Boeken & leestips

Verbeelding book challenge – Januari update

Vorig jaar nam ik voor het eerst deel aan de Verbeelding Book Challenge en las ik zowaar 36 boeken. Niet alleen mijn beste leesjaar ooit, ik las ook meer gevarieerd dan ooit. Redenen genoeg om ook dit jaar opnieuw deel te nemen. Januari zette ik alvast goed in door 5 boeken te lezen.

De club Dumas
Lucas Corso handelt in zeldzame boeken. Als hij op zekere dag op een manuscript stuit van Dumas’ De drie musketiers en een ander mysterieus boek waarvan hij de authenticiteit moet aantonen, is dat het startschot voor een avontuurlijke tocht door archieven, bibliotheken en tweedehands boekwinkeltjes. Al snel belandt de zelfbenoemd boekendetective Corso in een doolhof van mogelijkheden; inclusief duivelsaanbidding, door obsessies gedreven boekenverzamelaars en een hypnotiserend aantrekkelijke femme fatale… (samenvatting: boek.be) 

Ik las in het verleden al de boeken van Carlos Ruiz Zafon en vond die fantastisch. Boeken over boeken kunnen me absoluut bekoren. Op de achterflap van mijn exemplaar wordt dit boek aangeprezen als een directe concurrent voor Zafon, mijn verwachtingen waren dus hoog. Misschien wel iets te hoog … want ze werden niet helemaal ingevuld. Het is geen slecht boek, maar het las zeker niet zo vlot als de boeken van Zafon.

The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
In this harrowing tale of good and evil, the mild-mannered Dr. Jekyll develops a potion that unleashes his secret, inner persona—the loathsome, twisted Mr. Hyde. (samenvatting: goodreads.com) 

Wie kent dit verhaal niet 🙂 Verfilmingen genoeg gezien maar nog niet als boek gelezen. Het is een dun boek dat leest als een trein en me zeker kon bekoren.

One night in winter
Moskou, 1945. In de straten vieren de Russen hun overwinning op de nazi’s. In het rumoer klinken plotseling schoten. Twee tieners, beiden in een negentiende-eeuws kostuum, worden geraakt en sterven te midden van de feestvierende menigte. Het blijken kinderen van hooggeplaatste Sovjetleiders te zijn. Is het moord? Zelfmoord? Een driehoeksverhouding? Een samenzwering tegen Stalin zelf, of een van zijn meedogenloze intriges? Dan komen er twee geheime liefdesaffaires aan het licht die het leven van alle betrokkenen in gevaar brengen. Een koude winternacht, dat eerder verscheen onder de titel Serafima, is een hartverscheurend en onvergetelijk verhaal over liefde, huwelijk, overspel en familie tegen de achtergrond van de turbulente Russische geschiedenis. (samenvatting: boek.be) 

Deze stond al een tijdje in mijn boekenkast omdat ik Rusland een enorm fascinerend land vind. Ik keek dus ook wel uit naar dit verhaal. Het duurde eventjes voor ik er helemaal in zat, maar nadien kon ik het moeilijk opzij leggen. Er zitten verschillende wendingen in, die het verhaal tot op de laatste pagina boeiend maken. Een aanrader wat mij betreft.

The secret dreamworld of a shopaholic
Rebecca Bloomwood – gek op winkelen – is journaliste bij een tijdschrift waar ze mensen adviseert over verstandig investeren, maar haar eigen financiële situatie is een puinhoop. De schulden stapelen zich in hoog tempo op, evenals de dreigbrieven van haar bank. Rebecca doet écht haar best haar uitgaven te beperken, maar tevergeefs. Ondanks haar groeiende paniekgevoel blijft ze vrolijk en optimistisch. In haar geheime droomwereld ziet ze zichzelf de staatsloterij winnen, of blijkt de bank een vergissing te hebben gemaakt waardoor al haar problemen in één keer opgelost worden… Maar de werkelijkheid is anders! (samenvatting: boek.be) 

Ik heb best wel al wat reeksen gelezen, maar had nog nooit de reeks van Sophie Kinsella gelezen. Wat luchtigere lectuur mocht er wel eens zijn in deze drukke tijden en dus waagde ik me aan het eerste boek in de Shopaholic-reeks. Chicklit die doet wat er van chicklit verwacht wordt en dus heb ik het wel graag gelezen.

Het 5:2 dieet
Revolutionair dieet wetenschappelijk toegelicht Lien Braeckevelt houdt van het leven en van lekker eten. Van bergen gezonde groenten, maar ook van een kom chips en een goed glas wijn. Helaas horen daar ook vaak extra kilo’s bij. Dankzij het 5:2 dieet hoef je niet langer in te boeten en kun je gewoon genieten van eten. Twee dagen per week beperk je je calorieopname door te vasten en de overige vijf dag eet je gewoon normaal! Dit dieet is niet zomaar een dieet, maar een echte levensstijl! – Haalbaar, doeltreffend en gezond. – Met tips en verhalen van 5:2 ervaringsdeskundigen. – Aangevuld met recepten waar je meteen zelf mee aan de slag kunt.

Ik wil al een hele tijd een flink aantal kilo’s kwijtraken en na zoveel positieve dingen over dit dieet gelezen te hebben op verschillende blogs wou ik er nu wel eens in detail induiken. Het boek legt alles zeer goed uit, niet te moeilijk en inderdaad met handige recepten. Maar in praktijk is het niet voor mij weggelegd: tegen een uur of tien krijg ik steevast honger, een klein hapje helpt niet (zorgt bij mij alleen maar voor meer honger) en ik slaag er niet in om genoeg karakter te hebben om een hele dag geen eten aan te raken. Het was een poging waard, maar ik ga op zoek naar een andere manier om die overtollige kilo’s kwijt te raken 🙂

En dat geeft volgend resultaat voor de Verbeelding Book Challenge:

 1. Een boek met meer dan 700 pagina’s (ieder jaar een beetje meer)
 2. Een boek met minder dan 200 pagina’s (om het voorgaande puntje te compenseren) – The strange case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde 
 3. Een boek geschreven door meerdere auteurs
 4. Een boek geschreven door iemand die jonger is dan jou
 5. Een waarvan er wereldwijd minstens 100.000 exemplaren werden verkocht
 6. Een self published boek (een boek dat niet werd uitgegeven bij een grote uitgeverij, maar zelf door de auteur werd uitgegeven. Ik heb nooit gezegd dat deze challenge makkelijk ging zijn. ? )
 7. Een boek gepubliceerd in 2017
 8. Een boek geschreven door een celebrity (filmster, muzikant,…)
 9. Een boek met een titel die meer dan vier woorden telt (want er gaat niets boven een boek met een lange titel)
 10. Een boek met een titel die bestaat uit één woord
 11. Een boek met een kleur in de titel
 12. Een boek met een nummer in de titel
 13. Een boek met een illustratie op de cover
 14. Een non-fictie boek Het 5:2 dieet 
 15. Een boek over boeken of waarin boeken een belangrijke rol spelen – De club Dumas 
 16. Een boek over reizen of waarin een reis een belangrijke rol speelt (roadtrip, wandeltocht,…)
 17. Een boek over muziek of waarin muziek een belangrijke rol speelt
 18. Een boek waarin één van de seizoenen centraal staat
 19. Een boek waarin meerdere generaties van één familie aan bod komen
 20. Een boek gepubliceerd voor je geboren werd
 21. Een boek dat je al een keertje las
 22. Een ver-van-je-bed-boek oftewel een boek dat zich aan de andere kant van de wereld afspeelt – One night in winter 
 23. Een boek dat zich afspeelt in een land waar je al een keertje op reis bent geweest
 24. Een boek uit de bibliotheek
 25. Een boek dat je leende van een vriend(in) of een mede Verbeelding Book Club lid
 26. Een boek met een vleugje magie erin (full on fantasy of magisch realisme)
 27. Een boek dat je ooit op school moest lezen om te zien wat je er nu van denkt of om het eindelijk te lezen omdat je het toen niet las
 28. Een boek dat iedereen en z’n moeder al heeft gelezen, behalve jij
 29. Een boek dat in ergens ter wereld op de verbannen lijst staat
 30. Een eerste deel in een reeks – The secret dreamworld of a shopaholic (Shopaholic #1)

12 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *