een maand geen alcohol
Algemene tips

Tournée Minérale: zo drink je een maand lang geen alcohol (+ give-away (afgesloten))

Tournée Minérale is dit jaar aan zijn zevende editie toe. Voor zij die het concept nog niet kennen: als je deelneemt aan Tournée Minerale dan drink je in februari geen alcohol. De voorbije edities liet ik dit concept wat aan me voorbij gaan. Maar dit jaar waag ik me er wel aan. En wil ik zien of het me tijdens Tournée Minérale lukt om een maand lang geen alcohol te drinken.

een maand geen alcohol

Tournée Minérale: wat is het?

Tournée Minérale werd voor het eerst in leven geroepen in 2017 door de Druglijn en Stichting tegen Kanker. Intussen is het concept al zijn zevende editie toe. En engageren ieder jaar tal van Belgen zich om in de maand februari geen druppel alcohol aan te raken. Want dat is uiteraard de bedoeling van Tournée Minérale: dat je een maand lang geen alcohol drinkt.

Nu hoor ik je al denken: ja maar we verwerken soms ook alcohol in gerechten. Denk maar aan sauzen. Uiteraard hoef je niet meteen je hele eetpatroon om te gooien als je deelneemt aan Tournée Minérale. Het gaat de organisatoren er vooral om dat je een maand lang ervaart dat je ook gerust kan gaan uit eten of op stap gaan zonder dat je daarbij alcohol dient te drinken. Dus over die verborgen vormen van alcohol dien je je niet meteen zorgen te maken.

De voordelen van een maand lang geen alcohol te drinken

Begrijp me niet verkeerd, ik kan enorm genieten van een glas wijn of cava. Of een lekkere cocktail. Maar geen alcohol drinken, daar zijn ook tal van voordelen aan verbonden.

Denk maar aan een kwalitatief betere slaap. Alcohol zal er misschien wel voor zorgen dat je sneller in slaap valt. Maar de kwaliteit van je slaap is een pak slechter. Daarnaast zorgt alcohol er ook voor dat je minder geconcentreerd bent. Bovendien moet je lichaam meer werken om alcohol te verteren. En daarnaast zitten alcoholische dranken vaak ook nog eens boordevol suiker. Wat uiteraard een negatieve impact kan hebben op je gewicht en gezondheid in het algemeen.

Kortom, een poosje geen alcohol drinken komt je lichaam en je gezondheid alleen maar ten goede.

Waarom ik deelneem aan Tournée Minérale

Dit jaar probeer ik om bewust deel te nemen aan Tournée Minérale. Niet dat we hier anders zo een grote alcoholdrinkers zijn. Maar het viel me de laatste weken op dat alcohol onbewust best wel een groot deel uitmaakt van bepaalde routines in ons leven. Als we uit gaan eten bijvoorbeeld. Dan komt daar vaak een aperitief met alcohol bij kijken. En een glas wijn bij het eten. Maar ook als we bij familie of vrienden langs gaan wordt heel vaak alcohol geserveerd. Of nog in het weekend thuis. Dan vind ik het best wel gezellig om bij de film die we kijken een glas wijn te nuttigen.

En ook heel recent nog, toen ik voor het werk een paar dagen naar het buitenland ging, werden de avonden gestart met een alcoholische aperitief. Waarna er ook bij het eten wijn werd gedronken en de maaltijd werd afgesloten met een alcoholisch digestief. Zonder dat iemand zich daar eigenlijk (veel) vragen bij stelde.

Ook ik dacht er op het ogenblik zelf niet veel bij na om eerlijk te zijn. En dat vind ik eigenlijk wel jammer. Want als ik een glas wijn, cocktail of cava drink, dan wil ik daar ten volle van genieten. En daar ook bewust voor kiezen. In plaats van het te zien als iets heel normaal. En dus besloot ik om een maand lang eens geen alcohol te drinken. Zodat ik me er terug bewuster van word. En nadien misschien ook wel wat vaker zal kiezen voor een non-alcoholische optie.

een maand geen alcohol

Zo plan ik een maand zonder alcohol

Een maand lang geen alcohol drinken, dat vraagt toch wel wat planning 🙂 . Want ik heb in februari best wel een paar etentjes in de agenda staan. En ook voor de weekenden thuis en de bezoekjes aan familie en vrienden voorzie ik toch graag op voorhand een alternatief. Zodat ik niet de hele tijd of water of frisdrank dien te drinken 😉 .

Experimenteren met alcoholvrije drankjes

Een van de dingen die ik deze maand absoluut wil doen tijdens het weekend is experimenteren met non-alcoholische drankjes. En neen, dan heb ik het niet over alcoholvrij bier, want net als gewoon bier lust ik dat voor geen meter. Wat ik wel wil doen is mocktails maken. En het SodaStream toestel dat ik in huis heb nog wat extra gaan gebruiken. Zodat ik wat extra bruis en pit kan toevoegen aan mijn mocktails 🙂 . Want jawel, deze maand drinken we mocktails bij de film in plaats van een glas wijn.

In plaats van een glas wijn bij het eten, wil ik thuis opnieuw wat meer water met een smaakje op tafel zetten. En dus ook opnieuw wat meer gebruik maken van SodaStream BIO.

Op voorhand meegeven dat ik geen alcohol drink

Zeker als we op bezoek gaan bij vrienden of familie. Zodat zij de nodige tijd krijgen om eventueel een lekker alternatief te voorzien. En hen meteen ook enkele tips voor lekkere non-alcoholische alternatieven meegeven. Want ik herinner me nog goed die vreselijke smaak van alcoholvrije cava toen ik zwanger was. En ook in mierzoete frisdranken heb ik nu niet bepaald de hele tijd zin.

De restaurantbezoeken die al op de planning staan, daar bekijk ik op voorhand de menukaart even van. Zodat ik ook daar voor een non-alcoholisch aperitief kan kiezen. Al vermoed ik wel dat ik tijdens de maaltijd op restaurant wat minder keuze zal hebben. En dus hier eerder zal gaan voor spuitwater.

Redenen waarom ik een maand lang geen alcohol wil drinken goed noteren

Zodat ik deze meteen kan aanhalen als iemand me vraagt waarom ik dit nu in godsnaam wil doen. Want ik vermoed dat die vraag er minstens wel één keer zal komen tijdens deze Tournée Minérale. Of dat ik ook zal merken dat ik de enige ben die geen alcohol gaat drinken. En ook dan kan het me wel helpen om te onthouden waarom ik dit nu precies wil doen.

SodaStream give-away (afgesloten)

Je kon het hierboven al lezen, mijn SodaStream gaat een groot hulpmiddel zijn tijdens deze Tournée Minérale. En ik heb goed nieuws, want ik mag één van jullie gelukkig maken met een SodaStream Terra. Wat moet je hiervoor doen? Wel, dat is heel eenvoudig: je dient enkel voor 28 februari 2023 in de comments te laten weten wat jouw favoriete mocktailrecept is.

Uiteraard zou het ongelooflijk lief zijn als jullie mijn blog ook nadien blijven lezen. En zowel mij als SodaStream volgen op sociale media mag natuurlijk ook altijd 😉 . Maar beide zijn geen absolute must om kans te maken op een SodaStream Terra. Enkel de reacties in de comments gelden als deelname.

De winactie loopt af op dinsdag 28 februari 2023 om 23u59 en is enkel geldig voor deelnemers die in België wonen. Nadien wordt de winnaar geloot via CommentPicker. En contacteer ik hem/haar via mail om de verzending van de SodaStream Terra te regelen.

Hoera Mie Kids, jij bent de winnaar! Ik contacteer je via e-mail om de verzending te regelen. Proficiat!

Veel succes!

*Afbeeldingen: Canva

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *