redenen waarom warming-up belangrijk is
Fitness,  Hardlopen

3 redenen waarom een warming-up belangrijk is

Je spieren opwarmen voor het sporten? Ik deed het zelden toen ik nog alleen ging sporten. En ik ben daar absoluut niet de enige in. Want heel vaak wordt een warming-up overgeslagen. En dat terwijl het net uitermate belangrijk is om je spieren op te warmen voor je aan je training begint. In onderstaande blogpost geef ik je enkele redenen mee waarom een warming-up zo belangrijk is.

redenen waarom warming-up belangrijk is

Wat is een warming-up?

Voor we in de redenen waarom een warming-up zo belangrijk is duiken, is het nuttig om even stil te staan bij wat dat nu eigenlijk is, warming-up. De letterlijke vertaling – opwarmen – zegt het eigenlijk al. Je voert oefeningen uit om je spieren warm te maken.

3 redenen waarom een warming-up belangrijk is

Voor ik begon te sporten met een personal trainer deed ik nooit aan warming-up. En ging ik bijvoorbeeld meteen hardlopen. Maar na anderhalf jaar sporten onder begeleiding weet ik intussen heel goed waarom ik de warming-up nooit mag overslaan. En voer ik die ook iedere keer uit voor ik aan mijn effectieve training begin. Of dat nu een krachttraining of een looptraining is.

Mentale voorbereiding

Los van een aantal lichamelijke redenen waarom een warming-up belangrijk is, is er ook een mentale reden. Het is namelijk het moment waarop je besluit om alle andere dingen waar je met bezig was los te laten. En je volledig te gaan focussen op je training en sporten. Bovendien zorgt de warming-up er bij mij voor dat ik me mentaal klaarmaak om stevig af te zien. Wat dan weer helpt om tijdens de training mijn grenzen te verleggen. Zo nu en dan eens door te bijten. En niet op te geven.

Verhogen van je lichaamstemperatuur

Door warming-up oefeningen te doen ga je jouw lichaamstemperatuur verhogen. En bijgevolg ook de temperatuur van de spieren die je nadien stevig aan het werk gaat zetten. Wat dan weer het risico op blessures gaat verminderen, dan wanneer je intensief begint te sporten met koude spieren.

Maar warme spieren verhogen ook de kans op betere prestaties op hoge intensiteit. Want je kan met warme spieren meer kracht genereren dan met koude spieren. En warme spieren, die zorgen tot slot ook voor een betere stofwisseling dan koude spieren.

Je lichaam klaarmaken om intensief te sporten

Naast het verhogen van je lichaamstemperatuur zet een warming-up ook een aantal andere systemen in je lichaam in gang. En net die systemen zijn nodig om intensief te kunnen sporten.

Zo zal een warming-up voor volgende effecten in je lichaam zorgen:

  • Verhoogde hartfrequentie en inhoud van je hartspier, waardoor je hart meer bloed per minuut kan rondpompen
  • Hierdoor krijgen je spieren meer zuurstof, wat absoluut nodig is
  • Je luchtwegen worden ook wijder, want er gaan meer longblaasjes open
  • De doorbloeding van je longen neemt toe, waardoor je meer zuurstof kan opnemen
  • Je lichaam moet minder vertrouwen op anaerobe systemen, wat inhoudt dat je minder lactaat oftewel verzuring opbouwt.

Kortom, een warming-up bereidt je lichaam – zowel fysiek als mentaal – voor op het eigenlijke sporten. En is dus iets wat je beter niet overslaat.

Doe jij iedere keer een warming-up voor je gaat sporten?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *