garmin
Hardlopen

Getest: Garmin Forerunner 235

Begin dit jaar stelde ik mijn sportieve doelstellingen op. En maakte ik me ook de bedenking dat ik het lopen met een hartslagmeter rond de borst wat beu aan het raken was. Bovendien begon ik er ook steeds meer last van te ondervinden. En dus was de tijd rijp voor een nieuw sporthorloge. Na heel wat wikken en wegen viel mijn keuze op de Garmin Forerunner 235. We zijn intussen bijna een jaar verder. Tijd voor een uitgebreid verslag.

Garmin Forerunner 235

Voor mijn dertigste verjaardag kreeg ik mijn allereerste echte sporthorloge cadeau: een Polar RC3 GPS. En alhoewel ik nooit alle functies ervan heb uitgetest was ik er wel heel tevreden van. Alleen de laatste maanden begon ik wat last te krijgen van lopen met een hartslagmeter rond de borst. De band begon te verschuiven tijdens het lopen. En veroorzaakte irritatie doordat hij schuurde met mijn sportbeha.

En dus besloot ik begin dit jaar om uit te kijken naar een sporthorloge die aan hartslagmeting aan de pols deed. Mijn oog viel op twee modellen: eentje van Garmin en eentje van Polar. Na lang wikken en wegen besloot ik om toch voor de Garmin Forerunner te gaan. Want die had net iets meer functies dan de Polar. En viel toch nog steeds binnen het vooropgestelde budget. Ik wou er namelijk ook geen stukken van mensen aan uitgeven. Want een professionele jogger, dat ben ik verre van 🙂

20181217_150651
GPS functie & batterij

Tot zowat een jaar geleden kende ik Garmin vooral van de GPS functie in wagens. Dat zij ook een heel gamma aan sportmaterialen op de markt brachten, wist ik eigenlijk niet. Maar goed, de GPS functie op mijn sporthorloge werkt dus prima 🙂 Zelfs als ik hier ergens in de velden ga joggen. En ik hoef ook niet minutenlang te wachten tot wanneer mijn horloge een GPS signaal heeft gevonden. Een paar seconden nadat ik op hardlopen heb geklikt heeft hij al een signaal gevonden.

garmin

Ik had er in het begin wel wat schrik voor dat door die GPS functie in combinatie met smartnotificaties de batterij van mijn horloge erg snel leeg zou zijn. Maar dat valt erg goed mee. In mijn geval bijvoorbeeld gaat de batterij dagen mee. Of dat ook het geval is als je elke dag langdurig gaat sporten daar twijfel ik een beetje aan. Maar goed, dat is voor mij niet van toepassing 🙂 Opladen gaat trouwens erg snel. En doe ik meestal terwijl ik onder de douche sta. Of weet dat ik eventjes bureauwerk ga doen en dus toch niet ga bewegen.

Hartslagmeting aan de pols

Ik had op voorhand wel wat research gedaan naar hartslagmeting aan de pols. Er zijn daar voor- en nadelen aan. Maar zelf moet ik zeggen dat mijn Garmin het vrij nauwkeurig doet. Uiteraard kan het nooit exact hetzelfde zijn als joggen met een borsthartslagmeter. Maar het zit er ook absoluut geen kilometers van.

Als ik aan het joggen ben kijk ik er wel af en toe naar. De kleurencode maakt het voor mij wel heel makkelijk om te zien of ik in het rood aan het gaan ben of niet. En een van mijn volgende doelen is absoluut om die hartslag naar beneden te krijgen. Dus dan gaat die functie nog meer van pas komen. Maar voorlopig vind ik het vooral erg prettig om niet meer met een hartslagmeter rond mijn borst te moeten lopen.

20181216_085517
20181216_085554
Loopinzichten

Mijn Garmin biedt verschillende schermen aan voor als ik ga joggen. Zelf wissel ik wel eens tussen het scherm dat mijn afgelegde kilometers en tijd weergeeft en het scherm dat mijn hartslagzone weergeeft. Wat ik trouwens een absoluut pluspunt vind aan dit horloge is dat ik na een inspanning meteen te zien krijg hoeveel hersteltijd mijn lichaam nodig zou hebben. Toegegeven, ik hou me er niet altijd strikt aan, maar ik probeer het advies wel zo veel mogelijk te volgen. 

20181216_091401
20181216_091528
Partner voor een gezond(er) leven

Voor ik mijn Garmin kocht hield ik mijn stappen per dag bij met mijn Gear Fit 2. Alleen niet zo handig als ik ging joggen, want daarvoor gebruikte ik mijn Polarsporthorloge. Dus toen ik op zoek was naar een nieuw sporthorloge wou ik er ook absoluut een dat mijn stappen per dag zou bijhouden. En dat doet deze perfect! Ik stelde trouwens in dat ik na +/- 50 minuten stilzitten een melding krijg dat het tijd is om te bewegen. Er verschijnt dan een rood balkje aan de linkerkant van mijn horloge. En dat klimt hoger en hoger zolang ik er geen gevolg aan geef.

Die spreekwoordelijke trap onder mijn kont helpt me trouwens wel om wat meer te bewegen. Enige minpunt aan dit systeem: als ik bijvoorbeeld ben gaan joggen krijg ik later op de dag ook die meldingen. En dan durf ik wel al eens te vloeken 😉

20181217_144206

Mijn slaap tracken daar ben ik geen fan van, maar dat ligt niet zozeer aan mijn Garmin. Ik ben het sowieso al niet gewoon om te slapen met een horloge aan. Maar die paar keer dat ik het wel deed – want ja, wie is er daar nu niet benieuwd naar – stelde ik me toch wel wat vragen bij de accuraatheid ervan. Zo waren er momenten waarop ik zeker wist dat ik wakker was en zelfs uit bed kwam, maar ik volgens de statistieken de ochtend erop aan het slapen was. 

Garmin Connect

Wat ik trouwens ook geweldig fijn vind aan mijn Garminhorloge zijn de badges die je kan verdienen. De eerste keer dat ik zo een melding kreeg verschoot ik me een bult. Maar het is sindsdien wel een stimulans geworden. Want uiteraard wil ik het liefst van al zo veel mogelijk van die badges binnen halen 🙂 Al moet ik eerlijk toegeven dat de meldingen niet altijd op mijn horloge verschijnen. Maar ik geen flauw idee heb waarom wel of niet. Als iemand dat wel weet, let me know! 

garmin

Meer inzichten in mijn activiteiten vind ik trouwens op het Garmin Connect platform. Een overzicht en analyse van al mijn activiteiten, verspreid doorheen de tijd. Maar ik kan er ook aangeven aan welke challenges ik wil deelnemen. En zelfs trainingsplannen selecteren. Iets wat ik in de toekomst zeker en vast nog eens wil uitproberen. 

Garmin
Smartnotificaties en look & feel 

Naast een fikse spreekwoordelijke trap onder mijn kont zo nu en dan, krijg ik op mijn Garmin horloge ook bepaalde meldingen. Al moet ik toegeven dat ik tijdens de werkweek de functie niet storen vaak activeer. En al heel wat meldingen heb uitgeschakeld. Want als ik ga joggen wil ik niet weten dat ik de zoveelste e-mail heb ontvangen. Wat dan wel weer handig is als ik aan het sporten ben, is het gegeven dat mijn horloge het aangeeft als iemand me belt. 

Ik draag mijn Garmin intussen dagelijks en koos begin dit jaar bewust voor een sporthorloge. Maar dan wel eentje dat gezien mag worden. Toegegeven, het staat misschien niet altijd even elegant bij een kleedje. Maar anderzijds vind ik dat contrast ook net iets hebben. 

20181217_151217
Eindoordeel

Ik gebruik mijn Garmin Forerunner 235 intussen bijna een jaar op dagelijkse basis. En heb er de afgelopen maanden best wel wat met gelopen. Zelf ben ik er erg tevreden van: zowel het GPS signaal als de hartslagmeting functioneren naar behoren. En ik krijg vaak genoeg herinneringen om de stap te zetten naar een gezonder leven. Prijs-kwaliteit dus best wel een aanrader. 

Gebruiken jullie een sporthorloge? Of een andere manier om jullie op weg te helpen naar een gezonder leven? 

Ik kocht de Garmin Forerunner 235 begin dit jaar zelf. Dit artikel bevat geen gesponsorde producten, maar uiteraard wel mijn eigen eerlijke mening 🙂

4 Comments

  • Katrien

    Ik heb een Garmin VivoActive HR. Ook met hartslag aan de pols en stappenteller etc. Heel tevreden van! En ik ben er vaak toch mee bezig om wat extra stappen te zetten om korter bij die 10.000 te geraken elke dag.

  • Leen

    Amai ik was dit beter eerder tegengekomen 🙂 Ik heb dus in een bevlieging ook dit horloge gekocht – jij was niet de enige enthousiasteling! Alleen in het felblauw want zwart is zo… zwart, en ik hou van kleur. Waardoor ik het niet dag in dag uit draag, daarvoor heb ik dus nog mijn fitbit. Twee horloges, een luxeprobleem. Enfin ja. Heel content van, toch van de paar keren dat ik het al heb gebruikt! Zelfs zonder gps – want euhm ik had die eens afgezet en dan vergeten terug aan te zetten – heeft die een keer een bijna correcte afstand gemeten. Zottekes.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *