paasvakantie
Op (uit)stap

5 tips om de paasvakantie coronaproof door te brengen

Wie had dit gedacht zeg, dat de paasvakantie ook dit jaar langer zou duren dan oorspronkelijk gedacht. Maar goed, het is wat het is. Ikzelf ga proberen om nog een week te knallen en dan heb ik een week vakantie met Tuur. Om die op een fijne en tegelijkertijd ook coronaproof manier door te brengen, heb ik alvast een aantal activiteiten uitgestippeld. En omdat ook jij misschien wel wat nood hebt aan inspiratie en ideeën, geef ik jou hieronder graag mee wat er op onze agenda staat.

buiten spelen tijdens de paasvakantie
Een weekje vakantie

Ik kijk er echt wel naar uit, naar die week vakantie. Want ik heb er nu al enorm veel nood aan 🙂 . En iets zegt me dat na afloop van deze week de nood nog hoger zal zijn 😉 . Al zal het niet meteen een rustvakantie zijn, want ik heb samen met Tuur vakantie. De tweede week stond er hier oorspronkelijk een sportkamp gepland. Maar dat werd jammer genoeg geannuleerd. Alle begrip trouwens voor deze beslissing, want de organisatoren hebben hard gezocht maar een coronaproof oplossing was niet haalbaar.

Ook nooit gedacht trouwens dat ik dit ging zeggen maar gelukkig had het lief de weken daarvoor heel wat overuren gedraaid en heeft hij een werkgever die begrip heeft voor het feit dat hij een klein kindje heeft. En dus neemt hij de 2de week van de paasvakantie een weekje verlof zodat we een oplossing hebben voor Tuur.

Nog voor al die beslissingen vielen had ik – net als in de kerstvakantie – in mijn bujo al een heel lijstje met activiteiten gemaakt om onze paasvakantie zo fijn mogelijk te maken. En omdat jij waarschijnlijk ook wel wat inspiratie kan gebruiken, lijst ik mijn ideeën hieronder graag even voor jou op.

Wandelen, wandelen en nog eens wandelen

We zijn er vorig jaar met gestart en jawel hoor ook dit jaar gaan we vaak wandelen 🙂 . Om het voor Tuur fijner te maken, zoek ik vaak interactieve wandelingen of zoektochten op. Zo is er bijvoorbeeld de theaterwandeling Vos in het bos, die je trouwens in verschillende gemeenten en steden kan doen. Daarnaast hebben wij ons ook ingeschreven voor de paaszoektocht Remus en de klok zonder naam die de stad Aalst organiseert.

Ook de plaatselijke afdeling van de Gezinsbond organiseert een zoektocht/wandeling op kindermaat. En wat opzoekingswerk op Google leerde me dat er ook in de buurt van mijn ouders verschillende gemeenten en steden zoektochten organiseren (zoals Zottegem en Ronse). Tot slot is er zelfs in de plantentuin in Meise een zoektocht rond het thema Pasen. Keuze genoeg dus als het aankomt op wandelingen en zoektochten 🙂 .

Museumbezoeken for the win

Naast al dat wandelen staan er hier in de paasvakantie ook een paar museumbezoeken of bezoeken aan tentoonstellingen op de planning. Zo boekte ik voor paasmaandag alvast tickets voor de Dino Expo in Brussel. Verder staan hier ook bezoeken aan het Africamuseum in Tervuren en De wereld van Kina in Gent op de planning.

Afhankelijk van hoe het weer meezit plannen we eventueel ook nog een bezoek aan het Chocolademuseum in Brussel of Trainworld. Als je kind(eren) tussen de 4 en 7 jaar oud zijn dan kan ik een bezoek aan het Coudenbergh Museum in Brussel ook absoluut aanraden. Zij hebben een zoektocht op kindermaat, met een heuse beloning nadien. En uiteraard scoort een bezoek aan een dierentuin hier ook altijd. Pairi Daiza bezocht Tuur met het lief tijdens de krokusvakantie, dus als wij deze vakantie een dierentuin gaan bezoeken zal het eerder de Zoo van Antwerpen of Planckendael zijn.

knutselen tijdens de paasvakantie
Knutselen en bakken

We gaan er natuurlijk niet elke dag op uit trekken. Voor de dagen dat we thuis gaan blijven heb ik een Pinterestbord aangemaakt met allemaal eenvoudige knutselideeën. De meeste voorlopig rond het thema Pasen, maar ook andere knutselwerkjes zullen de revue passeren.

Ik heb ook al een aantal kindvriendelijke recepten klaarstaan op Pinterest om koekjes en cupcakes te maken. En ook het boek van de Pottenlikkers ligt hier al klaar. Zodat we ons ook een paar uur in de keuken zoet kunnen houden. Nu alleen nog Chinese vrijwilligers vinden om al die dingen op te eten 😉 .

Ravotten in het bos

Tuur vind het geweldig fijn om buiten te spelen. Maar tegen nu is hij de speeltuinen rondom ons huis soms wel wat beu gezien. En dus heb ik een aantal speelbossen in de buurt opgezocht, waar we bij mooi weer kunnen gaan picknicken en ravotten. Onder meer deze staan op mijn lijstje: Muziekbos in Ronse, het speelbos Osbroek-Gerstjens en het speelbos Drongengoed.

Een paar jaar terug ontwierp onze gemeente een buitenspeelkaart waarbij ze alle speeltuinen in Asse en Zellik op de kaart gezet hebben. En aangezien Tuur intussen heel goed kan fietsen plan ik bij mooi weer misschien ook wel een speeltuinenfietstocht. Op die manier komen we ook eens langs speeltuinen die wat verder van ons liggen. En hebben we meteen onze dosis sport voor die dag gehad.

Gezelschapsspelletjes en filmnamiddag

Tuur is sinds de kerstvakantie verzot op gezelschapsspelletjes. Yeti Spaghetti, Stratego Junior, Uno for kids en Monopolie de bankeditie behoren absoluut tot zijn favorieten. En dus zal er hier ook eens een namiddag vooral gespeeld worden. Daarnaast plan ik ook nog eens een filmnamiddag in. Waarbij we dan eerst zelf popcorn gaan maken. En hij daarna mag kiezen welke film we gaan kijken.

Paaseieren rapen (en opeten)

Uiteraard kan een zoektocht naar paaseieren niet ontbreken. Om die zoektocht wat fijner te maken ga ik een soort van schatkaart maken met enkele kleine opdrachten die Tuur moet uitvoeren. Nu alleen nog duimen dat het mooi weer gaat zijn op Pasen. Zodat we onze zoektocht in de tuin kunnen organiseren 😉 .

Wat zijn jouw plannen voor de paasvakantie?

8 Comments

 • Katrien

  Ik vrees dat ik gewoon werk in de paasvakantie. Ik laat het verlof over aan mijn collega met kinderen. In ruil claim ik het weekend van 1 mei en plak ik daar wat extra dagen verlof aan vast. 🙂

  • Evi

   Dankjewel voor de tip! En wat fijn zeg dat ze bij jullie doorgaan! Hier was het een onmogelijke puzzel om te leggen. Ze hadden zowel locaties als monitoren te kort om aan die nieuwe regels te voldoen. Dus ja, niet veel aan te doen he.

 • Goofball

  Ik bewonder jouw energie en die van andere mama’s om altijd zo andere plaatsen te gaan zoeken om te bezoeken. Ik snak echt naar rust dus ik ga veel met hen wandelen en veel in het bos, maar het is altijd in de buurt. Het land rondrijden om een ander bos of museum te vinden zie ik in alle eerlijkheid niet zitten.

  dus wij wandelen, spelen veel gezelschapspelletjes, lezen, kijken film(pje)s, bakken, spelen in de tuin, … Het bakken met de kinderen gebeurt hier ook veel maar da’s iets dat mijn man doet.

  We hebben een paar verlofdagen gepakt en ‘k neem ook nog 3 dagen Corona verlof. Zo zijn we toch elk van deze 3 weken een paar dagen met de kinderen bezig en de andere moeten ze zich zelf wat bezig houden terwijl we werken thuis (en onze vergaderingen komen persoonlijk entertainen).

  • Evi

   Ik snak ook naar rust hoor maar ben tegelijkertijd die vier muren zo moe gezien dat ik liever op stap ga. En ik merk ook dat Tuur daar vooral ook veel deugd van heeft. En ik daar zelf wel energie van krijg. Dus vandaar dat wij dat doen 🙂 Het is denk ik vooral gewoon wat zoeken wat voor jullie haalbaar is en wat werkt. En zo fijn zeg dat jij coronaverlof mocht opnemen! Wij hebben elk apart een week vakantie genomen om het op te lossen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *