dagelijks meer bewegen
Algemene tips

5 tips om dagelijks meer te bewegen

Het was onlangs in het nieuws: we bewegen te weinig. En halen zo de minimumnorm van 150 minuten per week matige activiteit niet. Bovendien zijn we allemaal schuldig aan overmatig zitten. Wat uiteraard niet goed is voor onze algemene gezondheid. Om dat patroon van te veel te zitten en te weinig te bewegen te doorbreken geef ik je graag enkele tips mee om dagelijks meer te bewegen.

Als je een administratieve functie hebt, breng je net als tal van mensen heel wat tijd zittend achter je bureau door. Net dan is het heel belangrijk om voldoende te bewegen. Wat dat komt zowel je fysieke als mentale gezondheid ten goede. Maar hoe doe je dat, meer bewegen op gewone werkdagen? Ik geef je enkele praktische tips mee zodat ook jij makkelijk en eenvoudig elke dag wat extra beweging hebt.

Het belang van dagelijks te bewegen

Voor we in de concrete tips duiken leek het me wel even goed te zijn om aan te geven waarom het nu zo belangrijk is om dagelijks te bewegen. Niet voldoende bewegen heeft namelijk een grote impact op je algemene gezondheid. En verhoogt het risico op allerlei gezondheidsproblemen. Denk maar aan overgewicht, maar ook minder sterke spieren en botten. Studies toonden zelfs aan dat fysieke inactiviteit een van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten en vroegtijdige sterfte is.

De meest recente Preventiebarometer toonde bovendien aan dat we veel te veel neerzitten, gemiddeld zo een 6 uur per dag. En dat terwijl je eigenlijk best elk half uur wat beweging hebt. Zodat je verspreid doorheen de week aan minstens 150 minuten matig intensief zou moeten bewegen.

Zelf kom ik sinds anderhalf jaar ruimschoots aan die 150 minuten matig intense beweging per week. Want ik ga één keer per week een uurtje trainen met mijn personal trainer. En ga daarna nog twee keer een uur zelf herhalen. Maar ook op andere dagen en momenten probeer ik meer te bewegen. Want ik merk dat ik daar voordelen van ondervind. Denk maar aan minder stress en een betere conditie. Maar het heeft ook een positieve invloed op mijn mentale welzijn.

dagelijks meer bewegen

Dagelijks meer bewegen: dat doe je zo!

Uiteraard hoef je niet meteen een fitnessabonnement te gaan afsluiten of elke dag te gaan hardlopen om aan die minimumgrens van 150 minuten per week te komen. Er bestaan nog tal van andere manieren om dagelijks meer te bewegen.

Ga wandelen, fietsen, hardlopen, … tijdens je middagpauze

Zelf probeer ik dit heel vaak te doen, zeker op thuiswerkdagen. Dan eet ik snel een boterham of drink ik een tas soep. Om vervolgens mijn wandelschoenen aan te trekken en wat te gaan wandelen of hardlopen in de natuur hier in de buurt. Wij hebben nu wel het geluk dat we dicht tegen een bos wonen en ik dus vrij snel in de natuur zit. Maar uiteraard hoeft dit geen drempel of obstakel te vormen. Je kan ook perfect in je wijk of stad gaan bewegen tijdens je middagpauze. Mij helpt het niet alleen om meer te bewegen, het helpt ook om even mijn hoofd leeg te maken. Zodat ik nadien met frisse moed en energie aan het tweede deel van de werkdag kan beginnen.

Schakel geen hulp in maar doe huishoudelijke taken zelf

Pre-corona hadden wij een poetshulp die om de twee weken ons huis kwam schoonmaken. Tijdens de lockdowns en ook daarna poetste ik zelf ons huis. En daarna hebben we besloten om onze poetshulp niet meer terug op te starten. Niet omdat ik kuisen nu zo leuk vind. Maar vooral omdat het ervoor zorgt dat ik in het weekend sowieso een paar uur aan het bewegen ben. En toegegeven, ook wel een beetje omdat een poetshulp nooit ons huis schoonmaakt zoals ik dat doe. Want een poetshulp gaat niets van Tuur zijn rommel ook effectief opruimen, wegleggen of sorteren. Het lief heeft dan weer heel wat beweging door onze tuin te onderhouden.

Gebruik geen wagen voor kleine afstanden

Toegegeven de wagen is een groot gemak als je je moet verplaatsen. En om naar en van het werk te gaan, gebruik ik ook absoluut mijn wagen. Maar andere verplaatsingen in onze gemeente, die probeer ik zo veel mogelijk te voet of met de fiets te doen. Denk maar aan Tuur ‘s ochtends en ‘s avonds gaan afzetten en halen op school. Naar de apotheker gaan. Een kleine boodschap doen in de buurtwinkel. De bakker, de slager, de bankautomaat, … Ze liggen allemaal op relatief korte afstand van waar wij wonen. En dus vinden we het fijner om die afstanden te voet of met de fiets te doen.

Wandel tijdens vergaderingen

Op kantoor doe ik dit zelf minder. Maar als ik van thuis uit werk, dan zet ik voor telefoontjes of vergaderingen mijn draadloze hoofdtelefoon op. En wandel ik rond in onze bureau.

Het hangt uiteraard een beetje af van het type vergadering of telefoon. Want als ik uitgebreide notities dien te nemen lukt me dit uiteraard niet. Maar in alle andere gevallen probeer ik op zo een momenten mijn dagelijkse zitpatroon te doorbreken. En dien ik toch iets te noteren? Dan doe ik dat gewoon al rechtstaand aan mijn bureau.

Dagelijks meer bewegen: doe eens oefeningen achter je bureau

Uiteraard zijn er ook heel wat momenten waarop je niet anders kan dan van achter je bureau werken. En niet iedere werkplek heeft de luxe van sta-bureaus te hebben. Maar ook op je bureaustoel kan je best wel wat bewegen. Door bijvoorbeeld buikspieroefeningen te doen. Maar ook rekoefeningen en schouderomwentelingen zijn absoluut mogelijk. En zullen je houding en gezondheid ten goede komen!

Dagelijkse reminders om meer te bewegen

Uiteraard kan je naast bovenstaande tips nog heel wat andere dingen doen om dagelijks meer te bewegen. Denk maar aan de trap nemen in plaats van de lift. Je wagen wat verder parkeren. Spelen met kinderen. Wat sporten terwijl je tv kijkt, …

Maar belangrijk is vooral dat je er – zeker in het begin – aan herinnerd wordt om te bewegen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door herinneringen in te plannen in je agenda. Alarmen te installeren op je smartphone. Of zoals in mijn geval: om de 50 minuten een notificatie te krijgen op mijn sporthorloge. Het handige daaraan vind ik vooral ook dat mijn Garmin automatisch bijhoudt hoeveel minuten ik intensief bewogen heb. Zodat ik op het einde van de week kan zien of ik al voldoende actieve tijd heb doorgebracht. Of dat ik beter nog een tandje ga bijsteken.

Tot slot is het ook belangrijk om mild te zijn voor jezelf. En jezelf de tijd te geven om meer bewegen in je dagelijkse routine op te nemen. Ook hier zijn er dagen waarop het me niet lukt. Wat helemaal ok is. Zolang ik de dag erna opnieuw ernaar streef om voldoende te bewegen!

Beweeg jij voldoende per dag? Wat is jouw ultieme tip om dagelijks meer te bewegen?

9 Comments

 • Irene

  Ik ga heel vaak op werkdagen tijdens de middagpauze gaan wandelen met een collega. Eigenlijk vooral voor mijn hoofd en om mijn batterijtjes terug wat op te laden en heb er altijd super veel deugd van. En ja, dat ik dan effectief aan het bewegen ben is natuurlijk ook mooi meegenomen 😉

  • Evi

   Oh jeetje zeg een dubbele hernia, dat klinkt vooral ongelooflijk pijnlijk. Maar wel goed dat jullie proberen om iedere dag te gaan wandelen 🙂

 • fieke

  Ook hier wordt regelmatig gewandeld. Ik breng J. vaak te voet naar school, om daarna pas met de auto naar het werk te vertrekken. En ook ‘s avonds ga ik geregeld nog een wandeling maken (of nu het beter weer wordt, en de dagen langer zijn, is er ook heel wat werk in de tuin). Met een klein beetje inspanning kom je zeker aan genoeg beweging, en het is beter voor je mentale zijn ook :-).

  • Evi

   Het is inderdaad dat he, een klein beetje inspanning en je hebt meteen heel wat beweging. En inderdaad, het doet hier ook wonderen voor mijn mentale gezondheid.

 • Hilde

  Vele van jouw tips komen me bekend voor, Evi. Tijdens de middagpauze probeer ik ook te bewegen. Ben ik op het werk, dan doen we dit met de collega’s samen. Verder heb ik nog geen poetshulp, dit doe ik al sinds jaar en dag zelf. Je zou je inderdaad verbazen, hoeveel stappen dat scheelt als je die kuis zelf doet. Kleine verschillen zoals de trap- ipv de lift nemen, de auto wat verder parkeren, … helpen vaak al goed op weg.

 • Leen

  Wel de enige beweging die ik doorheen de werkweek heb is met de fiets naar kantoor gaan, en in het weekend in de tuin werken. Meestal kom ik wel aan die 150 beweegminuten trouwens, al vindt mijne Fitbat dat ik gerust wat meer stapjes mag zetten. Maar daar ben ik te moe voor, eerlijk gezegd 🙂 Heel blij met onze poetshulp ook, moet er niet aan denken om die op te geven 😀 Ik zit te veel: op kantoor, thuis in mijn zetel, en ook op mijn fiets.

  • Evi

   Toch wel al knap hoor dat je met de fiets naar kantoor gaat. Dat zorgt toch al voor wat dagelijkse beweging. Dus niet te streng zijn voor jezelf!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *