boeken
Boeken & leestips

Deze boeken las ik in 2018 (+ persoonlijke top 8)

Ook dit jaar nam ik deel aan de Verbeelding Book Challenge. En zette ik me een persoonlijk leesdoel op Goodreads. Welke boeken ik allemaal las en welke mijn persoonlijke top 8 van het afgelopen jaar is geef ik jullie hieronder graag mee.

Verbeelding Book Challenge 2018

De Verbeelding Book Challenge 2018 bracht ik jammer genoeg niet helemaal tot een goed einde. Ik strandde uiteindelijk op twee boeken van het eindtotaal. Deels doordat het lezen hier niet altijd even vlot ging. Maar deels ook omdat ik totaal geen boek kon vinden dat me kon bekoren dat zich in de ruimte afspeelt. Of dat een X in de titel heeft. Maar eigenlijk lig ik er niet hard wakker van. Want het is uiteindelijk geen wedstrijd 🙂

Ik blijf deze leeschallenge trouwens wel een hele fijne vinden. En hoop stiekem dat Kathleen ook volgend jaar er eentje opstelt 🙂

boeken
Goodreads reading challenge

Deze reading challenge bracht ik wel tot een goed einde. Ik las maar liefst 37 boeken. En had begin dit jaar als doel 35 boeken vooropgesteld. Niet slecht gedaan dus! Al ga ik volgend jaar het aantal boeken dat ik wil lezen wel wat lager zetten. Want wie weet wordt op die manier de druk om dat doel te halen en te lezen wat minder. En hoop ik dat het lezen hier terug wat vlotter gaat gaan.

boeken
boeken
boeken
Mijn persoonlijke top 8 van 2018

Er waren heel wat boeken die ik erg graag gelezen heb. Maar een aantal blijven me toch net iets meer bij dan andere. Ik gaf heel wat boeken vier of vijf sterren op Goodreads, maar selecteerde uiteindelijk acht boeken die voor dit jaar mijn persoonlijke toppers vormen. En die ik jullie aanraad om te lezen.

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

Dit boek verdient absoluut een plaats in mijn persoonlijke top acht. Wat een geweldig boek was het. Het bevat net genoeg elementen om er bij weg te dromen. En net niet genoeg om er de zoveelste chicklit van te maken.

Het labyrint der geesten

Een turf van een boek. Maar wel een absolute aanrader. Zeker als je de vorige boeken van Carlos Ruif Zafón ook hebt gelezen. Je bent er wel eventjes zoet mee. Maar het is de moeite waard!

Het wordt spectaculair. Beloofd.

Het boek waar ik dit jaar traantjes bij heb gelaten. Maar o zo blij dat ik het nog eens een kans gaf. Want toen ik het in 2017 begon te lezen vond ik het maar niks. Dit jaar daarentegen kon ik niet stoppen met lezen.

Oorlogskind

Een verhaal over Duitsland tijdens en na WO II. Maar op zo een fijne manier geschreven dat ik het bijna in 1 ruk uitlas. Zeker en vast de moeite waard als je op zoek bent naar een niet alledaags verhaal over WOII.

boeken
Het verhaal van de dienstmaagd

Tja, hier kan ik kort over zijn. WAT. EEN. VERHAAL. Enorm beangstigend met zijn momenten. Maar ook zo intrigerend dat ik wou dat het niet stopte. En meteen ook de reden dat ik de serie nog steeds niet bekeken heb. Want ik heb er wat schrik voor dat het nooit zo goed kan zijn als het boek.

The Count of Monte Cristo

Ik las dit jaar een paar klassiekers. De ene al met meer succes dan de andere. Maar deze kon me zeker en vast bekoren. Al is het ook best wel een dikke turf.

Mentaal Kapitaal

Misschien kwam het omdat het zo herkenbaar was. Maar de manier waarop Elke schrijft wat we met ons brein doen en wat de impact daarvan is op onze mentale veerkracht kwam hard binnen. En deed me nadenken. Meteen de reden waarom iedereen dit verhaal eens zou moeten lezen.

Blood & Beauty

Ik las dit jaar ook best wel wat historische fictie. En een boek daarvan kon natuurlijk niet ontbreken in mijn persoonlijke top acht. Het duurde even voor ik in dit verhaal zat. Maar eenmaal ik door de eerste pagina’s was, wou ik het niet meer aan de kant leggen. Want wat voor een verhaal zeg! Ongelooflijk boeiend, over een familie en periode in de geschiedenis waar ik nog niet veel van af wist. Het vervolg staat hier alvast op de te lezen lijst.

Benieuwd naar de boeken die ik in 2017 las? Die vind je hier.

Lazen jullie veel het afgelopen jaar? Welke boeken bleven jullie bij en moet ik het komende jaar zeker en vast lezen? 

15 Comments

 • Inge | The Belgian Reviewer

  Zeven perfecte dagen staat in mijn favorietenlijstje dit jaar, de andere heb ik nog niet gelezen… er zijn ook zóveel boeken he. Ik had 60 boeken als goal, net zoals het jaar daarvoor en net zoals ik zal instellen volgend jaar omdat ik weet dat ik dit normaal haal zonder te stressen. Ik denk dat ik dit jaar 68 of 69 boeken zal gelezen hebben. Veel leesplezier alvast volgend jaar!

 • Sofie

  Bedankt om je boeken top 8 te delen, ik heb er een paar op mijn to-read-lijstje gezet. En eentje stond er blijkbaar al op 🙂
  Wat vond jij van Nacht van Elie Wiesel? Je hebt er toen waarschijnlijk over geschreven, maar ik herinner het mij niet meer.

 • fieke

  Boekenlijstjes, ze zijn zo leuk! De Verbeelding Book Challenge is hier geen topper geworden, maar ik heb wel fijne boeken gelezen. Mijn lijstje komt binnenkort ook nog online.
  Veel leesplezier in 2019!

 • Kathia Vanwynsberghe

  Ik vond het fijn om je lijstje te lezen, juist omdat het zo anders was dan het mijne. Dat betekent dat ik dus weer flink wat tips wijzer ben geworden voor 2019 ! De Goodreadschallenge werkt bij mij trouwens wonderwel, ik merkte dat ik in december toch wel een tandje bijzette.
  Fijne blog trouwens (nu pas ontdekt).

  • Evi

   Heel graag gedaan 🙂 Jij bedoelt die Verbeelding Book Challenge? Daar bestaat een speciaal groepje voor op Goodreads. De gewone Goodreadschallenge, daar kreeg ik in mijn Goodreads bovenaan een melding voor als ik inlogde.

 • zwartraafje

  Ik las het voorbije jaar 144 boeken en kon met enkele van hen alle puntjes in de Verbeelding Bookchallenge afvinken. Dit jaar ga ik waarschijnlijk enkel proberen om zoveel mogelijk te lezen. Ik heb wel een Goodreads-challenge ingesteld maar ben niet van plan om actief deel te nemen aan andere uitdagingen. Al ga ik waarschijnlijk aan het einde van het jaar wel eens spieken welke opdrachten ik kan afvinken zonder een bewuste deelname. Gewoon uit nieuwsgierigheid.

 • Go Ear

  Zeven perfecte dagen staat in mijn favorietenlijstje dit jaar, de andere heb ik nog niet gelezen… er zijn ook zóveel boeken he. Ik had 60 boeken als goal, net zoals het jaar daarvoor en net zoals ik zal instellen volgend jaar omdat ik weet dat ik dit normaal haal zonder te stressen. Ik denk dat ik dit jaar 68 of 69 boeken zal gelezen hebben. Veel leesplezier alvast volgend jaar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *