de juiste sportschool kiezen
Fitness,  Hardlopen

Sporten volhouden? Dat doe je makkelijk met deze 15 tips

Intussen ben ik al meer dan een jaar stevig aan het sporten. En ik vind het nog steeds de max. Al moet ik toegeven dat er ook bij mij al momenten zijn opgedoken waarop ik echt geen zin had om te gaan fitnessen.Wat ervoor zorgde dat ik me op die momenten afvroeg wat ik doen om het sporten toch te blijven volhouden? Gaandeweg verzamelde ik 15 tips die ik hieronder graag met jou deel.

sporten blijven volhouden

Hoe blijf je sporten lang volhouden?

Klinkt dit herkenbaar? Vol goeie moed heb je dat abonnement in de fitness opgestart. Of heb je jouw hardloopschoenen van onder het stof gehaald. En ben je supergemotiveerd om te gaan sporten! Maar stilletjes aan komt de wekelijkse sleur en routine om de hoek loeren. En na een paar weken of maanden verlies je jouw motivatie om regelmatig te gaan sporten.

En dat is jammer! Want op regelmatige basis gaan sporten is niet alleen erg goed voor je lichaam. En ook mentaal vaar je er wel bij. Zelf ervoer ik de afgelopen maanden af en toe ook zo eens een dipje. En nu de wintermaanden voor de deur staan, weet ik dat ik ook nu terug wat meer moeite ga hebben om mijn sportkleren aan te doen na een lange werkdag en er toch voor te gaan.

En toch kan je regelmatig sporten makkelijk op lange termijn volhouden. Tijdens mijn dipjes het afgelopen jaar verzamelde ik daarvoor een aantal tips. Die ik hieronder heel graag met jou deel. Zodat ook jij het sporten blijft volhouden 🙂 .

15 tips om sporten lang vol te houden

Kies een sport die je graag doet

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar dat is het niet. Heel lang dacht ik dat ik moest hardlopen om conditie te hebben en te vermageren. En alhoewel ik hardlopen wel fijn vind, hield ik dat niet lang vol. Maar sinds ik aan krachttraining doe, heb ik veel minder problemen om het sporten te blijven volhouden. Omdat ik krachttraining tien keer leuker vind dan hardlopen. Kies dus vooral een sport die je graag doet. Want alleen dan ga je regelmatig gaan sporten blijven volhouden.

Stel jezelf een doel

Als je een doel voor ogen hebt, zal je meteen een pak gemotiveerder zijn om het sporten te blijven volhouden. Want uiteraard wil je dat doel natuurlijk halen. Stel voor jezelf dus van zodra je start met sporten een sportief doel op. En plak hier ook concrete timings aan vast. Bijvoorbeeld tegen het einde van de zomer wil ik vlotjes 5 kilometer kunnen lopen. En deel dat doel ook met anderen. Op die manier zorg je voor wat accountability 😉 . Wedden dat je wel twee keer nadenkt voor je een training gaat overslaan?

Ga sporten op vaste dagen en plan dit in

Toen ik net begon met fitnessen deed ik dat niet op vaste dagen. En keek ik eerder op zondagavond wat er het beste paste in de week die kwam. Maar gaandeweg heb ik ontdekt dat het voor mij beter werkt als ik ga sporten op vaste dagen. Op die manier weet ik bijvoorbeeld lang op voorhand al dat ik geen andere afspraken kan inplannen op maandagen en woensdagen. Want dan ben ik aan het sporten!

Daarnaast zet ik mijn sportmomenten ook altijd in mijn agenda. Niet alleen krijg ik op die manier een herinnering. Het zorgt er ook voor dat er geen andere afspraken op die momenten ingepland kunnen worden.

Jezelf belonen, ook dat helpt om sporten te blijven volhouden

Ervoor zorgen dat sporten iets leuk is, dan horen daar voor mij beloningen bij. En uiteraard niet alleen als ik dat nieuwe doel gehaald heb. Heel vaak beloon ik mezelf ook tussendoor al. Omdat ik kleineren doelen gehaald heb. Maar ook gewoon omdat ik het sporten blijf volhouden.

Die beloningen hoeven trouwens niet altijd duur of groot te zijn. Denk maar aan een heerlijk ontspannend bad of douche na een stevige work-out met lekker geurende zeep. Of een lekkere maaltijd of snack voor na het sporten. Een verfrissend drankje nadien. Mogelijkheden zat!

Zoek een sportmaatje

Als je het echt moeilijk vindt om alleen te gaan sporten of jezelf te motiveren, dan kan een sportmaatje helpen. Want zo een sportmaatje zorgt voor wat externe druk en opvolging. Doordat je dan namelijk met zijn tweeën gaat sporten, zal je minder snel een training afzeggen. Want dan stel je je sportmaatje teleur. En dat wil je uiteraard niet doen.

Zorg voor voldoende afwisseling

Mocht ik iedere keer dezelfde training moeten doen, dan zou ik het sporten al heel snel opgeven. Maar doordat ik krachttraining afwissel met hardlopen blijft het boeiend. En ook in de kracht- en hardlooptrainingen onderling zorg ik vaak voor afwisseling. Zo is geen enkele week mijn krachttraining dezelfde. En ook in mijn hardlooptrainingen wissel ik regelmatig duurloopjes af met intervaltrainingen. Zorg dus in je trainingen voor variatie, zodat het sporten boeiend blijft.

Schaf jezelf een leuke sportoutfit aan

Helemaal in het begin ging ik gewoon sporten met de sportkleren die hier al jaren in huis lagen. Maar al vrij snel beloonde ik me met nieuwe kleren. Die ik er een pak leuker uitzien vind. En die bovendien beter zitten ook 🙂 . Maar doordat ik ze leuk vind, zal ik ze ook sneller aandoen om te gaan sporten. Wat dan weer voor extra motivatie zorgt. Want zeg nu zelf, gaan sporten in een outfit die je leuk vindt, is toch veel fijner dan in een outfit die je stiekem haat?

Deel je sportmomenten op social media

Als ik ga sporten zet ik dat vaak op mijn Instagram. Deels omdat ik daar telkens heel veel reacties op krijg. Wat me uiteraard motiveert om het sporten te blijven volhouden. En ook de volgende keer te gaan. Maar ook omdat het voor externe accountability zorgt. Want ik deel er ook de doelen die ik voor ogen heb, wat ik doe qua sport en hoe het gaat. En dat zorgt er dan weer voor dat ik regelmatig wel eens de vraag krijg hoe het nu gaat met dat sporten. En uiteraard wil ik liever niet moeten zeggen dat ik een poosje niet ben gaan sporten 🙂 .

Sporten volhouden? Hou je prestaties bij

Ik kijk zelf zeker niet elke keer naar mijn statistieken. Maar toegegeven, het is wel fijn om vooruitgang te zien. Of om te zien hoe vaak je de afgelopen weken bent gaan sporten. En net daarom hou ik elke sportactiviteit bij met mijn sporthorloge. Zodat ik op momenten dat ik geen zin wel kan kijken hoeveel vooruitgang ik al geboekt heb. En dan herinner ik me mezelf er tegelijkertijd ook aan dat die vooruitgang er alleen kwam doordat ik consistent en consequent ben gaan sporten.

Denk aan het gevoel dat je na je work-out zal hebben

Deze werkt voor mij persoonlijk enorm goed. Omdat ik weet hoeveel deugd ik telkens heb van het sporten. En hoeveel beter ik me voel en denk over mezelf nadat ik ben gaan sporten. Dus wanneer ik echt geen zin heb en bovenstaande niet (voldoende) hielpen, dan probeer ik me het gevoel dat ik telkens na het sporten heb te herinneren. En mezelf er op te wijzen dat ik dat terug ga hebben zolang ik maar ga sporten.

Stel een killer playlist samen

Sporten zonder muziek, ik kan dat niet. En dus voeg ik regelmatig leuke nummers toe aan mijn Spotifylijst. Zodat ik tijdens het sporten kan genieten van fijne muziek. En goed gezind de sportschool buiten stap.

Voor ogen houden waarom je gaat sporten helpt om het te blijven volhouden

Toen ik net begon met krachttraining was dat vooral omdat ik gewicht wou kwijtraken en spiermassa wou bij krijgen. Intussen heb ik geleerd dat krachttraining een ideale manier is voor mij om mijn hoofd leeg te maken. Stress kwijt te raken. En een aangenamer persoon te zijn. Naast mijn doelen, hou ik ook vooral al die dingen voor ogen wanneer ik eventjes geen zin heb. En herinner ik mezelf eraan dat ik zonder sporten niet te genieten ben.

Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk

Zoek een sport die je makkelijk kan uitvoeren op de momenten die voor jou passen. Als je bijvoorbeeld graag groepslessen volgt, zie dan dat die in je schema passen en ze bijvoorbeeld ‘s avonds plaatsvinden als jij overdag moet werken.

Zelf ga ik op maandag en woensdag gaan fitnessen. En om het mezelf dan zo makkelijk mogelijk te maken zet ik op de avonden ervoor mijn sporttas al in mijn wagen. Op het werk hebben we douches waar ik mij kan omkleden. Zodat ik vervolgens in sportkledij meteen kan doorrijden naar de fitness. Want als ik eerst over huis moet, dan weet ik dat het sporten er eenvoudigweg niet van gaat komen. Haal dus alle mogelijke barrières weg. En maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk.

Start en sport niet te intensief als je sporten wil blijven volhouden

Het is immens verleidelijk om meteen fanatiek uit de startblokken te schieten en heel intensief te beginnen sporten om dat ambitieuze doel te halen. Maar net dat zorgt voor een dooddoener van formaat voor je motivatie.

Begin dus eerder klein en vergeet ook zeker je rustdagen niet. Want die zijn minstens even belangrijk als de dagen waarop je effectief gaat bewegen. Zelf streef ik ernaar om niet twee dagen na elkaar intensief te gaan sporten. Want ik weet dat ik mijn lichaam dan uitput. Wat nefast is om te blijven sporten.

Wees mild voor jezelf, want alleen dan blijf je sporten volhouden

En dan misschien wel de allerbelangrijkste tip: wees mild voor jezelf. Staar jezelf niet blind op resultaten of vooruitgang. En vergelijk jezelf niet met anderen. Want elk lichaam is anders. Maar wees ook mild voor jezelf als je een keer niet bent gaan sporten.

Het gebeurt ook hier, dat ik door onvoorziene omstandigheden er echt eens niet raak. Of dat ik voel dat mijn lichaam meer baat heeft bij een extra avond rust in plaats van sport. En dan is dat helemaal ok. Want ik weet dat ik de week nadien er opnieuw met goeie moed tegenaan kan en zal gaan.

Hou jij sporten makkelijk vol? Andere tips zijn uiteraard altijd welkom!

sporten volhouden

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *