Mama zijn

5 tips voor een rustige ochtendspits

Sinds Tuur in september naar school gaat heeft onze ochtendroutine een andere wending gekregen. Want de crèche daar hadden we wat glijdende uren om hem af te zetten. Maar de schoolbel die rinkelt hier elke ochtend onverbiddelijk om 8.25 u. En toch slaag ik er sinds een paar maanden in om die ochtendspits rustig te laten verlopen.

Niet dat ik daarvoor geweldige grote toeren uithaal hoor. Neen, het is aan de hand van 5 eenvoudige tips dat de ochtend hier niet chaotisch en hectisch verloopt.

Zet de ontbijttafel ‘s avonds al klaar

Elke avond zet ik voor ik ga slapen de ontbijttafel al klaar. Borden, tassen, bestek, … het staat al allemaal al klaar. Waardoor ik ‘s ochtends toch wel een paar minuten tijd win. En vooral mentale rust. Want ik moet ‘s ochtends niet meer in de rommelige Tupperwarekast op zoek naar alles.

Bovendien zet ik ‘s avonds ook meteen al Tuur zijn waterfles, boterhammendoos, koekendoos en fruitdoos klaar. En hetzelfde geldt voor mijn eetrugzakje. Instant bederfbaar eten (zoals fruit en belegde boterhammen) maak ik ‘s ochtends klaar. De rest steek ik al in de desbetreffende dozen/tassen.

Avondwasjes

Zelf douche ik me elke ochtend. Maar zolang Tuur zich nog niet zelfstandig kan wassen en aankleden zonder dat de badkamer in een tsunami verandert krijgt hij ‘s avonds van mij een bad. Dan is meteen al het vuil van een hele dag ravotten en knutselen op school weggespoeld. En het zorgt meteen voor een mooie afsluiting van de dag en start van het bedritueel.

Wat vroeger opstaan

Ik slaap graag. Doodgraag zelfs. Maar toch sta ik op weekdagen steevast om zes uur op. Tuur haal ik pas om zeven uur uit zijn bedje. Maar dat uurtje tussen zes en zeven geeft mij rustig de tijd om me te douchen. En ons ontbijt en lunchpakketten klaar te maken. Geen gehol en gestress dus. Want alles staat al netjes klaar tegen dat ik Tuur uit zijn bedje ga halen.

ochtend
Geen uitgebreid ontbijt

Doorheen de week ontbijten wij vrij klassiek. Ik eet ‘s ochtends een mugcake en Tuur boterhammen. Geen van beide neemt veel tijd in beslag. En we zitten dan ook geen uren aan de ontbijttafel. Niet omdat we dat niet willen hoor. Maar eenvoudigweg omdat we daar geen tijd voor hebben. Ontbijten wij dan nooit uitgebreid? Tuurlijk wel, op zondag 🙂

Routine

Als je onze ochtenden bekijkt dan verlopen die eigenlijk vrij hard volgens een vast patroon. Ik sta op, maak me klaar en begin dan aan het ontbijt en onze lunchpakketten. Daarna maak ik Tuur klaar. En ontbijten we samen. Waarna hij nog wat mag spelen terwijl ik de ontbijtspullen opruim. En nadien vertrekken we steevast rond een uur of acht naar school. Klinkt misschien heel saai 🙂 Maar net die voorspelbaarheid en routine zorgt voor rust. En dat is goud waard!

Hoe verloopt jullie ochtend? Hebben jullie bepaalde routines die jullie steeds volgen?

19 Comments

 • Sofie

  Hier geen kindje maar 3 windhondjes die ook hun aandacht nodig hebben. Van zodra ik opsta, schrijf ik even in mijn BuJo terwijl ik een kopje sojamelk drink en eventueel iets eet. Daarna geef ik de hondjes eten, terwijl steek ik mijn eten in een zakje en daarna ga ik me wassen. Net voor ik vertrek, ga ik nog een tien tot 15 minuten wandelen met diegene die willen (lees: alleen met Mati)

  • Evi

   Pfieuw ja, ik sta daar vaak niet bij stil, maar huisdieren vragen natuurlijk ook heel wat aandacht ‘s ochtends en ‘s avonds. Goed dat je ook een routine daarin hebt!

 • Samaja

  De ochtendroutine is zeer strikt bij ons, zodat we zo lang mogelijk kunnen slapen. We zetten dus ook de avond voordien alles klaar, dat spaart echt veel tijd. We smeren zelfs al de boterhammen en bewaren die in de koelkast. Klinkt raar, maar dat smaakt eigenlijk nog prima de volgende dag.

  • Evi

   Oh echt? Dat heb ik nog niet geprobeerd, heb dan altijd bang dat die zo verlept gaan smaken. Mijn salades maak ik soms wel al eens de avond ervoor klaar. Maar misschien moet ik dat met boterhammen toch ook eens proberen 🙂

 • Evi

  De ochtendroutine verloopt hier ook nogal vrij strikt, maar het is moeilijk om iedereen op tijd uit zijn bed te krijgen (incl. mijn lief die veel te lang blijft liggen), waardoor ik toch vaak in een stresske zit ‘s morgens. 🙂 Boterhammen en fruit prepareer ik de avond voordien al (en staan in de ijskast). Zelf ontbijt ik op het werk en de kinderen krijgen iets om te eten terwijl de tv opstaat. Mss niet zo goed, maar het helpt om hen te doen eten. Omdat ze te lang blijven zitten en daarna moeilijk hun kleren aandoen, hebben ze (te) weinig tijd om te eten. Dus het zou allemaal wat beter kunnen bij ons… 🙂

 • Flavie

  Hier is het een strikte planning… opstaan, douche en vertrekken… ik begin mijn dag met een kopje koffie op het werk… direct na het opstaan krijg ik toch niks binnen.

  • Evi

   Ik kan meteen na het opstaan ook niet meteen ontbijten. Ik douche eerst, maak boterhammen klaar voor Tuur en ontbijt dan samen met hem. Of vertrek naar het werk en ontbijt daar terwijl het lief dan samen met Tuur aan de ontbijttafel thuis zit.

 • fieke

  Bij ons is het ook een vrij vaste routine: ik sta op om 6, neem een douche, maak alle boterhammen en doosjes klaar, eet iets kleins en vertrek naar het werk (6.45). Mijn man zorgt dan verder voor J. (boterhammen ‘s ochtends, aankleden, naar school brengen). Helaas is J. ‘s ochtends geen lange slaper, waardoor ze meestal om 6 uur al wakker is, en alleen maar mama wil. Dat zorgt voor heel veel stress, waardoor ik vaak onrustig aan mijn dag begin.
  Deze routine werkt vrij goed bij ons, omdat ik een ochtendmens ben, en op het werk ook het meest productief ben in de ochtend (en heerlijk, dat uurtje voordat iedereen aankomt, dan krijg ik vaak bergen verzet!).

  • Evi

   Dito hier als het aankomt op ochtendmens zijn 🙂 Tuur heeft ook zo een periode gehad dat hij heel vaak heel vroeg wakker was. En dan wil hij inderdaad ook alleen maar mama, wat ook hier voor immense stress zorgde. Nu heeft hij ondertussen wel geleerd dat hij in zijn bedje moet blijven tot wij er hem uithalen. En wat er nu vaak gebeurt is dat hij een boekje neemt en al wat leest. Of speelgoed in zijn bed haalt en daar met speelt. Niet altijd ideaal, maar op de dagen dat hij erg vroeg wakker is helpt het wel om de stress toch een beetje te verminderen.

 • Goofball

  We zetten soms wel, soms niet de tafel gedekt de avond ervoor. Uiteindelijk vind ik dat het niet enorm veel verschil maakt. Een paar minuten, ja. Mijn zoontje is wel al eens verwijtend beneden gekomen “waarom heb jij dat nu niet gedaan, goh, nu kunnen we nog niet beginnen eten.” :p.

  Mijn kinderen worden ‘s ochtends ook niet gewassen. Het is ‘s avonds dat ze vuil zijn, niet ‘s ochtends. Tenzij ze bij ons in de douche mee willen stappen, dat mag dan en dan kost het ons ook geen extra tijd.

  Ik probeer ook beetje voor de kinderen op zijn, maar geen uur zoals jij. Help…zoveel heb ik er niet voor over. Mijn man staat op en die gaat altijd ogenblikkelijk de kinderen uit hun bed halen. Dat vind ik zo vervelend: ik wil eerst even momentje voor mezelf om wakker te worden. Dus als mijn man in het buitenland is (vaak), ga ik eerst zelf douchen en me aankleden, al dan niet met ipad met Netflix of Stievie aan.

  Het helpt echt wel dat eens de kindjes in de kleuterklas zitten, ze zich zelf beginnen meehelpen aankleden. Mijn oudste kleedt zich nu zelf aan terwijl ik de jongste help. Ik verlies vooral tijd met het boterhammen smeren, bekers met melk vullen, een extra boterham te smeren, iets uit de koelkast halen want ze willen natuurlijk net het beleg dat niet op de tafel staat enz. ‘k Kom soms amper aan zelf tijd om te eten als ik er alleen voor sta en dat vind ik heel frustrerend. Maar nog vroeger opstaan zie ik niet zitten. Ook de kinderen worden hangeriger en trager en inefficiënter als ik ze te vroeg uit hun bed haal.

  Maar meestal lukt het op een groot uur: ik ben iets voor 7u op, de kinderen tussen 7-7u15. Aan tafel om 7u30 tot 8u en dan 10 min opruimen, jassen aan enz en de deur uit naar school.

  • Evi

   Snap ik volledig hoor! Alleen merk ik dat ik het echt nodig heb om zelf rustig te kunnen douchen en alle in rust en stilte die boterhamdoos voor ‘s middags te kunnen klaarmaken. En het scheelt inderdaad maar een paar minuten ‘s avonds alles klaarzetten, maar het zorgt bij mij vooral voor heel veel rust in mijn hoofd. Dat ik een ochtendmens ben helpt natuurlijk ook wel immens om zo vroeg te kunnen opstaan 🙂 Maar ieder zijn ding he! Ik denk dat je vooral moet doen wat voor jou het beste werkt en waar jullie je het beste bij voelen.

 • Leen

  Ik ontbijt op mijn werk, dat scheelt massa’s tijd. En nee is misschien niet zo ‘gezond’ om achter uw laptop te eten maar daar ben ik meer op mijn gemak dan thuis, allez, dan kan ik precies rustiger wakker worden? Ik weet het niet precies, dat is over de jaren zo gegroeid (waarschijnlijk omdat ik vroeger al om 6u op moest en dan nog totaal geen honger had). Ik smeer mijn boterhammetjes wel thuis, snij mijn fruit en gris nog een soepje mee voor de lunch (of een salade als ik de fut had die de avond voordien te maken :p) en een half uur na het opstaan zit ik meestal al op mijn fiets. (Tenzij ik moet douchen, dan moet er een kwartier bij.)

  • Evi

   Ik snap je hoor! De dagen dat ik Tuur ‘s avonds ga halen ontbijt ik ook op het werk. En dat verloopt dan lekker in alle rust en stilte 🙂

 • liese

  Alles verloopt rustig en gemoedelijk bij ons…..tot we moeten vertrekken. Hoewel schoenen en jassen ALTIJD op dezelfde locatie te vinden zijn….het duurt ellenlang tegen dat ze die aanhebben….treuzelen, elkaar ambeteren, elkaar in de kast steken terwijl ik de boekentassen in de wagen zet, Dingen die ineens heel dringend moeten gevraagd worden, vanalles en dagelijks een frustratie om ze in die auto te krijgen.

  • Evi

   Voorlopig valt dat hier heel goed mee. Het magische woord blijkt fiets te zijn 🙂 Maar wie weet verandert dat wel eenmaal Tuur wat ouder is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *