Persoonlijk

De eeuwige strijd tegen de kilo’s

De afgelopen dagen konden we eindelijk genieten van zomerse temperaturen. Hoera! Of toch niet? Want die “hoera zon” duurde tot ik voor de kleerkast stond, mijn zomergarderobe wou aantrekken en voor de zoveelste keer moest vaststellen dat het allemaal wat knelt en net ietsje te strak zit om goed te zijn. Een blik op de weegschaal bevestigde datgene wat ik zelf al wist: er zijn terug kilo’s bij.

Niet zo verwonderlijk, weet ik zelf ook wel. De laatste maanden zijn hier te druk geweest om goed te zijn. Gezond eten en koken waren een van de eerste dingen die erbij inschoten. Afhaalmaaltijden en frietjes stonden vaker wel dan niet op het menu. Dat ik van stress verdik in plaats van te vermageren helpt dan natuurlijk ook niet echt. En dus ben ik voor de zoveelste keer in zoveel jaren boos woedend op mezelf … Omdat ik het zelf in de hand heb, omdat ik elke keer opnieuw toegeef aan die drang naar ongezond eten (en me er nadien ook wel elke keer opnieuw slecht over voel), omdat ik me zo had voorgenomen om het goede voorbeeld te geven aan Tuur, om nooit meer zo dik te zijn, … Dat ik niet de enige ben die vecht tegen kilo’s las ik onder meer hier en is ergens een klein beetje een troost.

Als kind was ik graatmager en kon ik eten wat ik wou, er kwam geen grammetje bij. Toen ik ging studeren, op kot zat en een vriendje had veranderden mijn eetgewoontes en kwam er al eens vaker wat ongezondere kost op tafel. Maar geen nood, ik fietste elke dag flink Leuven rond, ging regelmatig joggen en kon op die manier die overtollige kilo’s op afstand houden. Echt fout is het pas beginnen gaan toen ik begon te werken. Al had ik het in het begin niet eens zelf door: die kilo’s waren geniepig genoeg om er heel langzaamaan en verdoken bij te komen. Tot de weegschaal plots een cijfer aangaf waarvan ik achterover viel en mijn BMI een alarmerende rode kleur kreeg. Diëten werden gevolgd, soms onder begeleiding van een diëtiste, soms op eigen houtje. Steeds met wisselend succes, maar nooit genoeg om die vele kilo’s voorgoed weg te toveren.

En nu is het dus opnieuw zover: de cijfers op de weegschaal en die van mijn BMI zijn terug vuurrood gekleurd. Een plan van aanpak werd eind vorige maand opgesteld: twee keer in de week gaan joggen, geen snoepgoed of koekjes meer, gezonde kost en geen afhaalmaaltijden meer. Met als achterliggend idee een andere levensstijl, want diëten daar geloof ik al lang niet meer in.

Vol goeie moed begon ik er aan …. maar het is zo verdomd moeilijk om vol te houden: een mindere dag op het werk (en die zijn tegenwoordig eerder regelmaat dan uitzondering), het lief dat ‘s avonds frietjes gaat halen, een etentje met vriendinnen, … Gevolg: ondanks al die goede voornemens vliegen de kilo’s er dus niet af, ze verdwijnen zelfs niet langzaamaan. Voor jullie denken ‘eigen fout’, ik probeer er echt wel op te letten! Belegde broodjes vervang ik door zelfgemaakte salades, op restaurant kies ik voor vis of andere lichte gerechten, de snoepautomaat daar loop ik in een grote boog rond, tussendoortjes bestaan uit gezonde varianten zoals fruit of een handvol noten … Al was het maar omdat ik tegenwoordig van al dat ongezonde eten sowieso gigantisch veel maagpijn krijg (al zal dat hoge stressgehalte daar ook wel voor iets tussen zitten). Maar een dieet of levensstijl die werkt, die te combineren is met een druk leven en die vol te houden is, die heb ik helaas nog niet gevonden. Tips & tricks zijn dus meer dan welkom, want die fitte, slanke en gezonde versie van mezelf, die wil ik heel graag zijn. Net als die zomergarderobe, die ik heel graag wil beginnen dragen.

12 Comments

 • Liese

  Good luck! Een kilo eraf gaat jammer genoeg veel trager dan 1 erbij. Maar ik denk dat je met een,kleine verandering wel al veel kan bereiken. Succes!

 • Mel

  Veel moed, je geraakt er wel! Onze truck is om te werken met een weekmenu: elke week dezelfde maaltijden. Maar dan wel met andere groenten (en andere vlees- en vissoorten voor de man) zodat er variatie is. Op die manier moet je maar een aantal ‘easy-healthy’ recepten bedenken en kan je ze elke week opnieuw maken. Dat spaart veel tijd en energie uit en toch eet je gezond en gevarieerd. Op mijn vorige blog schreef ik er eens over: https://simpliciteit.wordpress.com/2016/07/21/onze-nieuwe-weekmenu/ maar intussen ziet onze weekmenu er weer anders uit 🙂

 • Lies

  Oh zo herkenbaar. Eind vorig jaar zat ik bijna op mijn streefgewicht en dan met de feestdagen toch weer wat bijgekomen. Sindsdien is het jojo. Ik let een aantal weken goed op en dan is het druk, stress, emoties en dan loopt het weer mis.
  Ik was ook nu weer begonnen, maar vandaag is er een event van het werk en staat hier heel veel lekkers waar ik niet kon afblijven. Morgen weer beter zeker.

  • Evi

   Hier is het ook heel vaak met vallen en opstaan en inderdaad na een dagje zondigen de dag erop weer beter. En geleidelijk aan komen we er dan wel!

  • Evi

   Op momenten dat het hier relatief rustig is lukt het me beter om me eraan te houden en een aantal tips die jij meegaf toe te passen. Maar eenmaal het hier druk wordt en de stress toeslaat is het een ander paar mouwen. Hopelijk brengt een degelijke planning, flink wat doorzettingsvermogen en stokjes achter de deur zoals die van jou soelaas.

 • Villasappho

  Ik heb me er jaren en jaren niet druk om gemaakt. Een kort moment wel tot bleek dat mijn slechte knie door klassiek ballet kwam en het hoe dan ook wel mis was gegaan. Heb nu wel een stok achter de deur maar moet zeggen dat het inderdaad niet makkelijk is. Veel succes!

 • Flavie

  Ik probeer 5 dagen in de week (werkdagen) op mijn eten te letten (enkel 3 maaltijden per dag, geen frisdrank, gezonde tussendoortjes en 1 snack naar keuze). In het weekend mag er dan gezondigd worden, maar omdat ik de hele week water drink, drink ik in het weekend meestal ook water en ook eet ik in het weekend merkbaar minder suikers, snoep, chips…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *