Komt helemaal goed, daar ben ik zeker van! X

 • Mie kids

  Hier net dezelfde dingen. Wandelen, lezen, bloggen, kleuren in een kleurboek voor volwassenen (ik word daar helemaal zen van), lopen of netflixen bij series waar je niet moet nadenken.

 • Charlotte

  Ook voor mij super herkenbaar. Dat wandelen deed ik al voor corona een ding was, maar nu nog meer dan anders, omdat ik gewoon ook meer thuis ben 😉
  Bij mij is het niet met podcasts, maar met een audioboek in de oren. Of gewoon met niks, als ik in een rustig stukje ben waar je de vogeltjes boven het mensenlawaai hoort.
  Lezen absoluut ook, net als creatief zijn. Dit weekend beginnen plannen hoe ik mijn leeslog voor 2021 ga organiseren en een breipatroon beginnen ontcijferen. Daar kan ik echt uren mee bezig zijn, zonder dat het me verveelt

  • Evi

   Wat fijn dat ook jij wandelen zo leuk vindt 🙂 Ik ga audioboeken denk ik nog eens een kans geven en zien of ze me deze keer beter bevallen.

   En wat fijn zeg dat je uren bezig kan zijn met breien, ik heb daar jammer genoeg dan weer het geduld niet voor.

 • zwartraafje

  Wandelen vind ik heel rustgevend dus als mijn lichaam wil meewerken kan ik daar enorm van genieten. Lezen was vroeger ook altijd een succesformule om tot rust te komen maar de laatste tijd kost het me steeds meer moeite om me te focussen op een verhaal. Bij creatief bezig zijn heb ik dat gelukkig minder dus dat is wel nog altijd een goede optie wanneer ik tot rust wil komen.

  • Evi

   Lezen gaat hier ook met ups en downs hoor, dus ik duim dat je je snel terug beter kan concentreren op een verhaal. En alleen maar hoera dat creatief bezig zijn wel nog goed lukt!

 • Katrien

  Hier heel veel lezen in elk geval. Het liefst alleen thuis of met een noise cancelling headphone om me helemaal af te sluiten. Voor de rest veel wandelingetjes en het lopen terug oppikken. Dankzij het thuiswerken heb ik wel eindelijk een ochtendroutine die best goed werkt en veel rust brengt.

  • Evi

   Wat fijn dat je een goede ochtendroutine hebt gevonden! Ik moet toegeven dat het thuiswerken hier inderdaad toch ook wel voor betere routines heeft gezorgd ondertussen. Dus fingers crossed dat we die kunnen blijven behouden 😉

 • Goofball

  ik wandel ook veel (al van vroeger) en pik sinds dit jaar weer af en toe een boek op …’k lees nog niet veel boeken maar ‘k vind het wel weer fijn dat ik toch terug lees.

  Creativiteit is aan mij verloren, ik jaag er mij eerder in op. Ik ben wel dagelijks beginnen puzzelen. Dat vind ik ook heel zen…graaien in een doos vol stukjes, turen op de foto, passen. Het vergt concentratie die me andere zaken doet vergeten. ‘k begin dat meestal te doen half uurtje voor ik ga slapen zodat ik ook geen schermen meer heb en het vergt me minder energie dan lezen voor het slapengaan (indien ik echt super moe ben).

  • Evi

   Puzzelen zou ik ook graag nog eens willen doen. Alleen, ik kan de puzzel hier nog niet laten liggen, zonder dat er iemand anders graag aan prutst 🙂 Wel top he, dat het jou zoveel rust brengt!

 • Leen

  De winter is zo’n gezellig seizoen, ik ontdek dat eigenlijk nu pas. Andere jaren moet ik me er doorheen slepen, maar nu is er veel meer tijd om buiten te komen wanneer de zon schijnt (ipv onderweg te zijn naar de zoveelste dinner date of andere sociale verplichting). De extra beweging en de frisse buitenlucht duwen de winterblues weg, merk ik. Dat in combinatie met het huis vol lichtjes hangen en ‘s avonds onder een dekentje tv kijken en lezen en andere introverte dingen om me mee bezig te houden 😀

  • Evi

   Wandelen helpt hier inderdaad ook erg goed om er toch van te kunnen genieten. Net als inderdaad een huis vol lichtjes en heel veel kunnen lezen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *