slapen met verzwaringsdeken
Persoonlijk

Slapen met een verzwaringsdeken | review

Ik ben al jarenlang een notoir slechte slaper. En heb al tal van dingen geprobeerd om mijn slaapkwaliteit te verbeteren. Soms met succes, maar vaak zonder resultaat. Maar ik gaf niet op en besloot om na lang wikken en wegen ook eens slapen met een verzwaringsdeken uit te proberen. In onderstaande blogpost geef ik je graag mijn ervaringen en enkele tips mee.

slapen met verzwaringsdeken

Slapen met een verzwaringsdeken: tips en tricks

Wat is een verzwaringsdeken?

Laat me eerst even starten met toe te lichten wat een verzwaringsdeken eigenlijk is. Want alhoewel ze de laatste maanden heel frequent overal rondom mij opduiken, wist ik tot voor kort niet exact wat dat eigenlijk was, zo een verzwaringsdeken. Laat staan hoe je er best eentje kiest, want het aanbod aan verzwaringsdekens is echt wel ruim.

Een verzwaringsdeken is een deken dat bewust zwaarder is gemaakt dan een standaarddekbed. Een standaard deken weegt om en bij de 1,5 kg. Terwijl een verzwaringsdeken vaak ergens tussen de 3 en 15 kilo weegt, afhankelijk van je eigen gewicht. Om het juiste gewicht te bepalen moet je rekenen dat het verzwaringsdeken ongeveer 10% van je eigen gewicht dient te wegen. Weeg je dus bijvoorbeeld 70kg, dan zal jouw verzwaringsdeken 7kg dienen te wegen.

Om het deken te verzwaren worden speciale materialen gebruikt zoals bamboe, micro glasparels, kunststof poly pellets, micro stalen kralen, rijst, erwten of nog zand.

De voordelen van een verzwaringsdeken

Doordat het gewicht van een verzwaringsdeken zwaarder is dan bij een gewoon deken, ervaar je een diepere druk op je lichaam. Dit zorgt er dan weer voor dat je zenuwstelsel op een rustgevende manier beïnvloed wordt en stimuleert de aanmaak en afname van hormonen. Zo is het wetenschappelijk aangetoond dat een verzwaringsdeken helpt om serotonine – het geluks- en knuffelhormoon – aan te maken. Daarnaast vermindert het de aanmaak van cortisol, een stresshormoon. En net die vermindering zorgt er dan weer voor dat je makkelijker melatonine zal aanmaken, oftewel het slaaphormoon.

Slapen met een verzwaringsdeken zorgt er op die manier dan ook voor dat je niet alleen sneller in slaap valt. Maar ook uitgeruster wakker wordt. Waardoor je meer energie hebt, wat leidt tot een betere productiviteit. En als slaap ook bij jou je humeur beïnvloedt, een beter humeur hebt 🙂 .

Slapen met een verzwaringsdeken: hoe doe je dat?

Volgens de ene bron leg je het verzwaringsdeken best onder of boven je gewone dekbed. Volgens andere bronnen doe je dit beter niet en zou het je dekbed vervangen. Zelf heb ik best wel vaak kou ‘s nachts, dus ik heb na een paar keer testen besloten dat ik het verzwaringsdeken ofwel boven ofwel onder mijn gewone dekbed leg.

Een verzwaringsdeken is ook altijd iets voor één persoon. Doordat het gewicht bepaald wordt op basis van je lichaamsgewicht is het dus niet de bedoeling dat je er met twee onder slaapt. Nu is het wel zo dat die dekens vaak wat groot zijn. Dus wat je dan best doet is het deken op het bed leggen. Om het vervolgens aan de brede kant dubbel te plooien. Zodat enkel jij uiteindelijk onder het verzwaringsdeken gaat slapen.

slapen met verzwaringsdeken

Hoe ik slapen met een verzwaringsdeken ervaar

Toen ik de vraag kreeg of ik graag eens een verzwaringsdeken wou testen en zien wat het effect op mijn slaap zou zijn, zei ik meteen ja 🙂 Want ik was er al een hele poos benieuwd naar. Dus van zodra het verzwaringsdeken van Litollo hier geleverd was, begon ik er met te slapen.

Nu moet ik toegeven dat het de eerste nachten wat tegenviel. En vooral heel erg wennen was om plots extra gewicht op mij te hebben liggen. Aangezien ik me daar wat zorgen over maakte, zocht ik op Google naar extra informatie over slapen met verzwaringsdekens. En toen bleek dat het inderdaad kan voorkomen dat je hier wat aan moet wennen. Gewenningsperiodes van een paar dagen tot een week of vier zijn blijkbaar zelfs niet eens zo uitzonderlijk.

Gelukkig duurde het hier niet zo lang. En was ik na een goeie week er echt wel aan gewoon. Intussen kan ik zelfs niet meer zonder. Want het voelt echt iedere keer als een knuffel die ik krijg. En helpt me ook effectief om sneller in slaap te vallen. Zowel als ik ga slapen als wanneer ik ‘s nachts wakker word. Want ja, dat is niet verdwenen. Ik word nog steeds minstens één keer wakker om naar het toilet te gaan. Maar ik lig nadien wel niet meer elke nacht uren wakker.

Betekent dit nu dat ik elke nacht als een roosje slaap? Neen. Maar dat had ik ook niet verwacht. Want zo een verzwaringsdeken neemt niet noodzakelijk de onrust in mijn hoofd weg. Wel helpt het me enorm om dus sneller in slaap te vallen. Zeker op de avonden dat ik er wat vroeger inkruip en aan slaaphygiëne doe. Door bijvoorbeeld mijn gsm een uurtje op voorhand al aan de kant te leggen. En wat te lezen in een boek onder mijn verzwaringsdeken. Maar ook door overdag ervoor te zorgen dat onze slaapkamer goed verlucht is. En zelf naar buiten te gaan en voldoende daglicht te zien.

Slapen met een verzwaringsdeken: aanrader of niet?

Ik kan slapen met een verzwaringsdeken aanraden. Ik merk dat ik echt wel sneller inslaap, ‘s nachts minder woel en dus ook rustiger slaap. Al speelt een goede slaaphygiëne op voorhand ook een grote rol bij mij. En is het vooral de combinatie van de twee die het hem doet.

Maar mocht jij een onrustige slaper zijn dan kan zo een verzwaringsdeken effectief soelaas brengen. Net als bij mensen met autisme, PTSS, ADHD, HSP’ers en iedereen die veel stress ervaart. Want door de druk van een deken ervaar je een gevoel van geborgenheid en veiligheid. En het is net dat wat ervoor zorgt dat je lichaam zich makkelijker zal ontspannen. Wat dan weer bijdraagt tot een betere nachtrust.

Hoe zit het met jouw slaaphygiëne? En probeerde jij al eens een verzwaringsdeken uit?

19 Comments

 • Samaja

  Ik sliep vroeger op een zolderkamer die niet goed geïsoleerd was, dus ik had het zo koud dat ik onder een paar donsdekens lag. Het gewicht daarvan vond ik heerlijk, dus misschien moet ik zo’n verzwaringsdeken maar eens proberen.

 • Irene

  Aah leuk dat je er ook een kon testen! Ik vind het geweldig en had in tegenstelling tot jou geen aanpassingsperiode nodig maar ik sliep dan ook al onder vrij zware dekens. Ik ben nu weer eventjes gestopt omdat ik altijd op een bepaalde manier slaap die eigenlijk niet goed is voor mijn schouderspieren en ik merk dat de druk van het deken die dan op mijn arm duwt het erger maakt.

 • Flavie

  Wij slapen met een extra dekentje op onze dons… gewoon omdat ik het graag warm heb onder mijn deken (tot ergenis van Zoetie 😉 ) en dat zorgt er voor dat ik beter slaap.

 • Stephanie

  Ons zoontje was echt een onrustige slaper en hij was ook heel bang in zijn kamer. Met een verzwaringsdeken had hij meer een geborgen gevoel en het hielp hem ook echt beter slapen. Hij was veel rustiger. Na een paar jaar slapen onder zijn deken (deze was ook te licht geworden voor hem), slaapt hij weer zonder. Maar moest hij het terug moeilijk krijgen, dan zou ik niet twijfelen om opnieuw een zwaardere variant te kopen.

 • fieke

  Interessant om jouw bevindingen te lezen! Volgens mij zou het mij ook kunnen helpen, maar ik heb dan op één of andere manier schrik dat ik er niet meer zonder ga kunnen. Wat doe je dan als je op vakantie gaat bijvoorbeeld?
  Als kind hadden wij ook altijd veel dekens, zeker bij mijn mémé herinner ik mij dat. Ik vond dat altijd heel fijn :-).

  • Evi

   Als we met de auto gaan, dan ga ik het waarschijnlijk wel meenemen. Vliegvakanties, dat wordt natuurlijk zonder, want anders krijg ik geen kleren meer in mijn koffer qua gewicht 🙂

   Ik had er ook best wel beetje schrik voor maar toen ik deze week in Madrid was voor het werk (en dat deken dus niet mee had), merkte ik dat ik ook echt wel nog zonder kan slapen. In alle eerlijkheid ik sliep wel slecht daar in Madrid, maar dat had vooral met andere dingen te maken (zoals veel nachtlawaai, veel te laat eten en dan veel te laat in mijn bed en sowieso slaap ik extreem slecht in een ander bed dan het mijne) dan te moeten slapen zonder verzwaringsdeken.

 • Hilde

  Fijn dat je iets gevonden hebt, dat jouw slaaphygiëne op positieve manier beïnvloedt.
  Zelf heb ik ook een tijdje geleden onder insomnia. Het waren kleine aanpassingen die ervoor gezorgd hebben, dat ik opnieuw met een rustig gemoed in slaap kon geraken.

  • Evi

   Slaaphygiëne is zo belangrijk he. Blij te lezen dat ook jij met een paar kleine aanpassingen opnieuw met een rustig gemoed kan gaan slapen.

 • Goofball

  Interessant om te lezen.

  We hadden een verzwaringsdeken voor mijn vader toen hij naar het woonzorgcentrum ging (met 30 jaar Parkinson en intussen ook Parkinsondementie). Zo’n deken maakte hem zichtbaar rustiger wanneer hij in zijn dementie vaak paranoia was.

  Ik heb het in een zetel wel eens op mij gelegd om te zien wat het was en ik vond het wel een fijn gevoel. Maar ik heb er nooit aan gedacht om het zelf te gebruiken om te slapen. Lijkt me boeiend. Maar ik begrijp Fieke ook dat ze angst heeft dat je er dan afhankelijk van bent. Wat ga je doen als je reist?

  • Evi

   Als we met de wagen op reis ga, ga ik dat waarschijnlijk wel meenemen. Het stak in een handige tas en neemt dan niet zoveel plaats in.

   Het vliegtuig dat lukt natuurlijk niet. Maar ik toen ik deze week in Madrid was voor het werk merkte ik dat slapen zonder ook gaat. Al sliep ik een pak minder goed, maar daar speelden andere factoren zoals nachtlawaai, veel te laat eten en gaan slapen ook een rol in.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *