Op (uit)stap

West-Jutland (Denemarken) met kinderen

Dit jaar kozen wij niet voor een dichtbij vakantie. En ook niet voor een vakantie in het zuiden. Waar wij dan wel naartoe trokken? Naar Denemarken! En meer bepaald naar West-Jutland. We hadden daar een ongelooflijk fijne tijd. En dus leek het me wel fijn te zijn om onze ervaringen over West-Jutland met kinderen met jullie te delen in onderstaande blogpost.

west-jutland met kinderen

West-Jutland in Denemarken met kinderen? Ja hoor, absoluut!

Als uitvalbasis voor onze vakantie in Denemarken kozen we voor West-Jutland. En no worries als je daar nu nog nooit van gehoord hebt. Wij namelijk tot dit voorjaar – toen we onze vakantie boekten – ook niet. Maar het is dus een regio in Denemarken, gelegen tegen de kust. Wat het meteen ideaal maakt voor een vakantie met kinderen. Maar uiteraard kan je er ook heel wat andere dingen doen!

Met de wagen naar West-Jutland

Aangezien het van waar wij wonen om en bij de 1.000 kilometer rijden was, kozen wij ervoor om ook effectief met de wagen naar onze vakantiebestemming te rijden. Toegegeven, zoveel kilometers rijden is niet niets. Maar als voordeel heb je natuurlijk wel dat je ter plaatse al een wagen hebt om je daar te verplaatsen.

Wij vertrokken relatief vroeg ‘s ochtends (rond zes uur) en waren uiteindelijk net geen twaalf uur later op onze bestemming. Onderweg stopten we uiteraard een paar keer om de benen te strekken en iets te eten. Maar we hadden ook een kleine frigobox mee met daarin wat lekkers en fris.

Kinderen bezig houden tijdens een lange autorit

Stiekem hoopte ik dat Tuur onderweg wat zou slapen, maar jammer genoeg kwam daar niets van in huis. Gelukkig had ik bij een aantal andere bloggers wat tips verzameld om hem gedurende 12u bezig te houden.

Een grote hit waren hier de luisterverhalen van de Nachtwacht. Die hadden we op voorhand via Spotify gedownload op zowel een iPad als op onze telefoon. En dus kon Tuur kiezen: ofwel zelf luisteren, ofwel lieten we ze afspelen via de radio van de wagen.

Daarnaast mocht Tuur ook een paar films van Netflix op voorhand downloaden. En liet ik hem kennis maken met de boeken en luisterverhalen voor kinderen via mijn KoboPlus abonnement. We hadden ook een aantal fysieke boeken mee waar hij in kon lezen. En uiteraard ook een paar knuffels, zodat hij soms gewoon rustig in de auto naar buiten zat te kijken.

west-jutland met kinderen

Wat te doen met kinderen in West-Jutland

Wij kozen er bewust voor om niet rond te trekken maar vanuit een vakantiehuisje dagelijkse uitstappen te doen.

Legoland

Wie Denemarken zegt, zegt natuurlijk LEGOland. En dus kon een bezoek aan dit pretpark niet ontbreken op ons lijstje met uitstappen. De tickets boekte ik op voorhand. Maar dat bespaarde ons eigenlijk geen tijd bij aankomst. Want we moesten evengoed nog aanschuiven in de rij.

En dat zegt meteen al iets over de hoeveelheid volk dat er was. Uiteindelijk vielen de wachtrijen aan de attracties best wel mee. We schoven maximum 20 minuten aan. Maar het viel me hard op dat er gedurende de hele dag gigantisch veel volk in het park was.

Uiteraard is het fantastisch om te zien wat er allemaal kan met LEGO. En hoe LEGO op verschillende manieren in het park verwerkt werd. Maar alles bij elkaar genomen was ik ook wel wat teleurgesteld. En vond ik het met zijn momenten vooral erg commercieel.

Wat ik dan wel weer top vond waren de verschillende etensmogelijkheden. Zelfs ik die geen gluten en zuivel mag eten had best wel wat dingen die ik hier toch kon eten.

WOW-park

Het WOW-park was een tip die ik van medeblogster Kristien doorkreeg. En toen ik het online opzocht wist ik meteen dat dit iets voor Tuur zou zijn. Want in het WOW-park speel je namelijk een hele dag in de natuur.

Zo zijn er boomhutten om in te klauteren. Maar je kan ook in netten tussen de bomen van de ene boomhut naar de andere lopen. Een partijtje voetbal hoog in de lucht tussen de bomen spelen. Je basketskills oefenen. Klimmen, klauteren en veel slingeren op death rides. Vergeet ook zeker geen droge kleren mee te nemen want er is een beek waar je van steen tot steen kan slingeren.

Wij hadden hier een topdag! Enig minpuntje: er is bitter weinig keuze qua eten. Dus als niet meteen wil gaan voor een pizza of hotdog dan neem je best een lunchpakket mee.

Ribe Vikingecenter

Denemarken, dan denk ik meteen aan Vikingen. En eigenlijk is dat niet zo vreemd, want in Ribe hebben ze een heus Vikingencenter. Uiteraard brachten wij ook daar een bezoek aan 🙂 . Je kan het Ribe Vikingecenter nog het best vergelijken met Bokrijk. Want ze hebben een heus dorp zoals dat er uitzag in de tijd van de Vikingen nagebouwd.

Heel leerrijk om te zien! En doordat ze tijdens de zomermaanden ook aan re-enactment doen, kwam alles net nog dat tikkeltje meer tot leven. Al verschoot Tuur zich wel een bult toen plots een van die Vikingen hem in het Nederlands antwoordde. Want jawel, er zijn ook Vlamingen en Nederlanders die voor een paar weken naar daar trekken om er als Vikingen te leven.

Op zich is het Vikingecenter niet zo groot, maar je kan er wel heel wat leuke activiteiten doen. Zoals leren schieten met pijl en boog, je eigen speer maken of munten kloppen. Nadien trokken wij nog even het charmante centrum van Ribe zelf in. Want ook dat is best wel de moeite waard om te bezoeken.

Natuur ontdekken

Denemarken, dat is natuurlijk ook prachtige stukken natuur ontdekken. Kort tegen ons verblijf lag Natuurpark Filsø, het grootste natuurpark van Denemarken waar je tal van vogels kan spotten. Wij gingen er op onze eerste dag wandelen en genoten van de prachtige natuur en rust.

En aangezien we ook kort bij de kust verbleven kon een bezoekje aan het strand niet ontbreken! Al was het die dag wel wat te koud om effectief in de zee te zwemmen. Maar Tuur liet dat niet aan zijn hart komen en speelde vrolijk in het water. En zocht nadien tal van leuke schelpen.

Waar verblijven met kinderen in West-Jutland?

Wij boekten voor onze eerste keer in Denemarken een huisje bij Landal Seawest. In het verleden hadden we al vaker in Landal huisjes verbleven en dat viel toen telkens reuzegoed mee. Zeker als je op vakantie gaat met kinderen. En dus leek ons dat voor West-Jutland ook de beste keuze. Maar dit keer viel het jammer genoeg wat tegen.

Het huisje zelf was erg klein, maar op zich konden we daar nog rondwerken. Want ons meer stoorde was het feit dat er boven elk raam met gordijnen een extra raam was geplaatst dat je op geen enkele manier kon verduisteren. Gevolg: ‘s avonds tot vrij laat licht en ‘s ochtends heel vroeg licht in de kamers. Wat onze slaap tot een minimum beperkte. Het subtropisch zwembad en binnenspeeltuin in de gemeenschappelijke delen bevielen ons dan wel erg goed.

Al bij al was het een geslaagde reis hoor. Denemarken als land beviel ons erg goed en is zeker een bestemming die we in de toekomst nog willen doen. Alleen gaan we dan wel voor een ander verblijf gaan of misschien zelfs eens rondtrekken 😉 .

Afgelopen zomer trokken wij voor het eerst op vakantie naar West-Jutland in Denemarken. We gingen daar vaak op uitstap en dus deel ik onze tips voor een heerlijke vakantie met kinderen in West-Jutland graag met jou.

Ging jij al op vakantie naar West-Jutland of Denemarken, al dan niet met kinderen?

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *