Algemene tips

40 dagen zonder koekjes

bun-268237_1920

Aan het begin van de vastenperiode had ik me voorgenomen om deel te nemen aan 40 dagen bloggen, maar ook om te proberen om 40 dagen lang geen koekjes te eten. Stiekem hoopte ik dat ik kilo’s zou afvallen en toch wel wat van mijn suikerverslaving zou afraken. Net als de blogchallenge was het voor een groot koekiemonster als ik een heuse uitdaging om 40 dagen lang geen koekjes te eten. Het is me niet de volle vastenperiode gelukt want zo nu en dan zat ik op restaurant en nam iedereen een dessert (tja, dan kan je niet anders dan meedoen natuurlijk 😉 ) of was de stress te hoog en had ik echt wel nood aan een koekje. En is er niet een regel die zegt dat je 80% van de tijd wat moet opletten en 20% mag zondigen? 😉 Wanneer ik er nu op terugblik ben ik er wel in geslaagd om veel minder koekjes en andere zoetigheden te eten dan anders. En leerde ik wel wat bij over mijn eetgedrag en suikerverslaving!

Hoe pakte ik het aan? 

 • Alle kasten werden leeggehaald en er werden bewust geen koekjes en/of andere zoetigheden gekocht. Enige uitzondering: rijstwafels zonder zout en Sultana-koekjes. En wat paaseitjes met Pasen natuurlijk 🙂
 • Ook op het werk hield ik kuis en haalde ik alle koekjes en snoep uit mijn bureau.
 • ‘s Ochtends nam ik stukken fruit mee samen met twee rijstwafels of een Sultana.
 • De koekjesautomaten op het werk werden (angstvallig) gemeden.
 • Voelde ik een hongertje opkomen, dan dronk ik eerst wat water en probeerde ik me te concentreren op andere dingen. Ging het hongergevoel echt niet over dan nam ik een stuk fruit of een rijstwafel.

Wat ik leerde? 

 • De eerste dagen had ik een serieuze drang naar suiker en kreeg ik ook regelmatig hoofdpijn. Ik kan niet aantonen dat beide iets met elkaar te maken hadden want het was en is nog steeds een erg drukke periode op het werk dus die hoofdpijn kan ook wel door een hoog stressgehalte komen. Al kan ik me niet van de indruk ontdoen dat ik de eerste dagen wat aan het ‘afkicken’ was en hoofdpijn daarbij hoorde.
 • Vaak dacht ik dat ik honger had of suiker nodig had, maar dat bleek niet altijd correct te zijn.
 • Het viel me op hoeveel suiker ik wel at toen ik net voor de ‘vasten’ en tijdens zo nu en dan bijhield wat ik allemaal at op een dag.
 • Ik zocht suiker op andere vlakken, zo merkte ik na een poos dat ik meer cola light of zero dronk dan anders.
 • De momenten dat ik toch nog eens een koekje at of een stukje taart kreeg ik nadien te maken met die fameuze suikerdip, maar ik kon precies wel meer genieten van die zoetigheden dan ervoor.
 • Na het eten van bepaalde maaltijden (bijvoorbeeld een belegd broodje, diepgevroren pizza, …) had ik een grotere drang naar suiker dan bij andere maaltijden.
 • Ik ben een emo-eter en op momenten dat ik veel last heb van stress, onder grote druk sta of mezelf (al dan niet onnodig) aan het opjagen ben heb ik een gigantisch grote drang naar suiker. En dan zijn koekjesautomaten op het werk de duivel! 😉

Ben ik nu van mijn suikerverslaving af? Neen, ik heb nog steeds momenten dat ik echt wel verlang naar suiker, maar ik heb geleerd om me er bewust van te zijn. Zag ik een verschil op de weegschaal? Niet meteen, maar het hoge stressgehalte van de afgelopen weken en feit dat we hier net iets vaker dan anders frietjes aten zal daar wel voor iets tussen zitten.

En nu? Snoep en andere zoetigheden gaan niet helemaal van het menu verdwijnen, daarvoor vind ik ze te lekker. Al ga ik wel blijven proberen om er bewust met om te gaan en het te beperken tot zo nu en dan eens in plaats van minstens een paar per dag. Daarnaast ga ik ook werk maken van het minder drinken van frisdranken en het eten van sausjes (want ja daar ben ik grote fan van maar ook die zitten boordevol suiker). Uitdagingen genoeg 🙂

17 Comments

 • Samaja

  Chapeau voor je inspanningen! Ik zeg altijd dat suiker niet zo’n probleem is voor mij, maar ik krijg er waarschijnlijk ook meer binnen dan goed voor me is. Zeker nu die kleine paaseitjes alomtegenwoordig zijn 😉

  • Evi

   Thx! Die kleine paaseitjes zijn geniepig he, ik denk altijd ooh maar twee ofzo dat kan geen kwaad. Het zijn kleintjes. En voor ik het weet heb ik een hele zak op.

 • Sofie

  Goed gedaan en hopelijk lukt het om het met mate te doen. En als ik stress heb, krijg ik geen hap binnen. Nooit gesnapt dat mensen massa’s kunnen eten bij stress.

  • Evi

   Dankjewel! Het gaat met vallen en opstaan, maar ik doe mijn best. Ik zou dat echt wel eens willen, niet kunnen eten als ik stress heb. Ik krijg dan echt soms vreetaanvallen 🙁

 • Leen

  Hier de laatste weken heel véél emo-eten, ik ben sowieso een grote snoeper en elke keer ik probeer af te kicken zijn er ook giga-hoofdpijnen. Het helpt wel voor de bewustwording, dat er echt o-ve-ral suiker in zit, en dat ge erbij stilstaat hoeveel ge er wel niet van eet. Dus waar die vastenperiode allemaal goed voor is he 🙂

 • Lies

  Ik ben ook echt een emo-snoeper. Lastig om van af te geraken.
  En van de Cola Zero afblijven is al helemaal moeilijk, hoe goed ik ook op mijn eten let.

 • Hilde

  Lijkt me geen makkelijke opgave als je het zo gewoon bent. Las ooit een boek over suikervrij eten (lukt me ook niet 😉 ) … Was vooral verbaasd waarin er overal suiker zit, en da’s in echt ontzettend veel. Hier hebben we geen koekjes, wel chocolade en co en frisdrank is hier ook al sterk verminderd. Alle beetjes helpen. Troost zoek ik doorgaans ook in alles wat niet goed is. En ben ook steeds op zoek naar de juiste balans. Schreef er een tijdje terug ook een logje over: Onze eetgewoonten – gezond of ongezond?

  • Evi

   Het is inderdaad geen makkelijke, en al helemaal niet omdat het vaak ook verdoken in heel wat producten zit. Maar inderdaad, alle beetjes helpen en dus daalt de hoeveelheid frisdranken die we in huis halen ook flink. Want dat helpt wel heel goed: als het er niet is, dan kan ik het ook niet nemen 🙂

 • Flavie

  Hoofdpijn is ook het eerste wat ik voel als ik minder suikers eet.
  Momenteel lukt het niet zo goed, maar normaal gezien probeer ik in de week te letten op mijn suikers en in het weekend mag het dan eens. Omdat ik er op let in de week, worden er veel minder suikers gegeten in het weekend. Moet je misschien eens proberen 🙂

 • Hilde

  Uitdagingen genoeg, inderdaad. Dan is er nog de tijd vinden om die uitdaging te voltooien, al een uitdaging op zich. Die 80/20 regel kwam ik ook al tegen. Al is me nog steeds niet duidelijk hoe je dat dan precies berekent. Hier heb ik op m’n zoete verleidingen het volgende gevonden: wat ik niet in huis heb, daaraan kan ik me ook niet tegoed doen. Ik ben ook zo’n emo-eter en dan mòet die reep chocolade op of dat pak chips of…of…of… Ik schreef er onlangs ook een logje rond: https://regenboogbui.wordpress.com/2017/04/17/mijn-eetgewoonten-gezond-of-ongezond/

  • Evi

   Dat helpt hier ook goed: als het niet in huis is, dan mag ik er nog zo veel zin in hebben als ik wil, ik kan het dan toch niet eten 🙂 Die 20/80 regel vind ik niet zo eenvoudig om strikt te berekenen maar ik probeer om als ik toch eens zondig dat flink in te perken tot bijvoorbeeld enkel in het weekend. Dat emo-eten aanpakken vind ik zelf heel moeilijk, zeker met snoepjesautomaten op het werk … De verleiding is dan soms erg groot.

 • Ilona

  Mooi om te lezen. Ik heb tijdens onze vakantie het besluit genomen om geen koekjes meer te kopen. Ook omdat ik in de overgang ben. En gewoon dat het niet meer vanzelfsprekend is dat we ze in huis hebben en dat wil
  Ik doorzetten. Wel af en toe iets groters als
  Beloning.
  Ipv koekjes doen we af en toe een klein beetje chips of (liefst) nootjes. De kids vragen nu niet meer om koekjes. Als er bezoek komt kunnen we altijd nog wat ophalen of snel wat bakken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *