Boeken & leestips

Book lovers day

20160807_141024

Volgens Daysoftheyear is het vandaag Book Lovers Day. Als boekenwurm eerste klas kan ik die dag natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Hoe ik Book Lovers Day ga vieren? Door hier op de blog stil te staan bij tien boeken die me om een bepaalde reden bij blijven en door deze avond een hervertelling van een sprookje te lezen!

 1. De Katten van Kruisem
  Wie leest de boeken van Marc De Bel nu niet graag 🙂 Al moet ik toegeven dat had mijn “vriendje” uit de lagere school me er toen niet op gewezen het hoogst waarschijnlijk nog wel eventjes zou geduurd hebben voor ik deze fantastische boeken zou ontdekken.
 2. Pride and Prejudice
  Het boek dat ik las op aanraden van mijn leraar Engels in het middelbaar en dat me alleen maar sterkte in mijn overtuiging om Germaanse te gaan studeren. Achteraf bekeken zou ik nu niet meer voor Germaanse kiezen gezien de beperkte kansen op de arbeidsmarkt, maar de liefde voor dit boek blijft.
 3. The Other Boleyn Girl 
  Dit boek las ik op een zalige vakantie in Turkijke in één ruk uit. Sindsdien ben ik grote fan van Philippa Gregory al speelt het tijdperk waarover ze schrijft (Tudor-periode) ook wel een rol.
 4. Little Women
  Als tiener was ik verslingerd aan Dawson’s Creek en best wel fan van Joey, wiens naam verwijst naar de auteur van het boek Little Women. Ik moest en zou het dan ook lezen. Ik had in die periode bol.com nog niet ontdekt en heb er menig boekenwinkels voor afgeschuimd maar uiteindelijk kon ik in de Waterstones in Brussel een exemplaar op de kop tikken.
 5. The Bell Jar
  Dit boek las ik tijdens mijn studies en wat was ik ervan onder de indruk. Het is absoluut geen vrolijk verhaal maar net de manier waarop het geschreven is en de thema’s die aangeraakt worden maken het voor mij een boek om te onthouden.
 6. All the light we cannot see
  Nog zo een boek waar ik danig van onder de indruk was. Ik zag het liggen, kocht het, begon te lezen en vond het verdorie erg moeilijk om het ‘s avonds weg te leggen en te gaan slapen. Ik vond het verhaal zo ontroerend dat ik de Nederlandse vertaling cadeau deed aan mijn mama (en dat wil heel wat zeggen :-))
 7. De Harry Potter reeks
  Tja, wat kan ik zeggen buiten I’m a geek 😉 Heerlijk vond en vind ik het om ze te lezen en te dromen van een magische wereld vol draken, dreuzels en een school voor tovenaars en heksen.
 8. Van bollewangenfien en haar vriendjes
  Een boek dat  ik als kind vaak gelezen heb. Het ziet er intussen erg beduimeld uit en valt bijna uit elkaar maar dat weerhoudt me er niet van om er af en toe nog eens in te bladeren. Het boek is trouwens blijkbaar zo oud dat ik op het internet geen deftige link ernaar vond met en een korte samenvatting en een foto.
 9. De Movo-tapes
  Ook dit boek was verplichte kost tijdens de opleiding Germaanse Filologie. En meteen ook de reden waarom ik nooit een grote fan van het postmodernisme ben geworden. Het was een serieuze klepper en bijgevolg ook een serieuze worsteling. Ik ga dan ook nooit vergeten hoe ik er heb zitten op vloeken en zwoegen (en zweren dat ik nooit nog postmodernistische literatuur zou lezen).
 10. Emblemata Amatoria
  Het werk waarover ik mijn thesis schreef. Ik neem het jullie niet kwalijk als jullie hier nog nooit van gehoord hadden 🙂 Ik onderzocht het “plagiaat” dat P.C. Hooft pleegde in een aantal liederen en sonnetten, al was er ten tijde van P.C. Hooft nog geen sprake van plagiaat. Uitermate boeiend, al durven de meningen daar wel al eens over te verschillen 😉

Zijn er boeken die jullie zijn bijgebleven? En waarom?

5 Comments

 • Anne Elise

  Ik hoop dat ik even ‘zomaar’ mag binnenvallen met mijn reactie. Ik kon het gewoon niet laten gezien ik niet zo vaak mede-Harry Potter nerds tref ;)..

  Ik heb me heel wat afgelezen. Om er een paar te noemen die me nog tijden (of zelfs tot nu toe) sterk zijn bijgbleven: De naam van de wind – Patrick Rothfuss (ook fantasy maar dan op duizelingwekkend en volwassen niveau) De verborgen geschiedenis – Donna Tartt (Lekker mysterieus en met een Latijns tintje -het gaat over een exclusief groepje dat Latijn studeert, dus dan krijg je dat 😉 -) De trilogie door Jules Wattson, volgens mij ‘Dalriada’ genoemd,. niet helemaal zeker. De stad van de dromende boeken door Walter Moers (voor de échte boekennerd) en natuurlijk Harry 🙂

  Groetjes, Anne

  • Evi

   Hahaha, blij te horen dat er nog Harry Potter nerds zijn op deze wereld 🙂 De Verborgen geschiedenis is er inderdaad ook wel eentje om te onthouden. Een aantal van de andere die je opsomde kende ik nog niet maar ben ik wel benieuwd naar!

 • Lize

  Het boek ‘Woesten’ van Kris Vansteenberge heb ik graag gelezen en zal me ook altijd bij blijven. Recensie vind je terug op mijn blog via de pagina “Gelezen”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *