Not to do lijst
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Evi en de not to do lijst

Een poosje terug kreeg ik de opdracht om een not to do lijst te maken. Zelf had ik er nog niet echt van gehoord, tot ik dus die opdracht kreeg. Ik speurde Pinterest en Instagram af naar voorbeelden en vond er best wel een hele hoop. En op basis daarvan stelde ik mijn eigen not to do lijst samen.

not do lijst

Een not to wat lijst?

Toegegeven, de allereerste keer dat ik van een not to do lijst hoorde, dacht ik heel even dat ik het verkeerd verstaan had. Het concept van to do lijsten ken ik namelijk maar al te goed, want ik heb er vaak meerdere rondom mij liggen 😉 . Maar een not to do lijst, dat had en kende ik nog niet.

Wat dat nu precies is? Wel eigenlijk is het heel eenvoudig: het is een lijst met dingen die je liever niet (meer) zou willen doen.

Ik hoor je nu luidop al denken: en waarvoor zou je dat dan nodig hebben? Wel in mijn geval, om me te helpen om keuzes te maken en grenzen te leren stellen. Tijd is hier namelijk een heel kostbaar iets. Voeg daaraan toe dat ik een enorme people pleaser ben, met geweldig veel faalangst en ook nog eens iemand die last heeft van het imposter syndroom, en dan weet je dat je een dodelijke cocktail hebt.

Dus als ik niet op tijd en stond tegen bepaalde dingen neen zeg, dan verdrink ik in het werk. En vind ik geen enkel moment om mijn eigen batterijen op te laden. Wat voor desastreuze gevolgen zorgt. Maar omdat ik het niet altijd makkelijk vind om neen te zeggen, kreeg ik dus de opdracht om een not to do lijst op te stellen en te gebruiken als hulpmiddel.

Hoe ik die lijst gebruik

Om te beginnen heb ik in mijn bujo een lijst opgesteld van dingen die ik niet (meer) wil doen. Werkgerelateerd vind ik het bijvoorbeeld heel moeilijk om neen te zeggen. En lig ik ook vaak wakker van dingen waar ik zelf niets aan kan veranderen. Door die lijst in mijn bujo regelmatig te bekijken probeer ik die dingen alvast wat los te laten. En mijn grenzen wat meer te bewaken.

Daarnaast pas ik mijn not to do lijst ook in mijn dagelijkse privéleven toe. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik enorm slecht slaap als ik niet een paar pagina’s gelezen heb voor het slapengaan. Drie keer raden wat er dus op mijn not to do lijst staat; inderdaad: gaan slapen zonder te lezen 😉 !

Het is dus een soort van leidraad om enerzijds neen te leren zeggen, grenzen te stellen en anderzijds mijn focus te helpen bewaren op die dingen die voor mij belangrijk zijn.

Wat staat er dan zoal op mijn not to do lijst

Heel veel verschillende dingen! Een verkorte versie hiervan had ik al eens op mijn Instagram gepost, maar hieronder kan je de volledige lijst vinden:

 • Van zodra ik wakker ben op sociale media zitten (enige uitzondering: de morning work-outs die Miek op haar IG account post)
 • Van zodra ik wakker ben mijn mails checken
 • Na de werkuren mijn mails checken en/of beantwoorden (tenzij er echt een crisis is)
 • Werken tijdens mijn vakanties of als ik ziek ben
 • Geen lunchpauze nemen
 • Systematisch overuren draaien
 • Onmiddellijk antwoorden op mails
 • Tout court antwoorden op alle mails
 • Overal ja op zeggen om iedereen te pleasen (behalve mezelf)
 • Projecten op mij nemen omdat niemand anders het belangrijk lijkt te vinden
 • Na 22u30 gaan slapen
 • Niet lezen voor het slapengaan
 • Mezelf vergelijken met anderen
 • Vergeten dat iedereen op social media alleen maar the perfect picture laat zien
 • Twijfelen aan mezelf door kritiek die anderen geven
 • Vergeten om te lachen, te genieten en plezier te hebben
 • Doelloos op social media scrollen
 • Mijn agenda omgooien voor ongegronde redenen/eisen van anderen
 • Dingen waar ik energie van krijg (o.a. bloggen, sporten, …) als eerste schrappen in mijn agenda
 • Als enige verantwoordelijk zijn voor het zoeken en vinden van cadeau’s voor verjaardagen en andere feestdagen in de familie
 • Mijn frustraties weg eten met snoep en andere ongezonde dingen
 • Mijn gsm bij mij hebben aan tafel als we eten
 • Switchtasken
 • Elk moment in mijn agenda vol plannen
 • Geen focusblokken in mijn agenda inplannen
 • Me opwinden in het feit dat ik niet elke dag alle ballen in de lucht kan houden
 • Me opwinden in (werk)situaties waar ik zelf proactief niets aan kan veranderen
 • Ingeschreven blijven op nieuwsbrieven die me niet boeien en die ik niet eens lees
 • Elke avond tv kijken
 • Standaard ingaan op uitnodigingen voor etentjes, bijeenkomsten, … die me niets zeggen
 • Ja knikken en toestemmen met dingen waar mijn buikgevoel keihard neen tegen schreeuwt
 • Anonieme nummers die bellen beantwoorden
 • Wakker liggen van ongegronde kritiek die anderen geven
 • ‘s Nachts piekeren
 • Anderen ongegrond kritiek laten leveren op de manier waarop wij Tuur opvoeden
 • Wakker liggen van wat andere mensen van mij (en bij uitbreiding ons) denken

Je ziet het: het is een vrij uitgebreide lijst. En eigenlijk is het ook wel een soort van work in progress. Want net doordat ik nog steeds groei en evolueer, verandert ook deze lijst met me mee. Bovendien lukt het me zeker en vast nog niet elke keer hoor, om me voor de volle 100% aan deze lijst te houden. Maar dat is ok. Want oefening baart kunst (hoop ik toch 😉 ).

Had jij al gehoord van een not do to lijst? Heb je zelf zo een lijst?

16 Comments

 • Hilde

  Dit is zo goed Evi. Je zal er jezelf een grote dienst mee bewijzen. Intussen gebruik ik – naast m’n BuJo – nu ook een agenda en daarin staan ook voorgedrukte lijstjes waaronder ‘not to do’s. Ik begrijp je dus zeker en vast. Heel veel succes ermee enne…volhouden hé ??.

 • Annelies

  Goede oefening en interessante lijst.
  Die ‘projecten op mij nemen omdat niemand anders het belangrijk lijkt te vinden’ kwam redelijk hard binnen hier, dus duidelijk nog wel een grote werktrigger. Voila dat inzicht ben ik weer rijker.

 • fieke

  Leuke en herkenbare lijst, lijkt me ook een perfect iets voor in de work-bujo :-). Ik heb er, tijdens de BOET-cursus, een aanzet voor gemaakt, maar ‘k zou ‘m eens verder moeten aanvullen. Het is een goeie oefening in grenzen stellen, en de lijst regelmatig lezen als geheugensteuntje is een must!

 • zwartraafje

  Daar staan echt meerdere zaken in die heel herkenbaar zijn. Jammer genoeg ook het feit dat het een work in progress is om bepaalde gewoonten en instinctieve reacties af te leren. Zelfs al zijn die niet goed voor je. Misschien moet ik ze zelf ook maar eens uitschrijven als geheugensteuntje.

  • Evi

   Ik kan het je alleen maar aanraden. Hier helpt het echt wel, al blijft het ook hier nog steeds een work in progress hoor (zelfs met een uitgeschreven lijst)

 • José

  Een beetje laat.. maar, ja, ik heb ook een not-to-do lijst. Daar staan behalve het soort dingen zoals jij ze benoemt, ook materiële zaken op. Winkels die ik nooit meer wil bezoeken, kleding die absolute miskopen waren – materiële dingen waartoe ik me niet meer wil laten verleiden. Ook het soort goedkoop-duurkoop dingen die mijn geld eigenlijk niet waard zijn ( maar welke ik vaak wél zeer verleidelijk vind… )

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *