Varia

11 dingen die ik wel goed kan

Jullie konden hier – in navolging van collegablogster Talitha – al eens 11 dingen lezen die ik absoluut niet goed kan. Onlangs zag ik bij Samaja een stoeflijst verschenen. En het deed me eraan denken dat er ook absoluut dingen zijn die ik wel goed kan. Dus bij deze:

11 dingen die ik wel goed kan
Luisteren

Ik kan het als de beste! Mocht ik me nadien niet altijd alles even hard aantrekken en er ‘s nachts met bezig zijn, dan had ik een carrièreswitch overwogen. En was ik psychologe geworden. Maar het kost me dus geen moeite om oprecht naar mensen hun verhalen te luisteren. En blijkbaar straal ik dat ook uit. Want het aantal keer dat iemand spontaan naar mij kwam om zijn/haar verhaal te vertellen kan ik al lang niet meer op één hand tellen.

Emoties spotten

Wat me naadloos naar het volgende ding brengt dat ik goed kan: emoties spotten bij andere mensen. Je hebt mensen die totaal niet zien wanneer iemand met iets zit. Maar ik daarentegen heb daar precies een radar voor. Ik kan niet zeggen wat er dan scheelt, maar dat je met iets zit, hetzij positief, hetzij negatief, dat zie ik dus wel.

Een recept volgen

Koken zonder recept, dat loopt faliekant in het honderd bij mij. Maar geef me een recept dat ik van a tot z moet volgen en dan ben ik een prinses in de keuken! Meteen ook de reden dat ik zo goed nagerechten kan maken. En kan bakken. Want net bij die gerechten is het erg belangrijk dat je alles goed afweegt. En het recept letter voor letter volgt.

Snel lezen

In vergelijking met andere mensen kan ik vrij snel lezen. Tijdens mijn studies leerde ik ook om diagonaal te lezen. En toch de grote lijnen van een verhaal mee te hebben. Dankzij die skill slaagde ik erin om heel wat boeken te lezen tijdens mijn opleiding. Maar ook nu komt die skill me vaak goed van pas. Want als ik altijd alle documenten voor een project zou moeten lezen, dan ben ik zelfs na afloop van bepaalde projecten nog bezig met lezen 😉

Letten op details

Sommige zullen dit eerder omschrijven als muggenziften, maar ik kan echt wel over details vallen. En spot ze dus ook meteen, meestal vrij snel. Al zorgt het er bij mezelf soms ook voor dat het veel langer duurt dan gepland om iets af te werken. Net omdat ik dat ene detail absoluut in orde wil hebben.

Schrijven

Eventjes heel hard stoefen op mezelf. Maar ik vind dat ik best een vlotte pen heb. Zeker als ik mijn schrijfels uit mijn studententijd vergelijk met die van nu. Die talloze persberichten die ik al schreef en de vele blogberichten bewijzen dan toch hun nut 😉

Doorzetten als een pro

Nog iets waar ik goed in ben: doorzetten en niet opgeven. Eenmaal ik iets in mijn hoofd heb, stel ik een plan op. En blijf ik ervoor gaan. Hoe moeilijk de weg naar dat doel soms kan zijn. En ongeacht de tegenstand die ik op mijn weg tegenkom. Als ik iets voor ogen heb moet en zal ik dat bereiken. Wat niet wegneemt natuurlijk dat ook ik wel eens zin heb om de handdoek in de ring te gooien. Maar er moet toch al gigantisch veel gebeuren voor ik dat effectief zal doen.

Plannen

Ik ben doorheen de jaren een kei in plannen geworden. Zowel professioneel als privé zou ik niet meer zonder mijn agenda & planning kunnen. En die planning geldt voor zowat alles: wanneer ik wat ga eten, wanneer we waar naartoe gaan, hoe laat we dan moeten vertrekken, etc. Soms tot grote ergernis van het lief 🙂 Maar een deadline hebben, weten wat er tegen dan moet gebeuren en je keihard aan een planning kunnen houden, … Ik hou daarvan en ben er ook best wel goed in 🙂

Kuisen

Misschien iet of wat vreemd maar ik kan echt wel goed kuisen. Niet dat ik dat extreem graag doe ofzo 🙂 Maar eenmaal ik me eraan zet, dan ga ik als een speer. En dan ligt ons huis er nadien echt wel terug spik en span bij. Iets met oefening & kunst baren denk ik dan 🙂 Want ik kan me de zomers waarop ik elke vrijdag kuiste terwijl mijn mama moest gaan werken nog goed herinneren. En ook hoe blij zij was toen ik een aantal jaar na elkaar 3 maanden vakantie had. Want dan raakten die keukenkasten thuis ook eens uitgemest 😉

Mama zijn

Ik ben absoluut niet altijd de beste mama, en het loopt hier zeker en vast niet altijd van een leien dakje. Maar ik vind wel dat ik een goeie mama ben voor Tuur. Ik kan uren geduld opbrengen. En zit er niets met in om hem x keer dingen uit te leggen. We maken samen ook gigantisch veel plezier. En zijn vaak twee handen op een buik.

Voorbereid op alles

Iets wat wat samenhangt met dat plannen: ik zal zelden onvoorbereid de deur uitgaan. Zo zitten er in mijn handtas altijd wel wat nootjes om te eten, een doosje muntjes en een flesje water. Kwestie van te overleven mocht ik in een file terechtkomen. Maar ook op andere vlakken bereid ik me telkens – soms nodeloos – voor. Vorige week nog: we hadden donderdag een BBQ op het werk. Ze gaven geen schitterend weer op en dus had ik in de wagen een jas, lange broek en dikke trui liggen. Voor mocht ik kou krijgen 🙂

In welke dingen blinken jullie uit? Zin gekregen om ook eens een stoeflijst te maken? Laat het dan weten in de comments, dan kom ik met veel plezier lezen. 

14 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *