buitenshuis glutenvrij en zuivelvrij eten
Gluten- en zuivelvrij eten

Buitenshuis glutenvrij en zuivelvrij eten: vijf tips

Als je net als ik geen gluten en zuivel mag eten, dan is het uit eten gaan soms een hele uitdaging. Vaak gebeurt het dat ze er in restaurants niet op voorzien zijn. Of dat je vrienden en/of familie het uit het oog verloren. Of de verkeerde ingrediënten kochten. Waarbij jij dan uiteindelijk de keuze hebt om ofwel niets te eten. Ofwel het risico te nemen met alle gevolgen van dien. Al zijn er ook wel wat dingen die je kan doen om zodat je zonder zorgen buitenshuis glutenvrij en zuivelvrij kan eten. Ik verzamelde de afgelopen tijd enkele tips en deel die in onderstaande blogpost graag met jou.

buitenshuis glutenvrij en zuivelvrij eten

Buitenshuis glutenvrij en zuivelvrij uit eten: de uitdaging

Al sinds ik geen gluten en zuivel meer eet, vind ik buitenshuis gaan eten een hele uitdaging. Niet ieder restaurant is namelijk voorzien op dergelijke eetpatronen. Maar ook gaan eten bij familie of vrienden brengt heel wat extra uitdagingen met zich mee. Zo gebeurde het hier al een paar keer dat de verkeerde ingrediënten gekocht werden. Denk maar aan lactosevrij wat niet gelijk is aan zuivelvrij. Of wisten vrienden en familie niet dat er in bepaalde gerechten en ingrediënten toch gluten zitten. Denk bijvoorbeeld maar aan sojasaus.

Doordat het ook voor mij wennen was, dacht ik er hier in het begin niet altijd aan. Maar intussen ben ik er een heuse krak in geworden. En heb ik een aantal tips die ik steevast toepas als we ergens buitenshuis gaan eten. Zodat ook ik zonder zorgen kan genieten. En dus glutenvrij en zuivelvrij buitenshuis kan eten.

Zoek een vegan restaurant

Als het enigzins kan, dan proberen we een restaurant te vinden dat zowel vegan als gewone gerechten serveert. Want dat maakt het alvast een pak makkelijker voor mij om buitenshuis glutenvrij en zuivelvrij te eten. Het zorgt er namelijk voor dat ik enkel nog naar de gluten moet kijken. Want de vegangerechten, die bevatten sowieso al geen zuivel 🙂 .

Hoe wij dergelijke restaurants vinden? Heel vaak door gewoon de naam van de stad op Google in te geven, gevolgd door vegan restaurant. En dan even te kijken of ze naast vegangerechten ook nog wat andere dingen aanbieden. Want het lief, die blijft toch heel graag dat stukje vlees eten 😉 . Je kan daarnaast ook vegan restaurants vinden via HappyCow of via de website van BeVegan.

Bekijk op voorhand de menukaart van het restaurant

Als we op restaurant gaan eten, dan bekijk ik steevast op voorhand de menukaart. En probeer ik daar al enkele gerechten te vinden die uit zichzelf gluten- en/of zuivelvrij zijn. Of die het restaurant makkelijk glutenvrij en/of zuivelvrij kan maken. Door bijvoorbeeld geen vinaigrette op de salade te doen. Maar in de plaats een potje mayonaise apart te serveren. Of door bijvoorbeeld bij bepaalde vlees- en visgerechten de saus weg te laten. Of deze te vervangen door een saus die ik wel mag eten, zoals provençaalse saus.

Geef je allergieën door bij de reservatie

Als wij op voorhand een restaurant reserveren, dan geef ik bij de reservatie al door dat ik geen gluten en zuivel mag eten. Afhankelijk van hoe gewoon een restaurant hier aan is, hoor ik ofwel een lange stilte. Ofwel een snelle ok, geen probleem. Als die lange stilte volgt, dan doe ik aan de hand van de menukaart die ik al bekeken heb een aantal suggesties over hoe ze dit kunnen oplossen.

Ervaring heeft me geleerd dat de meeste restaurants dit echt wel appreciëren. En dit heel vaak bij de reservatie noteren zodat ze het die avond zeker niet vergeten.

Buitenshuis glutenvrij en zuivelvrij eten bij vrienden: geef suggesties voor gerechten

Het is natuurlijk een heel ander paar mouwen om buitenshuis glutenvrij en zuivelvrij te eten als je uitgenodigd wordt bij familie of vrienden. In het begin merkte ik vaak dat ze dachten dat ik eigenlijk amper iets mag eten. En leek het alsof het een onmogelijke uitdaging was om voor mij iets klaar te maken.

Doordat ik tegen dan al wat gewoon was om zelf glutenvrij en zuivelvrij te koken, gaf en geef ik nog steeds vaak wat inspiratie voor gerechten mee. Want heel veel dingen kan je mits je een paar ingrediënten vervangt vrij makkelijk glutenvrij en zuivelvrij maken. Pasta bijvoorbeeld kan je eenvoudig vervangen door glutenvrije pasta. Ik laat familie en vrienden vaak ook weten waar ik zelf ingrediënten koop, zodat ook zij daar kunnen gaan winkelen.

Breng je eigen gerecht mee als je buitenshuis gaat eten bij familie en/of vrienden

Het klinkt misschien wat drastisch en onvriendelijk maar dat is het eigenlijk niet. Soms zijn er momenten waarop het gewoon enorm moeilijk is voor de gastheer/vrouw om glutenvrij en zuivelvrije alternatieven te voorzien. Denk maar aan een kaas- en wijnavond. De kans dat de lokale kaaswinkel zuivelvrije kaas aanbiedt is erg klein. Net als glutenvrij brood.

Als ik weet dat zo een gebeurtenissen op de planning staan en het voor de gastheer/vrouw gewoonweg niet mogelijk is om alternatieven voor mij te voorzien, dan breng ik mijn eigen potje mee. Uiteraard laat ik hen dit ruimschoots op voorhand weten. En geef ik ook heel erg goed mee dat ik dat totaal niet erg vind en zij er ook helemaal niet met moeten inzitten. Want uiteindelijk draait het vaak om een gezellige avond samen te hebben. En niet zozeer om wie wat gekookt heeft. Maar doordat ik mijn eigen eten meebreng, kan ik wel samen met de andere genodigden zorgeloos genieten.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Buitenshuis bij vrienden of op restaurant glutenvrij en zuivelvrij eten? Dat kan een uitdaging zijn. En dus verzamelde ik 5 tips om het net dat tikkeltje makkelijker te maken.

Welke tips pas jij toe om gluten- en zuivelvrij buitenshuis te eten? Tips voor restaurants die ik zeker eens moet proberen zijn ook altijd welkom 🙂

10 Comments

 • fieke

  Goeie tips! Zelf iets meenemen, daar zou ik eigenlijk ook niet mee inzitten. Liever zorgeloos eten, dan de gastheer of -vrouw opzadelen met nog extra werk.
  Als je nog eens in Gent zou zijn: Epiphany’s Kitchen is zeker een aanrader. Het is iets prijziger, maar wel heel lekker, en je kan er vegan en glutenvrij eten. En voor de liefhebbers zijn er ook gerechten met kip dacht ik.
  Verder zijn wij ook wel fan van Hawaiian Poké Bowl: gezond en gevarieerd, en je kan zelf kiezen welke ingrediënten je in je bowl wil. Ik weet niet of de sausjes glutenvrij zijn, maar er is in elk geval wel één vegan saus.

 • Geke

  Handige tips.
  Buitenshuis heb ik de ‘luxe’ dat ik enkel op de gluten let. Daar krijg ik onmiddellijk last van. Zuivel vermijd ik omdat ik er (veel) acné van krijg. Maar dat is minder urgent natuurlijk dan wanneer je er anders last van krijgt. Dus daar smokkel ik dan wel een keer mee.

  Op voorhand checken bij een restaurant doe ik inderdaad ook. Maar hier in de buurt kiezen we meestal voor hetzelfde, waar het zeker kan (zelfs met symbolen op de kaart).

  De meeste familie en vrienden doen altijd veel moeite zodat ik kan meeëten, behalve één schoonfamilie. Daar krijg je kortaf bericht ‘breng zelf maar iets mee want het is te moeilijk’. Dan is er zelfs nog geen chipke… wat nu toch echt niet moeilijk is.
  Vooral omdat je zelf wel geacht wordt om dure cadeaus voor de kinderen te kopen, maar er omgekeerd geen inspanning is.
  Soms begrijpen mensen ook niet goed wat het inhoudt, en uiteraard ga ik dan zeker zelf iets meenemen zodat ze geen stress ervan krijgen ofzo. Maar tussen niet kunnen en niet willen is er nog een groot verschil ;).

  • Evi

   Tussen niet willen en niet kunnen is er idd een groot verschil. En ik merk ook dat heel veel mensen vaak idd niet goed begrijpen wat bijvoorbeeld geen zuivel inhoudt. Dus dan neem ik liever zelf iets mee 😉

 • Leen

  Ik vind het al lastig om buitenshuis veggie te eten, laat staan zuivelvrij of glutenvrij; bij mij zit er natuurlijk geen gezondheidsrisico aan vast waardoor ik vooral het gevoel heb “de moeilijke” te zijn, zeker als we bij vrienden gaan eten. “Gelukkig” gebeurt dat niet zo vaak meer nu iedereen rondom ons kinderen heeft, en ‘t is ook helemaal niet dat ze mij een slecht gevoel bezorgen ofzo, integendeel, iedereen doet altijd hun best om voor een alternatief te zorgen, dat ook nog eens lekker is 🙂

 • Ellen

  Voorbij zomer waren we op vakantie in Wenen en daar viel me al snel op dat niet alleen heel veel restaurants de allergenen aanduiden bij elk gerecht op de kaart, maar dat daar ook een standaard systeem met cijfers of letters (weet ik niet meer precies) voor bleek te bestaan, waardoor je al gauw de verklarende lijst er niet meer hoefde bij te nemen en zo al wist op welke letter/cijfer je de gerechten moest scannen. Of dit meegespeelt heeft in de keuze Wenen al meerdere jaren tot meest leefbare stad van Europa te verkiezen betwijfel ik, maar erg handig is het zeker en vast, zeker in een andere taal. Ook verder een aanrader trouwens, Wenen!

  • Evi

   Oh wauw, zalig zeg zo een systeem! Dat mag hier van mij ook komen 🙂 En thx voor de tip, Wenen staat hier nu op het lijstje met te bezoeken plekken 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *