de juiste sportschool kiezen
Fitness

De juiste sportschool kiezen: hier dien je op te letten

Intussen ben ik al meer dan anderhalf jaar aan het fitnessen. En bracht ik dus ook al heel wat tijd door in de sportschool. Waardoor ik intussen ook vrij goed weet wat ik wil in en van een sportschool. En welke sportscholen me goed gaan liggen. Maar de juiste sportschool kiezen, dat heeft me best wel wat tijd gekost. En dus deel ik graag mijn ervaringen en tips met jou. Zodat jij de juiste sportschool voor jou kan kiezen!

de juiste sportschool kiezen

De juiste sportschool kiezen: hier let je best op

Als je net als ik nog nooit een voet had binnen gezet in een fitness, dan kan het zijn dat het aanbod aan sportscholen overweldigend op je overkomt. Want er zijn er namelijk best wel veel. En de ene is al wat prijziger dan de andere. Dus ja, hoe doe je dat dan, een sportschool kiezen waar jij je goed bij voelt? Want als het goed gaat, ga je er best wel wat tijd doorbrengen.

Dichtbij of op je dagelijkse route

Ga om te beginnen eens na welke sportscholen er zich allemaal relatief dicht bij je woonplek in de buurt bevinden. Want niets is zo vervelend als minstens een uur in de wagen te moeten zitten alvorens je kan sporten. Tenzij je over ongelooflijk veel toewijding beschikt. Maar eerlijk, ik heb dat niet. Dus hoe dichterbij huis, hoe beter.

Vind je er niet meteen eentje bij je thuis in de buurt? Kijk dan eens of er zich geen sportschool op de weg naar en van het werk bevindt. Want ook dat is natuurlijk een optie. Dat je voor of na het werk gaat sporten. En dan kan het lekker handig zijn als de sportschool zich op die route bevindt.

Of misschien ga jij liever sporten als de kinderen hun hobby’s beoefenen? Dan zou ik aanraden om te kijken welke sportscholen er zich daar in de buurt bevinden. Dan hoef je niet nutteloos heen en weer te rijden.

Openingsuren

Naast locatie spelen ook de openingsuren een belangrijke rol in je keuze voor een sportschool. Zo zijn er sportscholen die beperkte openingsuren hebben. En ketens zoals Basic Fit die 24/7 open zijn.

Om hier een keuze in te maken dien je vooral na te gaan wanneer jij precies gaat sporten. Bij mij is dat voornamelijk ‘s avonds en in het weekend. Maar ik heb wel gemerkt dat ik niet graag na 21 uur ga sporten. Dus op zich is een club die 24/7 open is voor mij niet meteen een meerwaarde.

De juiste sportschool kiezen: bepaal je budget

Een derde belangrijke factor waar je over dient na te denken als je de juiste sportschool wil kiezen is je budget. Want de ene sportschool kost al wat meer dan de andere. Ga bij de prijs die je maandelijks dient te betalen ook goed na wat er allemaal inzit. Want vaak is het zo dat een lage abonnementskost betekent dat je voor veel dingen zoals douches, water, … dient bij te betalen.

Ga zeker ook na wat de modaliteiten van het contract zijn en hoe eenvoudig je het al dan niet kan opzeggen. Of wat er gebeurt als je bijvoorbeeld een tijdje niet kan sporten door een blessure. En voor je je lid maakt, kijk even of er geen acties lopen of zitten aan te komen, waarbij je bijvoorbeeld korting krijgt.

Materiaal en onderhoud

Uiteraard is het ook zeer belangrijk om na te gaan dat al het materiaal dat jij nodig zal hebben tijdens jouw work-outs aanwezig is in de sportschool. Anders heeft het weinig zin om net voor die sportschool te kiezen. Probeer dus op voorhand even na te denken welk materiaal je mogelijk allemaal nodig zal hebben. En ga dan kijken of de sportschool die je voor ogen hebt hierover beschikt. Denk maar aan barbells, gewichtschijven, dumbbells, bankjes, loopbanden, crosstrainers, …

Hoor daarnaast ook eens rond bij bestaande leden hoe het zit met het onderhoud van het materiaal. Want allemaal goed en wel als het nodige materiaal aanwezig is. Maar als het om de zoveel dagen stuk is, niet goed onderhouden of vervangen wordt dan ben je er nog steeds niet veel mee.

Vergeet bij het kiezen niet te letten op hygiëne

Een van de dingen die ik enorm belangrijk vind bij het kiezen voor de juiste sportschool: hygiëne. Want geloof me vrij, gaan sporten in een fitness waar toiletten, douches maar ook de fitnessruimte zelf niet netjes zijn, daar walg je al snel van. Een propere sportschool is een van de belangrijkste criteria bij mijn keuze.

Gelukkig kan je vrij snel zien of een sportschool proper is niet. Kijk om te beginnen al eens rond en ga na of je nergens stof ziet liggen op toestellen. Puilen de prullenbakken niet uit? Komt er geen indringende geur uit de toiletten jou tegemoet? Hoor zeker ook eens bij sporters die al lid zijn wat zij vinden van de hygiëne.

Groepslessen of net niet?

Bij je keuze voor een sportschool vraag je je best ook even af of je voornamelijk gaat om groepslessen te volgen. Of eerder om alleen te trainen. Zijn groepslessen erg belangrijk voor jou? Ga dan zeker het aanbod op voorhand na. En je hiervoor dient bij te betalen of niet.

Train je liever alleen? Kijk dan ook even hoe druk het is in de sportschool op het uur dat jij wil trainen. Want niets zo vervelend als het in de sportschool even druk is als in een discotheek en je uren dient te wachten voor jij eindelijk dat ene toestel kan gebruiken.

Personeel & andere sporters

Uiteraard spelen het aanwezige personeel en de andere sporters een belangrijke rol in jouw keuze voor de juiste sportschool voor jou. Ben je een beginnende sporter? Dan zou ik je aanraden om voor een sportschool te kiezen waar het personeel opgeleid is tot trainer. Mocht je dan bij een oefening vragen hebben, dan kunnen zij je altijd op weg helpen. En corrigeren of bijstaan waar nodig.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je goed voelt tussen de andere sporters. Ga even na welke andere mensen er sporten in de sportschool die je voor ogen hebt. En of je jezelf wekelijks tussen hen ziet sporten. Want als jij je tussen hen niet op je gemak voelt, zal je aan je sportieve voornemens al snel de brui geven.

Vraag een gratis sessie aan voor je definitief voor die ene sportschool gaat kiezen

Heb je op basis van bovenstaande tips een sportschool gevonden? Top! Maar voor je een definitieve keuze maakt en je lid maakt, vraag dan even of je een keer gratis mag gaan sporten. Tal van sportscholen bieden dit aan. Of doen anders acties waarbij bestaande leden iemand mogen meenemen.

Door een keer de sportschool te gaan proberen zal je nog beter kunnen zien of ze beantwoordt aan je verwachtingen. En vooral of jij jezelf daar regelmatig ziet sporten.

Als je regelmatig gaat sporten is het heel belangrijk dat je een sportschool kiest waar je je goed voelt. Maar hoe doe je dat nu, de juiste sportschool voor jou kiezen? Ik help je in deze blogpost met enkele handige tips op weg.

Mijn sportschool? SANO LIVIN’

Toen ik anderhalf jaar geleden aan mijn fitnessavontuur begon, startte ik met personal training bij SANO Personal Training. En ging ik mijn trainingen twee keer in de week in de plaatselijke Basic Fit herhalen.

Maar toen SANO Personal Training in september 2022 de deuren van hun eigen sportschool openden koos ik resoluut voor hen. Ondanks het feit dat ze geen 24/7 open zijn en ook niet de goedkoopste in de buurt zijn. Sindsdien sport ik bij SANO LIVIN’.

Waarom SANO LIVIN’ voor mij absoluut de juiste sportschool is

Het personeel bestaat alleen uit opgeleide personal trainers. Dus zelfs als ik ga trainen zonder mijn eigen trainer, weet ik dat ik er altijd met vragen terecht kan. En ik geen angst hoef te hebben om een oefening verkeerd uit te voeren. Doordat ik mijn personal training sessies ook daar krijg, weet ik sowieso ook dat al het nodige materiaal er aanwezig is. En dat het goed onderhouden wordt.

Bovendien word ik er niet aangestaard door Belgisch witblauw. Wat voor mij heel belangrijk is. Want daardoor zit ik er ook niet meer met in om een oefening te proberen. Of fouten te maken. En heb ik het ook kunnen loslaten dat ik er niet uitzie als een graatmager fitnessmodel.

En het is een heel persoonlijke fitness. Het voelt iedere keer opnieuw aan als thuiskomen. Iedereen van het team kent alle leden. Begroet je vriendelijk als je toekomt, slaat kort een babbeltje en vraagt nadien hoe je training is geweest. Dat ook de inrichting ervan volledig in mijn interieursmaak valt, is natuurlijk ook mooi meegenomen 🙂 .

Ben jij tevreden met je sportschool? Of ben je aan het kijken om een andere sportschool te kiezen?

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *