Hardlopen

Waarom ik jog en hoe ik dat volhou

Collegablogster Hilde en Flavie vroegen me in reacties op mijn Vragen staat vrij bericht naar mijn sportmicrobe. Waarom ik zo verzot ben op joggen. En vooral ook hoe ik dat vol hou! Stof genoeg me dunkt om er een volledige post aan te wijden.

20171229_123850

Hoe mijn microbe voor joggen groeide

Van nature uit ben ik eigenlijk niet zo verzot op sporten. De lessen L.O. in het middelbaar vond ik vreselijk. Tenzij we baseball speelden. Want om de een of andere bizarre reden vond ik dat dan weer wel een hele fijne sport. Niet dat ik er in uitblonk hoor. De keren dat ik effectief met die bat op de bal klopte in plaats van ernaast zijn op een paar handen te tellen. Maar goed, mijn loopmicrobe is dus zeker en vast niet dan ontstaan.

Ik kreeg de smaak eigenlijk goed te pakken toen ik begon te studeren aan de universiteit. Tijdens de blok studeerde ik thuis. Mijn mama ging toen joggen in ons dorp met een Start 2 Run groepje. En bij wijze van ontspanning ging ik mee. Ik merkte toen wel dat het hielp om mijn hoofd leeg te maken. Daarna is het terug een tijdje stilgevallen. Tot ik me beter begon te voelen op het werk. En ik merkte dat ik opnieuw nood had aan een fysieke uitlaatklep. En toen een ex-collega en intussen goeie vriendin me vroeg om samen met haar deel te nemen aan de 20 kilometer van Brussel kreeg ik de smaak helemaal te pakken.

December-2-2017

Waarom ik verzot ben op joggen

Daar zijn een aantal goeie redenen voor. Ik schreef er hier al eens over en eigenlijk gelden die redenen nog altijd. Sowieso omdat het me helpt om mijn hoofd leeg te maken. En dingen vanuit een ander perspectief te zien. Maar voor mij speelt ook zeker het feit dat het een sport is die ik alleen kan beoefenen mee. Ik zou heel graag groepslessen volgen en sporten met andere mensen. Maar mijn (werk)schema laat dat helaas niet toe. Joggen wel. Als ik ergens een vrij moment spot, trek ik gewoon loopschoenen en -kledij aan en ik ben vertrokken. Het is bovendien ook een sport die je zowat overal kan beoefenen. Je hoeft er niet speciaal voor naar een sportzaal of ruimte te gaan.

Het is ook een sport waar je vrij snel vooruitgang merkt. Uiteraard zijn er dagen waarop ik vertrek en merk dat het voor geen meter vooruit gaat. Of zoals nu, dat ik aan het trainen ben en niet zo ver sta als ik zou willen staan. En maar niet over een spreekwoordelijke grens raak. Maar door de band merk je wel vrij snel vooruitgang. En dat werkt bemoedigend.

Het helpt me ook om meer energie te hebben. En stiekem hoop ik ook dat het me op termijn gaat helpen om mijn gewicht naar beneden te krijgen. Maar wat ik er ook zo leuk aan vind is dat het best wel een goedkope sport is. Je hoeft er geen tonnen geld in te investeren. Enkel aan mijn loopschoenen besteed ik wel wat geld. Maar mijn loopkledij is zeker en vast geen dure merkkledij. De laatste tijd loop ik erg vaak in de kleren die ik kocht in de Zeb. En die vielen niet alleen erg goed mee qua prijs, ze zitten ook nog eens supercomfortabel!

20171101_114308

Hoe ik het joggen volhou?

Enerzijds door mezelf doelen te stellen. Ik ben van nature uit een competitiebeest. En leg op alle vlakken mezelf heel wat doelen op. Bij het sporten leg ik voor mezelf telkens de grens wat verder. En daag ik mezelf dus ook uit. Wat daarnaast ook enorm helpt bij mij is afspraken maken met vriendinnen. En samen bijvoorbeeld een wedstrijd gaan lopen. We lopen die dan wel ieder op ons eigen tempo. Maar het feit dat je er samen aan begint en elkaar aan de finish terug ziet, is een enorme boost. Bovendien merk ik gewoon ook dat ik lastig word als ik een tijdje niet ben kunnen gaan lopen. Dus dat is meteen een goeie stimulans om die loopschoenen toch terug aan te trekken. En het zorgt er ook voor dat ik even wat me-time heb en die is soms broodnodig 😉

Hoe zit het bij jullie? Hebben jullie een favoriete sport? Hoe houden jullie die dan vol? 

16 Comments

 • Kris10

  Ik ga zwemmen met een vriendin. Haar gezelschap is dé reden om vol te houden. Ik ben totaaaal niet sportief maar zwemmen vind ik het minst vreselijk. In de zomer vind ik het zelfs nog leuker, dan moet ik geen kilo’s kleren in de veel te kleine bewaarhokjes kwijt.

  • Evi

   Zwemmen op zich doe ik wel graag, maar het is dat natte badpak nadien uittrekken dat ik vreselijk vind 🙂 Wel goed dat je gaat met een vriendin, superstimulans lijkt me 🙂

 • MissFolies

  Ongeveer een jaar geleden begonnen met S2R en tegen de zomer liep ik al vlotjes 8 à 10 km. Te vlotjes wellicht, want intussen ben ik al enkele maanden “out” met een hardnekkige knieblessure. En ik mis het zo… De ideale manier om je hoofd leeg te maken idd, en ook de buitenlucht doet zo’n deugd…. Enfin, ik kan mij dus helemaal vinden in je postje. 🙂

  • Evi

   Wat fijn te lezen dat je je helemaal kan vinden in mijn post! Ik duim dat je knieblessure snel beter is, want dat lijkt me inderdaad vreselijk te zijn, zo lang niet kunnen lopen.

 • Samaja

  Ik dans graag, maar hou het zelden vol als ik weer eens vol goede moed begin. Ik ben dus nog op zoek naar de dansvorm of de sport die me echt gemotiveerd kan houden.

  • Evi

   Dansen doe ik ook enorm graag en zou ik doen mocht ik een manier vinden om aan die groepslessen trouw te kunnen deelnemen. Blijven proberen, je vindt uiteindelijk wel de ideale dans!

 • Sofie

  Ooit heb ik eens de start-2-run gedaan en ik vond het zeer leuk maar eens de lesjes voorbij waren vond ik het wat saai om gewoon 5 km te lopen. Bovendien vind ik het als alleenstaande met een hond die verlatingsangst heeft niet zo evident om te gaan joggen. ‘s Avonds kom ik thuis en ga ik wandelen, dan koken en eten en dan zie ik het niet meer zitten om nog te joggen. Het zijn allemaal excuses natuurlijk en zou het toch graag weer eens gaan doen. Ik heb wel dagelijks tussen de 8.000 à 10.000 stappen

 • Lize

  Ik ben vorig jaar begonnen met lopen. Ik ben toen tot aan les 6 van start to run geraakt. Ik vind het lopen leuk en het deed mij echt deugd maar nu lukt het mij niet meer. Ik heb blijkbaar toch de motivatie nodig om samen met iemand te gaan. Misschien begin ik wel opnieuw als het terug beter weer is.

 • Flavie

  Fijn om te lezen en ik hoop dat het mij kan motiveren… zolang we bezig zijn met onze verhuis zal het niet lukken om te sporten, maar daarna ga ik er volledig voor!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *