Huizenjacht

Zoals jullie hier al een paar keer konden lezen zijn wij op zoek naar een huis. Dat dat niet van een leien dakje verloopt is zacht uitgedrukt. Dat het heel wat frustraties met zich meebrengt staat ook buiten kijf. Al lijkt het de laatste tijd wel erger en erger te worden.

Toegegeven, we zoeken niet in de meest makkelijke buurt: de woningen tussen Brussel en Leuven zijn erg gegeerd. Dat de prijs voor een woning in die buurt hoger ligt dan pakweg een boerendorp in de Vlaamse Ardennen kan ik perfect begrijpen. Maar dat de prijzen zo sterk de pan uit swingen, daar kan ik niet bij. Wij verdienen beide niet slecht onze boterham, hebben best ook wel wat centjes opzij staan maar dat betekent nog altijd niet dat we zonder verpinken bepaalde bedragen kunnen neertellen voor een woning. Mocht je voor die bedragen dan nog een (klein) kasteel krijgen, tot daar aan toe, maar net geen 500.000 euro voor een drieslaapkamerwoning met een kleine tuin en een bewoonbare oppervlakte van net iets meer dan 200m2 , sorry, dat vind ik overdreven.

De woningen die wel vlotjes en zonder moeite binnen ons budget passen zijn dan vaak weer eerder woningen waar je beter enkel nog de buitenste muren van zou laten staan en de rest zou moeten gaan renoveren. Ook geen evidentie met een klein kindje. En je weet ook niet altijd waar je dan eindigt qua kostprijs.

En dus moeten we het hebben van de waterkansjes: huizen die zo goed als instapklaar zijn en binnen ons budget vallen. Er zijn er hoor, niet veel, maar zo af en toe duikt er eens eentje op. En dan begint het: je moet er razendsnel bij zijn om zo een huis te gaan bezoeken en je wordt bijna gedwongen om ter plaatste te beslissen want voor je bij wijze van spreke met je ogen kan knipperen is er een kaper op de kust die net dat ietsje meer kan en wil bieden en poef weg is dat interessante huis.

Of we moeten gaan zoeken aan de andere kant van de ring. De prijzen zijn er wat schappelijker en het zou ook dichter in de buurt van mijn ouders zijn, wat met een klein kindje in huis wel voordelen met zich meebrengt 🙂 Begrijp me niet verkeerd, het is er ook niet goedkoop, maar het swingt er niet (altijd) de pan uit zoals in onze huidige buurt. Er is natuurlijk ook een keerzijde: de rit van en naar Brussel duurt sowieso een pak langer. En mochten we voor die kant van de ring kiezen, dan duiken er andere dilemma’s op. Nu verhuizen en Tuur laten veranderen van crèche? Wachten tot wanneer Tuur naar school gaat maar dan misschien niet meteen ons droomhuis vinden? En hoeveel willen we exact inboeten aan reistijd? Moeilijke keuzes … Dat die voor slapeloze nachten hoef ik jullie zeker niet te vertellen? 😉

15 Comments

 1. Mrs Brubeck 05/02/2017 at 19:58

  Die zoektocht hebben we 2 jaar geleden met Oudste gedaan. Hier in de omgeving alleen maar woningen om plat te gooien en waar nog veel voor gevraagd wordt. Ze is daarom uitgeweken naar het geboortedorp van B en vond daar een prachtige woning voor een betaalbaar bedrag. De regio of stad bepaalt jammer genoeg veel!
  Succes! ??

  1. Evi 11/02/2017 at 14:49

   Thx! Regio of stad bepaalt inderdaad heel veel he.

 2. Samaja 05/02/2017 at 20:36

  En ik dacht dat het in Gent erg was… Wij hebben zelf ook wel even moeten zoeken en we hebben meer betaald dan we in een meer landelijke omgeving zouden betaald hebben. Soms wringt dat wel. We moesten dan inderdaad zeer snel beslissen. Het feit dat we een optie genomen hebben en zo twee weken konden nadenken, is onze redding geweest want de volgende kopers stonden al te springen… Ik wens je alvast veel succes toe!

  1. Evi 11/02/2017 at 14:51

   Dankjewel! Een optie nemen kan op zo een moment inderdaad wel van pas komen, al hebben wij er hier ook al gehad die aangaven dat ze zelfs dat niet willen. Het is dan echt soms gewoon bezoeken en ter plaatse beslissen …

 3. Chez Julie 05/02/2017 at 20:57

  Heel herkenbaar wat je schrijft. Wij waren een drietal jaar geleden ook in het Leuvense aan het zoeken, en zijn geleidelijk beginnen opschuiven richting het oosten. Om uiteindelijk in Tienen te belanden, zoals vele Leuvenaren. In het begin moest ik wat wennen aan dat idee, maar ik woon er echt heel er graag. Veel succes nog met de zoektocht!

  1. Evi 11/02/2017 at 14:53

   Tienen is inderdaad wel in trek bij de Leuvenaren 🙂 Fijn om te lezen dat jullie er graag wonen!

 4. Lottes Anekdotes 05/02/2017 at 22:29

  Hopelijk valt er snel iets uit de lucht voor jullie! Veel succes in elk geval 🙂

 5. Mel 06/02/2017 at 12:11

  Heel veel moed gewenst! Wij hebben twee jaar gezocht en vorige vrijdag hebben we eindelijk getekend. Het is een helse zoektocht maar eens je ‘m vindt is de opluchting des te groter!

  1. Evi 11/02/2017 at 14:53

   Oh wat fijn! Dikke proficiat!

 6. Flavie 07/02/2017 at 19:04

  Oh ik zou er ook van wakker liggen! Hopelijk vind je snel zonder al te veel zorgen een betaalbaar en tof huisje… veel succes!

 7. Hilde 08/02/2017 at 09:44

  Niet evident hé de juiste keuze maken. Voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en zien wat er op termijn het gunstigste is. Ik begrijp je volkomen en duim mee voor de juiste keuze.

 8. Sofie 11/02/2017 at 21:24

  Succes met de zoektocht!!

Leave a Reply