juiste hardloopschoenen tips
Hardlopen

Mijn hardloopdoelen voor 2024

Vorig jaar herontdekte ik het lopen van een lange afstand. En liep ik na een periode van 12 weken trainen zowaar 20km. Daarna stond het lopen – door omstandigheden – een poosje op een lager pitje. Maar dat nam niet weg dat ik bleef dromen van nieuwe hardloopdoelen. En dus geef ik jullie hieronder graag even mee welke mijn hardloopdoelen voor 2024 zijn.

hardloopdoelen 2024

Mijn drie hardloopdoelen voor 2024

Toen ik in de lente van vorig jaar begon te trainen had ik nooit gedacht dat ik ook effectief zonder blessures 20km zou kunnen lopen. Het gevoel dat ik die snikhete dag in augustus had nadat het me gelukt was, zal ik dan ook niet snel vergeten 🙂 .

Maar nadien stond het hardlopen op een lager pitje. Misschien net doordat ik er de voorbije weken en maanden zo hard op had gefocust. Of omdat de herfst en we de winter nadien voor de deur stonden? En ik nog steeds een notoire angsthaas ben in het donker? Wat de reden ook was, ik liep wel nog steeds maar veel minder en zonder een exact doel. En net dat deed me wat de das om. Ik had geen doel meer voor ogen. Dus ja, als ik dan al eens een training oversloeg kon dat toch geen kwaad. Want er was geen doel dat ik daardoor niet zou halen.

Tijdens die donkere winteravonden droomde ik wel van hardloopdoelen voor 2024. En besloot ik om ze neer te pennen in mijn bullet journal en hier op mijn blog.

Meedoen aan een hardloopevenement

Iets wat ik al in geen jaren meer heb gedaan. Maar waar ik dit jaar wel werk wil van maken. Ooit liep ik de 20km van Brussel al eens. En ook de eindejaarscorrida in Leuven. Beide vond ik trouwens superleuk om te doen. De sfeer en ambiance op het parcours is absoluut een stimulans om te blijven lopen tot aan de finishlijn.

Dus als het even kan, wil ik dit jaar opnieuw eens deelnemen aan een hardloopevenement. De 20km van Brussels zou ik bijvoorbeeld heel graag nog eens lopen. Of eventueel de Brussels Half Marathon in oktober.

Hardloopdoelen voor 2024: mijn snelheid op de 5km verbeteren

Ik loop nog steeds op hartslag wat betekent dat ik heel traag loop. Uiteindelijk zie ik daar wel verbetering in. Maar een van de dingen die ik heel graag al jaren zou willen kunnen is 5km lopen onder de 30 minuten. Voorlopig kom ik daar bijlange nog niet in de buurt van. Dus voor dit jaar wil ik het houden op onder de 35 minuten.

Mijn aerobe drempel verhogen

De reden waarom ik vorig jaar startte met hardlopen op hartslag. Want mijn aerobe drempel moest omhoog. Tijdens mijn trainingen in de aanloop naar die 20km ging die ook effectief omhoog. En was vooral mijn VO2-max een pak beter dan wat hij nu is. Vermoeidheid, stress en minder hardlopen spelen hier zeker een rol in.

Maar één van mijn hardloopdoelen voor 2024 is dus absoluut om die aerobe drempel opnieuw omhoog te krijgen. En ook mijn VO2-max opnieuw te doen stijgen. Om na te gaan of het me effectief gelukt is om die drempel te doen stijgen, ben ik trouwens wel van plan om tegen de zomer opnieuw een afspraak bij een sportdokter in te plannen.

Heb jij hardloopdoelen voor 2024? Of andere sportdoelen?

4 Comments

  • Irene

    Ik kan me zelfs niet voorstellen dat er een wereld bestaat waarin ik 20 km zou lopen, dus daar heb ik heel veel bewondering voor! Zo’n hardloopevent lijkt me dan qua sfeer inderdaad wel leuk, veel plezier alleszins! En ook met de andere doelen.

  • Geke

    Wat een ferme doelen! Maar ik ben er zeker van dat je ze gaat halen, zo sportief en doorzetter als jij bent.

    Hier geen groot doel, gewoon blijven lopen zal al een succes zijn. Drie keer per week (of twee keer als het niet anders kan 5 km, dat is het plan.
    Hier in de stad is de Ballonloop, er is ook een 5 km afstand. Dat zou ik kunnen proberen te doen maar vraag me af of ik door de stress die ik zeker ga hebben, dan niet veel te hoog in mijn hartslag ga gaan (en moet medisch gezien onder een bepaalde grens blijven).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *