vegan
Persoonlijk verhaal

Try Vegan – Hoe gaat het na iets meer dan 2 weken plantaardig eten?

Van 1 tot en met 30 november organiseren BE Vegan en Eva vzw voor de 4de keer Try Vegan. Een campagne waarbij ze je willen inspireren om eens wat meer plantaardig te eten. En ook ik neem deel! Nu de campagne over de helft is, is het tijd voor een update.

Ik liet jullie eerder hier al weten dat ik deelneem aan Try Vegan. En dit keer met een stevig plan van aanpak. Nu de campagne over de helft is, is het tijd om eens na te gaan hoe het ermee gaat. En tegen welke dingen ik aanloop.

Elke maaltijd altijd plantaardig?

Laat ik maar meteen beginnen met toe te geven dat ik hier en daar al eens gezondigd heb. Zo was ik lichtelijk vergeten dat de taart op 1 november voor Tuur zijn verjaardag geen plantaardige taart was. En op een feestdag in Asse plantaardige alternatieven vinden, het was een zo goed als onmogelijke opdracht.

Verder stond er ook een date night op het programma in een restaurant waar plantaardige maaltijden niet meteen voorkwamen op de kaart. Maar ik koos wel voor vegetarische gerechten zoals een risotto met champignons.

plantaardig
Plantaardig eten = plannen?

Maar goed, de rest van mijn maaltijden waren dus wel plantaardig. En dat vergt toch wel enig planwerk. Want als ontbijt at ik voordien heel vaak een mugcake. Maar daar zit een eitje in. En dus was dat geen optie meer. Wat snuisteren in mijn kookboeken leverde me wel enkele fijne alternatieven op. En als ik zin heb in een snel ontbijt dan eet ik ontbijtgranen van Lima Food met Alpro Soja yoghurt en wat fruit.

Qua lunch ontdekte ik in ons bedrijfsrestaurant een salade die uit enkel geroosterde groenten bestaat. En als ik daar geen zin in heb eet ik gewoon een lekkere kom soep. ‘s Avonds hangt het er wat van af. Er zijn dagen waarop ik een maaltijd kook. Maar er zijn ook dagen waarop ik soep eet.

Wat ik wel leerde na twee weken plantaardig eten: dat vergt toch wel wat planwerk. Want snel even naar de winkel om een vergeten ingrediënt, dat lukt hier in Asse niet altijd. Het aanbod aan plantaardige alternatieven is nu niet meteen erg uitgebreid te noemen 😉

plantaardig
Plantaardig eten: waar ik tegen aanliep

Buiten het beperkte aanbod in de supermarkt en op restaurant zijn er toch nog wel een aantal dingen waar ik tegen aangelopen ben.

Zo probeerde ik de afgelopen twee weken eens de asperge– en So Fish burger van SoFine uit. Maar eerlijk? Ik vond die echt niet lekker of veel te weinig smaak bevatten. Andere vegetarische burgers bleken dan weer heel veel suiker te bevatten. En sommige zelfs eieren. Geen topper. En dus ben ik nog op zoek naar lekkere vervangproducten (of maaltijden).

Daarnaast realiseerde ik me op dag twee ook dat brood en pasta toch ook wel een uitdaging vormen. Want daar gebruik je natuurlijk ook eieren voor. Nu kocht ik hiervoor al bij de bakker een Probody brood. En dat lijkt me vegan te zijn. Want de ingrediëntenlijst bevat geen eieren, maar wel tarwe-eiwit. Al ben ik uiteraard geen expert, dus mocht iemand dit kunnen bevestigen, dan heel graag! Pasta, daar moet ik nog een vervanger voor zoeken.

En ja hoor, ook alcohol vormt een uitdaging. Ik wist wel al dat er vaak gelatine gebruikt wordt om wijn te klaren. Maar hoe het dan zit met cava, daar heb ik geen flauw idee van. En ja, er werd hier op Tuur zijn verjaardag wel cava gedronken 🙂

plantaardig
Hoe zit het dan voor de komende dagen en weken?

Uiteraard geef ik niet op. En streef ik er nog steeds naar om zoveel mogelijk plantaardig te eten. Ik heb enkele nieuwe recepten klaarstaan die ik wil uitproberen. En als iemand geweldig goeie tips heeft voor lekkere vervangproducten dan wil ik die ook heel graag horen. En proberen 🙂

Verder ga ik blijven gebruik maken van de Smart with Food app, want dankzij die app kan ik heel snel nagaan of een bepaald product al dan niet vegan is. En hou ik jullie uiteraard op de hoogte van mijn bevindingen!

Tips & tricks voor mij om mijn deelname aan Try Vegan succesvol te laten zijn? Ik lees ze graag in de comments!

17 Comments

 • Sofie

  Oh wat goed dat je meedoet en er toch vrij goed in slaagt 🙂
  tarwe-eiwit lijkt me gewoon het eiwit dat in tarwe zit. Als je twijfelt aan een product of ingrediënt dan kun je altijd eens checken op http://www.goedgeweten.be Daar kun je ingeven of je vegetariër of veganist bent, je zoekt op ingrediënt of product en dan krijg je een overzicht of het al dan niet vegan of vegetarisch is.

  In delhaize heb je heel veel vegan producten. Het staat er ook duidelijk op vermeld, zo heb je zelfs een vegan lasagne en vegan ravioli en beide zonder suiker en bewaarmiddelen!

  De app kende ik niet en lijkt me superhandig, merci voor de tip!

  • Evi

   Oh die website kende ik nog niet, dus thx voor de tip! Vreemd genoeg heeft onze Delhaize dus een heel beperkt veganaanbod. En dat terwijl het nochtans niet zo een kleine winkel is. Ik ontdekte dan wel weer enkele veganproducten in de AH 🙂

   Ah en die app, zou wel kunnen dat die hoofdzakelijk producten van Colruyt kent, want als ik me niet vergis is hij in samenwerking met Colruyt ontwikkeld.

 • Lize

  Knap dat je er aan mee doet en dat het toch relatief vlot gaat. Ik kan je jammer genoeg niet echt tips geven want heb er zelf geen ervaring mee.

 • josie

  Ik heb het enkele jaren geleden ook ‘es gedaan en vond het best pittig. Ik haalde veel in de Delhaize en de Bio winkel. Vegan choco(lade) vond ik heel belangrijk 🙂 Brood heb ik nooit op gelet eigenlijk, dat ben ik gewoon blijven eten. Ik vond het wel leuk dat doodgewone oreo’s en boerinneke choco vegan bleken.

 • Veroniqz

  Die app is een goeie tip, die ga ik proberen! Ik weet niet of dat in België verschilt van Nederland, maar in pasta zit meestal alleen ei als er eierpasta op staat, en alle volkorenpasta’s die ik ken zijn vegan. Brood ook, daar doe ik als ik het zelf bak ook geen ei of boter in, alleen een scheutje olie.
  In Nederland heb je het merk Vivera, waarvan ik de kipstukjes superlekker vind, bijvoorbeeld in een wokgerecht of taco’s. En mijn favoriete ingrediënten verder: noten, pompoen en avocado’s!

  • Evi

   Oh dat merk kende ik nog niet. Ga dus eens kijken of ze dat hier in de supermarkt hebben. Blijkt dat het brood dat ik al kocht best wel eens vegan kan zijn, dus dat komt helemaal goed 🙂

 • Liese

  Ik moet regelmatig lacetosevrij koken op het werk en inderdaad, dat is soms moeilijk. Nooit vergeten dat ik een volledige ovenschotel had klaargemaakt en mijn collega daar nietsvermoedend een royale laag gruyerekaas had opgelegd toen ik mijn rug draaide.

 • fieke

  Leuke blogpost! De vraagjes die je me stuurde heb ik, met de nodige vertraging, beantwoord en geblogd!
  Die aspergeburger at ik ook al eens, bij mama, en ik vond ‘m ook niet zo lekker…
  En volgens mij is tarwe-eiwit zeker oké! Maar Sofie heeft hierboven al een goeie tip gegeven hiervoor 🙂

  • Evi

   Een hele dikke merci om al mijn vragen te beantwoorden! En blij te lezen dat ik niet de enige ben die die burger nu niet meteen lekker vond 🙂

 • onbeschaamd

  Tarwe-eiwit is plantaardig, dus joehoe 🙂 Het zijn gewoon de proteïnen (ofwel eiwitten) uit tarwe. Want in granen en peulvruchten zitten ook best veel eiwitten!
  Een interessante om eens mee te experimenteren als vervanger voor (opgeklopte) kippeneieren is aquafaba! Echt keihard de moeite! Je kan er zelfs plantaardige meringues van maken <3

 • Leen

  Ik check in de ingrediënten bij twijfel altijd op allergenen, die in het vetgedrukt moeten staan. Dan springen dingen zoals eiwit of melk/lactose er altijd meteen uit en moet je niet meer verder zoeken. (Ik geef toe dat ik me niet bezig houd met het checken van E-nummers…)
  Bij alcohol heb ik direct de grens getrokken: het is lastig dat er op wijn e.d. geen ingrediëntenlijst moet staan, dus dan moet je al elders op het www gaan checken of je wijn vegan is. Van de Gran Baron cava van de Colruyt weet ik toevallig dat hij wél vegan is. Als het niet expliciet op de fles staat, moet je er in de meeste gevallen van uitgaan dat je wijn niet vegan is (helaas).
  Ik eet heel weinig ‘vleesvervangers’ net omdat die zo ongezond zijn eigenlijk. Eén à twee keer per week ofzo, dan kan het lief intussen een echt stukje vlees eten. Verder baseer ik mijn maaltijden op de belangrijkste vitamines (ijzer, B12 en eiwitten): broccoli en andere groene groenten, quinoa, altijd iets van eiwitten (peulvruchten dus: kikkererwten, zwarte bonen, rode bonen, witte bonen, you name it: ge gelooft niet hoe lekker dat is gebakken of geroosterd!), steevast volkoren pasta (veel droge pasta is trouwens vegan) want daarin zit meer ijzer, zo ook in volkoren brood… Brood is inderdaad ook ne moeilijke omdat de traditionele bakker niet altijd de term ‘plantaardig’ snapt. In brood van de Colruyt bv zit overal melkeiwit in of zoiets, enfin ze zijn alleszins niet vegan. Ik koop mijn brood nu bij de plaatselijke biowinkel… wel wat omslachtiger maar ook lekkerder, gelukkig 🙂
  Ik ben uiteraard veel te laat met mijn reactie en alvast benieuwd naar het vervolg van je try vegan maand!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *