Planning, organisatie & zelfontwikkeling

Hoe ik thuiswerken aanpak: 5 concrete tips & tricks

Het is intussen zowat een jaar geleden dat ik nog eens volledige dag op kantoor gewerkt heb. Tenzij je die ene namiddag vergadering en die ene ochtend door computerproblemen meerekent. Maar als je dat niet doet, dan werk ik intussen een jaar van thuis uit. Samen met het lief. Dat zorgde hier niet alleen al voor heel wat spanningen, ik leerde er ook al tal van dingen uit. Zoals wat je kan doen om het thuiswerken vlotter te laten verlopen 😉 .

Thuiswerken pre-corona

Voor corona uitbrak probeerde ik al om 1 dag in de week van thuis uit te werken. Want ik had er na meer dan tien jaar pendelen naar Brussel genoeg van om elke dag minstens tussen de 2 en 3 uur in mijn wagen in de files door te brengen. Vrijdag was zo wat mijn standaard thuiswerkdag geworden. Heerlijk vond ik dat, want de stress lag een pak lager en het weekend kon dus vaak met een vrolijke noot ingezet worden.

Alleen, ik werkte die dag alleen van thuis uit. In onze bureau! Maar door corona werkt ook het lief intussen al een volledig jaar van thuis uit. En elke dag met twee dat doen, daar heb ik toch wel enkele stevige lessen uit geleerd.

Thuiswerken met twee of meer personen? Zorg voor goede afspraken

Wij hebben een relatief groot huis met drie slaapkamers, waarvan er maar twee effectief als slaapkamer gebruikt worden. De derde kamer was sowieso al onze bureau, maar we merkten al vrij snel dat we beide vrij vaak in call zitten. En dus besloten we om niet de hele tijd met twee in die ruimte te werken.

Diegene die Tuur ‘s ochtends gaat afzetten op school, werkt in de voormiddag beneden. Maar daar bevindt zich natuurlijk ook de keuken en de koffie. Om nu die persoon niet om de vijf minuten te storen zorgen we ervoor dat we op de hoogte zijn van elkaars planning. En proberen we bijvoorbeeld om net niet tijdens die ene call om koffie te gaan. Na de lunch wisselen we en ook dan proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met eventuele meetings.

Investeer in kwalitatieve spullen

Ergens deze zomer hebben we ook besloten om niet langer die ene bureautafel te gebruiken maar een tweede tafel in de kamer bij te zetten. Zodat we niet de hele tijd ook moesten zorgen dat er geen papieren en dergelijke meer bleven liggen.

Dat was trouwens meteen ook het moment waarop we even zijn gaan uitkijken naar enkele package deals zodat we een tweede scherm, toetsenbord en muis konden aanschaffen. Want eerlijk is eerlijk, als ik een hele dag alleen maar op zo een klein laptopscherm moet kijken heb ik tegen de avond knallende hoofdpijn.

We kochten ook kwalitatieve bureaustoelen en ik heb het afgelopen jaar mijn noise cancelling headphone ook al ongelooflijk vaak gebruikt. Om dat thuiswerken daarnaast ook wat aangenamer te maken heb ik voor zowel in de woonkamer als de bureau leuke plantjes gekocht. En als ik de namiddagshift in de bureau doe zal ik al gauw ook wat theelichtjes aansteken om het extra gezellig te maken.

Thuiswerken: bewaar je focus

Het is heel verleidelijk om als je van thuis uit aan het werken bent, snel wat huishoudelijke taken tussendoor te doen. En toegegeven, dat is inderdaad heel praktisch! Alleen, ik merkte bij mezelf dat ik daardoor soms de focus verloor.

Om die focus terug te vinden en opnieuw in de flow te raken, ben ik gestart met de Pomodorotechniek. Vooral op dagen met geen tot weinig meetings pas ik die toe. En doe ik die huishoudelijke taken enkel tijdens mijn Pomodoropauzes. Daarnaast maak ik ook nu nog gretig gebruik van to do lijstjes. En plan ik mijn grotere taken ook in mijn Outlookagenda in. De reden daarvoor is dat ik dan op Teams als bezet sta. Wat er dan weer voor zorgt dat ik toch wel wat minder chatberichtjes krijg. Doe ik dat niet, dan krijg ik onophoudelijk vragen via die weg en slaag ik er niet in om aan mijn hoofdtaken te beginnen.

Vaak maak ik ook gebruik van focus playlists op Spotify om echt helemaal in de flow te komen. En tot slot probeer ik om mijn mailbox niet elk uur van de dag non-stop te bekijken. Ik hou hem wel in het oog, maar probeer sinds kort om het beantwoorden van mails te bundelen. Net als andere gelijkaardige taken trouwens 😉 .

Maar zorg ook op tijd en stond voor pauze

Want ja op kantoor deed je al eens een babbeltje aan de koffiemachine of ging je samen lunchen. Maar thuis kan je al die dingen natuurlijk niet doen. Vandaar dat ik – zeker op meetingvrije dagen – met de Pomodorotechniek werk. Zodat ik regelmatig ook even een korte en soms een wat langere pauze heb.

Ik heb ook nog steeds mijn middagwandeling met mezelf ingepland in Outlook. Zodat ik tenminste ‘s middags toch al even een frisse neus ga halen. En eventjes weg ben van dat scherm.

Om die pauzes trouwens zo efficiënt mogelijk te maken, heb ik ook een lijstje gemaakt van dingen die ik dan kan doen. En die zijn echt heel divers: gaande van een was opzetten, wat was opvouwen, tot dingen maken in Canva, lunchvoorbereidingen, naar een podcast luisteren, wat lezen, en nog zo veel meer.

Sluit je werkdag af

Helemaal in het begin van de corona-pandemie lieten we onze computer ‘s en andere werkspullen ‘s avonds vaak gewoon op de tafel staan. Waardoor ik onbewust constant aan het werk herinnerd werd. Dus op een gegeven moment werd er hier besloten om de werkdag net als op kantoor echt af te sluiten.

Concreet betekent dat: geen computers en andere werkspullen meer op tafel (tenzij in de bureau), geen mailtjes meer beantwoorden via de gsm terwijl we aan het koken, eten of spelen zijn met Tuur. Niet snel meer een chatberichtje via de Teamsapp beantwoorden. Kortom, doen wat we anders ook deden als we thuiskwamen na die rit van kantoor naar huis.

Zelf heb ik bijvoorbeeld zelfs tal van werkgerelateerde apps van mijn telefoon gegooid. Zodat ik er na de werkuren geen melding meer van krijg. Het helpt me om mijn grenzen te stellen. En mijn collega’s weten dat als het echt brandt ze me kunnen bellen. Maar thuiswerken is geen synoniem voor 24/7 bereikbaar zijn voor niet-dringende dingen ;-).

Hoe ziet jouw thuiskantoor er uit? En wat heb jij geleerd uit bijna een jaar van thuis uit werken?

14 Comments

  • Chez Julie

   Ik heb geleerd dat een tweede scherm en een goede headset een must zijn, dat ik dringend eens werk moet maken van een goede bureaustoel en dat ik de Teams-chat liever kwijt dan rijk ben ? Ik heb het ‘geluk’ vaak alleen te kunnen thuiswerken, maar als we met twee zijn is het inderdaad zorgen dat je mekaar niet stoort tijdens een call. Ik overweeg zelfs om signaal af te spreken voor zo’n gevallen, à la ‘brandend lampje = niet storen’. Een beetje zoals bij tv-opnames eigenlijk ?

 • Chez Julie

  Ik heb geleerd dat een tweede scherm en een goede headset een must zijn, dat ik dringend eens werk moet maken van een goede bureaustoel en dat ik de Teams-chat liever kwijt dan rijk ben ? Ik heb het ‘geluk’ vaak alleen te kunnen thuiswerken, maar als we met twee zijn is het inderdaad zorgen dat je mekaar niet stoort tijdens een call. Ik overweeg zelfs om signaal af te spreken voor zo’n gevallen, à la ‘brandend lampje = niet storen’. Een beetje zoals bij tv-opnames eigenlijk ?

 • Katrien

  Ik heb vooral geleerd dat ik dringend nood heb aan een bureau! En daarnaast dat de job veel bepaald. Nu kan en mag ik grenzen stellen, in mijn vorige job was dat wel anders. Soms heb je het gewoon niet in de hand! Maar ik vind het een leuk onderwerp om zelf eens een blogpost rond te schrijven.

 • Annelies

  Goede tips! Ik kan nu eigenlijk nog amper geloven dat ik de eerste drie maand enkel op mijn klein laptopscherm werkte omdat ik dacht dat we binnenkort toch weer naar kantoor konden en ik vond dat al het gesleur met die spullen niet waard. ? Mijn rug is toch al iets blijer sinds ik een volwaardige set up heb.

  • Evi

   Die van mij ook hoor 🙂 En inderdaad he, vorig jaar deze periode dacht ik ook nog dat het maar voor een paar weken zou zijn en we nadien gewoon terug naar kantoor zouden gaan. Wisten we veel …

 • Goofball

  zeer herkenbaar!!

  Mijn man en ik delen ook een bureau…we zitten elk comfortabel maar hadden het bij het ontwerp tijdens onze huisrenovaties 15 jaar geleden nooit ingebeeld dat we er elk continu in video calls zouden zitten. 1) onze achtergrond zijn super slordige opbergrekken. Gelukkig heeft nu iedereen wel virtuele achtergronden maar mijn man die al jaren regelmatig thuiswerkt heeft daar toch paar jaar op gewerkt.
  2) wij storen elkaar ongelooflijk wat betreft lawaai. Dus na enkele maanden sissende bewegingen naar elkaar te maken dat de andere stiller moet zijn, hebben we nu ook eerder ritme dat bij simultane vergaderingen 1 van ons in een andere ruimte gaat. En eigenlijk werkt dat goed en i sdat wel fijn. Op kantoor ga je ook naar een “vergaderzaal” eh.

  We mochten ook al sporadisch thuiswerken voor maart 2020 en ik heb direct geïnvesteerd in goede stoel, docking station, verhoogd scherm enz. Intussen hebben we van het werk ook wel homeworking kits gekregen met extra toetsenborden en scherm. Ik zit nu zalig met 2 schermen op juist afgestelde hoogte enz. Op een laptopschermpje werken is echt niet doenbaar, dat zou niet mogen.

  Onze bureauruimte is in de kelder (wel met wat daglicht) en dat vind ik ook wel fijn dat ik effectief naar “boven” kan gaan en de werktijd kan afsluiten. Mijn living blijft mijn living en is privé. Ik heb ook al jaren een privé gsm en een werk gsm gesplitst gehouden net om de ene te kunnen wegleggen en daar niet per ongeluk een mail of zo van te kunnen zien. ‘k doe echt wel overuren want ik verzuip en met dat thuiswerk is het zo handig om echt tot aan etenstijd (mijn man kookt) door te werken, maar eens ik stop, ben ik echt wel gestopt.

  De pauzes daarentegen kunnen een issue zijn. Wij hebben wel virtual coffee corners ook in onze agenda, maar dan zit je weer achter een scherm en de Denen (‘k werk voor Deense firma) die zeer vroeg lunchen durven nogal graag vergaderingen te boeken tussen 12 en 13. grr. maar ‘k probeer wel wekelijks een paar wandelvergaderingen uit te voeren.

  het is wat zoeken maar ‘k denk dat ik op enkele overuren (die ik anders onderweg zou verliezen) en soms wat te weinig pauzes, in feite wel goed werkritme thuis heb. ‘k Geniet ervan.

  • Evi

   Wat fijn zeg dat jullie thuiswerkkits kregen! Ik ben ook voorstander hoor van thuiswerken, want de stress van elke dag minstens 2u in de wagen door te brengen hoef ik niet meer te hebben. Al is het idd soms zoeken naar een goed ritme bij dat thuiswerken 🙂

 • Leen

  Ik vouw tussendoor ook de was op of geef de plantjes water of ruim de keuken op 🙂 Zo handig! Hier hebben het lief en ik allebei onze eigen bureau, maar in het begin zat ik in de living. Pas na een paar maanden had ik een bureaustoel, een bureau en een extra scherm in de dressing, uiteraard mét plantjes ook 😀

  • Evi

   Dat doet veel he, een echte werkplek met plantjes! En inderdaad die kleine dingen die je tussendoor in het huishouden kan doen, zijn superhandig 😉

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *