Persoonlijk

Een verslag van ons bouwavontuur en 4 persoonlijke tips voor bouwen met sleutel-op-de-deur

Nadat ik eerder ontdekte dat ik een vraag van Sofie op mijn Vragen staat vrij bericht nog niet had beantwoord zag ik dat ik ook vragen van Annelies en Leen naar ons bouwavontuur nog niet uitvoerig had beantwoord. En dat bouwavontuur van ons, daar valt wel wat over te zeggen. Het is dus een vrij lang bericht geworden hieronder. Jullie zijn op voorhand gewaarschuwd 🙂

De zoektocht naar een huis

Kort nadat Tuur een jaar was geworden besloten we dat het appartement waar we toen woonden te klein aan het worden was. En startte onze zoektocht naar een huis. Dat die niet van een leien dakje verliep konden jullie hier al eens lezen. Het oorspronkelijke plan was om in de buurt van het toenmalige appartement iets te kopen. Want die locatie was enorm handig om naar het werk te gaan. Maar bleek na verloop van tijd ook te duur te zijn voor onze portemonnee.

En dus breidden we onze perimeter uit naar de andere kant van de ring. Dichter in de buurt van mijn ouders. Want dat zou wel eens handig kunnen zijn voor opvang, eenmaal Tuur naar school zou gaan. We vonden een huis via Immoweb dat ons echt wel aanstond en dat qua budget haalbaar was. Alleen lag het langs een enorm drukke weg. Niet ideaal dus. De eigenaars vertelden ons wel dat zij het huis een paar jaar terug gebouwd hadden met Groep H. Mijn papa had toen het geweldige idee om eens te kijken of ze geen lopende projecten hadden in de buurt waar wij zochten. En ik denk dat we hier ongelooflijk veel geluk gehad hebben. Want ze zouden na de zomer van 2017 startten met de bouw van een volledig nieuwe wijk in Asse.

bouwavontuur

De start van ons bouwavontuur

Het moet uiteindelijk ergens zomer 2017 geweest zijn toen we de papieren van ons huis tekenden. Op voorhand hadden we de plannen met mijn broer en zijn vriendin besproken aangezien zij beide architect zijn. En besloten we om een aantal wijzigingen te laten aanbrengen. Aangezien het ging om een sleutel-op-de-deur woning konden we aan de buitenstructuur niets wijzigen.

Maar binnen verkleinden we de garage zodat de keuken groter werd. En verplaatsten we ook het zolderluik zodat we er op termijn een vaste trap kunnen insteken. En van de zolder een volledig bewoonbare ruimte kunnen maken. Op aanraden van mijn papa voegden we in het contract ook een opleverdatum toe. Want Tuur zou namelijk op 3 september 2018 in onze nieuwe buurt naar school gaan. Ons bouwavontuur kon beginnen!

bouwavontuur

Bouwpret of toch ook een beetje hel?

De uiteindelijke werken begonnen in september/oktober vorig jaar. En toen begon meteen ook een minder fijne periode. Zowel de verkoper als de werfleider waren geweldig fijne mensen om met samen te werken. En kenden hun vak door en door. Onze dossierverantwoordelijke daarentegen, dat was een ander paar mouwen. Keer op keer bleek dat ze het dossier niet goed opvolgde en fouten maakte. Waardoor zonder al te veel in detail te treden ons bouwavontuur geen pretje meer werd.

Het heeft beide partijen bloed, zweet en tranen gekost. Maar uiteindelijk konden we het laatste weekend van augustus dit jaar in onze nieuwe woning intrekken. Ze is zeker en vast nog niet klaar zoals ik het zelf zou willen. Zo dienen we de tuin nog aan te leggen, dienen we nog te schilderen of te behangen, etc. Maar buiten dat is alles er om er comfortabel te wonen.

Tips voor sleutel op de deur woningen

Aangezien we zelf erg weinig tijd hadden om te bouwen kozen we bewust voor een sleutel-op-de-deur woning. Al hebben we ons hier wel wat in vergist. Wij gingen er namelijk van uit dat je dan zelf veel minder je bouw zou moeten opvolgen. Deels klopt dat wel: wij hebben nooit achter (onder)aannemers moeten aanhollen. Maar dat neemt niet weg dat je toch regelmatig met die bouw moet bezig zijn. En best ook regelmatig eens een kijkje gaat nemen op de werf.

Daarnaast hebben wij ook erg goed de kosten in het oog gehouden. Als je daar niet tot in de details met bezig bent lopen die namelijk al snel op. In het contract werden er bedragen en leveranciers vastgelegd voor onder andere badkamer, tegels en keuken. Uiteindelijk hebben wij de keuken niet bij hun leverancier besteld. Want de voorziene prijs lag belachelijk laag voor wat erin zat. Ga dus zeker en vast op voorhand na wat er exact vervat zit in de voorziene bedragen. En of je bedragen uit het contract kan halen.

Daarmee samenhangend maakten wij ook doordachte keuzes: vaak kozen we voor de standaardmaterialen. Maar legden we bijvoorbeeld net iets meer zonnepanelen aangezien dat voordelig uitkwam. Alles hangt uiteindelijk af van de afwerking die je wil. Maar met een actieve kleuter in huis kozen wij bewust voor eenvoudige verfdeuren. En niet voor de eikenhouten varianten 😉

Bekijk ook goed de plannen. En ga na of je dingen mag wijzigen. Wij stelden bijvoorbeeld vast dat de garage te klein was om er onze wagens goed in te parkeren. En kozen er dan voor om die muur te verplaatsen. Zodat de keuken een pak groter werd. En de garage een grote bergruimte.

Eindoordeel

De afgelopen twaalf maanden heb ik vaak lopen foeteren op de bouwonderneming. En dan vooral op onze dossierbeheerder. Maar achteraf bekeken zijn we wel heel tevreden van het resultaat. De verkoper en projectleider kenden absoluut hun vak. En stonden ons telkens opnieuw bij met raad en daad.

De aannemers die onze bouwfirma gebruikte waren ook stuk voor stuk vakmensen. En dat merk je ook: ons huis is echt wel netjes afgewerkt. Of dat zeggen mijn ouders en broer toch. Want zelf ken ik nog steeds niet veel van plamuren en dergelijke 🙂 Intussen wonen we hier bijna drie maand. En bevalt het ons elke dag een beetje beter. En die afwerking, die komt wel in orde 😉

Hebben jullie al gebouwen? Wat zijn jullie ervaringen? 

15 Comments

 • Samaja

  Bij ons was het ook sleutel op de deur, maar heel kleinschalig, gewoon twee huizen die door dezelfde persoon werden gezet. Wij vonden het ook nodig om regelmatig te gaan kijken, want er is altijd wel iets dat vergeten wordt of niet in orde is. We zijn relatief tevreden, al zijn er natuurlijk kleine dingetjes hier en daar die beter hadden gekund. We zijn nu twee jaar later en wonen hier erg graag. Het ziet er alvast een heel mooi huis uit bij jullie! Tegen volgende zomer wil je er waarschijnlijk al niet meer weg!

  • Evi

   Ik denk dat wij met de tijd ook wel op dingen gaan uitkomen die beter kunnen/konden hoor. Maar ik denk dat dat eigen is aan een huis 🙂 En eigenlijk willen we er nu al niet meer weg 🙂 🙂

 • Chez Julie

  Mijn achternicht is een aantal maanden geleden ook naar een nieuwbouwwijk in Asse verhuisd, kans lijkt me reëel dat het dezelfde is. Ik weet vooral dat ik de ingang van de wijk niet vond omdat nog niet alle straten in de GPS stonden ?

  • Evi

   Maar kijk eens aan, wat een toeval! Ik denk dat ik dan wel weet in welke wijk zij woont. Maar gaat niet zelfde zijn als die van ons, want buiten een grote groep bouwvakkers zijn wij voorlopig de enige die er al wonen 🙂 En dat van die GPS is heel herkenbaar! Zelfs De Post vond ons een maand lang niet 😉

 • Flavie

  Wij waren van plan om te bouwen… maar zagen het niet zitten om alles op te volgen… bellen als er iets verkeerd ging… de extra kosten die erbij komen… geen zin in al die rompslomp. Gelukkig vonden wij in dezelfde buurt van de bouwgrond een huis die zo goed als volledig ons ding was (mits kleine aanpassingen). En waar we nog het meest van tevreden zijn is de wijk waarin we wonen… een doodlopende straat, goede buren en zo rustig!

  • Evi

   Dat doet veel he, de buurt waarin je woont. Wij wonen zelf ook in een soort van doodlopende straat/wijk en genieten enorm van de rust die er is.

 • Annelies

  Interessant om te lezen. Ik ben zelf aan mijn bouwavontuur gestart, niet sleutel-op-deur, maar alles zelf dus het is een vijf-jaren-plan. Dus over mijn ervaringen ga je nog wel lezen.

 • Delphine

  Wij hebben onze sleutel-op-de-deur woning gekocht toen ze er al stond. ‘t is te zeggen: keuken, badkamer en vloeren konden we nog zelf kiezen. We hebben toen ook de standaard keuken en badkamer uit het budget gehaald om zelf te doen wat we écht wilden. Heel blij dat we dat gedaan hebben. Ook hebben we in de living voor een andere vloer gekozen dan gepland, kon allemaal. Een jaar na de oplevering was er de “definitieve” oplevering waarbij kleine zaken nog aangepast werden. Was wel handig, want als je er een jaar woont, dan merk je toch nog details op die je eerst niet zag.

  • Evi

   Wij hebben een gelijkaardig concept, hebben nu voorlopige oplevering gehad. En inderdaad augustus volgend jaar komt dan de definitieve oplevering.

 • Katrien

  Ik ben al bijna twee jaar aan het verbouwen. De architect volgt alles op voor mij maar ik was ook verbaast van hoeveel ik toch nog zelf heb moeten doen. En het heeft allemaal veel langer geduurd dan gepland was. Vooral een aannemer was echt slecht, maar de rest heeft zeker ook fouten gemaakt. Maar goed, het einde is in zicht en ik kijk uit naar de verhuis.

 • Leen

  Ah een hele geruststelling om dit te lezen! Wij kozen ook heel bewust voor sleutel-op-de-deur. Enfin, het lief wil ooit heel graag zelf bouwen maar alle verhalen die ik daarover hoor, en het feit dat wij geen van beiden handige Harry’s zijn, houdt mij keihard tegen. Ik zou al content geweest met een huis dat er al in zijn geheel stond maar toen vielen we dus op een nieuwbouwproject. Net als jij. De funderingen liggen er al van in oktober, maar sindsdien ligt onze werf stil. Aaaargh, waarom moet dat allemaal zo lang duren 🙂 Onze oplevering is pas eind 2019 voorzien dus we moeten nog héél veel geduld hebben.

  • Evi

   Onze werf heeft ook gigantisch lang stil gelegen hoor. Er waren echt weken / maanden dat er niets gebeurde. Ik kon me daar geweldig hard in opboeien. Maar uiteindelijk is alles wel goed gekomen. Al heeft die datum & daarbij horende schadevergoeding wel geholpen. Laat maar weten mocht je extra vragen hebben, ik beantwoord ze met plezier 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *