Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Een week #5uavontuur

Dat ik een ochtendmens ben is iets wat ik al veel langer dan vandaag weet. En nadat ik bij Nononsonsmoms hier en hier las over hoe zij erin slaagt om vroeg aan haar dag te beginnen, begon het bij mij te kriebelen. Dus toen ik zag dat Cynthia van Structuurjunkie met de #5uavontuur challenge op de proppen kwam besloot ik om mee te doen.

#5uavontuur challenge

Ik speelde al langer met het idee om eens te zien of vroeger opstaan niets voor mij was. Zeker nadat ik op Instagram en her en der in blogland er succesverhalen over zag verschijnen. Sowieso ben ik een ochtendmens, dus dat vroege uur schrok me alvast niet af. En al helemaal niet als ik daardoor wat dingen zou kunnen doen waar het me ’s avonds soms aan moed en concentratie voor ontbreekt. Bijvoorbeeld bloggen of een (online) cursus volgen.

En dus schreef ik me in voor de #5uavontuur challenge van Cynthia! Ik bracht het lief hiervan op de hoogte. En zei meteen ook dat ik het wou proberen in de enige week van het jaar dat we kinderloos waren. Wat achteraf bekeken misschien niet meteen het beste plan was. Want laat dat nu net de enige week zijn waarin ik eigenlijk wat langer had kunnen slapen. Aangezien ik sowieso al een rustige ochtend en avond ging hebben. Maar goed, ik was ingeschreven en ging er dus voor.

#5uavontuur
Wat ik deed tijdens de #5uavontuur challenge

Ik pakte de #5uavontuur challenge wel lichtjes anders aan dan Cynthia. Zij ging om vijf uur echt aan de slag en stopte dan vrij vroeg in de namiddag met werken. Aangezien ik in loondienst werk, was dat niet meteen mogelijk. En dus baseerde ik mijn ochtenden eerder op de principes van Miracle Morning. Al is daar in mijn geval nog heel wat werk aan. Want ik pastte ze niet allemaal toe.

Op een uitzondering op donderdag na liep de wekker hier dus afgelopen week elke dag rond 4u50 af. Op maandag en woensdag trok ik dan meteen mijn sportkleren aan. En ging ik na ongeveer 30 minuten bloggen mijn looptoertjes die op het programma stonden afwerken. Dinsdag en vrijdag sprong ik meteen onder de douche. Waarna ik koffie zette. En werk maakte van de cursus Baas over eigen tijd.

#5uavontuur
7 dingen die ik leerde uit een week #5uavontuur
 1. Slapen was een pak moeilijker. Ik denk dat het misschien kwam doordat ik zo gefocust was op “ik moet op tijd opstaan”. En uiteraard speelde de hitte hier ook wel een grote rol in. Maar goed, ik sliep dus een pak minder goed dan anders. En dat merkte ik ook. Zo had ik naar het einde van de week toe best wel wat last van hoofdpijn. Of dat nu kwam door het vroege opstaan, de hitte, heel weinig slapen of een combinatie ervan, dat laat ik in het midden.
 2. Opstaan om vijf uur vond ik verbazingwekkend moeilijk. De wekker horen afgaan om 5u40 vind ik geen probleem. 4u40 of zelfs 5u daarentegen, daar had mijn brein het geheel onverwacht moeilijk mee.
 3. Ik heb daglicht nodig. Eenmaal uit bed en na een verkwikkende douche was ik wel klaarwakker. Maar ik merkte ook dat ik daglicht nodig heb om te functioneren. Zelfs al was de zon officieel nog niet op, de gordijnen moesten en zouden open zijn. Deed ik dat niet, dan kreeg ik een beetje een neerslachtig gevoel. Wat me meteen ook wel deed nadenken over hoe ik dit eventueel in de winter ga aanpakken.
 4. Over een duidelijk gestructureerd plan beschikken is ook een absolute noodzaak. Op maandag had ik dat niet echt. Met als gevolg dat ik maar wat bleef aanmodderen. De rest van de week had ik wel duidelijk opgeschreven wat ik wou doen. En slaagde ik er ook vrij goed in om dat te volgen.
 5. Ik ben een angsthaas in het donker ? Het oorspronkelijke plan was om op maandag en woensdag meteen nadat ik uit bed kwam te gaan joggen. Maar ik had uiteraard niet gecheckt wanneer de zon opkwam. Met als gevolg dat ik me maandagochtend een bult verschoot toen het nog vrij donker bleek te zijn. Maar toegegeven, als je nadien rond zes uur onder de douche staat en je hebt je work-out voor de dag er al op zitten, dan is dat een heerlijk gevoel!
 6. Naar het einde van de week toe was ik ’s avonds sneller moe. Dat we net deze week te kampen hadden met een hittegolf en ik heel slecht sliep zal daar zeker en vast voor iets tussen gezeten hebben.
 7. De wereld zien en horen ontwaken, dat heeft iets! Ik kan het moeilijk omschrijven maar wakker zijn terwijl de rest nog slaapt is best wel fijn. Ik genoot ook intens van de rust en stilte die er was in huis. En tegelijkertijd verbaasde ik me er ook over hoeveel mensen er al onderweg waren toen ik ging joggen.
#5uavontuur
En nu?

Ik heb na afloop van de voorbije week gemengde gevoelens bij die #5avontuur challenge. Ergens had ik er meer van verwacht. Zo had ik bijvoorbeeld niet verwacht dat ik het zo moeilijk zou vinden om op te staan. En ik had ook verwacht dat ik meer gedaan zou krijgen. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik was nadien telkens wel immens blij dat ik was gaan joggen. En dat ik vooruitgang boekte in de Baas over je eigen tijd cursus. Maar ik stelde ook iedere ochtend vast dat dat extra uurtje zo voorbij vloog. Dus ergens denk ik dat ik na het lezen van al die positieve verhalen te hoge verwachtingen had.

En nu? Ik wil het eigenlijk nog wel eens een kans geven. Maar dan in een week waarin Tuur thuis is. Zodat ik ook daadwerkelijk het verschil met de andere weken kan merken. En bij voorkeur ook een week waarin we niet geteisterd worden door een hittegolf. Om tot slot ervoor te zorgen dat ik het maximum haal uit die extra tijd ga ik ook op voorhand zorgen voor een duidelijk plan. Met tijdsindicaties van wanneer ik wat wil doen. Want mogelijk heeft dat me ook wat genekt: op een maandag zo vroeg opstaan zonder goed te weten wat ik dan met die tijd wou aanvangen, buiten gaan joggen.

Dus, als alles goed gaat ga ik binnenkort die #5uavontuur challenge / Miracle Morning nog eens een kans geven. En zien wat ik er dan van vind.

Zijn jullie lid van de #5amclub? Of namen jullie deel aan de #5uavontuur challenge? Tips & tricks om hier een groter succes van te maken zijn altijd welkom!

34 Comments

 • Sofie

  Ik heb het boek the Miracle Morning jaren geleden gekocht maar ik ben er nooit toegekomen om het te lezen. Wel heb ik dat eens een week of zo geprobeerd, maar dan door om 7u30 op te staan ipv uit te slapen. En het was wel fijn om zo een gestructureerd de dag te beginnen. Enige nadeel is dat ik geen ochtendmens ben, ik ben nu ook geen nachtbraker.

  • Evi

   The Miracle Morning heb ik gelezen. Het is erg Amerikaans, maar bevat wel interessante tips. En ik ben standaard wel een ochtendmens. Alleen had ik er vorige week dus last mee. Maar vreemd genoeg was ik vandaag dan wel uit mezelf om 5u wakker (een uur voor mijn wekker afging nota bene :-))

 • Chez Julie

  Klinkt als pure horror voor mij, maar wie weet probeer ik ooit wel eens een soortement miracle morning bij wijze van experiment. Ging je ook vroeger slapen eigenlijk, of sliep je gewoon minder?

  • Katrien

   Tot eind juni stond ik dagelijks op om 5.20u om de trein naar Brussel te nemen. Ik had er weinig moeite mee om dat te doen. Eens je in die routine zit, lukt dat wel. Dat heeft er voor gezorgd dat ik in het weekend meestal ook een vroege vogel ben. Opstaan om 6-7u is geen uitzondering hier. Ook al omdat het lief 1 zaterdag op 3 moet werken en op zondagochtend gaat fietsen. Ik kan wel genieten van die ochtenden. Vanaf augustus start ik op een nieuwe job en sta ik waarschijnlijk 15 à 30 min later op omdat ik minder uren moet kloppen. Met het hete weer stond ik nu ook om 6u op om in de koelte te kunnen gaan lopen en dat deed ook wel deugd, ook al was dat in mijn verlof!

   • Chez Julie

    Amai, om 5u20 opstaan… respect! Ik vertrek om 7u30 om de trein naar Brussel te halen, maar sta altijd pas op het laatste moment (iets voor 7u) op. Vandaar dat ik me oprecht afvraag wat het zou geven als ik ‘s morgens een uur vroeger zou opstaan. Maar ik hou zo van mijn snoozeknop… ?

    • Evi

     Anders eens proberen 🙂 Ik las trouwens dat die snoozeknop niet zo gezond is. Je lichaam zou blijkbaar keer op keer door een schrikreactie gaan, waardoor je al minder ontspannen aan je dag begint. Maar ik ben er ook jaren fan van geweest hoor! 🙂

     • Chez Julie

      Ik weet het… snoozen is zowat het slechtste wat je kan doen. Maar meteen moeten opstaan, dat lijkt me pas de ultieme schrikreactie 😀

     • Evi

      Goh, ik probeer dat wel al eventjes te doen en het valt mee moet ik zeggen 🙂 Ik duw de wekker af, geef mezelf dan nog een minuut om even rustig wakker te worden en sta dan op. En dat lukt 🙂

   • Evi

    Daar was ik inderdaad blij om, dat ik vorige week met die hitte ‘s ochtends in de relatieve koelte kon gaan joggen 🙂 En ik denk inderdaad ook wel dat het om routine draait hoor. Sinds Tuur er is, sta ik sowieso al vroeger op dan anders. En daar heb ik geen probleem mee. Dus ik denk dat ik mezelf misschien gewoon te veel druk oplegde. En last had van de warmte 🙂 In ieder geval, ik geef het binnenkort nog eens een kans, want deze ochtend was ik uit mezelf rond dat uur wakker!

  • Evi

   Op zich was het een uurtje vroeger dan dat ik anders opsta, dus het was niet meteen pure horror 🙂 Alleen denk ik dat ik mezelf te veel druk oplegde want vandaag was ik uit mezelf rond dat uur wakker. Ik sliep gewoon minder, maar ga standaard wel rond 22u slapen. Ik wil liever niet al om 21u gaan slapen (zoals Cynthia aangaf) want als Tuur thuis is beginnen onze avonden vaak pas na 20u.

   Maar goed, doordat ik vandaag uit mezelf op dat uur wakker was, ga ik het binnenkort zeker en vast nog eens een kans geven 🙂

 • Lize

  Ik heb de Miracle morning geprobeerd maar herken veel van wat je schrijft: slechter slapen, te weinig slapen en vooral niet veel meer gedaan krijgen dan anders. Daardoor heb ik het opgegeven en ben ik ook niet echt van plan om het nog eens te proberen. In de week sta ik sowieso om 6 uur op dus dat is al vroeg genoeg 😉

  • Samaja

   Chapeau! Om 5u opstaan doe ik alleen als ik het vliegtuig moet halen om op vakantie te gaan. Anders doe ik dat nooit. Ik ben daar gewoon niet voor gemaakt. Ik sta elke ochtend om 7u op, en dat gaat prima. Toen ik nog met de trein pendelde was dat om 6u en ondervond ik meteen dat mijn lichaam tegenspartelde, ook al ging ik vroeger slapen. Ik denk mijn ‘natuurlijk’ uur dus al gevonden te hebben. Hopelijk vind je een mooi evenwicht, want ik snap dat tijd voor jezelf ook wel echt noodzakelijk is.

   • Evi

    Ah maar dat is wel een mooie reden he om zo vroeg op te staan 🙂 Vreemd genoeg was ik vandaag uit mezelf om 5u wakker. Dus misschien heb ik mezelf vorige week gewoon te veel druk opgelegd. In ieder geval ik probeer het binnenkort nog eens!

  • Evi

   Ik sta sowieso ook al om 6u op hoor, alleen is Tuur dan meestal na een half uurtje ook wakker, dus vandaar dat ik hoopte op meer tijd. Maar goed het liep niet helemaal zoals ik wou. Binnenkort probeer ik het nog eens want ik denk ook wel dat ik mezelf te veel druk oplegde. En ik wil dan nog eens zien of het echt niets voor mij is. Maar wel al blij om te lezen dat ik dus niet de enige ben die er moeite met had 🙂

 • Liese

  Meestal ben ik tussen 6u en 6u30 wakker. Tijdens mijn verlof nu is “uitslapen” dan ook gewoon “Genk wekker zetten” maar dan nog ben ik er meestal voor 7u uit. ? voor het werk sta ik regelmatig om 5u op maar dan ga ik ook wel zonder pardon rond 21u gaan slapen. Zou dat niet elke avond willen doen weliswaar.

  • Evi

   Ja, dat wil ik dus ook niet elke avond om 21u gaan slapen 🙂 Maar ik herken wel wat je zegt over dat uitslapen. Ik ben het zo gewoon van sowieso vrij vroeg in de week te moeten opstaan dat ik ook in het weekend vrij vroeg wakker ben 🙂

 • fieke

  Fijn om je bevindingen te lezen! Na even zoeken met mijn nieuwe job en de start op school van Juliette sta ik elke ochtend om 6 uur op, en dat lukt. Maar nog vroeger zou moeilijk worden vrees ik. Ik heb mijn slaap nodig, en moet nu ‘s avonds al inboeten op me-time. Ik ben benieuwd wat je bevindingen zijn bij de volgende poging!

  • Evi

   Ik ben er ook benieuwd naar! En ik denk dat ik mezelf misschien onbewust vorige week wat te veel druk heb opgelegd. Want deze ochtend was ik uit mezelf rond vijf uur wakker terwijl de wekker pas om zes uur ging. Dus ik ga binnenkort in alle stilte nog eens een poging ondernemen 🙂

 • Goofball

  Nooit van mijn leven ga ik vrijwillig deelnemen aan zo’n challenge. De wekker om tussen 6u40 en 7u10 is meer dan vroeg genoeg. De kinderen zijn nu al getraind om te weten dat ze voor 8u in ‘t weekend geen lawaai mogen maken (maar vanaf 7u mogen ze uit hun bed). Altijd als ik al die voordelen opgesomd zie van vroeg opstaan, denk ik “check, dat klopt allemaal ook over het langer opblijven. Allemaal. ” Maar sinds ik kinderen heb, ga ik in feite ook niet meer laat slapen. Ik doe geen van beiden :D. Ik zorg vooral dat ik voldoende uren in mijn bed lig.

 • Irene

  Amai ik doe het je niet na hoor. Ik sta tijdens mijn vroege shiften om 5.50 uur op en dat vind ik echt al te vroeg. Ik ga zelfs meer zeggen: ik vind het verschrikkelijk :p haha. Ik trek mij altijd op aan het feit dat ik dan om 14.30 uur al gedaan heb met werken. Als ik een late heb sta ik rond 7 uur op en dat vind ik beter. Dat is meer mijn uur 🙂 Ik zou mezelf nog wel kunnen bezighouden vanaf 5 uur maar ik ga het toch niet doen.
  Die hoofdpijn zou wel van de hitte en de ozon kunnen zijn. Ik had er tijdens die hete dagen ook veel last van helaas. Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen als je het nog eens probeert!

  • Evi

   Ik denk inderdaad ook wel dat de hitte en een gebrek aan slaap door de hitte een rol speelden in mijn hoofdpijn. Normaal gezien sta ik sowieso op rond 6 maar ik heb dan jammer genoeg niet om 14u30 gedaan met werken 🙁 Ik hou je op de hoogte van mijn bevindingen als ik het nog eens doe!

 • Delphine

  Nu ik van thuis werk, is de verleiding groot om wat langer te blijven liggen. Maar opstaan om 6u lukt me ook perfect hoor. Nu ik dit zo lees, wil ik het ook wel eens proberen. Misschien niet om 5u, maar om 5u30 – 6u, zodat ik een yogasessie kan doen voor mijn manvolk wakker is ☺️

  • Evi

   Dat was dus een van de redenen dat ik heel graag die routine wou opbouwen om wat vroeger op te staan; zodat ik al wat zou kunnen sporten voordat de rest hier wakker was. Dus binnenkort doe ik een nieuwe poging 🙂 Je mag gerust meedoen hoor 😉

 • Kris10

  Ik ben zeker en vast een ochtendmens maar ik vind 6 uur precies al vroeg genoeg. Vooral omdat Felix nog makkelijk een 3-tal keer per nacht wakker wordt. Lijkt me wel leuk om extra vroeg met werk te starten om dan heel vroeg te kunnen stoppen maar met onze stam- en glijtijden zit dat er niet in.

  • Evi

   Vroeger stoppen met werken zat er hier ook niet in hoor. Maar het scheelt inderdaad wel als je kindje niet elke nacht nog vaak wakker wordt. Meestal slaapt Tuur vrij goed door en dat verschil met vroeger toen hij vaak wakker werd merk ik toch wel hoor 🙂

 • Flavie

  O jeetje, dat is vroeg opstaan! Ik sta elke werkdag op om half 6 en vind dit al vroeg genoeg… met als gevolg dat we ons niet meer kunnen uitslapen in het weekend (meestal wakker rond half 7, 7u)… wat ik jammer vind!
  Het voordeel is wel, dat we vroeg op het werk zijn… en ook weer vroeg thuis zijn, zo hebben wij elke dag een lange avond, om dan weer op tijd te gaan slapen voor de dag nadien.

  • Evi

   Dat is inderdaad een voordeel, vroeg thuis zijn 🙂 uitslapen in het weekend lukt hier ook niet meer hoor, maar dat komt eerder door Tuur dan door wat anders want hij kent het concept uitslapen nog niet echt 🙂

 • Leen

  Ik ben keihard een ochtendmens maar om 5am opstaan elke dag neeeee danku! Dat zou ook betekenen dat ik om 21u zou moeten gaan slapen ipv om 22u, en wat als je dan met vrienden hebt afgesproken, enfin ja. Nee. Ik heb tijdens de hittegolf wel eens iets anders geprobeerd: later gaan werken. Wij mogen tot half 10 beginnen, en tot nu toe begon ik altijd om 8am (want: ochtendmens). Tijdens de hittegolf had ik na het werk geen enkele puf meer door die hitte, maar door dan een dik uur later te gaan werken, kon ik ‘s morgens wel nog iets gedaan krijgen (de was wegleggen, opruimen, zo van die kleine dingen). En dat was toch een verademing als ik dan ‘s avonds thuiskwam en enkel nog het eten moest fixen. Plus dan heb ik ‘s morgens ook meer tijd om wakker te worden en om iets te doen van die ‘miracle morning’ dingen. Ik ben er nog over aan het nadenken…

  • Evi

   Later gaan werken is inderdaad ook wel handig 🙂 Op zich mag ik dat ook want ik heb geen vaste uren, maar doordat ik ofwel Tuur moet gaan halen of moet gaan afzetten wordt dat net ietsje moeilijker. Dus ik ben nog wat aan het zoeken naar wat het beste voor mij werkt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *