11 dingen die ik echt niet kan
Varia

11 dingen die ik echt niet kan

Een hele poos terug las ik bij collegablogster Talitha een post over 15 dingen die zij écht niet kan. En die zij dus vermijdt. Het zette me aan het denken want er zijn ook best wel wat dingen die ik écht niet kan. En als ik dan heel eerlijk ben probeer ik ook zoveel mogelijk te vermijden dat ik in situaties beland waarbij ik dat wel moet doen.

Benieuwd naar welke 11 dingen ik absoluut niet kan?

 

1. Hoofdrekenen

Met de beste wil van de wereld, ik kan dat niet. Nooit gekunnen trouwens. Zelfs niet met de meest eenvoudige sommen zoals 2+2. Van zodra je me dat vraagt begint het te knetteren in mijn hoofd. En komt er een soort waas voor mij. Thuis weten ze ondertussen maar al te goed dat ik dat niet kan. Dus drie keer raden wie op restaurant de vraag krijgt om de rekening te delen door het aantal personen .. Ik dus 🙂 Bizar genoeg vind ik financiële communicatie wel een van de boeiendste dingen om te doen. Begrijpe wie begrijpe kan 😉

2. Parkeren (zijwaarts & achteruit)

Ooit kon ik dat uiteraard wel. Anders had ik nooit dat rijbewijs gehaald. Maar het gaat zo iets in the moment geweest zijn. Want sindsdien lukt me dat echt niet. Zelfs niet met parkeersensoren. De keren dat ik een muur geraakt heb tijdens het parkeren kan ik wel nog op één hand tellen. Maar als ik zie dat ik niet gewoon ergens recht kan inrijden breekt het angstzweet me uit. Ik rij nog liever een blokje om dan dat ik me (al dan niet letterlijk) in bochten moet wringen om zijwaarts of achterwaarts in een parkeerplaats te moeten rijden.

3. Koken zonder recept

Ik ben absoluut geen keukenprinses. Er is een reden waarom het lief hier het merendeel van de tijd voor zichzelf en Tuur kookt. Zolang ik een recept heb dat ik nauwgezet kan volgen gaat het nog. Dan is het vooral gewoon het kruiden van het gerecht dat niet altijd even vlotjes verloopt (ofwel te sterk ofwel te weinig gekruid). Maar zonder recept een gerecht in elkaar flansen, dat komt gegarandeerd niet goed bij mij. Of je moet fan zijn van erg ongewone combinaties 😉

4. Vervelende situaties aankaarten

Als het echt moet dan zal ik dit wel doen. Maar mensen bewust wijzen op hun fouten of hen wijzen op iets dat ze gedaan hebben en dat mij gekwetst heeft, daar ben ik niet zo goed in. Waarschijnlijk komt het doordat ik heel graag iedereen een plezier wil doen. En vervelende gesprekken horen daar niet meteen bij. Het gevolg is vaak dat ik die dingen dan ook opkrop of ze voorbij laat waaien.

5. Kaartlezen

Gelukkig leven we in een tijdperk waarin ik gebruik kan maken van een gps. En zelfs dan nog slaag ik erin om niet altijd uit te komen waar ik moet zijn. Als we samen op stap gaan dan is het lief chauffeur van dienst. Want hij weet dat als hij dit deel aan mij overlaat we gegarandeerd ergens uitkomen waarvan het niet de bedoeling was dat we er waren. Al levert dat laatste wel nieuwe & leuke ontdekkingen op 🙂

6. Wijn kiezen & herkennen

Ik drink graag op tijd en stond een glas wijn. Maar de kennis ervan ontbreekt me volledig. Hoe hard ik ook mijn best doe, dat brein van me wil dingen als chardonnay, droge wijn, etc. maar niet onthouden. Het verschil tussen wit, rood en rosé ken ik wel 😉 Maar verder laat ik het kiezen en proeven van wijn met heel veel plezier aan anderen over.

7. Stoefen op mezelf

Het is iets wat ik al zowat mijn hele professionele carrière lang hoor: “je werkt hard en levert erg goed werk af. Maar je moet de goals zelf scoren en nadien de pluimen ook opstrijken”. Mezelf credits geven, de hemel inprijzen en meegeven aan anderen dat ik al dat harde werk gedaan heb, ik kan dat niet goed. Het klopt trouwens ook hoor: ik doe 99% van het voorbereidende werk. En laat dan een ander scoren en met de pluimen gaan lopen. Met zijn momenten enorm frusterend. En iets waar het lief zich hard kan in opwinden. Want daardoor mis ik soms ook echt wel kansen. Maar stoefen op mezelf, dat kan ik dus niet.

8. Dansen op het juiste ritme

Grappig genoeg dans ik echt wel heel graag. Alleen heb ik totaal geen gevoel voor ritme. En dus gebeurt het wel eens dat ik een spectaculaire dansmove maak net na de beat in plaats van erop. Verwoede pogingen om me hier als kind iets in bij te brengen tijdens de lessen ballet leverden geen resultaat op. Maar na al die jaren trek ik me hier ook niets meer van aan en dans ik lekker op mijn eigen ritme 😉

9. Zingen

Ik heb nog steeds medelijden met diegene die tijdens al die jaren muziekschool mijn zangexamen moest afnemen. Want een toon vinden en houden, dat is niet echt aan mij besteed. Misschien komt het door al die jaren muziekschool, maar ik hou intussen ook helemaal niet meer van zingen. De enige plekken waar ik dat wel graag doe zijn in mijn auto (als ik helemaal alleen ben en alle ruiten dicht zijn) en onder de douche.

10. Netwerken

Ik heb een mateloze bewondering voor zij die dat wel kunnen: toekomen op een evenement of in een zaal vol onbekenden en zomaar met de eerste de beste interessante gesprekken aanknopen. Als het enigszins kan probeer ik te vermijden dat ik naar dergelijke dingen alleen moet gaan. Want geef toe, beginnen over het weer tegen een wildvreemde is ook maar cliché. Tips voor hoe je dit wel doet zijn trouwens meer dan welkom!

11. Balsporten die een oog-handcoördinatie vereisen

Tennis, baseball, … noem maar op. Als er in een sport oog-handcoördinatie aan te pas komt, ga ik lopen 😉 Hetzelfde geldt voor dingen naar me gooien en verlangen van me dat ik ze vang. Negen kansen van de tien grijp ik ernaast. Soms slaag ik er wel in hoor, gigantisch groot toeval meestal, maar die keer dat het me wel lukt ben ik wel zo fier als een gieter!

Hoe zit dat bij jullie? Waar zijn jullie absoluut niet goed in? Tips om een (of meerdere) van bovenstaande punten te verbeteren zijn trouwens altijd welkom 😉 

19 Comments

 • Kris10

  Ik zal je niet veel tips kunnen geven vrees ik. Ik kan de meeste dingen op jouw lijst ook niet. Hoofdrekenen kan ik wel, dankzij juffrouw Martine van het 5de en 6de leerjaar (aka mijn tante). Maar het lijkt mij ook geen must om dat te kunnen als je altijd een rekenmachine bij de hand hebt …

 • MissFolies

  1, 10 en 11! Al wilt dat nu ook niet zeggen dat ik echt uitblinkt in de andere puntjes. Maar dat netwerken vooral hé, dat belemmert mij zelfs op mijn werk… Voor een groot stuk is dat toch interesse “faken”, en dat kan ik niet.

 • Hilde

  puntje 7 – Sinds ik een doorwinterde sollicitant ben, word ik quasi bij elk gesprek ‘verplicht’ om op mezelf te stoefen. Met de cliché vraag ‘Welke zijn jouw sterkste punten?’ wordt ook vaak begonnen. Met m’n mond vol tanden staan is dan geen optie. Dus ja…ik heb dat moeten leren. We mogen best fier zijn op onszelf, is iets wat ik ook heb geleerd dmv coaching/outplacement/begeleiding etc. puntje 10 – Zo heb ik ook die drempel weten te overstijgen op jobbeurzen om (professionele) contacten te leggen. al ben ik dan van nature zeker ook niet zo’n held of netwerker. puntje 2 – Ik reed vroeger met zo’n monovolume auto. Ben toen ook meermaals tegen muurtjes gereden ;-). Nu rijd ik meer met eentje op ‘mijn’ maat en lukt dat parkeren me alleszins beter en zingen…dat doe ik wel eens in de auto …

 • Chez Julie

  Ik herken ook best veel uit je lijstje! Hoewel mijn oriëntatievermogen wel vrij goed is: ik herken plaatsen gemakkelijk aan details, heel vaak onder de vorm van horecazaken. “Aan dat cafeetje is het linksaf!” en van die dingen 🙂
  Netwerken is inderdaad niet evident, ik moet er echt voor in de stemming zijn. Wat soms helpt is rondwandelen en wat goodies scoren aan een promostand, indien voorhanden. Vaak raak je daar wel met iemand aan de praat. Maar met een aantal collega’s onder de arm of met wat oude bekenden in de zaal lukt het toch net iets makkelijker dan alleen, absoluut!

 • Samaja

  In dat parkeren ben ik ook geen ster, zeker niet op een drukke baan waar er meteen een file auto’s achter je staat te wachten. En van dat dansen heb je helemaal gelijk, wat maakt het uit of je in de maat bent, zolang je je maar amuseert!

  • Evi

   Oh vreselijk vind ik dat, als er een hele rij acht je staat te wachten. En nog hatelijker als ze beginnen te toeteren. Begin ik spontaan te zweten en rij ik na veel gesukkel met een knalrood hoofd weg

 • Sofie

  Herkenbare puntjes maar niet allemaal. De zogenaamde mannelijke puntjes daar ben ik wel goed in, namelijk hoofdrekenen (wiskunde), balsporten en kaartlezen! Maar ik ben daar weer niet goed in talen en taalgevoel. Parkeren lukt als ik me niet zenuwachtig voel door iemand die staat te wachten of als er iemand bij me zit. Zingen kan ik helaas ook niet :'(
  Netwerken, stoefen over mezelf en negatieve dingen aankaarten, daar ben ik ook echt niet goed in… vreselijk

 • zwartraafje

  Wauw, ik herken mezelf in heel wat punten van jouw lijstje. Hoofdrekenen gaat me nog wel goed af maar ik rijd al jaren niet meer met de auto dus parkeren zou een ramp zijn. Ook vervelende situaties aankaarten en mezelf bestoefen zijn twee zaken waar ik slecht in ben. Dansen in het juiste ritme, zingen (zonder iedereen hoofdpijn te bezorgen) of balsporten zijn ook totaal niet mijn ding. Dus tja, veel herkenning bij het lezen van jouw lijstje.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *