Boeken & leestips

Audioboeken: Kobo versus Storytel

Zoals jullie afgelopen maand al konden lezen was ik eind vorig jaar opnieuw benieuwd geworden naar audioboeken. Het eerste audioboek beluisterde ik via een upgrade van mijn Kobo Plus abonnement. Maar toen zag ik dat je met een code van Lies Storytel 30 dagen lang kon testen. En besloot ik om beide aanbieders eens te vergelijken.

Storytel: een review van hun aanbod

Vanaf midden januari ongeveer luisterde ik dus via Storytel naar audioboeken. Normaal gezien kan je Storytel 14 dagen gratis testen, maar eerlijk dat was voor mij een drempel. Omdat ik weet dat ik op 14 dagen tijd vaak niet een volledig boek kan beluisteren. Of het moet een heel kort boekje zijn 🙂 Maar goed, dankzij Lies haar code kon dat dus 30 dagen.

Hoe beide werken?

Zowel Storytel als Kobo werken met een app die je op je smartphone installeert. Maar er zitten wel een paar verschillen tussen beide apps. Om te beginnen vind ik de app van Storytel beter georganiseerd. Doordat zij heel hard focussen op audioboeken krijg je niet zoals bij Kobo een beginscherm te zien met zowel aanbiedingen voor audio- als e-boeken. Al biedt Storytel ook wel e-books aan.

Daarnaast heeft Storytel zijn aanbod ook opgedeeld in categorieën zoals spanning, romans & literatuur, persoonlijke ontwikkeling, English, klassiekers, etc. Een absoluut pluspunt vind ik zelf. Die opdeling zorgde er bijvoorbeeld voor dat ik sneller mijn goesting vond. Maar ook zin kreeg om door hun aanbod te scrollen. Kobo doet dit niet: zij geven eerder een overzicht weer van populaire luisterboeken, de nieuwste in hun aanbod en aanbevelingen op basis van boeken die je al las en beluisterde via hen.

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, dien je bij beide het audioboek even te downloaden en daarna kan je starten met luisteren. Maar ook dan zijn er wel grote verschillen. Bij Kobo kan je makkelijk de indeling van het audioboek volgen en zien in welk hoofdstuk je zit. Storytel heeft dat dan weer veel minder, waardoor het voor mij soms heel moeilijk in te schatten was hoeveel tijd ik nog te gaan had. Dus op dat vlak heeft Kobo dan weer een voordeel.

Storytel: overal en altijd luisterboeken beschikbaar
Hoe zit het dan qua aanbod?

Ik heb geprobeerd om het aanbod wat te vergelijken en denk dat het vrij gelijklopend is. Maar is er wel een hele grote uitzondering! Ik luister via mijn Kobo Plus abonnement, wat betekent dat heel veel Engelstalige boeken niet toegankelijk zijn. Tenzij ik er voor bijbetaal. In Storytel zijn deze dan weer wel zonder extra kost beschikbaar.

Ook qua prijs lopen Kobo en Storytel vrij hard gelijk: voor een Kobo Plus abonnement waarbij je onbeperkt kan luisteren en lezen betaal je per maand 12,99 euro. Bij Storytel betaal je per maand 11,99 euro. Storytel biedt wel ook nog 2 soorten familypacks aan waarbij je met 2 of 3 volwassenen en 2 of 3 kinderen per maand onbeperkt kan luisteren. Ga je bij Kobo Plus enkel voor luisteren of lezen dan betaal je trouwens 9,99 euro per maand.

Mijn keuze?

Ik moet toegeven dat de Storytel app best wel een paar voordelen heeft ten opzichte van Kobo. Maar doordat ik nog steeds meer boeken lees dan beluister heb ik mijn proefabonnement bij Storytel na 30 dagen opgezegd. Mocht ik ooit meer boeken beluisteren dan lezen, dan zou ik een switch wel durven overwegen. Maar zolang dat niet het geval is ga ik toch nog eventjes bij Kobo blijven. Al was het maar omdat ook mijn e-reader er eentje van Kobo is. En die synchronisatie dus moeiteloos verloopt. Mijn Kobo Plus abo waarbij ik zowel onbeperkt kan luisteren als kan lezen ga ik wel nog even behouden. Want ik wil nog wat extra audioboeken beluisteren!

Luister jij al naar audioboeken? Indien ja, doe je dat dan via Stoytel?

*Afbeeldingen: Canva

17 Comments

 • Charlotte

  Ik heb al ee aantal jaar een abonnement bij Storytel en ben helemaal verknocht. Je kan bij de meeste boeken trouwens wel de hoofdstuk indelingen zien in de speler via het tweede knopje, naast de slapende maan 😉

  • Evi

   Oh kijk eens aan, dat had ik dus niet gevonden 🙂 Thx voor de tip, ga ik onthouden mocht ik ooit overschakelen 😉 Oh en tips voor goeie audioboeken zijn altijd welkom!

   • Chantal

    Ik heb ook al 3 jaar storytel en je kan een nieuwere speler selecteren binnen de app. In als je deze speler opent zie je direct welk hoofdstuk en op hoeveel tijd je boek is, loopt zelfs mee/door terwijl je er naar kijkt.

 • Flavie

  Ik heb al verschillende malen geprobeerd om naar boeken te luisteren, maar dat is niks voor mij. Ik kan er mijn aandacht niet bijhouden. Ik ben tevreden met mijn bib-kaart 🙂

 • Leen

  Ik geraak al amper aan podcasts toe; ik zou een goede gelegenheid moeten vinden om naar boeken of iets anders te luisteren. Muziek is ook een probleem. Ik hou te veel van stilte (of vogeltjes e.d.) om mee heen vrees ik 🙂

  • Evi

   Klassieke muziek doe ik vaak tijdens het werken. Audioboeken soms terwijl ik ga joggen, maar vooral tijdens het wandelen. En soms als ik ‘s avonds een bad neem 😉

 • Mo

  Vorig jaar 42 boeken geluisterd via storytel. Vooral bij mijn postproductie en retouch werk luister ik boeken. Ook in de auto en voor het slapen gaan. Best veel dus!

 • H.G.

  Hoi Evi,
  Ik heb nu een jaar een abonnement op Bookchoice.
  Keuze uit 8 Ebooks & Audiobooks p/m. Altijd en overal lezen. Onbeperkt bewaren.
  Was een aanbieding en eerlijk is eerlijk, ik slaap met een luisterboek veel beter in. Ook als het heel spannend is.
  Ook deze zomer hebben ze weer een proefabonnement, drie maanden lang 8 e-books & luisterboeken met 50% korting. En nee, ik werk niet voor ze en dit is niet bedoeld als reclame. Het is een tip.
  Misschien een tip voor lezers die het eens willen proberen voor een niet al te duur abonnement.

 • Kaat

  Ik gebruik al een tijdje Storytel op mijn gsm voor de luisterboeken. Mijn e-reader is nu aan vervanging toe en ik zou graag een kobo kopen, maar weet iemand of ik Storytel-app op een kobo kan gebruiken?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *