Boeken & leestips

Favoriete boeken

Onlangs kreeg ik de vraag wat mijn favoriete boek was. Nu ben ik een fervente boekenwurm en vind ik het dan ook heel moeilijk om 1 favoriet boek te selecteren. Doorheen de jaren zijn er wel een paar boeken die me bijbleven en deze lijst ik hieronder graag voor jullie op:

 1. Van bollewangenfien en haar vriendjes
  Dit moet zowat een van de meest beduimelde boeken zijn die in mijn boekenkast staan. Het is dan ook een erg oud exemplaar en gaat al heel wat jaren mee. En nog steeds blijf ik het, net als toen ik een klein meisje was, een fantastisch boek vinden, met heerlijk korte verhalen en prachtige prenten.

 2. De Katten van Kruisem
  Heerlijk jeugdsentiment, dit boek. Het wakkerde op jonge leeftijd mijn liefde voor lezen en de andere boeken van Marc De Bel alleen maar aan.

 3. Sense and Sensibility
  Nog voor ik aan mijn studies Germaanse Talen begon las ik dit boek en ik was er toen al weg van. Ik zou zeker en vast niet in die periode willen leven, maar erover lezen doe ik maar al te graag. De eerste zin – “It is a truth universally acknowlegded that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife” – alleen al 🙂

 4. Harry Potter reeks
  Het moet ongeveer het laatste middelbaar / eerste jaar aan de universiteit geweest zijn dat de Harry Potter boeken begonnen te verschijnen. Ik verslond ze van zodra ze uitkwamen in het Engels. Ze boden een geweldig tegengewicht voor de soms erg literaire werken die ik tijdens mijn studies moest lezen. Ook nu nog herlees ik ze op momenten dat ik nood heb aan lectuur waar ik kan bij wegdromen en niet al te veel hoef bij na te denken.

 5. Emblemata Amatoria P.C. Hooft
  Het boek dat me bloed, zweet en tranen kostte want ik schreef over een deel ervan mijn thesis. Nooit gedacht dat ze zelfs in die tijd al plagiaat pleegden, al tilden ze daar toen nog niet zo zwaar aan 😉

 6. The other Boleyn Girl
  Ik las dit boek voor het eerst tijdens een vakantie in Turkije. Die vakantie blijft me om meerdere redenen bij en dit boek is er eentje van. De periode waarin het verhaal zich afspeelt vind ik uitermate boeiend en ik ontdekte dankzij dit boek een liefde voor historische romans.

 7. All the light we cannot see
  Ik las dit boek zowat twee jaar geleden en was er absoluut van onder de indruk. Er zitten pareltjes in qua taalgebruik maar ook het verhaal is ongelooflijk mooi. Ik vond het zo een fantastisch mooi boek dat ik het zelfs cadeau deed aan mijn mama!

  18143977

Wat zijn jullie favoriete boeken? 

Bron foto’s: eigen foto’s + Goodreads

10 Comments

 • Sofie

  Leuk overzichtje! Je voelt de liefde voor de boeken in je beschrijvingen 🙂 Harry Potter ben ik nu voor het eerst aan het lezen in het Nederlands. Ik zou ze graag herlezen in het Engels.

  The Other Boleyn girl heb ik gezien, ik heb heel erg geïnteresseerd in the Tudors en andere koningshuizen van vroeger. Ik heb altijd graag historische romans gelezen 🙂

  De Aardkinderen heb ik ook graag gelezen.

 • Samaja

  Ik vind dat een heel moeilijke vraag, maar de Harry Potter boeken hebben ook wel een speciaal plaatsje voor mij. De vliegeraar van Hosseini vond ik prachtig, die staat zeker in mijn top 5. All the light we cannot see is inderdaad een pareltje, samen met Een man die Ove heet het beste boek dat ik vorig jaar las.

 • Silke

  Mijn man praat nog altijd regelmatig over De Katten van Kruisem, ook al is hij totaal geen lezer… En mijn favoriet, Jane Austen, staat er ook tussen. Heerlijk!

 • Lize

  Ik ken er geen enkel boek van maar zo te lezen zitten er wel enkele leuke boeken tussen.
  Ik vind het moeilijk om mijn favoriete boeken op te sommen maar momenteel zijn mijn favoriete auteurs Karin Slaughter en Jo Claes.

 • Flavie

  Een heel moeilijke vraag… ik heb al zoveel goede boeken gelezen dat ik het echt niet weet. Enkele die direct in mij opkomen… Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini, De Schaduw van de Wind van Ruiz Zafon, Norwegian Wood van Murakami, Mea Culpa van Clare Mackintosh…

 • Leen

  Deze vraag doet me ZO hard denken aan een afbeelding op Facebook (in de groep ‘Books rock my world’). Ik vind het heel moeilijk om zelfs vijf boeken op te sommen; het hangt nogal af van mijn mood en van wie het vraagt (en waarom). Maar één van de mooiste boeken die ik ooit las en nooit zal vergeten, is ‘De regenboog heeft maar acht kleuren’ van Peter Pohl. Intussen al vaak herlezen, en elke keer weer BLEITEN, niet te doen.

  • Evi

   Nu ben ik wel heel benieuwd naar die afbeelding. Moet ik eens gaan zoeken 🙂 Dat boek van Peter Pohl kende ik nog niet, maar je hebt me wel heel nieuwsgierig ernaar gemaakt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *