Persoonlijk verhaal

Gezond eten #1

Dat ik geen makkelijke relatie heb met de weegschaal zullen trouwe lezers hier wel al weten. In het verleden probeerde ik dan ook al tal van diëten, telkens met wisselend succes. Maar het is pas sinds maart/april dat ik tot bepaalde inzichten kwam. En daar ook met aan de slag ging, waardoor ik toch wel gezond(er) aan het eten ben.

Gezond eten - geitenkaastaartje
Emo-eten en hoe ik daar nu met omga

Het zal jullie misschien verbazen maar ik wisselde tot voor kort periodes van gezond eten heel vaak af met het zo snel mogelijk en zo veel mogelijk naar binnenspelen van ongezonde kost. Tal van consultaties bij verschillende diëtisten later weet ik dat dat onder de noemer emo-eten valt. Koekjes, chips, chocolade, frietjes, … ik gebruik(te) ze vaak als vlucht. Omdat ik stress heb. Omdat ik niet meteen aan een bepaalde taak wil beginnen. Of omdat ik een hele zware dag heb gehad en dan toch wel een beloning verdien.

Maar het is pas sinds kort en na advies van Carolien dat ik me daar veel bewuster van aan het worden ben. De aanleiding? Ik die telkens na een gezonde lunch een geweldig grote drang had naar zoet, terwijl daar eigenlijk helemaal geen aanleiding voor was. En dus ging ik op aanraden van Carolien op zoek naar wat de oorzaak dan wel kon zijn. Bleek dat het om (verborgen) stress ging!

Heel vaak heb ik op die momenten namelijk (onbewust) nood aan me-time. Maar zocht ik die dus in het eten van ongezonde voeding. Tot Carolien me aanraadde om op zo een momenten tien minuten iets voor mezelf te doen. Sindsdien probeer ik dat ook en merk ik een verschil. De drang naar iets zoet is er (soms) nog, maar als ik me focus op iets anders, dan verdwijnt hij ook echt.

Gezond eten - Salade peperkoek, gerookte forel, rode biet, geitenkaas (recept Kokerellen)
Gezond eten in tijden van corona

Naast dat emo-eten merkte ik aan het begin van de corona-quarantaine ook dat ik als ik niet oplette ook op andere momenten van de dag eerder ongezonde voeding ging eten. Want een boterham met een salade van bij de beenhouwer, dat is nu eenmaal sneller klaar dan een gezonde salade op tafel toveren. En met een actieve kleuter in huis, was elk beetje tijdswinst welkom.

Tot ik voor Carolien een eetdagboek begon bij te houden. En ik me daardoor realiseerde dat ik eigenlijk helemaal niet zo gezond aan het eten was als ik zelf wel dacht. En dus maakte ik een switch en ben ik opnieuw tijd aan het vrijmaken om gezond te koken.

Ik ontdekte de salades en andere gerechten van Ellen van Kokerellen en spotte ook bij Carolien zelf enkele hele makkelijke, snelle en lekkere recepten. Ook mijn kookboeken van Sandra Bekkari en Claudia van Avermaet werden van onder het stof gehaald en zorgen hier regelmatig voor kookinspiratie.

Gezond eten - Salade van asperges, halloumi, perzik (recept: On a healthy adventure)
(Eindelijk?) op weg naar een gezonde levensstijl

Die gezonde levensstijl ben ik intussen sinds april aan het volhouden. En sinds mei ben ik hem ook aan het combineren met krachtoefeningen. Maar ik heb nog een lange weg te gaan. Want veranderingen in mijn dagelijkse ritme, een gebrek aan slaap en piekeren zorgen hier instant voor een negatieve impact. Het positieve nieuws is wel dat ik me er wel veel sneller bewust van ben. En het dus vaak niet langer dan een dag duurt voor ik opnieuw naar gezonde dingen grijp in plaats van het zoveelste koekje binnen te spelen.

Verder vraag ik me ook wel af hoe het zal gaan als ik opnieuw elke dag tal van uren in de wagen ga doorbrengen. En de dagelijkse ratrace om op tijd aan de schoolpoort te staan gaat herbeginnen. Want dat zijn grote bronnen van stress voor me. En dus ga ik daar vooral moeten opletten dat ik niet – onbewust – opnieuw aan emo-eten ga doen. Het zal dan key zijn om de trucjes die ik van Carolien leerde te blijven toepassen. Maar ik krijg er stilaan wel meer en meer vertrouwen in dat het me zal lukken!

Eten jullie gezond? Vinden jullie dat makkelijk of net eerder moeilijk? En waar halen jullie je inspiratie hiervoor?

17 Comments

 • Moederschip

  Zeer herkenbaar, bij mij is dit ook een constante strijd. Ik eet meestal koolhydraatarm maar op sommige dagen laat ik me weer helemaal gaan. Zal ook wel door stress komen denk ik, maar ik krijg het maar moeilijk doorbroken 🙁

  • Evi

   Het lukt me hier ook niet altijd hoor, maar sinds ik me dat realiseerde en ook echt iets anders probeer te doen merk ik wel heel veel beterschap. Weet ook dat een mindere dag niet erg is he (al moet ik dat ook vaak tegen mezelf zeggen).

 • fieke

  Dat klinkt alsof je een klik hebt kunnen maken! Fijn dat je zo’n praktische tips van Carolien kreeg.
  Hier lukt gezond eten nog vrij goed, al merk ik dat ik in de vakantie veel vaker gezondere lunches klaarmaak dan tijdens de werkweken (waar de ratrace er is, zoals jij ook schrijft). De afgelopen weken maakte ik enkele lekkere salades klaar, en ik bestelde ook een nieuw saladekookboek. Het vraagt wat extra inspanningen, maar die zijn het echt wel waard.
  Een werkpuntje voor mij is beweging/sporten. Daar wil ik echt eens werk van gaan maken, want ik merk dat ik er echt nood aan heb…

  • Evi

   Ik heb inderdaad die klik kunnen maken. Al loopt het in alle eerlijkheid soms ook nog wel eens fout hoor. Dus ik denk dat het wel een proces met vallen en opstaan zal blijven. Maar de realisatie is er en dat is alvast een hele belangrijke stap vooruit.

   Wat dat bewegen betreft, ik moet toegeven dat het me hier soms ook wel moeite kost. Maar sinds ik startte met die work-outs at home lukt het me relatief goed. Ze duren niet te lang waardoor ik al sneller geneigd ben om ze ook effectief te doen. Dus misschien eens kijken voor zo iets?

   • fieke

    Niet alles kan elke dag perfect zijn hé… Als de klik er is, is dat al veel waard!
    Ik ben inderdaad op zoek naar iets à la work-out at home. Straks heb ik een Zoom call met iemand die zoiets aanbiedt, ik ben wel benieuwd. Want meestal is het in combinatie met afvallen, en dat is niet meteen de bedoeling; ik wil alleen fitter worden.

 • Delphine

  Interessant! Die zin in iets zoets na een gezonde lunch heb ik ook. Zeker als ik thuis werk. Dan is de kast ook zo dichtbij! Ik heb ook echt een dipje na de middag, misschien heeft dat ermee te maken? Die tip van op iets anders te focussen lijkt mij ook wel logisch. Maar bij mij is het wilskracht, vrees ik. Ik weet dat ik meer deugd heb van een wandelingetje na mijn eten, maar die chocolade is zoveel gemakkelijker! ? Ik heb ondervonden dat je lunch ook inplannen in je weekmenu (en niet alleen avondeten) wel helpt om alleszins iets gezonds te eten en niet gewoon een boterham met kaas ofzo.
  Alleszins goed bezig, jij! En bedankt voor de inspiratie 😉

  • Evi

   Die inspiratie, dat is graag gedaan!

   En ja, hier is het vaak ook deels wilskracht, deels me focussen op iets anders hoor. Want de kasten met chocolade en koekjes zijn ook ongelooflijk dichtbij. Maar door bijvoorbeeld even naar buiten te gaan, in een andere kamer te gaan, naar een podcast te luisteren, … lukt het me vaak wel om die drang te onderdrukken. Dus mss toch ook eens proberen? 😉

   En mijn lunch plan ik idd vanaf nu ook mee in mijn weekmenu in. Anders werd het hier vaak een boterhammeke met een salade met veel mayo van bij de beenhouwer 😉

 • Flavie

  Ik wou dat ik gezonder at, maar dat lukt hier de laatste tijd echt niet… veel te veel aperitiefmomentjes met de bubbel… misschien na de vakantie 😉

 • Mie kids

  Wat fijn dat je nu veel gezonder eet. Hier kan het nog wat beter moet ik zeggen. Dat zien er heerlijke gerechtjes uit. De kids vinden dat maar niks en dan moet ik twee dingen maken. Dat is een beetje een drempel. Of misschien gewoon een excuus (want ik kan het eigenlijk ook perfect eten als zij boterhammen eten). Ga ik toch ook eens werk van proberen maken.

  • Evi

   Ik maak heel vaak ook twee dingen hoor, want ik eet bitter weinig vlees en het lief en Tuur zijn daar verzot op. Dus wat ik vaak doe is voor mij gerechten zoeken die ik enkel in de oven moet steken. Of die ongelooflijk snel klaar zijn. Of waarvan ik er voor een paar dagen eten van kan maken 😉

 • Goofball

  Nee ik eet niet gezond. Ik eet vooral onvoldoende groenten. Maar ik eet ook niet extreem ongezond en op een regelmatig pootje chips na (waar ik dan wel een week met grote zak chips doe) snack ik nooit. Dus ik denk dat ik niet echt emo-eet. Alleen op een dag dat ik doodmoe ben, weet ik dat ik graag hartig eet (frieten, pasta, Indisch) als comfort food. ‘k Zou liefst nog 2-3 kg minder wegen maar momenteel ben ik er niet echt mee bezig, omdat ik denk dat het allemaal wel nog meevalt. Maar misschien zou ik verschieten als ik een dagboek zou bijhouden.
  Het scheelt ook dat mijn man (zeker sinds die sedert de pandemie niet meer reist) altijd de kok in huis is en ik niet teveel commentaar wil geven en het zelf overnemen :D..haha, niet zelf koken is nog het snelst van al.

  • Evi

   Ik moet toegeven dat ik er ook van verschoot hoor, toen ik dat dagboek bijhield. En wat fijn zeg dat je man kookt! Zou hier ook wat meer mogen gebeuren 😉

 • Leen

  Inspirerend om dit te lezen 🙂 Ik ben ook een geweldige emo-eter. En na mijn lunch heb ik nood aan iets zoets, zoals een stukje chocolade. Dat is intussen ook een gewoonte geworden…Het helpt me dan wel weer om verder van de koekjes af te blijven, want anders blijft dat ‘s namiddags sluimeren. Dus ja… gewoonte afleren en wie weet helpt het mij ook wel van dan eventjes iets anders te gaan doen, voor mezelf 🙂

  • Evi

   Ik las en zag bij Karola’s Kitchen dat zij ook vaak een klein stukje chocolade eet na de lunch. Dus op zich is dat ok hoor, zeker als het je helpt om nadien van de koekjes af te blijven 😉 Maar hier was dat niet genoeg en dus stopte ik er beter mee & ontwikkelde ik die nieuwe gewoonte van even iets voor mezelf te doen. Ben heel benieuwd of het voor jou ook gaat werken 🙂 Veel succes alvast!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *