Wat bracht 2016?

De laatste dagen van 2016 staan voor de deur en dan begint een mens al eens te reflecteren over het afgelopen jaar 🙂 Ook in blogland vliegen de terugblikken je om de oren: de ene kijkt terug aan de hand van foto’s, de ander aan de hand van een aantal kernwoorden. Die laatste insteek zag ik bij Samaja en vond ik zo fijn dat ik me er door liet inspireren voor mijn eigen terug- en vooruitblik: het afgelopen jaar was bij ons goed gevuld met heel wat mooie momenten maar er was ook slecht nieuws. Lezen jullie hieronder mee?

Op werkvlak was het afgelopen jaar beslist tumultueus te noemen: ik ging begin dit jaar na drie maanden zwangerschapsverlof terug aan de slag en switchte kort erna van werkgever. Geen evidente keuze als je nog hard aan het zoeken bent naar een nieuw evenwicht tussen werk en privé. Het is met momenten pittig geweest, erg pittig zelfs, maar ik heb er geen spijt van. De kansen die ik krijg qua zelfontplooiing zijn gigantisch en op het einde van de dag/rit haal ik er heel wat voldoening uit. En ben ik dus ook thuis meer te genieten 😉

Niet enkel op professioneel vlak haal ik meer voldoening uit wat ik doe, ook uit mijn blog haalde ik de afgelopen maanden heel wat voldoening. Ik groeide en mijn blog groeide mee. Ik leerde er heel wat nieuwe fijne mensen door kennen (zowel online als IRL). Soms is er nog wat te veel twijfel over of ik bepaalde posts al dan niet zou publiceren maar de vele comments zijn een ware stimulans om ook volgend jaar noestig verder te blijven bloggen. En ook op het vlak van reizen hoop ik dat 2017 een topjaar wordt, want door omstandigheden (baby, veranderen van werk, zoeken naar een evenwicht, …) waren de reizen in 2016 wat beperkt. Al zal het ook een uitdaging zijn om met een peuter van iets meer dan een jaar op reis te gaan 🙂

Privé was 2016 een heuse rollercoaster: we zochten naar een nieuw evenwicht als gezin en zagen dat langzaamaan tevoorschijn komen, al ging dat wel gepaard met de nodige ruzies. Het is er zeker en vast nog niet altijd, maar we slagen er wel steeds vaker en beter in om alles gebolwerkt te krijgen. Quality time voor ons als koppel, dat schoot er het afgelopen jaar bij in, dus ik hoop dat we daar in 2017 wat meer werk van kunnen maken. Er wordt in het huishouden alvast hulp ingeschakeld – dienstencheques en poetsvrouw zijn aangevraagd – zodat we wat meer vrije tijd gaan hebben. Een huis vonden we het afgelopen jaar niet, maar ook daar heb ik goede hoop dat dat ons het komende jaar wel gaat lukken 🙂

Ondanks het vele zoeken naar een evenwicht was 2016 wel mijn beste leesjaar ooit (mijn studentenjaren buiten beschouwing gelaten). Niet minder dan 35 boeken las ik tot nu toe! Mijn e-reader presteerde duidelijk overuren het afgelopen jaar 🙂 Dat ik deelnam aan de Verbeelding Book Challenge zat hier natuurlijk voor iets tussen, net als het feit dat ik steeds minder televisie kijk. De afgelopen maanden waren er bitter weinig programma’s die me echt voor de buis gekluisterd konden houden en dus las ik er op los.

De gezondheid die liet het het afgelopen jaar zo nu en dan eens afweten. Onze kleine kapoen werd regelmatig wel eens ziek (tja, de crèche is bij momenten een broeihaard van ziektekiemen), maar gelukkig nooit iets al te ernstig. Oververmoeidheid zorgde er wel voor dat vaak een van ons beide de verkoudheden of andere ziektekiemen van onze kleine man overnam. En die oververmoeidheid, daar wringt het schoentje. Want die gaat er de komende maanden niet op verbeteren vrees ik: te veel zorgen en moeilijke tijden staan ons nog te wachten. Kort na de zomer kreeg mijn lief namelijk te horen dat zijn mama terminale kanker heeft. Nodeloos om zeggen dat hier zorgen met gepaard gaan en dat 2017 voor hem een loodzwaar jaar gaat zijn. Zelf hoop ik vooral dat het het komende jaar enkel bij dat ene telefoontje gaat blijven waarvan we weten dat het zal komen en dat dat de enige zware dobber gaat zijn die mijn lief (en bij uitbreiding wij als gezin) moet verwerken.

Ondanks het feit dat ik weet dat 2017 geen makkelijk jaar gaat worden, kijk ik er wel naar uit. Ons zoontje verder zien (op)groeien, quality time met mijn lief inplannen, een uitstap met mijn broers en ouders, … er staan al heel wat mooie momenten op de planning. Zelf zit ik ook boordevol plannen: zo wil ik onder meer terug sportief wat bezig zijn, verder bloggen, lezen en misschien zelfs mijn kookkunsten aanscherpen. Het wordt hoe dan ook een goed gevuld jaar, daar ben ik zeker van!

18 Comments

 1. Falderie 28/12/2016 at 11:21

  Veel sterkte in 2017. En vooral ook heel veel geluk toegewenst. Doorgaan op het elan van 2016 en dat komt allemaal dik in orde zo te lezen! 😉

  1. Evi 29/12/2016 at 09:25

   Dankjewel! We gaan in ieder geval ons best doen 🙂 Wij wensen jullie alvast een fantastisch 2017!

 2. Samaja 28/12/2016 at 13:56

  Wat erg van je schoonmoeder! Ik wens jullie allemaal, ondanks deze opdoffer, een mooi 2017 toe met veel vrienden en familie om je heen, veel liefde en veel geluk.

  1. Evi 29/12/2016 at 09:31

   Dankjewel! Het is inderdaad een serieuze opdoffer, maar zolang het gaat proberen we om heel vaak langs te gaan en zowel haar als mijn lief & zoontje nog mooie momenten samen te bezorgen. Ik wens ook jou een 2017 gevuld met tal van mooie momenten, warmte, fijne mensen om je heen en heel veel liefde!

 3. fieke 28/12/2016 at 14:32

  Phoeh, dat wordt een lastig jaar, inderdaad! Probeer veel liefde en warmte voor mekaar in te plannen…

  1. Evi 29/12/2016 at 09:33

   Gaan we zeker en vast proberen, want die momenten gaan we nodig hebben om de rest aan te kunnen.

 4. Mrs Brubeck 28/12/2016 at 16:02

  Ik wens je een mooi jaar! Je vindt de balans wel.
  Veel sterkte ook met je schoonmoeder, ik weet hoeveel pijn het doet.
  Toch mooie feestdagen, liefs!

  1. Evi 29/12/2016 at 09:35

   Dankjewel! Ik wens ook jou ongelooflijk mooie feestdagen en een fantastisch 2017!

 5. Misssexandthecity 28/12/2016 at 16:55

  Wil ook niet teveel sweetie, je kid is nog klein en vraagt veel van je….veel sterkte met je schoonmama, ik zit in dezelfde situatie en ik weet dat als het zover is de dynamiek in mijn relatie en gezin gaat veranderen..evenwicht, het blijft dansen op een slappe koord!

  1. Evi 29/12/2016 at 09:39

   Het zijn geen makkelijke situaties he … We lopen regelmatig eens op de tippen van onze tenen, maar bewust tijd maken voor elkaar en elkaar de nodige ruimte en tijd geven helpt ons wel. Jij ook heel veel sterkte!

 6. Hilde 29/12/2016 at 12:38

  Ik wens jou voor 2017 veel kracht en sterkte, zal ongetwijfeld niet simpel worden als ik het hier zo lees. Zo’n verontrustend nieuws ivm jouw schoonmoeder zal ongetwijfeld z’n invloed hebben. Geniet van jullie momenten samen, wees er voor- en met elkaar.

  1. Evi 30/12/2016 at 13:28

   Dankjewel! Het gaat geen makkelijk jaar worden, dat staat buiten kijf, maar we gaan wel proberen om momenten samen in te plannen, daar van te genieten en er vooral heel hard te zijn voor elkaar. Ik wens jou voor 2017 het allerbeste en hoop dat het een jaar mag worden vol fijne momenten, warmte, vreugde en met heel veel fijne mensen om je heen!

 7. Sofie 31/12/2016 at 03:04

  Mooie terugblik!
  Veel sterkte met de schoonmama.

 8. Flavie 31/12/2016 at 16:16

  Een jaar met ups en downs… geniet van de leuke momenten en zoek troost op de minder goede momenten… sowieso wordt 2017 een heel fijn jaar!

 9. Vie de Julie 04/01/2017 at 13:00

  2016 klonk wel goed! Ik wens je een evenwichtiger 2017 en je schoonmoeder veel vechtkracht ? op naar veel goede moed!

Leave a Reply