tips om hardlopen vol te houden
Hardlopen

11 tips om hardlopen vol te houden

Trouwe lezers zullen het ondertussen wel weten: hardlopen is zowat een constante in mijn leven. Vaak krijg ik wel eens de vraag hoe zorg je ervoor dat je dat kan volhouden? En dus besloot ik om een aantal tips om hardlopen vol te houden hieronder met jullie te delen.

tips om hardlopen vol te houden

Hardlopen volhouden, dat doe je zo

Starten met hardlopen is niet zo moeilijk. En ik vermoed dat iedereen het op een gegeven moment in zijn leven wel al eens gedaan heeft. Hardlopen volhouden, dat is echter een ander paar mouwen. Zelf heb ik ook al heel wat periodes gehad dat ik mijn loopschoenen aan de takken van de bomen hing. Maar na een poosje begon het dan iedere keer opnieuw te kriebelen. En trok ik ze terug aan.

Het was dan ook tijdens een van mijn laatste loopjes dat ik me bedacht dat er best wel wat dingen zijn die je kan toepassen om te blijven lopen. En dus deel ik hieronder graag 11 tips om hardlopen vol te houden met jullie.

Focus niet op tijd of afstand maar loop voor het plezier

Het heeft bij mij heel lang geduurd voor ik dit kon loslaten, maar sinds ik daar minder met inzit beleef ik een pak meer plezier aan het joggen. En ja, ik behoor absoluut tot #teamtrageslak. Maar dat is helemaal ok, want ik hardloop voor mijn plezier. Zorg er ook voor dat je aan een tempo loopt waarbij je nog makkelijk kan praten maar niet kan zingen. En begin langzaam aan je loopje en bouw je tempo rustig op. Want niets zo vervelend als te snel starten en dan op het einde te moeten wandelen.

Zorg voor een leuke playlist voor tijdens het hardlopen

Zelf loop ik heel vaak met de playlist van Anneliesloopt op Spotify. Maar evengoed wissel ik af met podcasts, zeker sinds corona. Want ik breng een pak minder tijd in de wagen door en dus viel mijn standaard podcastmoment wat weg. Maar een leuke playlist met wat stevige beats, die krikken mijn humeur standaard op. En zorgen absoluut voor extra hardloopmotivatie.

Schaf jezelf een leuke sport-outfit aan

Want zeg nu zelf, er fashionable uitzien als je gaat hardlopen, dat zorgt toch meteen voor instant motivatie. Of doe zoals ik en hou dat als een beloning voor wanneer je een sportief doel bereikt hebt. Want geloof me vrij een leuke outfit zorgt absoluut voor meer zin om te gaan lopen dan wanneer je slonzige kleren moet aandoen.

Zorg dat er een lekker drankje koud klaarstaat voor na je looptoertje

Niets zo fijn om naar uit te kijken terwijl je keihard aan het zweten bent! Zelf drink ik na het hardlopen heel graag een ijskoude Vit-Hit, maar er zijn tal van lekkere sportdranken die na het joggen voor verfrissing zorgen.

Beloon jezelf na het lopen met een heerlijk verfrissende douche

Alhoewel ik een immens grote fan ben van een bad, heb ik door ervaring geleerd dat dit geen goed plan is na het joggen. Een verfrissende douche daarentegen, daar kan ik tijdens mijn looptoertje zelfs al naar uitkijken.

tips om hardlopen vol te houden

Volg een schema en plan je hardloopsessies in

Een schema zorgt hier voor regelmaat en variatie in mijn looptoertjes. En het zorgt ook wel voor wat druk om toch te gaan, zelfs al heb ik die dag eigenlijk geen zin. Bovendien zorgt een schema ervoor dat ik het lopen op vaste dagen in mijn agenda plan. Waardoor het op termijn een vast onderdeel wordt van mijn wekelijkse routine. Volg je schema wel nauwgezet en ga niet elke dag gaan hardlopen. Niet alleen loop je dan een hoger risico om geblesseerd te raken. Je zal het lopen ook sneller beu raken.

Of zorg voor een loopbuddy of een loopaccountability partner

Want ook dat werkt erg goed: als je met twee of meer gaat lopen, zal je minder snel in de verleiding komen om af te zeggen. Want je stelt dan je loopbuddy teleur. Loop je net als ik liever alleen? Dan kan een accountability partner een oplossing zijn. Het komt er dan op neer dat je iemand hebt die je er regelmatig aan herinnert dat je moet gaan hardlopen.

Investeer in goeie loopschoenen

Laat je hiervoor ook begeleiden, want als je loopschoenen koopt let je beter niet op hoe fashionable ze zijn. Sowieso zijn goeie loopschoenen best wel een investering, maar in mijn geval zorgt dat er net ook voor dat ik ze daarna niet in de kast wil laten stof staan vergaren.

Begin realistisch en hou niet krampachtig vast aan je schema

Als je start met hardlopen is het die eerste weken heel verleidelijk om elke dag te gaan joggen. Maar kijk even naar je planning en ga na of dat wel haalbaar is op lange termijn. Begin anders met 1 of 2 keer per week en bouw zo op. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat je het op lange termijn gaat volhouden.

Hetzelfde geldt een beetje voor je schema. Ik heb doorheen de jaren geleerd dat zo een schema een prima houvast biedt, maar dat er ook momenten zijn waarop ik dat schema beter loslaat. Zoals onlangs, toen ik door allerlei omstandigheden absoluut nul energie had. Ik heb toen heel bewust ervoor gekozen om een weekje niet te gaan joggen. En nadien een week terug te gaan in mijn schema en dat vanaf dat punt te hernemen.

Schrijf je in voor een loopevenement

Niets werk zo goed als een doel voor ogen hebben. Zoals deelnemen aan een loopevenement. Schrijf je hier tijdig voor in. En dan kan je naar dat doel toewerken. Doordat je ingeschreven bent, zal je extra gemotiveerd zijn om ervoor te zorgen dat je de opgegeven kilometers ook echt kan uitlopen. En zal je hier dus regelmatig voor gaan trainen.

Loop niet telkens dezelfde route

Want jawel, ook dat raak je vrij snel beu. Breng dus regelmatig variatie aan in je looproutes. Loop je route bijvoorbeeld eens in de omgekeerde richting. Of ga op zoek naar verschillende routes in jouw buurt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Finse pistes. Of wissel eens af met hardlopen in het bos en hardlopen in de bebouwde kom of stad. Kortom, verschillende routes zorgen voor meer motivatie om het hardlopen op lange termijn vol te houden.

Zeg eens, wat is jouw tip om hardlopen vol te houden?

13 Comments

  • Hilde

    M’n dochter (22) gaat graag joggen en bij voorkeur doet ze dat alleen dus zonder jogmaatje. Ik ben zelf niet in de wieg gelegd hiervoor dus als zij jogt, volg ik met de fiets. Wel nuttige tips lijkt me voor medejoggers.

  • fieke

    Wauw, respect, echt! Veel mensen zullen iets hebben aan je tips.
    Zelf hou ik het bij wandelen, en daar is de tip om het geleidelijk aan op te bouwen. En ook bij wandelen zijn goeie schoenen onmisbaar.
    Gebruik jij een sporthorloge om je activiteiten en hartslag te tracken? Ik ben er nu eentje (Polar) aan het testen die ik van Josefien mocht lenen, en ik ben er best tevreden van maar ik merk dat de stappenteller heel wat ruimer telt dan mijn Fitbit en dat geeft toch een beetje en vertekend beeld :-).

    • Evi

      Oh dankjewel voor de fijne reactie 🙂

      Ik heb inderdaad een sporthorloge, maar dan eentje van Garmin (de Vivoactive 4). Ik mocht vorig jaar ook een Polar testen, maar merkte net als jij dat die stappenteller absoluut niet accuraat is. Die telde zelfs stappen toen ik aan het autorijden was (doordat ik soms mijn pols bewoog). Dus ik ben toen heel snel terug overgestapt op Garmin, die ik wel vrij accuraat vind. Al zou ik het eens moeten vergelijken met een Fitbit om helemaal zeker te zijn. Maar dat hebben we hier niet 😉

      • fieke

        Mijn man heeft ook Garmin en is daar heel tevreden over! Misschien maak ik ook de overstap. Al had ik gisteren ook nog wel de discussie met mijn man waarom het cijfer van de stappen zo belangrijk is; het algemene beeld van beweging telt ook al. Zelf vind ik de GPS-functie een grote meerwaarde, en gebruiksgemak is ook belangrijk. Het wordt nog even zoeken naar een goed model, want veel sporthorloges zijn groot en dik (het model dat ik nu aan het testen ben is een ‘mannelijk’ model en is redelijk lomp wel). Het zal nog even researchen worden :-).

        • Evi

          Snap ik volledig! Ik heb vorig jaar ook heel wat research gedaan, want ik wou naast stappen en GPS ook wel graag mijn slaap en stress monitoren. Dus uiteindelijk uitgekomen bij de Vivoactive. Die zit ergens tussen een modieus model en een sporthorloge maar ziet er alvast een pak minder ‘mannelijk’ uit. Ik zag onlangs trouwens dat Garmin heel leuke “gewoon” uitziende horloges op de markt heeft gebracht. Dus misschien is dat wel iets. Maar geen idee van de prijs 😉

          • fieke

            Dankjewel voor je tips! Ik zal eens verder uitzoeken wat en hoe, als de tijd er rijp voor is. Net als bij jou houdt verandering van merk me soms ook tegen, omdat elk merk een andere werkwijze hebt en het wel even kan duren voor je het gewend bent (zowel het toestel zelf als de app dan).

  • Anne

    Fijne tips! Geen jogger hier maar fietser, en er zijn toch wel tips die voor beiden opgaan. De schema tips vind ik erg belangrijk bijvoorbeeld.

  • Mie kids

    Goeie tips! Deze zomer heb ik me eens laten gaan en wat nieuwe loopkleren gekocht. Ook heb ik erg dure sportschoenen, waarbij mijn voeten uitgemeten werden en alles. Maar dat is het zeker waard. Ik beluister meestal podcast tijdens het lopen en die douche achteraf is zeker iets om naar uit te kijken.

  • Flavie

    Goeie tips! Lopen is zo fijn! 🙂
    Ik loop als ik er zin in heb, zo hou ik het het langste vol… de ene week 3 keer, de andere 2 keer en soms geen ene keer. Het is niet van moeten, maar eerder… ik heb er zin in! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *