Hardlopen

9 redenen waarom ik jog

PicMonkey Collage

Sporten, het is niet aan mij besteed. Als ik heel eerlijk ben dan moet ik echt moeite om doen om ‘s avonds nadat ik thuis kom van het werk sportkleren aan te trekken en mezelf in het zweet te gaan werken. Maar nadien heb ik er telkens wel heel veel deugd van 🙂 Gisteren nog bijvoorbeeld: nog gigantisch veel werk en vreselijk moe maar toch trok ik om half acht ‘s avonds mijn loopkleren aan en ging ik een toertje lopen. Waarom? Om een aantal redenen:

 1. Ik kan er mijn frustraties door kwijt raken 🙂 Situaties waar ik met worstel maar waar ik zelf niet veel kan aan veranderen, ik raak daar gefrustreerd en lastig door. Niets zo effectief als mezelf fysiek eens afbeulen om een deel ervan kwijt te raken!
 2. Het brengt rust in mijn hoofd: hoe vreemd het ook is, het is een van de weinige dingen die ervoor zorgen dat ik heel even stop met piekeren en denken. Die eerste kilometer(s) niet, maar eenmaal ik in de ‘flow’ van het joggen zit vind ik het makkelijk om eens niet aan alle rampscenario’s te denken. Er zijn zelfs momenten dat ik me enkel en alleen nog op het lopen concentreer.
 3. Ik heb nadien pakken energie. Of dat nu komt door de douche nadien of door het joggen, dat laat ik in het midden, maar feit is dat ik nadien echt wel meer energie heb.
 4. Ik slaap er beter door: mezelf fysiek eens afbeulen, daar slaap ik ‘s nachts duidelijk beter van. Al moet ik wel opletten dat ik niet te kort voor het slapengaan ga joggen, want dan heeft het een averechts effect.
 5. Ik doe ideeën op: als ik al eventjes aan het joggen ben, mijn frustraties kwijt ben en niet meer aan alle rampscenario’s denk, dan slaag ik erin om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, wat leidt tot nieuwe ideeën. Maar evengoed door mijn ogen rondom mij de kost te geven doe ik inspiratie op!
 6. Ik werk aan mijn conditie: altijd mooi meegenomen 🙂 Wat ik ook zo fijn vind aan joggen: je ziet relatief snel vooruitgang als je het wat op frequente basis doet. Of zoals in mijn geval nu: dat de conditie relatief snel terugkomt.
 7. In de zomer krijg ik er een mooi kleurtje door 🙂 Tja ik ben en blijf een meisje dat graag gebruinde benen en armen heeft 😉
 8. Ik zie wat er verandert in onze buurt: als ik ga joggen dan doe ik dat vaak tussen de soep en de patatten (bij wijze van spreken). Ik trek hier thuis dan snel loopkleren aan en weg ben ik. Ik weet dat het niet ideaal is om op verharde wegen te joggen maar zelf vind ik het wel prettig om tussen de huizen te lopen en de veranderingen in onze buurt te zien. En toegegeven, mij voyeuristische kantje komt op die manier ook aan zijn trekken 😉
 9. Het is een toegankelijke sport. Veel heb je er niet voor nodig: een stel loopkleren, loopschoenen en klaar is kees. Je hoeft ook niet noodzakelijk naar een fitnesscentrum of andere plek te gaan en je kan het eigenlijk op elk moment van de dag doen.

Joggen jullie ook? Of beoefenen jullie een andere sport? 

20 Comments

 • Lies

  Ik vind joggen echt maar niks. Ik probeer wel eens naar de Zumba gaan en ga elke week paardrijden. Dat doe ik wel graag en hou ik daarom beter vol.

  • Evi

   Het allerbelangrijkste is dat je iets doet wat je graag doet, want inderdaad enkel dan hou je het vol. Paardrijden heb ik slechts een keer gedaan toen ik kind was en dat leverde bij mij vooral genante situaties op 🙂 Maar heel fijn dat jij het wel heel graag doet!

 • Mrs Brubeck

  Ik ben het begonnen, had start to run helemaal afgewerkt, vond het zelfs fijn…tot een blessure roet in het eten gooide en ik het niet terug opnam. Dom van me! Goed van jou! 🙂

 • Sofie

  Joggen heb ik twee jaar geleden gedaan met start-to-run, ik vond het wel leuk maar eens ik de 5 km kon lopen vond ik het wat saai. Bovendien had ik pijn aan de enkels, waardoor ik op een Finse piste moest gaan lopen dus ik moest eerst met de auto er heen om dan te lopen.

  Maar ik wandel veel met mijn hondjes en een aantal redenen komen overeen met jouw jog-redenen 🙂

  • Evi

   🙂 Als ik eerst met de wagen naar een piste zou moeten rijden zou ik het ook niet meer doen denk ik. Ik vind het net heel fijn dat ik gewoon kan buitenstappen en kan vertrekken.

 • Inge | The Belgian Reviewer

  Allemaal zeer goeie punten en ik bewonder je echt. Niet alleen heb ik geen energie als ik thuiskom, ik kan ook écht niet joggen. Ik heb het één keertje gedaan maar het bijna onmiddellijk terug moeten wandelen door het constant op adem trappen was zo frustrerend! Ik ben veel beter in wandelen ook maar ik doe eigenlijk niks van sport. Ik voel wel dat ik het mis want ik heb geen conditie. Behalve wanneer het moet… vorige week ‘verloren gelopen’ in het bos en ineens 8 km gedaan, absoluut niet gepland maar wat moet je ;-)?

  • Evi

   Hahaha, dat ‘verloren lopen’ herken ik 🙂 Vandaar dat ik ook altijd ga joggen met mijn gsm, zodat ik mijn lief kan bellen als het weer eens zover is 🙂

 • Hilde

  Joggen is niet aan mij besteed. Met start to run ben ik ooit vol enthousiasme begonnen tot mijn beide knieën het volledig hebben begeven (te zwak kraakbeen zo bleek). Op doktersadvies mag/kan ik nu enkel nog de rustige sporten opzoeken zoals zwemmen fietsen wandelen, niets waarbij ik moet springen of lopen want dat betekent alleen maar meer belasting voor die knieën. En ja… ben ook al wat ouder hé, de perimenopauze in beland. Yep. Ik kan dat aanvaarden en ook daar bestaan er goede oplossingen voor. Ik doe ondermeer microbewegingen thuis.

  • Evi

   Wat fijn dat je oplossingen daarvoor gevonden hebt! Het allerbelangrijkste is dat je iets vindt waar je jezelf goed bij voelt en dat je graag doet!

 • Kris10

  Ik vind sport verschrikkelijk en joggen misschien nog het ergst van al de sporten. Joggen of fitness, daar ben ik nog niet uit. Ik ga wel wekelijks zwemmen. Niet volledig tegen mijn zin maar wel dankbaar voor de vriendin die meegaat. Dat is dé motivatie om te vertrekken richting zwembad. Fijn dat jij er wel je ‘dada’ in vond.

 • fieke

  Brr, joggen is ook niet aan mij besteed! Vroeger ging ik vaak zwemmen, en dat gaf gelijkaardige voordelen als bij jou. Nu hou ik het op fietsen naar het werk, en wandelen naar de crèche. Functionele sport dus 🙂

 • Misssexandthecity

  Ik loop ontzettend graag, maar moet wat voorzichtig zijn met de knie, dus we wisselen hier af met allerlei andere sporten, want bij mij werkt elke sport om bovenstaande in te lossen, behalve die kleur dan 🙂

 • Jascha

  Yoggen, eigenlijk hou ik er niet van. Maar een half jaar geleden hebben mijn man en ik toch de stoute schoenen aangetrokken en zijn gaan hardlopen! Met de app in de aanslag (hij dan). Het viel me mee. Toch is sinds nieuwjaar het slop erin gekomen. Ook door het slechte weer. Maar ik hou goede hoop!

  • Evi

   Blijven volhouden! De winterperiode vind ik sowieso een moeilijkere periode om te gaan joggen, het is dan vroeg donker en nat en koud. Maar nu de lente in het land is en het ‘s avonds wat langer klaar is vind ik het zelf terug makkelijker om regelmatig te gaan joggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *