hoe kies je een sportdoel
Fitness,  Hardlopen

Hoe kies je een sportdoel? 5 persoonlijke tips

Of je nu een beginnende sporter of ervaren rot bent, op een gegeven moment stelt iedere sporter zich wel eens de vraag: hoe kies ik nu het beste een nieuw sportdoel? Ik vind dat zelf ook niet altijd even eenvoudig. Maar door de jaren heen verzamelde ik wel een aantal tips. En die deel ik in onderstaande blogpost graag met jou.

hoe kies je een sportdoel

Sportdoel kiezen: dat doe je zo

Haal inspiratie bij anderen

Een van de dingen die ik het moeilijkste vind aan sportdoelen kiezen, is het wat. Toen ik net begon met sporten in de sportschool had ik wel een duidelijk doel voor ogen: meer spiermassa en minder vetmassa. Mijn personal trainer ging daar met aan de slag en stelde trainingsprogramma’s op.

Toen ik zag dat het begon te werken kreeg ik er meer zin in. En wou ik graag ook andere sportieve doelen bereiken. Maar welke dan? Wel, daarvoor haal ik heel vaak inspiratie bij anderen. Bijvoorbeeld in de sportschool zelf. Dan zie ik andere sporters iets doen en wil ik dat ook kunnen.

Maar ook online haal ik heel wat inspiratie voor nieuwe sportdoelen. Op Instagram en TikTok volg ik een paar sportieve accounts. En als ik daar iets zie waarvan ik denk, dat wil ik ook kunnen, sla ik dat op. En bekijk ik het de volgende training met mijn personal trainer. Om te zien wat het is en hoe haalbaar het is.

Focus op één lange termijn sportdoel

Ik maakte mij hier in het verleden wel eens schuldig aan, dan zou ik en 10km lopen op minder dan een uur. Terwijl ik nog niet eens 5km kon lopen. Laat staan op een tijd die 10km op minder dan een uur zou toelaten. Wat er eigenlijk voor zorgde dat ik en aan afstand en aan snelheid zou moeten werken. En ja, er zijn sporters die dat kunnen. Maar ik werd daardoor vooral ontmoedigd.

Sinds ik met een personal trainer sport, ligt de focus op één lange termijn sportdoel. En heb ik daarnaast enkele kleinere bijkomende doelen toegevoegd. Alhoewel één doel misschien wat saai klinkt, zal het je wel helpen om je focus te bewaren. En hier een specifiek plan van aanpak voor op te stellen. Wat je dan weer gaat helpen om sneller dat ene doel te bereiken. Kiezen is dus niet noodzakelijk verliezen 😉 .

Kies naast dat ene sportdoel ook enkele kleinere korte termijn doelen

Want allemaal goed en wel om pakweg een marathon te gaan lopen. Of zoals in mijn geval spiermassa te kweken. Maar dat zijn allemaal best wel langere termijn doelen. En om die vol te houden is het belangrijk om ook enkele tussentijdse successen te vieren. Wat je kan doen door naast dat ene hoofddoel, ook voor enkele kleinere sportdoelen te kiezen.

Bijvoorbeeld je eerste tien kilometer lopen in de aanloop naar een marathon. Of in mijn specifieke geval van mijn pistol squat jump een pistol squat op een bankje kunnen doen. Een volgende doel is dat ik een pistol squat kan aan het rek. Daarna een pistol squat zonder hulp. En vervolgens het einddoel: de pistol squat jump.

Kies een haalbaar sportdoel

Het klinkt misschien heel eenvoudig en logisch, maar in het verleden zondigde ik hier toch wel regelmatig eens tegen. Dan ging ik bijvoorbeeld op 12 weken 5km lopen op 30 minuten, terwijl ik op voorhand al wist dat ik niet elke week drie keer zou kunnen gaan hardlopen. Of dat mijn conditie eigenlijk te ver onder nul zat om dat specifieke doel te halen. Kies dus een sportdoel dat binnen je bereik ligt. En waarvan je weet dat je het – mits wat inspanning – kan behalen.

Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je zelf weet wat je kan. En vooral ook wat je graag doet. Want je mag dan wel dromen van een marathon omdat dat je wel cool lijkt te zijn. Als jij niet graag loopt, dan zal een marathon een fikse uitdaging worden.

Maar daag jezelf ook wat uit

Want als je een te makkelijk doel voor ogen gaat hebben, dan zal je motivatie om het ook effectief te halen ver te zoeken zijn. Durf te dromen en wat verder te kijken dan wat je nu al kan. Misschien droom jij wel van een marathon? Of van die 5km onder een bepaalde tijd te lopen? Of net zoals ik om een pistol squat jump op een box te kunnen doen?

Maar zegt dat ene stemmetje in je achterhoofd dat die dingen niet haalbaar zijn? Probeer het dan toch maar eens. Breng in kaart waar je nu al staat en wat je moet doen om je droom te realiseren. Want er is iets geweldig bevredigend aan je grenzen verleggen. Naast het fysieke aspect mag je bovendien ook zeker het mentale aspect bij het kiezen van een sportdoel niet uit het oog verliezen. En zolang je geen fysieke beperkingen hebt, zijn de meeste doelen absoluut haalbaar.

Hoe kies jij je nieuwe sportdoel?

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *