Persoonlijk

Wat bracht 2016?

De laatste dagen van 2016 staan voor de deur en dan begint een mens al eens te reflecteren over het afgelopen jaar 🙂 Ook in blogland vliegen de terugblikken je om de oren: de ene kijkt terug aan de hand van foto’s, de ander aan de hand van een aantal kernwoorden. Die laatste insteek zag ik bij Samaja en vond ik zo fijn dat ik me er door liet inspireren voor mijn eigen terug- en vooruitblik: het afgelopen jaar was bij ons goed gevuld met heel wat mooie momenten maar er was ook slecht nieuws. Lezen jullie hieronder mee?

Op werkvlak was het afgelopen jaar beslist tumultueus te noemen: ik ging begin dit jaar na drie maanden zwangerschapsverlof terug aan de slag en switchte kort erna van werkgever. Geen evidente keuze als je nog hard aan het zoeken bent naar een nieuw evenwicht tussen werk en privé. Het is met momenten pittig geweest, erg pittig zelfs, maar ik heb er geen spijt van. De kansen die ik krijg qua zelfontplooiing zijn gigantisch en op het einde van de dag/rit haal ik er heel wat voldoening uit. En ben ik dus ook thuis meer te genieten 😉

Niet enkel op professioneel vlak haal ik meer voldoening uit wat ik doe, ook uit mijn blog haalde ik de afgelopen maanden heel wat voldoening. Ik groeide en mijn blog groeide mee. Ik leerde er heel wat nieuwe fijne mensen door kennen (zowel online als IRL). Soms is er nog wat te veel twijfel over of ik bepaalde posts al dan niet zou publiceren maar de vele comments zijn een ware stimulans om ook volgend jaar noestig verder te blijven bloggen. En ook op het vlak van reizen hoop ik dat 2017 een topjaar wordt, want door omstandigheden (baby, veranderen van werk, zoeken naar een evenwicht, …) waren de reizen in 2016 wat beperkt. Al zal het ook een uitdaging zijn om met een peuter van iets meer dan een jaar op reis te gaan 🙂

Privé was 2016 een heuse rollercoaster: we zochten naar een nieuw evenwicht als gezin en zagen dat langzaamaan tevoorschijn komen, al ging dat wel gepaard met de nodige ruzies. Het is er zeker en vast nog niet altijd, maar we slagen er wel steeds vaker en beter in om alles gebolwerkt te krijgen. Quality time voor ons als koppel, dat schoot er het afgelopen jaar bij in, dus ik hoop dat we daar in 2017 wat meer werk van kunnen maken. Er wordt in het huishouden alvast hulp ingeschakeld – dienstencheques en poetsvrouw zijn aangevraagd – zodat we wat meer vrije tijd gaan hebben. Een huis vonden we het afgelopen jaar niet, maar ook daar heb ik goede hoop dat dat ons het komende jaar wel gaat lukken 🙂

Ondanks het vele zoeken naar een evenwicht was 2016 wel mijn beste leesjaar ooit (mijn studentenjaren buiten beschouwing gelaten). Niet minder dan 35 boeken las ik tot nu toe! Mijn e-reader presteerde duidelijk overuren het afgelopen jaar 🙂 Dat ik deelnam aan de Verbeelding Book Challenge zat hier natuurlijk voor iets tussen, net als het feit dat ik steeds minder televisie kijk. De afgelopen maanden waren er bitter weinig programma’s die me echt voor de buis gekluisterd konden houden en dus las ik er op los.

De gezondheid die liet het het afgelopen jaar zo nu en dan eens afweten. Onze kleine kapoen werd regelmatig wel eens ziek (tja, de crèche is bij momenten een broeihaard van ziektekiemen), maar gelukkig nooit iets al te ernstig. Oververmoeidheid zorgde er wel voor dat vaak een van ons beide de verkoudheden of andere ziektekiemen van onze kleine man overnam. En die oververmoeidheid, daar wringt het schoentje. Want die gaat er de komende maanden niet op verbeteren vrees ik: te veel zorgen en moeilijke tijden staan ons nog te wachten. Kort na de zomer kreeg mijn lief namelijk te horen dat zijn mama terminale kanker heeft. Nodeloos om zeggen dat hier zorgen met gepaard gaan en dat 2017 voor hem een loodzwaar jaar gaat zijn. Zelf hoop ik vooral dat het het komende jaar enkel bij dat ene telefoontje gaat blijven waarvan we weten dat het zal komen en dat dat de enige zware dobber gaat zijn die mijn lief (en bij uitbreiding wij als gezin) moet verwerken.

Ondanks het feit dat ik weet dat 2017 geen makkelijk jaar gaat worden, kijk ik er wel naar uit. Ons zoontje verder zien (op)groeien, quality time met mijn lief inplannen, een uitstap met mijn broers en ouders, … er staan al heel wat mooie momenten op de planning. Zelf zit ik ook boordevol plannen: zo wil ik onder meer terug sportief wat bezig zijn, verder bloggen, lezen en misschien zelfs mijn kookkunsten aanscherpen. Het wordt hoe dan ook een goed gevuld jaar, daar ben ik zeker van!

18 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *