Kookboek review

Kookboekweek #6: Julie natuurlijk

Bijna het einde van de maand mei, tijd dus voor een nieuwe kookboekweek. Dit keer selecteerde ik het boek ‘Julie natuurlijk’ van Julie Van den Kerckhove en maakte ik er vier gerechten uit klaar. Ik kookte eerder al uit Easy Vegan met Julie. Maar dit boek, haar allereerste, bleef onaangeroerd in mijn kast staan. Dus toen ik zag dat ze binnenkort een nieuw boek uitbrengt, leek het me het ideale moment te zijn om er met aan de slag te gaan.

Kookboekweek: Julie natuurlijk

Ik schafte me dit boek ergens in de zomer van vorig jaar aan nadat ik heel wat gerechten uit Easy vegan met Julie had klaargemaakt. Van die gerechten en vooral ook van de handige tips die ze telkens meegeeft ben ik nog steeds grote fan. Misschien dat het daardoor komt dat haar eerste boek me – tot nu – minder kon bekoren? Er staan nog steeds heel wat tips in, maar je merkt wel dat haar tweede boek toegankelijker is. Eenmaal me ik in ‘Julie natuurlijk’ begon te verdiepen bleek wel dat de gerechten ook hier erg eenvoudig zijn om te maken. En dat je ook deze gerechten makkelijk meerdere dagen in de koelkast kan bewaren. Een groot pluspunt voor mij 😉

Het boek bevat ontbijtgerechten, drankjes, lichte maaltijden, grote honger, hapjes & bijgerechten en desserts. Voor deze kookboekweek maakte ik twee ontbijtgerechten klaar, twee grote honger gerechten en 1 lichte maaltijd.

Chocolade-chiapudding (p. 24)

Ik eet wel vaker chiapudding als ontbijt. Maar had er nog nooit een klaargemaakt met vijgen erbij. Het was een heerlijk vullend ontbijt. En op zondagochtend mag er al eens wat gezondigd worden. Dus deze variant met chocolade kwam prima van pas 🙂 Ik at wel niet alles op want het vult echt wel enorm. Maar niet getreurd, de rest is meteen ontbijt voor de dag erop!

Powerontbijt met quinoa, appel en kaneel (p. 34)

Toegegeven, ik vond het eerst een beetje een vreemde gedachte: quinoa als ontbijt. Meestal eet ik dat tijdens de lunch. Of bij mijn avondmaaltijd. Maar ik had het nog nooit als ontbijt geprobeerd. Maar goed, doordat ik verzot ben op appel en kaneel wou ik me er wel eens aan wagen. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Quinoa in combinatie met appel, kaneel, noten en rozijnen smaakt heerlijk! Ik heb er wel flink wat meer kaneel in gedaan dan het recept aangaf. Maar dat komt omdat ik echt wel verzot ben op die smaak en geur. Dit ontbijt maakte ik op voorhand klaar en bewaarde ik een nacht in de koelkast. Wat trouwens prima lukte!

Julies taboulé (p. 76)

Een lekkere taboulé smaakt altijd 🙂 Nu had ik op voorhand wel al eens bloemkooltaboulé gemaakt. Maar het was zo lang geleden dat ik er nog eens zin in had. En ook deze smaakte erg lekker. De ALL GOOD teriyaki cashews verving ik wel door andere noten, want die eerste had ik niet in huis. Maar dat deed niets af aan de smaak! De dressing maakt het gerecht wel af, dus de volgende keer maak ik er daar nog net iets meer van. Een ideaal gerecht trouwens voor op warme dagen.

Mexicaanse quinoasalade met zwarte bonen en tomaat-koriandersalsa (p. 106)

Alleen al voor de tomaat-koriandersalsa wou ik dit gerecht zeker en vast eens uitproberen 🙂 En eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om te maken. Want buiten de quinoa koken dien je enkel wat groenten te snijden en klaar is kees! Ook dit gerecht bewaarde ik in de koelkast want ik had er veel te veel van. En dus smulde ik de dag erop er nog eens van. Ik volgde Julie’s tip om te bewaren wel op. En hield salsa en salade dus apart tot wanneer ik er terug van at.

Courgette-wortelpasta met pompoenpitpesto (p. 108)

Ik eet enorm graag pasta maar die kan vaak ook nadien op mijn maag liggen. Deze variant op pasta sprak me dan ook aan. Door er perzik aan toe te voegen krijgt dit gerecht meteen een heerlijk frisse en zoete smaak. De pesto vond ik zelf erg lekker, alleen kreeg ik hem minder vloeibaar dan pesto die ik normaal gezien in de winkel koop. Maar misschien komt dat doordat ik er minder olie aan toevoegde dan ze in de supermarktketenvarianten doen.

Julie natuurlijk: eindoordeel

Door een aantal gerechten te maken ben ik ook van dit boek – Julie natuurlijk – fan geworden. Toegegeven, niet elk gerecht ziet er even eenvoudig uit om met aan de slag te gaan. Maar heel vaak is dat perceptie. De meeste gerechten zijn echt wel eenvoudig om te maken. En bovendien nemen ze niet veel voorbereidingstijd in beslag. Tenzij je de weektijd van bepaalde granen en noten meerekent. Maar ondertussen kan je natuurlijk wel heel wat andere dingen doen 🙂 Ik blijf het een gigantisch groot voordeel vinden dat je het merendeel van de gerechten een aantal dagen in de koelkast kan bewaren. En ook mijn maag & darmen werden gelukkig van de gerechten, iets wat ik alleen maar kan toejuichen 🙂 Ik ben dus alvast heel benieuwd naar dat nieuwe boek dat binnenkort verschijnt!

“Julie natuurlijk” is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro. Ik schafte me het boek zelf aan in de zomer van vorig jaar nadat ik eerder al heel wat gerechten klaarmaakte uit Easy Vegan met Julie.  

Maakten jullie al gerechten klaar uit een van Julie haar kookboeken? Andere tips voor leuke, makkelijke en/of snelle gerechten zijn ook steeds welkom! 

13 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *