podcasts
Podcastinspiratie

Podcastfun #1

Hoera voor podcasts! Want sinds september was het terug veel drukker op de baan. En dat heb ik geweten, die paar dagen per week dat ik naar kantoor ging. Autoritten van meer dan een uur waren jammer genoeg geen uitzondering. Maar gelukkig had ik telkens een paar boeiende podcasts bij de hand om het fileleed wat te verzachten.

podcasts

Fileleed: podcasts to the rescue!

Want geef toe, er is niets zo vervelend als in de file te staan. Ik jaag me dan nog al snel op en maak me dan ook heel snel zorgen. Want ja, file betekent ook later toekomen op het werk. En dat betekent dan weer mogelijks niet alle to do’s netjes kunnen afwerken. Of ramp o ramp te laat zijn voor een meeting. En dus dien ik in de file mijn gedachten af te leiden. Wat er voor zorgt dat ik in de wagen zowat alleen maar naar podcasts luister 🙂 .

En omdat ik weet dat er onder jullie ook heel wat zijn die graag podcasts beluisteren, lijst ik hieronder even die podcasts op die recent mijn aandacht wisten te trekken en vast te houden.

Cokevissers

Nadat ik naar Cocaïnekoorts had geluisterd was ik wel heel erg geïnteresseerd in dit onderwerp. Dus toen ik de podcast Cokevissers tegenkwam was ik meteen geboeid. In Cokevissers gaat journalist Wouter Laumans na hoe het kan dat een kleine, gesloten gemeenschap zoals Urk betrokken raakt bij internationale drugshandel. Immens boeiend vind ik zelf. En wat deze podcast anders maakt dan de andere is dat er gewerkt met verschillende stemmen. Waardoor het geheel soms aanvoelt als fictie. Maar niets is minder waar. Een aanrader vind ik zelf!

De brieven van mijn grootvader

Deze podcast ontdekte ik per toeval door de stories van Heidi Van Tielen op Instagram. En ik moet toegeven, ik ben heel blij dat ik hem beluisterd heb. Want naast maatschappelijke thema’s vind ik verhalen over WOII ook nog steeds uitermate boeiend. In De brieven van mijn grootvader krijgt Thomas Symons een stapel brieven van zijn overleden grootvader in handen, die dateren uit zijn tijd in het verzet en toen hij ondergedoken zat. Net als in tal van andere Vlaamse families werd er ook bij Thomas niet veel gesproken over de oorlog. Maar door de brieven is hij nu wel benieuwd geworden naar wat zijn grootvader toen allemaal deed. En waarom hij moest onderduiken voor de Gestapo. Stof genoeg voor vijf afleveringen waarbij je samen met Thomas de zoektocht naar deze verhalen onderneemt.

De Karola’s Kitchen podcast

Ik ben best wel een fan van Karolien en volg haar blog en social media kanalen dan ook al jaren. Dus toen ik hoorde dat ook zij een podcast zou uitbrengen was ik heel benieuwd. En ik werd niet teleurgesteld! Verwacht je bij haar trouwens niet aan een podcast over alleen maar koken. Of met recepten. Want dan ga je op je honger blijven zitten vrees ik. In haar podcast behandelt ze namelijk andere thema’s, die wel gelinkt zijn aan voeding. Zoals food waste en hoe je dat kan tegengaan. Tips om je huisgenoten ook wat plantaardiger te laten eten. En haar verhaal over diëten en de dieetcultuur, wat voor mij persoonlijk enorm verhelderend was.

podcasts

Gefixt

Toegegeven, sport en ik, dat is geen match made in heaven. En al helemaal niet als ik naar sport moet kijken. Maar een podcast over match fixing beluisteren, daar had ik dan wel weer oren naar. Want je leest er af en toe wel eens een bericht over. Maar verder wist ik daar heel weinig van. Gedurende vijf afleveringen gaan NOS-journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma na hoe het nu precies zit met matchfixing in het Nederlandse tennis, basketbal, voetbal en darten. Best wel ontluisterend voor een leek als ik. En misschien net daardoor ook zo boeiend 🙂 .

Leven met de maffia

Onderzoeksjournalistiek, ik blijf daar een stevig zwak voor hebben. En al helemaal als twee journalisten proberen te achterhalen hoe het nu eigenlijk zit met de maffia in Italië. Wat precies is wat Gabriella Adèr en Sanne de Boer doen in Leven met de maffia. Sanne de Boer woont in Italië en ondervond zelf wat de impact van de maffia op het alledaagse leven betekent. Maar daar stoppen beide dames niet. Want in tal van verhalen wordt de link met Nederland gelegd. En dus proberen ze ook te achterhalen hoe dat nu precies zit. En waarom. Een leerrijke podcast die je toch wel wat meer inzichten geeft in een erg goed georganiseerde maffia die ontstond in een klein gebied in Italië maar intussen wereldwijde vertakkingen en invloeden heeft.

Welke podcasts beluisterde jij onlangs?

7 Comments

 • fieke

  Hier ook grote fan van de podcast van Karola’s Kitchen!
  Eigenlijk zijn podcasts hier altijd non-fictie. Aan ‘verhalen’ heb ik me nog niet gewaagd eigenlijk.
  Podcasts luister ik vooral tijdens het wandelen of tijdens het afwassen of koken; file heb ik gelukkig zelden of nooit (en eigenlijk luister ik ook nooit naar podcasts in de auto). De afgelopen weken heb ik af en toe geluisterd naar ‘Op wandel’, een podcast over, jawel, wandelen. Een leuke!

 • Katrien

  Ik blijf grote fan van Werk en Leven en de Boost-podcast van Gudrun en Celien. Die van Karina helikopter net dankzij jouw blogpost aan mijn lijstje toegevoegd :).

 • Zo simpel is dan geluk

  Deze podcasts ken ik allemaal nog niet. Zelf vind ik de ‘Leef je mooiste leven’ podcast heel fijn en ook die van ‘Lief leven’. Beide meer over persoonlijke ontwikkeling, geluk, dat soort dingen. Ik zet ze vaak aan tijdens het wandelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *