Op (uit)stap

Planckendael: fun voor jong en iets minder jong

Dit jaar is het de eerste keer dat we ‘verplicht’ tijdens de zomermaanden vakantie dienen te nemen. Reden? De crèche van onze kleine kapoen sluit twee weekjes. Niet dat ik dat erg vind hoor, zeker niet met het mooie weer van de afgelopen dagen.

Omdat ik niet de hele tijd binnen wou zitten met een ongelooflijk nieuwsgierige baby gingen we maandag op uitstap naar Planckendael. Oorspronkelijk werd dit park door de Antwerpse Zoo gebruikt als ‘buitenverblijf’ voor zieke dieren, om kweekprogramma’s op te starten of gewoonweg als er in de Antwerpse Zoo te weinig plaats was. Maar daar is nu niets meer van te merken! Vandaag is Planckendael een ruim en open wandelpark dat ook perfect toegankelijk is voor mama’s met een buggy 😉

20160718_163231.jpg

Het park zelf is opgedeeld in vier grote thema’s: Amerika, Azië, Europa en Oceanië. Wij brachten er maar een paar uur door en bezochten Azië, een deeltje van Europa en een deeltje van Oceanië. Voor elk van de thema’s zijn wandelroutes aangebracht die je langs  dieren uit dat werelddeel brengen. Ondanks het feit dat er heel veel volk in het park was had ik niet het gevoel dat we lang dienden aan te schuiven om de dieren te zien of dat het koppen lopen was.

Doorheen het park kan je ook verschillende grasperken, zitbanken en schaduwplekken vinden om rustmomentjes in te bouwen, of zoals bij ons, om fruitpap te geven 🙂 Wie liever geen picknick meeneemt kan ook een hapje eten in de verschillende restaurants die bij het park horen. De al wat oudere kinderen kunnen zich bovendien uitleven in de speeltuin of het klim- en evenwichtsparcours.

Ik verschoot er ook van hoe proper het park is! Overal staan vuilnisbakken waar je restafval en PDM in kwijt kan maar ik vermoed dat het park ook regelmatig wordt schoongemaakt door de vele medewerkers. Voor diegene die net als ik met de auto een bezoek brengen aan Planckendael: er zijn twee grote parkings beschikbaar. De weg naar het park wordt ruim op voorhand goed aangegeven door wegwijzers en ook de parking staat prima aangeduid. Erg fijn: er wordt ook goed op voorhand aangegeven op welke van beide parkings er nog plaats is.

Enig minpuntje: de prijs. Voor de parking betaal je 8 euro,  toegang tot het park voor een volwassene kost je 26,50 euro. Niet goedkoop dus, maar de blik en het enthousiasme van onze kleine kapoen bij het zien van de vele dieren was me dat wel waard. En ja hoor, zelf genoot ik er ook wel van en was ik even enthousiast als een klein kind bij het spotten van de dieren 🙂

Zijn jullie ooit al in Planckendael geweest? 

 

24 Comments

 • Mrs. Brubeck

  Wij hebben toen onze kinderen klein waren altijd een abonnement gehad! Dat telt voor de Zoo van A’pen én Planckendael. Dat is (was) in verhouding niet zo duur omdat je gewoon altijd voor een paar uurtjes kan gaan. De kinderen vonden dat super en wij ook, als ons kleinkind groot genoeg is, schaffen we het gewoon opnieuw aan!
  Een echte aanrader ??

  • Evi

   Ik heb me dat achteraf ook bedacht: als ie nog een beetje ouder is gaan we zo een abonnement kopen. We wonen vrij dicht bij Planckendael en kunnen er dan inderdaad regelmatig eens naartoe gaan. En ik denk dat als we dan de trein naar de Zoo nemen, hij dat binnen een paar jaar een heus avontuur gaat vinden 🙂

 • Joni - hfdst 3

  Wij hebben voor het tweede jaar op rij een abo. 3x gaan en het is terugbetaald 🙂 miss M altijd heel enthousiast, en je profiteert ook van andere kortingen. Ik ben dus pro.

  En blijf Planckendael stiekem zelf ook leuk vinden ?

 • marliese9

  Vandaag nog met een vriendengroep en de kindjes van diegene die al kinderen hebben. Ik ben met de fiets tot daar gereden. Is maar een kwartiertje rijden van mij thuis :-). Dus parking daardoor uitgespaard. Als mijn man en ik ooit een kindje hebben dan gaan we wsl ook wel voor het abonnement ?!

  • Evi

   Lijkt me heerlijk te zijn om er met de fiets naartoe te kunnen gaan. Wij doen er twintig minuutjes met de wagen over, dus dat valt ook heel goed mee 🙂

 • misssexandthecity

  Ik ben ook fan van Planckendael en wij hadden geluk, mijn papa had toegang voor 3 euro en dat gold voor heel het gezin. Vaak naartoe geweest alsook de zoo in Antwerpen, maar ik besef dat mij veel geluk hadden met de toegangsprijs, anders denk je 2 keer na.

 • LJ

  Ik denk dat je iets van 1,5 euro korting krijgt als je online je ticket koopt. En als je een kilometer verder gaat staan in één of andere wijk is de parking ook gratis :p (Dat moesten wij doen omdat op de dag dat wij gingen, de parking zelf vol stond, anders zouden wij die moeite ook niet hebben gedaan hoor!)
  Ik heb een hekel aan dierentuinen. Vlak voor ons bezoek had ik nog een reportage gezien over dieren in een dierentuin en hoe die van dat compulsory behavior vertonen omdat ze opgesloten zitten in te kleine ruimtes. En dat zag ik bij enkele dieren duidelijk. True, het is beter dan ze maar af te maken, maar toch, mij krijg je niet meer binnen in een dierentuin (en ook dat heb ik al meerdere keren gezegd, maar toch laat ik me elke keer weer verleiden omdat ge moeilijk nee kunt zeggen als het als communiecadeau is voor uw stiefschoonbroertje).

  • Evi

   Oh wat jammer dat je een hekel hebt aan dierentuinen. Dieren opsluiten in veel te kleine ruimtes vind ik ook niet kunnen al had ik wel de indruk dat ze in Planckendael toch wel goed verzorgd worden.

   Die korting dat heb ik achteraf ook ontdekt, net als het feit dat je als ik me niet vergis ook met ecocheques kan betalen.

   • LJ

    Pairi Daiza vond ik wel een mooi park, dat moet ik toegeven! Maar de Zoo bijvoorbeeld vind ik dan weer afschuwelijk 🙂 Planckendael bengelt er ergens tussenin; sommige wel, sommige niet..
    ‘t Is niet waar, ook met ecocheques! Zoiets komt ge idd altijd te laat te weten…

 • Hilde

  Heb een abo dat zowel kan gebruikt worden voor Planckendael, als de Zoo als bijvoorbeeld Serpentarium Blankenberge. Over Planckendael schreef ik een tijdje terug ook een blogje. Ik vertoef er graag, het is een open domein, heerlijk om energie op te doen en op kracht te komen. Een verademing, telkens weer. Hoogste tijd om nog eens langs te gaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *