cocaïnekoorts
Podcastinspiratie

Podcasttip: Cocaïnekoorts

Podcasts, ik ben en blijf er verzot op. En onlangs was ik zo in de ban van één podcast – Cocaïnekoorts – dat ik besloot om hem alvast met jullie te delen. En dus niet te wachten tot ik er opnieuw een paar beluisterd heb. Al was het maar omdat de hoofdrolspelers in deze podcast brandend actueel zijn. En het een verhaal is dat immens tot de verbeelding spreekt.

cocaïnekoorts

Cocaïnekoorts: de korte inhoud

Ik kreeg de tip voor de podcast Cocaïnekoorts van Jeroen van Herrie.be. Toen ik deze zomer voor het eerst terug naar kantoor moest zette ik hem dan ook op in de wagen. Zonder dat ik eigenlijk al te veel naar de korte inhoud had gekeken. Maar dat heb ik me niet beklaagd. Want vanaf minuut 1 was ik verkocht!

In Cocaïnekoorts proberen Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr namelijk te achterhalen hoe het kan dat Ridouan Taghi – een Marokkaanse jongen uit het Utrechtse Vianen – uitgroeide tot de Pablo Escabor van de Lage Landen.

Ze gaan daarbij na welke rol de verschillende samenlevingen waartoe Ridouan behoorde hier in speelden. Hoe het zit met familiebanden. En wanneer het punt komt waarop iemand toch begint te praten buiten de organisatie. Maar ook wat de rol is van de media in dit alles. En waarom deze groeperingen extremer geweld gebruiken dan ooit te voren.

Brandend actuele podcast

Toen ik begon te luisteren had ik nog niet goed door dat Ridouan Taghi net dan heel vaak in het nieuws kwam. Ergens maakte mijn brein die link met de moordaanslag op journalist Peter De Vries niet. Maar toen ik dat wel deed, werd de podcast voor mij alleen maar interessanter.

Want een crimineel die gelinkt wordt aan de moord op een journalist? En dat alles in Nederland? Dat leek me zo een onwaarschijnlijk verhaal. Ok, dat onderzoeksjournalisten in andere landen het doelwit zijn van moordaanslagen, dat wist ik. Maar toch niet in Nederland? Reden te meer voor mij om de episodes van Cocaïnekoorts in een hoog tempo te verslinden.

Waarom ik Cocaïnekoorts zo goed vond

Sowieso heb ik een voorkeur voor echte verhalen. En dit is nu wel een verhaal dat enorm tot de verbeelding spreekt. Misschien speelt het gegeven dat ik ooit stiekem de ambitie koesterde om onderzoeksjournalist te worden hier wel een rol in. En ook al ben ik dat niet geworden, ik blijf het boeiend vinden om over dergelijke dingen na te denken.

Want hoe kan het dat iemand die intelligent is toch voor een leven in de criminaliteit kiest? En waarom dan zo een heftige criminaliteit? Op welk moment precies komt dat kantelmoment dan? En hoe kan het dan dat als je zo intelligent bent, je uiteindelijk toch in de handen van de politie terecht komt? Stuk voor stuk boeiende vragen dus! En die beantwoorden de podcastmakers deels in de verschillende afleveringen.

Daarnaast vond ik ook de manier waarop de drie podcastmakers vragen stelden en dingen proberen te achterhalen erg goed gedaan. Er kwamen geen vooroordelen aan te pas. En tal van experten werden gehoord. Wat toch wel voor heel wat credibiliteit zorgt.

Tot slot, elke aflevering is relatief kort. In om en bij de dertig minuten volgen de gebeurtenissen, vragen en getuigenissen elkaar zo snel op, dat je je geen seconde verveelt. En nadien reikhalzend uitkijkt naar het moment waarop je de volgende aflevering kan beluisteren.

Cocaïnekoorts is een podcast van NRC en is te beluisteren via Spotify of NRC Radio. Tips voor andere / gelijkaardige podcasts zijn altijd welkom 😉

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *