Kookboek review

Kookboekweek #14: Vandaag vegan

Oktober was hier een vreselijk drukke maand, waardoor ik niet veel aan koken uit een nieuw kookboek toe kwam. Maar toen kwam november. En besloot ik om deel te nemen aan Try Vegan. Meteen ook het ideale moment om nog eens te koken uit een 100% vegan kookboek: Vandaag vegan.

Kookboekweek: Vandaag vegan

Omdat ik tijdens mijn Try Vegan maand toch ook wel wat creatief wou omspringen met gerechten, schafte ik me het boek Vandaag Vegan aan nadat ik een review erover had gelezen bij Fieke van Fiekefatjerietjes. Ik kende de auteurs van dit boek (nog) niet. Maar dit boek leek me wel ideaal te zijn voor mijn Try Vegan challenge 🙂

Het boek focust in drie grote hoofdstukken op een bepaald ingrediënt (melk/room, kaas en eieren) en hoe je dit door een plantaardig alternatief kan vervangen. Daarna volgen nog enkele gerechten voor speciale gelegenheden zoals een zomerse brunch of een winterfeest.

Wrap met feta en avocado (p.60)
vandaag vegan

Een van de grootste uitdagingen voor mij was het vinden van evenwaardige alternatieven voor kaas. Want een kaasje daar ben ik echt wel verlekkerd op. Het heeft me een belrondje en bezoekjes aan een aantal winkels gekost maar in de Albert Heijn vond ik uiteindelijk fetakaas van VioLife. En dus maakte ik op een vrijdagmiddag deze wraps als lunch klaar. Omdat ik nog wat champignons in huis had deed ik deze er ook bij. En ik moet toegeven, ik was aangenaam verrast door de kaas van VioLife. Ok, de textuur en smaak is niet helemaal die van feta. Maar het was wel lekker!

Ovenschotel van pompoen en spinazie met pastinaakroom (p. 25)
vandaag vegan

Koude, grijze dagen die vragen om een ovenschotel. En deze bevatte allemaal ingrediënten die ik sowieso al overheerlijk vind. Dus dat deze ovenschotel in de smaak zou vallen, daar had ik geen twijfel over 🙂 Enig minpuntje: ik eet nogal graag pastinaakpuree. En dus vond ik de voorgeschreven portie nogal klein uitvallen.

Gevulde tomaten (p. 44)
vandaag vegan

Wie mij een beetje kent weet ik dat verzot ben op gevulde groenten. Dus toen ik dit gerecht tegenkwam moest en zou ik het dan ook maken. Ik at het als lunch en was verbaasd over hoe eenvoudig het is om het te maken. Bovendien heb je er bijna geen werk aan en smaakt het heerlijk. Een aanrader!

Zuiderse gehakttaart (p. 77)
vandaag vegan

Gerechten die je grotendeels in de oven klaarmaakt, ook daar ben ik fan van 🙂 En van deze taart helemaal. Want hij is niet alleen erg lekker, hij vult ook nog eens enorm goed.

Romig soepje van topinamboer met amandelmelk (p.134)

In de winter hou ik enorm van soep. Maar ik maak nogal vaak dezelfde soep. Dus toen ik een soep op basis van topinamboer zag staan werd ik benieuwd. Want het is nu ook niet meteen een groente waar ik vaak met kook. Maar het resultaat was wel om duimen en vingers van af te likken!

Vandaag vegan: eindoordeel

Ik maakte in het verleden wel al eens vegan gerechten klaar. Maar was toch heel blij dat ik me dit kookboek aanschafte voor de Try Vegan challenge. Want het bezorgde me inspiratie en nieuwe gerechten om uit te proberen. De gerechten die ik klaarmaakte waren bovendien vrij eenvoudig om te maken. En relatief snel klaar. Altijd mooi meegenomen natuurlijk.

Toch heb ik ook enkele bedenkingen: niet alle ingrediënten waren even makkelijk te vinden in de lokale supermarkten. En sommige waren zelfs gewoon onvindbaar, waardoor ik bepaalde gerechten niet klaarmaakte. Waarschijnlijk vind je ze wel in gespecialiseerde winkels. Maar die zijn er hier niet echt in de buurt. Een andere bedenking die ik heb is dat het boek geen overzichtstabel van alle gerechten bevat. Wat jammer vind ik zelf, want ik vind zo een overzicht wel handig.

Vandaag Vegan verscheen bij Manteau en kost 22,50 euro. Ik schafte me dit boek zelf aan nadat ik besloten had om deel te nemen aan Try Vegan.

3 Comments

  • fieke

    Welke ingrediënten vond je moeilijk om te vinden?
    Fijn dat je ook enthousiast bent over dit boek! En ook leuk om te zien dat jij er totaal andere gerechten als ik uitkoos 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *