Kookboek review

Kookboekweek #7: Puur & lichter

Net als de voorbije maanden hield ik ook deze maand gedurende één week Kookboekweek. Geïnspireerd door de blog van Bert (findingminime) en zijn interview onlangs op televisie bij Van Gils en Gasten begon ik bij het lief te hinten dat ik Puur & Lichter, dat nieuwe kookboek van Pascale Naessens wel eens graag zou willen hebben. En hoera voor het lief, want hij deed het me cadeau.

Kookboekweek: Puur & Lichter

Net als tal van haar andere boeken start ook dit boek met een groot stuk theorie. Je krijgt uitleg over hoe onze voeding over de jaren heen ontspoorde, wat de impact is van light producten en tips om blijvend van overgewicht af te raken. Het stuk theorie eindigt met een aantal mogelijke veranderingen die je kan merken als je de levensstijl die Pascale en co-auteur William Cortvriendt voorschrijven volgt. Er staan niet meteen wereldschokkende dingen in dit stuk theorie. Maar wel goed om een aantal dingen die ik zelf wel al wist maar wat vergeten was, heropgefrist te zien.

Daarna komen er gerechten voor ontbijt, tussendoor, lunch, meeneemlunch, apero, diner en dessert. Voor deze kookboekweek maakte ik vier lunchgerechten en één hoofdgerecht klaar.

Grijze garnalen met guacamole (p. 73)

Een topcombinatie, de ingrediënten uit dit gerecht 🙂 Maar dat wist ik ook wel al zonder een kookboek. Desalniettemin blijft het een heerlijk frisse combinatie. Ideaal voor op warme, zomerse dagen. En je hebt er ook totaal geen werk aan 😉

Gevulde avocado met rivierkreeft (p. 80)

Ik vulde de avocado’s niet op, want ik nam dit gerecht mee naar het werk. En dat was ‘s ochtends een beetje te veel knoeien. Maar ook zonder de vulling in de schil van een avocado te serveren smaakte dit gerecht heel lekker. Ook dit is een gerecht waar je niet al te veel werk aan hebt. En dat enorm goed smaakt bij warme temperaturen.

Olijven met feta en tomaten (p. 87)

Ik at dit gerecht als avondmaaltijd. Want voor een lunch vind ik het eigenlijk net wat te zwaar. Maar de combinatie warme tomaten, olijven en feta is wel erg lekker. Hier sloop wel een klein foutje in het gerecht want er worden twee verschillende gaartijden opgegeven (30 en 20 minuten). Uiteindelijk koos ik voor de gulden middenweg en ging ik voor 25 minuten 😉

Quinoa met tomaatjes, verse kruiden en nootjes (p. 100)

Ik ben verzot op quinoa en wou dus absoluut dit gerecht eens uitproberen. Buiten het koken van de quinoa is er niet veel werk aan. De combinatie pistachenoten met sojasaus vond ik wat vreemd klinken op papier. Maar smaakt in werkelijkheid erg lekker. De sojasaus geeft het geheel een lekkere, oosterse smaak. Absoluut een aanrader, dit gerecht!

Steak met salade van witlof (p. 187)

Ik eet amper nog vlees, maar heel af en toe maak ik wel nog eens een uitzondering. Dus dit gerecht met steak wou ik samen met het lief wel eens proberen. Het recept maakt gebruik van zelf-gemaakte mayonaise, iets waar ik op voorhand wat bang voor had. Maar wat volledig onterecht bleek te zijn. Want dit recept is poepsimpel. En het zorgt inderdaad voor het verschil. De steak was perfect gebakken, maar dat is de verdienste van het lief 😉

Puur & lichter: eindoordeel

Low carb eten, ik was er benieuwd naar. En dat was meteen ook de hoofdreden dat ik dit boek wel in de kast wou hebben. De gerechten van Pascale Naessens kende ik al. En dus wist ik vrij goed waar ik me aan kon verwachten. Net als in haar andere boeken zijn er gerechten die heel makkelijk en snel zijn om te maken. Maar er zijn ook er evengoed evenveel die wat meer tijd vragen.

Er zijn wat mij betreft ook best wel wat recepten met niet zo goedkope ingrediënten. En dus zijn het er niet om hier elke dag met ons allen van te eten. Hier en daar zitten er ook kleine foutjes in de gerechten. En zijn er best wel wat gerechten die je ook in de andere boeken van Pascale Naessens kan terugvinden. Dat alles deed me wat denken dat het boek sneller dan de andere op de markt moest komen.

Desalniettemin zijn de gerechten die ik klaarmaakte erg lekker. En blijft het een goed boek voor iemand die op zoek is naar low carb inspiratie en de vorige boeken van Pascale Naessens nog niet in huis heeft. Zelf ga ik na dat weekje niet-vegetarisch eten terug overschakelen op een meer/hoofdzakelijk vegetarische levensstijl. Want die bevalt mijn maag en darmen precies wat beter 🙂 Al kan die buikgriep die ik de week erop kreeg er ook voor iets tussen zitten 😉

“Puur & Lichter” is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro. Ik kreeg het boek cadeau van het lief.  

Maakten jullie al gerechten klaar uit een van Pascale Naessens haar kookboeken? Of uit dit boek, Puur & Lichter? Andere tips voor leuke, makkelijke en/of snelle gerechten zijn ook steeds welkom! 

12 Comments

 • Sofie

  Ik ben fan van haar theorie (al ken ik er niet zo veel van), maar als when-at-home-vegan heb ik niet zoveel aan haar boeken. Ik ben wel nieuwsgierig wat ze zegt over de lightproducten, iets wat ik zelf nooit eet of drink.

  • Evi

   Je kan best wel wat dingen in haar recepten vervangen door vegan producten hoor. Die lightproducten, tja dat die niet zo goed zijn als iedereen denkt. Integendeel zelfs eigenlijk 🙂

 • fieke

  Mmm, die quinoasalade ziet er heerlijk uit! Ik heb de laatste tijd veel zien opduiken over low carb eten, maar mijn eerste bedenking is dan: heb je daar niet sneller honger van? Zeker als je vaak sport, heb je toch ‘brandstof’ nodig?

  • Evi

   Die was absoluut heerlijk 🙂 Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet meteen sneller honger had. Integendeel zelfs. Mijn zin naar zoet na een maaltijd was ook steeds weg, wat een enorm voordeel is vind ik zelf. Brandstof heb je inderdaad nodig als je sport, maar persoonlijk ondervond ik daar nu geen problemen mee. Misschien dat dat wel zo is als je intensiever dan ik ga sporten, daar durf ik me niet over uitspreken.

 • Dorien

  Ik heb zeker al wel een paar dingen gemaakt uit haar kookboeken. Waar nodig heb ik het vlees of de vis dan vervangen door iets plantaardigs. De foto’s vind ik altijd zo prachtig! Maar wat de koolhydraten betreft, heb ik dezelfde bedenking als Fieke. Helemaal overtuigd van de PN-methode ben ik dus niet. ?

  • Evi

   Die foto’s zijn inderdaad altijd prachtig he 🙂 Zelf ondervond ik geen hinder van dat gebrek aan koolhydraten toen ik ging sporten, maar ik durf me er niet over uitspreken als je die methode zou volgen en intensiever dan ik zou gaan sporten. Dan zou het inderdaad goed kunnen dat je er toch wel nodig hebt.

 • Kelly

  Ik maak met regelmaat iets uit de boeken van PN klaar, maar net daardoor was ik een klein beetje teleurgesteld over dit boek: het bevat nogal veel recepten uit vorige boeken. Gelukkig ook een aantal nieuwe die het dan wel weer bijna goed maken.
  Ik denk dat je als intensieve sporter wellicht niet voor een volledige low carb levensstijl kan gaan, maar dat je zoals in alle dingen met mate moet redeneren. Je mag zeggen wat je wil, maar ik merk wel degelijk het verschil tussen periodes van carbs versus no carbs en dan vooral op de weegschaal. 🙂

  • Evi

   Ik was inderdaad ook wat teleurgesteld toen ik zag hoeveel gerechten uit haar vorige kookboeken hierin opdoken. Maar ze blijven wel heerlijk smaken natuurlijk 🙂 En inderdaad hoor, als je echt intensief gaat sporten dan kan je deze levensstijl niet 100% aanhouden. Het is zoals je zegt: alles met mate 🙂

 • Leen

  Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er komend najaar weer een Puur Pascale boek uitkomt, dus lijkt het nog harder of dit er maar tussenin werd gezwierd. Bovendien vind ik het jammer dat PN ineens een dieetboek uitbrengt, terwijl ze zelf zo ‘tegen’ diëten was….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *