talent
Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Focus op je talenten?

Ik ben sinds kort opnieuw vaak naar podcasts aan het luisteren. En ontdekte zo onder andere de fijne podcast “De 10 meest gegoogelde vragen over”. Tijdens de podcast met Evi Hanssen kwam er een interessante gedachte aan bod: ‘focus op je talenten. Ontwikkel die verder in plaats van je mindere kanten’.

En dat zette me aan het denken. Ze stelt namelijk dat we beter meer aandacht zouden besteden aan die dingen waar we van nature uit goed in zijn. En graag doen. In plaats van (krampachtig) die dingen waar we niet goed in zijn proberen bij te schaven. Want dat lukt niet altijd. Waardoor we dan weer ongelukkig worden.

Focus op je talenten

Een mooie gedachte vond ik zelf. Maar ook eentje die me aan het denken zette. En deed reflecteren. Want het klopt wel wat ze zegt: dat we in onze maatschappij gefocust zijn op het ontwikkelen van dingen waar we minder goed in zijn. Als ik bijvoorbeeld terugblik op mijn evaluaties dan waren die dingen waar ik minder sterk in was net de dingen waar ik het komende jaar aan moest of wou werken. Zodat ik ook daar beter in zou worden.

Terwijl ik daardoor wel een heel jaar lang mijn talenten minder sterk in de kijker zette. En zo al dan niet onbewust de aandacht vestigde op dingen waar ik van nature uit minder of zelfs gewoonweg niet in uitblonk.

Aanmoedigen in plaats van ontmoedigen

Evi stelt bij die uitspraak ook dat je dus beter je talenten verder zou ontwikkelen. Zeker als het dingen zijn die je graag doet. Want door je talenten nog beter te maken creeër je een positieve vibe. En raak je bijgevolg ook minder snel ontmoedigd. De dingen waar je dan minder goed in bent worden dan je scherp kantje. Of je karakter, aldus Evi.

talenten
En in de realiteit?

Alleen denken en handelen we daar in onze huidige maatschappij naar mijn gevoel toch nog niet echt naar. Heel vaak merk ik toch wel dat we net die dingen waar we minder goed in zijn proberen bij te schaven. En dat is misschien wel wat jammer.

Al vind ik wel dat je een onderscheid moet maken tussen die dingen waar je absoluut niet goed in bent. En die dingen waar je niet meteen een natuurtalent in bent maar die wel dicht aanleunen tegen je talenten. Want die laatste vind ik namelijk wel de moeite waard om in te investeren. En uiteraard hangt het ook wat af van welke talenten je nodig hebt om je job optimaal te kunnen uitoefenen uiteraard. En wat je zelf graag doet 🙂

Ik heb mezelf alvast wel voorgenomen om wat meer proberen te focussen op mijn talenten. En die wat verder te ontwikkelen. Samen met die dingen die sterk aanleunen tegen mijn talenten, maar waar ik niet noodzakelijk een natuurtalent in ben. Maar die er wel voor kunnen zorgen dat ik net nog dat tikkeltje beter word in mijn job.

Wat vinden jullie van deze gedachte? Passen jullie die gedachte al toe? Of lijkt het jullie iets onhaalbaar te zijn in onze huidige maatschappij?

12 Comments

 • Nina

  Ik heb die uitspraak ook opgeschreven. Dat was zo een inspirerende aflevering! Wat een wijze vrouw.
  Ik vind het net moeilijk om te bepalen waar ik goed in ben. Denk dat ik nergens echt talent voor heb eigenlijk.

  • Evi

   Het was inderdaad een erg inspirerende aflevering he! Heb er nog zo een paar waarvan ik uitspraken genoteerd heb 🙂 Ik heb doorheen de jaren wel een aantal dingen geleerd, dat ik bijvoorbeeld niet onaardig schrijf. Dat ik PR gewijs wel leuke dingen kan verzinnen, maar dat tekenen dan weer helemaal niets voor mij is. Dat ik niets heb met cijfers en rekenen. Maar verder vind ik het ook heel moeilijk hoor soms om te bepalen wat mijn talenten voor de rest zijn.

   • Hilde

    Zeker een positieve gedachte. Heb zelf ook al ondervonden dat – door te focussen op m’n ‘natuurlijke’ talenten – zomaar dingen op m’n pad komen. Vind anderzijds ook dat de druk die men op jonge mensen – studenten legt soms wel waanzinnig hoog is. Aanmoediging ligt vooral in het opbouwen van en niet in het afbreken. Dat schijnen sommigen te vergeten. Zeer interessant Evi en graag komen lezen. ?

 • Lize

  Ik vind dit een mooie gedachte. In het middelbaar werd er inderdaad gezegd dat je meer moest inzetten op de vakken waar je minder goed in was maar die vakken deed ik ook minder graag waardoor het extra zwaar woog om meer in te zetten voor die vakken. Als je iets graag doet of interessant vindt, wil je daar sowieso meer over weten en leren, bij mij is dat toch zo.

  • Evi

   Ja dat is bij mij ook wel zo. En jammer eigenlikj he, dat het schoolsysteem zo gebouwd is. Ik snap wel dat je wat algemene kennis moet hebben, maar daardoor wordt het soms wel zwaar.

 • Annelies Hermans

  Ik vind dat super waardevol. Ik heb daar ooit eens een traject rond gevolgd en daar werd heel erg gehamerd op het feit dat een talent niet gewoon gaat over wat je goed kunt. Het gaat over je potentieel. Over iets dat in jouw kunnen ligt en je energie kan geven. Want het kan zijn dat er andere dingen zijn die je wel kunt, maar waar je niet gelukkig van wordt. En het is dus belangrijk om in het leven voldoende talenten in te zetten om zo gelukkig te kunnen worden van wat je doet. Die coaching heeft me echt heel wat inzichten gegeven en ik pas dat ook echt toe in mijn job (daarnaast misschien nog iets te weinig bewust mee bezig).

  • Evi

   Lijkt me een ongelooflijk interessant traject te zijn! Want inderdaad er zijn wel dingen die ik vrij goed kan, maar waar ik niet noodzakelijk gelukkig van word. Dus het lijkt me inderdaad key te zijn om die dingen te identificeren die je goed kan, waar je potentieel voor hebt en die je energie geven. Misschien moet ik ook wel zo eens een traject proberen te volgen 🙂 Dus alle extra info daarover mag je zeker en vast bezorgen!

   • Annelies

    Ik heb dat binnen loopbaanbegeleiding gedaan, maar denk dat het ook daarbuiten kan. Dat is een kerntalentenanalyse die kijkt naar wat je vroeger als kind graag deed. En dan kan je denken: wat heeft dat er nu mee te maken? Maar die vragenlijst over vroeger samen met een gesprek, gaf echt zo’n goed beeld van waar mijn talenten lagen. Het was er echt boenk op. Ik heb dat gedaan via Huis voor veerkracht. Echt de moeit!

 • Samaja

  Ik ben daar nu eigenlijk mee bezig, traag maar zeker. Al heb ik sowieso een studierichting gekozen die wel aansluit bij mijn talenten, al is dat niet altijd op dezelfde manier. Ik probeer nu dus ook,de andere, meer creatieve kant te ontwikkelen, o.a. door te schrijven.

 • Josefien

  Da’s inderdaad wel iets om over na te denken!
  Ik luister ook vaak naar die podcast, die met Evi nog niet beluisterd. Ga ik zeker eens doen!
  Een interessante is ook ‘Het Creatieve Lab van…’ van Radio 1. Heel inspirerende gesprekken met creatieve mensen, die vertellen over hun talenten, hun creativiteit, waar ze niet goed in zijn en hoe het soms ook gewoon eens niet lukt… Vind ik heel fijn om mee te lopen 🙂
  Tot snel! X

  • Evi

   Die is inderdaad ook erg fijn om naar te luisteren 🙂 En dankjewel voor de Bob tip, sinds onze dag in Gent staat ie op in de wagen 🙂 X

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *