Boeken & leestips

Verbeelding book challenge – december update

screen-shot-2016-01-05-at-19-24-35Begin dit jaar besloot ik mee te doen aan de Verbeelding Book Challenge, voornamelijk om eens wat boeken te lezen in genres of van auteurs die ik anders nooit lees. Nooit gedacht dat ik 29 puntjes zou afwerken dit jaar (het zouden er dertig geweest maar ik vergiste me in voor welk puntje ik nog een boek moest lezen 🙂 ), dus ik ben ongelooflijk fier op mezelf 🙂 Bij momenten was het wat zoeken naar inspiratie, maar het was zeker en vast een verrijking van mijn boekenkast.

2016 was trouwens mijn beste leesjaar ooit – studentenjaren buiten beschouwing gelaten. Ik las dit jaar 36 boeken (!), goed voor net iets meer dan 11.000 pagina’s. Topprestatie, al zeg ik het zelf 🙂 Ik kijk alvast uit naar wat 2017 gaat brengen op leesvlak en hoop oprecht dat er een nieuwe Verbeelding Book Challenge komt!

In december las ik volgende boeken:

Only ever yours
In a world in which baby girls are no longer born naturally, women are bred in schools, trained in the arts of pleasing men until they are ready for the outside world. At graduation, the most highly rated girls become “companions”, permitted to live with their husbands and breed sons until they are no longer useful. For the girls left behind, the future – as a concubine or a teacher – is grim. Best friends Freida and Isabel are sure they’ll be chosen as companions – they are among the most highly rated girls in their year. But as the intensity of final year takes hold, Isabel does the unthinkable and starts to put on weight… And then, into this sealed female environment, the boys arrive, eager to choose a bride. Freida must fight for her future – even if it means betraying the only friend, the only love, she has ever known. . . (samenvatting: goodreads.com)

Ik heb best wel wat moeten zoeken voor ik een boek vond dat zich afspeelt in de toekomst en dat ik interessant genoeg vond om te lezen. Vaak vind ik die verhalen te vergezocht en kunnen ze me niet boeien. Tijdens mijn zoektocht kwam ik dit boek tegen bij Kathleen en was ik geïntrigeerd. Zo blij dat ik dit boek deze week nog gelezen heb. Het leest als een trein en al speelt het zich af in de toekomst, het was zeker en vast niet ondenkbaar, wat het bij momenten angstaanjagend maakte.

De onzichtbare jongen
Wouter en Max, twee 13-jarige jongens uit het Amsterdam van 1947, zijn schoolvrienden. Max is een zonderling, hij wil uitvinder worden en oefent in onzichtbaarheid. Wouter wil harder lopen dan de wind en wordt een topatleet die wint van Fanny Blankers-Koen. De jongens verliezen elkaar uit het oog, pas jaren later, als Wouter revalideert van een spierziekte, ontdekt hij Max in een psychiatrische inrichting in de buurt. Dan blijkt hij de enige persoon te zijn met wie ‘de onzichtbare jongen’ wil praten (samenvatting: boek.be) 

Ik las de samenvatting van dit boek bij Hilde en dacht per vergissing dat ik ook voor dit puntje nog een boek moest lezen. Pas bij het schrijven van dit overzicht zag ik dat ik daar eigenlijk al een boek voor had gelezen. Niet erg, want op deze manier leerde ik een minder bekend werk van Bernlef kennen 🙂

Ripper 
Een vrouw die moet kiezen en een moordenaar die al gekozen heeft… Indiana Jackson is een eigenzinnige alleenstaande moeder in het hedendaagse hippe San Francisco. Ze koestert een grote liefde voor twee mannen: kunstliefhebber en bon-vivant Alan Keller, en ex-marinier Ryan Miller. Terwijl Indiana haar liefdesleven op orde probeert te brengen, is haar slimme dochter Amanda meer geïnteresseerd in de duistere kant van het leven. Onder haar leiding spelen enkele mensen op internet het Ripper-spel, waarin de deelnemers moorden uit de negentiende eeuw proberen op te lossen. Maar wat als een spel begon, wordt dodelijke ernst wanneer Amanda de aandacht van de rippergroep verlegt naar een aantal bizarre moorden in San Francisco. De moordenaar blijkt dichterbij te zijn dan de spelers kunnen vermoeden. Het leven van Indiana komt op het spel te staan… (samenvatting: boek.be) 

Ik wou geen klassieker lezen en dus kwam ik na wat zoeken uit bij Isabel Allende als auteur met Latijns-Amerikaanse roots. Ik lees al eens graag spannende verhalen, dit boek leek me dan ook ideaal te zijn voor de reading challenge. Het duurde eventjes voor ik in het verhaal raakte, maar nadien was ik er helemaal van in de ban en zei ik ‘s avonds vaak tegen mezelf “nog een hoofdstuk en dan slapen” 🙂 Een aanrader dus!

Bridget Jones’s Baby 
Goed nieuws voor alle fans: Bridget Jones is terug met een nieuw avontuur, en hoe! Haar biologische klok tikt en na een reeks typische Bridget-scenario’s blijkt ze uiteindelijk zwanger te zijn – maar dat verloopt niet helemaal volgens plan. Ongevraagd krijgt ze de bizarste adviezen van dronken singles en zelfgenoegzame moeders, belandt ze in echo’s die eindigen in totale chaos en verliest ze haar kalmte in de hectiek van zwangerschapscursussen. Romantiek, vreugde en wanhoop gaan hand in hand, en dat allemaal overschaduwd door de ongemakkelijkste vraag ooit: wie is eigenlijk de vader van het kind? (samenvatting: boek.be) 

Bridget Jones, de betere luchtigere lectuur 🙂 Ik had er wel wat nood aan, kwam er niet toe om de film in de bioscoop te zien en dus werd het het boek. Het leest weg zonder dat je er al te veel moet bij nadenken en toverde regelmatig wel een glimlach op mijn gezicht. Perfecte lectuur vond ik voor puntje 5.

Verbeelding Book Challenge – overzicht

 1. Een boek dat meer dan 600 pagina’s telt – De waarheid over de zaak Harry Quebert
 2. Een horror boek – De ijstweeling
 3. Een detective – Murder on the Orient Express 
 4. Een klassieker – Pride and Prejudice 
 5. Een humoristisch boek – Bridget Jones’s baby 
 6. Een briefroman (een boek geschreven in brieven of e-mails) – De boekenapotheek aan de Seine 
 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie) – Hard Hart 
 8. Een boek waarin familie centraal staat – Een meisje uit Oradour
 9. Een boek waarin geestelijke gezondheid centraal staat – Ik mis mezelf
 10. Een boek waarin de dood centraal staat – Jij zegt het 
 11. Een boek waarin geloof/spiritualiteit centraal staat
 12. Een boek waarin eten centraal staat – Chocolat 
 13. Een stiekem-wil-ik-niet-dat-iemand-weet-dat-ik-dit-boek-heb-gelezen-boek (van zelfhulpboeken tot stationsromannetjes) – De Doos 
 14. Een boek geschreven door een auteur met Afrikaanse roots – Disgrace
 15. Een boek geschreven door een auteur met Aziatische roots – Opgeruimd 
 16. Een boek geschreven door een auteur met Latijns-Amerikaanse roots – Ripper 
 17. Een hervertelling van een bekend sprookje – Water song 
 18. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij al boven de 65 was – De Poppendokter
 19. Een boek geschreven door een auteur toen hij/zij jonger was dan 25 – P.S. I love you 
 20. Een boek geschreven door een auteur die dezelfde voornaam heeft als jij – Life on sneakers
 21. Een boek waarin het hoofdpersonage holebi is – Oranges are not the only fruit 
 22. Een boek waarin het hoofdpersonage een kind jonger dan 12 is – Matilda
 23. Een boek waarin het hoofdpersonage geen mens is – War horse
 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst – Only ever yours 
 25. Een boek dat zich afspeelt in een ver, ver verleden (hoe verder, hoe beter!) – The Marriage Game
 26. Een boek dat springt tussen verschillende tijdsperiodes (heden en verleden, verleden en toekomst, heden en toekomst, verleden en nog verder verleden…) – The Time Traveler’s Wife 
 27. Een boek dat zich in de dichtstbijzijnde Vlaamse stad afspeelt – Heksenhoeve
 28. Een boek dat je in 2015 kocht en dat nog steeds ongelezen in de boekenkast staat – The Gentlemom
 29. Een boek van een auteur waarvan je in 2015 al iets las – Harry Potter and the cursed child
 30. Een boek dat een andere deelnemer van de Verbeelding Book Challenge je heeft gegeven – Echt verliefd 

Meer Verbeelding Book Challenges updates kan je hier lezen:

Vriendjes worden op Goodreads kan hier.

15 Comments

  • Evi

   Ooh dat is fijn nieuws 🙂 Verschoot er zelf wel van hoor dat ik dit jaar zoveel gelezen heb. Zo een reading challenge is blijkbaar een ideale stimulans voor mij om wat minder tv te kijken en sneller naar een boek te grijpen. Ook voor jou heel veel leesplezier in 2017!

  • Evi

   Sta er zelf eigenlijk nog steeds van te kijken 🙂 Minder lezen is zeker en vast niet erg, zolang je maar plezier beleeft als je leest. Ik wens je een schitterend 2017 met veel fijne leesmomenten!

 • Flavie

  Goed gedaan!! 🙂
  Volgend jaar geen Book challenge voor mij, ook dit jaar lukte het mij niet om alle puntjes af te strepen, ook al heb ik meer dan 50 boeken gelezen.

 • Annelies

  Tof lijstje! Je hebt echt heel diverse boeken gelezen. Wat was je favoriet van 2016? Ik doe dit jaar voor het eerst aan de Verbeelding BC, het zou super zijn om net als jij bijna alle puntjes te kunnen schrappen!

  • Evi

   Dankjewel 🙂 Die diversiteit heb ik te danken aan de challenge hoor, want meestal lees ik eigenlijk helemaal niet zo divers. Ook de hoeveelheid boeken komt door de challenge, iets waar ik alleen maar heel blij om ben 🙂 Van alle boeken die ik het afgelopen jaar las vond ik vooral De waarheid over de zaak Harry Quebert en The Time Traveler’s wife hele straffe boeken. Heel fijn trouwens dat je dit jaar meedoet! Ik kom dan graag af en toe eens piepen bij jou voor leesinspiratie 😉

 • Leen

  Van ‘De onzichtbare jongen’ had ik nog nooit gehoord; ik heb hem nu toch maar toegevoegd aan mijn leeslijst. Only ever yours daarover las ik eveneens bij Kathleen dus die staat ook al mijn lijst. Ripper vond ik zelf één van Allende’s minder goede boeken. Haar historische romans zijn een pak boeiender; ik denk dat ik in dit boek dan ook iets meer van dat meeslepende had verwacht, maar het is een totaal ander genre.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *