overleven
Mama zijn

Hoe ik een week vakantie met een actieve kleuter overleefde

Een hele week was ik alleen thuis met Tuur. Een actieve kleuter van vier, die me letterlijk geen seconde alleen liet. En toch slaagde ik erin om die week vakantie te overleven zonder zelf helemaal tureluur te worden! Benieuwd naar hoe ik dat deed?

Toegegeven, ik vind dat op zich niet zo erg om een hele week alleen thuis te zijn met Tuur. Maar eerlijk is eerlijk, als ik zelfs niet meer alleen naar het toilet kan gaan, dan raakt ook mijn geduld op. En dus had ik een paar dingen bedacht om die week vakantie te overleven zonder dat ik helemaal kierewiet werd.

Plan activiteiten in

Tuur is enorm leergierig en actief. Niet meteen de ideale combinatie om een hele week thuis binnen te blijven. En dus had ik hier op voorhand voor elke dag een activiteit uitgestippeld. Zodat hij voldoende geprikkeld werd. En ‘s avonds moe genoeg was om meteen in slaap te vallen 🙂

Wat wij dan zoal deden? Maandag trokken we naar de Spiekpietjesexpo in Oostende, dinsdag stond een bezoek aan het Museum voor Natuurwetenschappen op het programma. Woensdag was er een playdate, donderdag bezochten we het bos en namen we deel aan de Halloweentocht in onze wijk. En vrijdag vierden we met de familie Tuur zijn verjaardag. Een extra voordeel trouwens aan al dat op stap gaan? Ons huis bleef er relatief proper bij liggen 😉

overleven
Ga eens op playdate

Ideaal voor mama’s van actieve kleuters: een playdate. Ik sprak af met Delphine van Failing to be superwoman. En we lieten onze jongens uit in de speeltuin van de Gavers in Geraardsbergen. Ideaal voor ons om snel wat bij te praten. En Tuur? Die leefde zich helemaal uit. En spreekt nu nog van de playdate 🙂

Boek de nodige me-time in

Maar naast al dat op stap gaan had ik ook wat me-time momenten ingepland. Zo ging het lief op maandag wat later naar het werk, zodat ik eerst kon gaan joggen. Woensdagavond stond mijn wekelijkse dansles op het programma. En ook vrijdagochtend ging ik joggen. Zaterdag plande ik zelfs een volledige namiddag voor mezelf in. En ging ik met andere bloggers op Blogcocktail naar Smile Safari.

overleven
Hou je avonden vrij

Het oorspronkelijke plan was hier om ‘s avonds te bloggen. En misschien zelfs een extra dansles te volgen. Maar uiteindelijk draaide het hier uit op een warm bad nemen met een ontspannend boek erbij. En eerlijk? Daar had ik ongelooflijk veel deugd van. Heerlijk, die stilte na een drukke dag!

overleven
Wissel af met je partner

Het lief ging hier werken. En dus hadden we op voorhand een planning gemaakt. De hele week – met uitzondering van maandag – deed hij op het werk de vroege shift, zodat hij ‘s avonds relatief vroeg thuis was. En hij bijvoorbeeld het eten maken voor zich nam. Of wat ik nog veel fijner vond: hij Tuur ‘s avonds in zijn bedje stak. Zodat ik na een dag met Tuur vanaf een uur of zeven in de zetel kon gaan zitten met een ontspannend boek.

Hoe was jullie vakantie? Tips om een volgende vakantie met kinderen te overleven zijn ook altijd welkom 😉

7 Comments

 • nicole orriens

  Fijn dat je de week goed bent doorgekomen. Ritme, structuur, een goed plan en voldoende tijd voor jezelf hielpen mij ook altijd goed. Nog steeds eigenlijk.

  En hardlopen is altijd een fijne uitlaatklep. Even wat overvloedige adrenaline op een natuurlijke manier afvoeren. Ik kan inmiddels weer lopen gelukkig! Heerlijk! Het voelt als thuiskomen.

 • fieke

  Superleuk, al die uitstapjes, maar ik word er zelf wat moe van om élke dag iets te doen. Maar dat ligt aan mij denk ik, want ik merk wel dat hoe ouder J. wordt, hoe meer ze zelf geniet van dingen doen (op verplaatsing). Dat hoeft niet altijd veel te zijn hoor: naar de winkel gaan is ook al goed voor haar.
  In de herfstvakantie was J. twee dagen bij oma, op woensdag en donderdagochtend was ik daar dan ook en vrijdag hadden we ook een playdate. En dan werd ik ziek, en moest ik die leuke BlogCocktail skippen. Ik baal er nog altijd van!
  Als je nog een playdate zoekt voor een volgende vakantie: laat maar eten! Al zal er dan wellicht weer niet zo veel kunnen gebabbeld worden door de mama’s :-).

  • Evi

   Die uitstapjes doe ik vooral omdat thuis blijven met Tuur gegarandeerd tot een drama leidt 🙂 Maar het is inderdaad soms wel vermoeiend. En die playdate, goed om weten! Ik hou je eraan 😉

 • Kris10

  Na een week vakantie was gisteren er een beetje teveel aan bij ons. Nochtans stond er uitje naar de speeltuin op de planning. Normaal is even weggaan altijd dé tip om de dag door te komen zonder zenuwinzinking maar gisteren had ik Felix bijna achter het behang geplakt. Bijna.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *