Kookboek review

Kookboekweek #9: Het Keto-plan

De afgelopen drie maanden verscheen er hier geen kookboekweek. Doodjammer vond ik dat zelf. Maar een verhuis, wennen aan een nieuwe omgeving en ritme strooiden te veel roet in het eten om met een kookboek aan de slag te gaan. Maar eind oktober kwam er beterschap in zicht. En pakte ik eindelijk Het Keto-plan van Julie Vandekerckhove uit de kast.

Kookboekweek: Het Keto-plan

keto-plan

Ik was heel benieuwd naar dit boek. Al was het maar omdat ik eerder al gerechten had klaargemaakt uit Julie haar kookboeken (Easy met Vegan en Julie Natuurlijk). En die me erg goed bevallen waren. In Het Keto-plan staan niet enkel veganistische gerechten meer, maar ook gerechten met kip en vlees. Mijn interesse was alvast gewekt.

Alvorens de recepten aan bod komen krijg je eerst heel wat uitleg over het keto-dieet en de voordelen ervan. Maar ook bijvoorbeeld waarom calorieën tellen niet helpt. Of je deze levensstijl kan combineren met intensief sporten. En tips voor mocht je toch nog last hebben van cravings. Voor die lezers die meteen van start willen gaan zijn er drie menuplannen beschikbaar. Zelf koos ik voor menuplan 1: want ik maakte pas kennis met de keto-keuken en heb een actieve job. Je krijgt ook nog wat extra toelichting bij welke groenten koolhydraatarm zijn. En welke ingrediënten je best in huis kan halen. En dan kan je van start gaan.

De gerechten zijn ingedeeld in overzichtelijke categorieën: ontbijt, aperitief, soep, voorgerechten en salades, hoofdgerechten, bijgerechten en sauzen, drankjes en zoet. Voor deze kookboekweek maakte ik 2 ontbijtgerechten, 1 soep, 2 salades en 1 hoofdgerecht klaar uit Het Keto-plan.  Ook de romige courgettesoep en kippenburgers met champignons stonden hier op het menu. Maar daar vergat ik een foto van te nemen (shame on me! :-)).

Toast van zoete aardappel (p. 78-79)

keto-plan

Tot voor ik dit boek in huis haalde dacht geen haar op mijn hoofd eraan om zoete aardappel in schijfjes te snijden en in mijn broodrooster te steken. Het kwam zelfs niet in mij op om dat als ontbijt te eten. Maar ik wou het wel eens proberen 😉 En werd aangenaam verrast. De smaak van zoete aardappel in combinatie met een gekookt ei was heerlijk. En de avocado zorgde voor een lekkere frisse toets. Toegegeven, in de toekomst ga ik geen eitjes meer koken en tegelijkertijd telefoneren. Want dat zorgde ervoor dat mijn eitjes net iets te ver waren. Maar de smaak bleef verrassend lekker. Ik at er ook nog wat sla bij want het ik verorberde het eerder tegen brunchtijd dan als een vroeg ontbijt.

Zadenbrood (p. 80-81) en gerookte paprikasoep (p. 108-109)

keto-plan

Nu het buiten wat kouder aan het worden is, is het terug soeptijd. Zelf ben ik verzot op soep en al helemaal op paprikasoep. Dus deze variant wou ik wel eens proeven. Het recept is eigenlijk erg eenvoudig. En door garam masala en gerookt paprikapoeder te gebruiken krijgt de soep een heerlijke smaak. Ik at het de afgelopen tijd vaak als lunch in combinatie met een stukje zadenbrood. Dat laatste vult trouwens enorm goed. Dus ik kwam vaak best wel lang toe met zo een volledig brood.

Gevulde courgette met champignons en avocadocrème (p. 118 – 119)

keto-plan

Gevulde groenten ik hou daar enorm van. Dus toen ik zag dat er zowel gevulde courgette als portobello’s in dit boek stonden, kwamen deze twee gerechten meteen op het te maken lijstje staan. Ik at deze gevulde courgette als lunch en moet toegeven dat deze erg goed vult. Ik was in het begin nogal sceptisch en maakte een portie voor twee; enkel en alleen voor mezelf. Maar halverwege de lunch moest ik toegeven dat mijn ogen groter waren dan mijn buik 🙂 De avocadocrème mocht naar mijn smaak nog net ietsje meer citroensap hebben. Dus dat onthou ik voor de volgende keer dat ik dit gerecht maak. En de uitgeholde vulling bakte ik mee in de oven met wat olijfolie. Smaakte heerlijk erbij!

Gevulde portobello’s met spinazie en gekaramelliseerde ui (p. 124 – 125)

keto-plan

Een beter gerecht voor in de herfst kon ik niet bedenken 🙂 Je hebt er niet zo veel ingrediënten voor nodig en het is eigenlijk in een handomdraai klaar. Bovendien barst het ook nog eens van de smaak. Iets wat hier nog vaak op tafel gaat verschijnen! Let vooral niet op de wazige foto, want het is echt wel een heerlijk gerecht.

Pasta met tomatensaus en balletjes (p. 160 – 161)

keto-plan

Een lekkere pasta met balletjes, wie houdt daar nu niet van. De saus is enorm eenvoudig om te maken. En vond ik zelf erg lekker smaken. Maar de balletjes daar was ik niet zo een fan van. Als wij hier gehakt eten, is dat meestal een mengeling van runds- en varkensgehakt. Kippengehakt eten we eigenlijk zelden. En ik weet terug waarom: ik vind dat namelijk niet zo lekker smaken. Bovendien heeft het een heel specifieke geur waar ik absoluut geen fan van ben. Conclusie: een gerecht dat we nog gaan maken. Maar waarbij we dan wel gaan opteren voor een mengeling van gehakt.

Het Keto-plan: eindoordeel

Als ik heel eerlijk heb ik het keto-menuplan niet helemaal strikt gevolgd.  Alhoewel ik echt wel voordelen zie van zo deze levensstijl en de gerechten zeker en vast een positief effect hadden op mijn maag en darmen slaagde ik er niet om me er 100% aan te houden. Maar dat ligt volledig aan mijn ontbrekende wilskracht en te zwak vlees als het aankomt op zoetigheden 🙂

Heel wat gerechten waren overheerlijk. En er zijn er nog heel wat die ik absoluut eens wil uitproberen. Hier en daar waren er wat dingen die tegenvielen, maar dat ligt vooral aan mijn persoonlijke smaak. Dus die gerechten ga ik binnenkort nog eens maken, maar dan met een lichte twist.

Wat ik opnieuw een groot pluspunt vind aan dit boek is dat je ook hier mee krijgt hoe lang je de gerechten in de koelkast en/of diepvries kan bewaren. Je krijgt vaak ook tips voor varianten op het gerecht. Of ingrediënten die er goed zouden bij passen, wat altijd mooi is meegenomen. Zeker voor een non-foodie zoals mezelf. Een volledige ommeslag naar een keto-levensstijl heb ik dus (nog) niet gemaakt. Maar wie weet komt dat ooit wel. En intussen ga ik alvast nog vaak lekkere gerechten uit Het Keto-plan klaarmaken.

Het Keto-plan verscheen bij Lannoo en kost 24,99 euro. Aangezien ik fan ben van Julie haar andere boeken en heel benieuwd was naar dit boek kocht ik dit boek zelf.  

Maakten jullie al eens keto-gerechten klaar? Volgen jullie een keto-levensstijl? 

10 Comments

 • Lize

  Ik zag het boek op de boekenbeurs en het sprak mij wel aan maar ik heb het toch niet gekocht. De gerechten die jij gemaakt hebt, zien er allemaal heel lekker uit.

 • Josefien

  Hier ook een grote fan van Julie en het keto plan! Maar dat wist je wel al 🙂
  Ik heb al véél klaargemaakt uit het boek en ik merk dat de keto keuken perfect is voor mijn gevoelige darmen. Sinds ik ‘het plan’ beginnen volgen ben, heb ik nauwelijks nog last.
  Ik volg het iets strikter dan jij en ik merk dat het perfect kan in combinatie met sporten ook. Het is gewoon een beetje zoeken naar de juiste balans, zoals bij alles in het leven 🙂

  • Evi

   Die juiste balans is inderdaad erg belangrijk 🙂 En ik merk toch ook wel een positief effect van deze levensstijl op mijn maag en darmen hoor. Dus ik ga proberen om stilletjesaan hem nog net ietsje meer te volgen 🙂

 • Kelly

  Het lijken me alleszins leuke receptjes, maar ik zou ook hier en daar wel mijn eigen draai aan geven.
  Binnenkort ga ik naar een lezing over dit boek dus ik ben wel benieuwd (nog iets meer nu!).

  • Evi

   Zo een lezing wil ik ook wel eens bijwonen. Denk dat die superinteressant moeten zijn. En die eigen draai geven aan recepten, dat moet kunnen he 😉

 • fieke

  Klinkt allemaal heel boeiend, maar ik zou er veel honger mee hebben denk ik. Al kan dat evengoed een vooroordeel zijn! Die soep met het zadenbrood ziet er heerlijk uit! Ook handig om mee te nemen naar het werk 🙂

  • Evi

   Goh, ik dacht dat op voorhand ook maar eigenlijk veel dat steeds goed mee. Wat ik wel merkte; ik had nadien soms wel eens sneller honger omdat die gerechten nu eenmaal beter en sneller verteren dan iets met veel koolhydraten natuurlijk. En die soep nam en neem ik inderdaad vaak mee naar het werk 🙂

 • Delphine Desmet

  Het ziet er alleszins allemaal erg lekker uit en voor één week zouden we er ons aan kunnen houden. Maar ik denk dat manlief er niet voor te vinden is om onze levensstijl om te gooien. En om dubbel te koken zie ik al helemaal niet zitten (of driedubbel, als de kindjes ook iets anders willen…).

  • Evi

   Ja manlief hier ook niet hoor. Dus ik maak vaak twee potjes: eentje voor mezelf en dan eentje voor man- en zoonlief. Gelukkig nemen de gerechten niet veel tijd in beslag om te maken, want anders zou ik dat ook niet echt zien zitten (en in alle eerlijkheid, ik klaag er nu ook wel regelmatig eens over. En slaag er daardoor deels ook niet in om die levensstijl echt helemaal te volgen).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *